Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Chodzi o jak najbardziej prawdziwego , nie kuchennego :) . Jak znajdziesz to ogłoś u siebie :) . Ja też dam znać jak upoluję . Potrzebuję drewniane blaty do łazienek .

Mam jeszcze pytanie : jaką masz szczelinę w zabudowie KG zostawioną na karnisz . Ja u siebie kazałam zrobić na 16 cm ( sugestia koleżanki ) . Dzisiaj zobaczyłam efekt i aż mnie brzuch boli ze stresu . Wielka wnęka . Z odległości jako tako , ale stojąc przy ścianie wygląda fatalnie . Małżonek mnie zabije jak mu powiem , że trzeba przerabiać :(((

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lenka ,onoa Wy jesteście z jednego domu?stanowicie jedność,bo zgłupiałam jeden pyta ,drugi odpowiada?

Mam jeszcze jakiegoś polecanego stolarza z Bytomia,byłam u niego.Wycenił mi szafkę,ale chce zrobić blat tylko z wierzchnią warstwą drewna 4mm.No i nie wiem czy w to iść czy nie.Powiedział ,że z drewna jest ryzyko odkształcenia ,więc boję się ,że jak mi się odkształci to powie ,że o tym mówił i nie uzna gwarancji

Myślę, że z tą wnęką w syficie na karnisz, to trzeba złapać proporcje szerokości względem głębokości i rodzaju karnisza. Wiadomo, że trudniej się wiesza w głębokim i wąskim. Jeśli ma być płaski sufitowy karnisz, to wystrarczy bardzo płytka szczelina i wtedy też może być ona węższa, taka tyko żeby rękę z zawieszką można było wsunąć.

Ja bym sobie zrobiła model ze styro przed decyzją. Anita chce 7 cm, bo ona ma niski sufit i myślę, że to jej wystarczy. Dla pewności można wtedy taśmę do zaczepiania zawieszek na firance, wszyć nieco – ze 2-3 cm – poniżej brzegu firany.

Basia, u mojej mamy są zawieszki na stałe założone w firankach. Mama nie zdejmuje ich nawet do prania, a taśmy nie prasuje. Firanki (tiulowe) wiesza wilgotne i one się same prostują bez prasowania. tylko zasłony są prasowane.

Takie zawieszki mają kulki, które wsuwa się w szyny. To szybkie i wygodne.

Pod sufitami są na całej szer. ścian okiennych deski maskujące pomalowane jak sufity. Ponieważ tam są podwójne szyny, toto „wnęka” ma 16 cm szerokości. Ale mogłoby być spokojnie nawet 10, mimo, że deski mają jakieś 20 cm.

Uśmiałam się :))))). Lenki nie znam , ale jak robi remont i finiszuje , to mogę się do niej wprowadzić bo sama wariuję od tych decyzji :) .Co do wnęki karniszowej to ja nie mam jak Ty Basiu całego sufitu podwieszonego i zostawionej szczeliny . Sufit jest bez zabudowy i tylko dla schowania karnisza mam zamontowaną maskownicę z KG ( jakby taka deska z sufitu grubości 5 cm ) . Wysokość tej zabudowy 25 cm ( wymiar wynikowy _ obudowa belki w stropie ) . Leci to dookoła pokoju , poza jedną ścianą z belką właśnie . . Ma być osłoną dla zabudowy karniszy lub rzymskich rolet ( brak decyzji ) . Wysokość może szokuje , ale akurat to wyglada dobrze . Gorzej z głębokością . Mąż wkurzony , podobno nie zmieniamy . Od środka ma być doklejony pasek led . Koleżanka ma i powiedziała , że taka odległóść od ściany jest ok grube zasłony się nie opierają o belkę .Przykładaliśmy styropian o wybranej wysokości i głębokości , ale co innego nawet metrowy styro , a co innego zabudowa biegnąca przez kilka metrów. .Jeżeli dam karnisz to też grube płócienne zasłony , ciemnoszare ( IKEA ) , więc może jakoś to będzie . Sorry Basia , że piszę to wszystko u Ciebie , ale jak widzisz sama się próbuję uspokoić , że będzie ok, . Taki rodzaj terapii :))))

Pestko włąsnie o takich haczykach mówię,zostałam uświadomiona przez znajomego mamy ,który ma biznes firankowy,a raczej miał.Takie haczyki nieściągane do prania są wygodne,a raczej zakładanie firan jest wygodne.

