Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basiam probke frezu wyslalam Twojemu Panu od drzwi i czekam na odpowiedz Korony, czy sa w stanie zrobic czy nie.

Oby tak bo naprawde nie chce mi sie wracac do tematu drzwi.

Daj spokoj. Ty juz nocujesz u siebie a ja-lazienki nie ruszone, i zero koncepcji na jedna z nich. Wiatrolap. Farby, tapety dla małego itd itd...

A wiosna idzie wiec byloby cudnie sie moc przeprowadzic. Na dzialce wszystko płynie. Meza nie ma ciagle w domu. Maly coraz bardziej upierdliwy. Wstawanie w nocy nas wykancza...itd itd.

Ta nasza dzialka i plan domu do du..y wiec co chwila jak sobie o tym przypomne jestem wsciekla.

A Ty jestes juz w DOMU!!! Wiec sie ciesz dziewczyno!

Beata my ciągle jeżdzimy na 2 samochody,benzyny idzie dużo,więc dlatego chcemy się przeprowadzić.Łazienki nie do końca zrobione ,wszędzie czegoś po trochu brakuje niestety,wanna nie podłączona ,prysznice nieuszczelnione,brakuje szafek umywalkowych.Mąż pojechał,lampki jakieś zamontuje.Mama moja dokończy tapetowanie tej tapety którą ja chciałąm zdzierać ,ale starszy chce.

Powoli coś robimy,dostałam opierdziel od męża ,że blatu nie zamówiłam,ale ja wciąż się zastanawiam.Czy ten pagórkowaty jest ok na blaty,bo na kominek na pewno.W przyszły weekend przewozimy duże meble,mąż pozycza większy samochód.No i muszę zastanowić się nad garderobą tzn.nad ułożeniem paxów .

Salik chyba ma paxy w garderobie ze skosami ,muszę podpytać.Zmykam na budowę

Beata u nas ogród tragedia,ja nawet nie myślę,dzieciom zabroniłam wychodzić poza kostkę brukową ,bo by wpadły po kolana.Na całe szczęscie mam małą działkę,bo może to jakoś ogarnę,ale boję się,że bez drenażu działki nie ma sensu niczego robić.To dalszy temat ,ostatnio nie myślę o rzeczach ,któ®e mnie dołują...

basiu amoje pytanie o zjazd ominęłas:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

oj basiu przedwiośnie tak dołuje.......ale idzie wiosna , więc musi być lepiej:yes::yes::yes::yes::yes:

zadzwon do Mario Pablo i popytaj o szcotkowany indian Black. gdzie oni go szczotkują , i czy to jest ten sam co w twoim Hoderze. ja mam cudowny blat, przyjedz zobaczyć:yes:

bez drenażu działki nie ma sensu niczego robić.To dalszy temat ,ostatnio nie myślę o rzeczach ,któ®e mnie dołują...

Moja mała rada masz spadki na dzialce więc woda powinna uciec.

Zauwazyłem ze jak wyrosła trawa to ładnie wszystko wsiąka a trwa tez potrafi duzo wypic.

koniecznie spadki wody od domu a moze drenaz nie bedzie potrzebny - u mnie chyba niepotrzebny wydatek

Basiu ten pagórkowaty moim zdaniem ładniejszy- ciekawszy i jaka najbardziej nadaje sie na blaty. Wczoraj nawet byłam z dzieciakami u klientki z którą sie zaprzyjaźniłam po projekcie i u niej dałam na blaty MATRIXA. Tam to dopiero sa różnicę w wysokości powierzchni blatu :D. Jest bardzo zadowolona z takiego blatu, nie widzi żadnej różnicy w użytkowaniu w porównaniu z płaskim., a wygląda zdecydowanie ciekawiej. Nie musi go obsesyjnie czyścic bo w ogóle nie widać na nim brudu. Ale doczyścić oczywiście da się go, tylko ze szmatą nie trzeba latać co 5 minut.

Basiu jakie są wymiary szyby twojego wkładu ?

Bierz Basiu ten pagórkowaty na blat i kominek.

Na działce jeśli masz teraz błoto to będzie trzeba jednak zrobić drenaż. Trawa jak pisze Radek, oczywiście trochę pomoże, ale nie do końca. Będzie problem z zastoinami wodnymi, a tego niektóre rośliny nie zniosą. Wiesz co u mnie się stało, ile dużych drzew padło? A przecież mój ogród jest w zasadzie suchy i najwyżej w okolicy położony. W tym roku tam gdzie nie ma drenażu jest na trawniku mokro i kląska przy chodzeniu, ale nie chodzę po kostki w wodzie jak jeszcze zeszłej wiosny. Tam gdzie jest drenaż mogę chodzić w plastikowych klapkach i skarpety są suche.

Basiu, u mnie do niedawna też była tragedia na działce. Mamy glinę (którą nota bene kilka lat temu sami nawieźliśmy) i po każdym deszczu było jedno wielkie bajoro. Miotaliśmy się między różnymi pomysłami - drenaż, studnie chłonne, co ktoś do nas przyjechał to miał różne pomysły. Ostatecznie nawieźliśmy na glinę sporo piasku (20-30cm na pewno), do tego dojdzie na wierzch warstwa ziemi (też ok 20 cm)...Na razie jest duużo lepiej, po opadach piasek jest mokry ale to już nie to błoto które było wcześniej...Może coś takiego u Was by pomogło?

Basiu, u mnie do niedawna też była tragedia na działce. Mamy glinę (którą nota bene kilka lat temu sami nawieźliśmy) i po każdym deszczu było jedno wielkie bajoro. Miotaliśmy się między różnymi pomysłami - drenaż, studnie chłonne, co ktoś do nas przyjechał to miał różne pomysły. Ostatecznie nawieźliśmy na glinę sporo piasku (20-30cm na pewno), do tego dojdzie na wierzch warstwa ziemi (też ok 20 cm)...Na razie jest duużo lepiej, po opadach piasek jest mokry ale to już nie to błoto które było wcześniej...Może coś takiego u Was by pomogło?