Onoa myślałam że Ty lenka ,bo ona też pytała o stolarza .Mnie nie przeszkadza,że piszesz u mnie nie masz wątku to się dziel u mnie swoim doświadczeniem ,albo innymi rzeczami.Na stronie dlh jest cennik blatów,jeśli chcesz z dębu mają 4 cm grube i chyba nawet 6 cm-ale tutaj nie jestem pewna.Wiem na pewno o 4 cm.Oni nie docinają!!!Ale np.Obi docina.Te blaty są z tzw.mikrowczepów,czyli klepek łączonych.Blatów litych nie robią.Zastanawiam się czy te z mikrowczepów są dużo brzydzsze-jeżeli wogóle są.Na zdjęciach nie umiem tego ocenić..

a ty chcesz sam blat czy będziesz dorabiała potem szuflady?

Ja firan nie mogę ikeowskich bo są za krótkie niestety :(

Te co mam aktualnie wyglądają ok,ale strasznie się mną,ciekawa jestem co będzie po praniu.

Monia chciałabym teraz móc wybierać.Salon zostawiam na potem.Ale chcę go zaplanować.No aha jeszcze cegłę zrobimy.Tylko trzeba zliczyć ile jej brakuje i domówić.Teraz w pierwszej kolejności

rekuperator,no i schody z zewnątrz,może szafki umywalkowe uda się z bieżących zrobić.Albo przy wersji najtańszej-sami kupujemy blat w dlh,docinany i montujemy.Na górze jednak potrzebuję szafkę pod umywalkę

Ten stolik krzyżyk to taki klasyczny,no i własnie się cały czas zastanawiam czy ja cały czas zachaczam o tę klasykę,chociaż chciałam co innego uzyskać,poczekam na cegłę,może trochę nabiorę pomysłu ,bo jak w przypadku kuchni trochę się zamotałam

Radku, wpisałam Ci się w komentarzach do fotek :yes: na picassa

tak mam powiadomienia.

czyli Twoim zdaniem srodkowa powiadasz?

na ta chwilę mysle ze na dół z racji tego ze jest wyjscie na taras i bedzie sie bardziej brudzic od kominka i drewna nosznego wybiorę tego paradora po prawej bo jest olejowany i prawdopodobnie bedzie łatwiejszy w utrzymaniu czystosci.

na gorę bede optował za tą srodkową lakier poł mat szczotka finish parkiet dąb wędzony czy jakos tak sie zwie.

to po lewej to podłoga istniejąca w łazience wiec bedzie ogolnie miszmasz 3x rozne podłogi bRRRRRR :(

to oczywiscie pomysły na dzis... co jutro przyniesie tego nie wiem.

poznam koncowe ceny i podejmiemy decyzję.

acha

cegla jest strzałem w 10 bo idealnie psuje do kafli i parapetów

oczywiscie zdjecie tego nie oddaje.

fuga to seifert nr 916 prawie biała - bezowa.

widziałem takie połaczenie w Katowicach w innych meblach i jak je zobaczyłem to wiedziałem ze tak będzie u mnie.

beze , brazy ,sciany tylko białe - kuchnia jeszcze nie wiem ale Basi mi sie bardzo podoba tylko blat u mnie czarny nie pasuje.

:) Pozdrawiam Panie .

Edytowane przez f.5

Chcę sam blat i im grubszy tym lepszy . Ma wchodzić , przecinać szafkę pionową na całą wysokość ściany . W niej jest otwór do zsypu na pranie . Decha im bardziej surowa tym lepsza , tak mi się podoba , ale podejrzewam , że z wilgocią łazienkową i drewnem może być problem .Mikrowczepy mnie się akurat podobają , zwłaszcza na blatach kuchennych ( ikea ) . Podoba mi się , że przez to kolor blatu nie jest monotonny . Ja gdybym miała dać taki blat z szafką to pod blatem np. mdf lakierowany , jeżeli lity , to cała w drewnie . To tylko moje zdanie . W poszukiwaniach stolarskich natknęłam się w necie na Stolbud w Wołominie . Oni robią między innymi blaty lite i mikrowczepy z różnych gatunków drzew , płyty meblowe też . Nazwy nie jestem pewna , ale Wołomin na bank.