Lucka, koniecznie musicie to wszystko ze sobą wymieszać.

Demon chcesz dalej zdjęcia kominka?skłądałam ze starszym synem łóżko z Ikei ,skończyliśmy pół godziny temu.Teraz chłopcy śpią razem,Mama potapetowała pokój tapetą ,któ®ej nie chciałam.Starszemu się podoba,albo też już chce mieć pokój i mieszkać.Będę mu tylko przemalowywać ściany,a jedna mała będzie czarna.Składanie zajeło nam 5 godzin,w zasadzie w większości mój starszak składał ,a jak mu przyszłam pomóc to zauważyłam pomylone śrubki,które podobno mój M,wkręcał.

No a granit bierzemy ten z duzym celulitem :) Monia nie chce nawet pytać w mario pablo ,aby się nie denerwować,bo wpłaciłam zaliczkę do |Hodera.A jutro muszę wcześnie wstać, bo starszy jedzie do kuzynki na angielski.

Pestko ,ale jak to się miesza?

Każdego po 1/3, tzn. ziemia ta co masz w ogrodzie, gruboziarnisty piasek (najlepiej rzeczny) i ziemia ogrodnicza. Zależy ile tego jest – można przeorać i potem takim ustrojstwem co jak talerze wygląda przemieszać, można łopatą przekopać dokładnie, albo najpierw raz przekopać i dalej miąchać ogrodową glebogryzarką.

Delikatnie mówiąc spora robota do zrobienia. Za to bardzo skuteczna i roślinki potem to lubią :yes:

Każdego po 1/3, tzn. ziemia ta co masz w ogrodzie, gruboziarnisty piasek (najlepiej rzeczny) i ziemia ogrodnicza. Zależy ile tego jest – można przeorać i potem takim ustrojstwem co jak talerze wygląda przemieszać, można łopatą przekopać dokładnie, albo najpierw raz przekopać i dalej miąchać ogrodową glebogryzarką.

Delikatnie mówiąc spora robota do zrobienia. Za to bardzo skuteczna i roślinki potem to lubią :yes:

Pestko, ale że jak? Teraz mam glinę+piasek, ziemię jeszcze chcę nawieźć. czy powinnam to wszystko wymieszać teraz czy jak już nawiozę ziemię?

Ja się boję wydobywać tą glinę na wierzch bo pamiętam masakrę na działce którą mieliśmy....

Basia, jaka masz roznice wieku miedzy chlopcami Twoimi?

Sluchaj, dalabys ich razem w jednym pokoju jakby jeden mial powiedzmy 2 lata a drugi 6 miesiecy? Czy odrazu roblabys dwa pokoje dla kazdego oddzielny?

U mnie jest 6 lat różnicy,byli razem do tej pory,a czy u Ciebie...nie wiem ,u mnie każde dziecko zasypiało przy hałąsie,nie ściszaliśmy TV,głosów,można było normalnie rozmawiać.Jeśli u Ciebie jest podobnie to dlaczego nie.

Pestko, ale że jak? Teraz mam glinę+piasek, ziemię jeszcze chcę nawieźć. czy powinnam to wszystko wymieszać teraz czy jak już nawiozę ziemię?

Ja się boję wydobywać tą glinę na wierzch bo pamiętam masakrę na działce którą mieliśmy....

Lucka, to trzeba wymieszać. Wszystkie trzy razem. Nic Ci nie da jak położysz warstwę na warstwie. Piasek spomiędzy gliny i ziemi woda wypłucze. Porobią Ci się placki różnego rodzaju w ogrodzie. W jednym miejscu wypłucze Ci do samej gliny, gdzieś będziesz mieć prawie sam piach, a jeszcze gdzie indziej łaty żyznej ziemi.

Zasada jest taka, że przekopujesz rodzimą ziemię (u Ciebie glina) na głębokość sztychu szpadla i nawozisz po jednej części piasku i ziemi ogrodniczej. Jak pisałam 1+1+1 i to mieszasz ze sobą. Glina ma masę substancji odżywczych. Cała sztuka, żeby ją rozluźnić.

U mnie jest warstwa humusu (dobra ziemia) do głębokości 40 cm, miejscami mniej. Niżej glina. Jeśli czytałaś moje posty o straconych roślinach, to wiesz, że mimo tej 40 centymetrowej warstwy robiły się zastoiny wodne. Kałuże miałam do kostek i wyżej. Woda stała raz nawet 3 tygodnie. Dopiero drenaż pomógł.

Wszystko łądnie brzmi ,ale zastanawiam się jak to fizycznie zrobić,to mieszanie,najlepiej Pestko wziąc chłopa z pługiem

Dzisiaj pomyłam okna w kuchni i jadalni,na futrynie było pełno biedronek i mam nadzieję ,że tej jesieni nie będzie tej plagi.

Panowie robią schody i wiem,że dzisiaj też nie skończą bo zabiegowy jest źle docięty.Więc zaczęli robić z poziomu salonu do jadalni.

Pogoda fantastyczna a na nartach dalej jeżdzą

Basiu jakiej szerokości masz schody ?? Jesli nie jest to problem możesz mi jeszcze i napisać jakie mniej wiecej koszty za te schody u Ciebie wyszły ?? Nie wiem ile liczyć na schody a coś podobnego chce u siebie. Jeszcze za wczesnie wołać schodowego na konkretną wycenę a chciała bym wiedzieć na czym muszę oszczędzić na takie :cool: