Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

witaj,

Popatrzyłem na zdjęcia i oto moja nieskrępowana, jak chciałaś, wypowiedź oparta na subiektywnym wrażeniu. Obrzeża granitowe wydają się za krótkie i za wysokie. Ponadto ich nieregularne, ciosane, krawędzie niezbyt grają z prostymi regularnymi bokami kostek. Zdecydowanie lepiej komponuje się z kostką ten graniczny (betonowy) krawężnik najazdowy. Stąd też być może lepiej zamiast nieregularnych, krótkich i wysokich obrzeży granitowych wyglądałyby zwyczajne, długie, szare i betonowe obrzeża, wystające tylko nieznacznie nad poziom kostki.

W tej chwili to jest taki ład kostki vs. chaos obrzeży.

Schody widziałbym obłożone czymś czarnym, ale nie jakimiś kostkami, tylko czymś w większych kawałkach lub nawet każdy stopień obłożony w całości czymś. No właśnie, tylko czym? Nie da się ukryć, że to ważne miejsce wielokrotnie mijane w ciągu dnia i wiem jak drażni, gdy coś nie gra w tym miejscu tak jak należy.

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niewiele Ci pomogę Basiu, ale generalnie zgadzam się z Greywolfem co do kostki. Ta balustradka też fajna, tylko wybrałabym czarną. będzie lepiej pasować do czarnego granitu na stopniach.

Chaos wywołuje połączenie chropawych-kanciastych krawężników z gładką kostką. Myślę, że powinnaś wymienić krawężniku na betonowe, najlepiej od tego samego producenta co kostka, żeby były max podobne. Koniecznie też trzeba krawężniki osadzić głębiej, żeby tak bardzoie wystawały. Możesz w ogóle nie dawać krawężników, tylko użyć VarioBord, EasyBord, albo MultiBord http://www.galabord.pl/index3-1-pl.php Tę opcję ja bym wybrała z kilku powodów. Napiszę jeśli Cię to zainteresuje.

Poza tym chaos troche wsiąknie w tło, gdy będzie trawa i nasadzenia. Zobacz, że jest całkiem fajnie na ostatniej fotce.

Granitowe możesz wykorzystać w ogrodzie w różny sposób. Mama na pewno podpowie :) Ja zrobiłabym np. wykończenie w typie suchy murek z nasadzeniami pomiędzy kamieniami z roślin sucholubnych i macierzanki. Gdzieś przy tarasie. Albo wykorzystałabym tworząc wyniesioną rabatę.

Ja się cieszę ,że jesteście i się wypowiadacie.

Zacznę od najprostszego schody będziemy robić granitem.

Greywolf te na fotce piękne, ale one robione z gotowych betonowych a u mnie już wylane .

Jak patrzysz na schody to po lewej będzie własnie taka barierka jak na zdjęciu a od zewnątrz troszkę inna.Projekt przewidywał pełną taką

002.jpg

005.jpg

mój architekt nie będzie zadowolony ,że zmienię jego koncepcję,zresztą też uważam ,że pełna jest fajna ,ale jest dużo problemów technicznych i nie mam nikogo kto by to zrobił,a nie chcę już kombinować.

Poprosiłam więc o wizki z barierką ażurową, ponieważ sam podest jest długi musi być podpora

Wiz3.jpg

Wiz2.jpg

A teraz kostka ,nie mówiłam o tych granitowych bloczkach,bo nie chciałam nikomu nic sugerować,ale zresztą nie byłam pewna,że o nie chodzi.

Pestko masz rację,bo jak pomyślałam a co ja teraz z nimi zrobię to sobie własnie pomyślałam ,że na ogrodzie coś się znajdzie,

Co do tego ,że są te obrzeża wystające ,bo im bliżej domu tym wyżej i za nimi będzie dosypana ziemia.Nie mogłam poziomu kostki podnosić bo mnie ograniczał poziom schodów.

Ale jeszcze czy ten pasek kostki granitowej równoległy do domu, dzielący teren przy schodach,widoczny na ostatnim zdjęciu,który jest przedłużeniem boku kwadratowej rabaty jest waszym zdaniem do likwidacji?

Te wielkie bloczki na brzegach do zmiany,ale co z kwadratem gdzie jest rabata? czy tam też to zmienić ,a może tam dać małą granitową kosteczkę .

Dookoła domu mam z małych granitowych kostek opaskę

Basia, zgadzam się że faktycznie chyba chaos wprowadzają obrzeża, bo tak to wygląda to całkiem nieźle - czy u Ciebie kostka też jest krzywa?

My obrzeża mamy zwykłe, najtańsze, tylko nasze są obniżone w stosunku do kostki, bo chcemy dojść trawą do kostki, tutaj mam zdjęcie jak to wygląda:

WP_20130709_001.jpg

W moich komentarzach wrzuciłam zdjęcia kostki zrobione dzisiaj rano

Ale jeszcze czy ten pasek kostki granitowej równoległy do domu, dzielący teren przy schodach,widoczny na ostatnim zdjęciu,który jest przedłużeniem boku kwadratowej rabaty jest waszym zdaniem do likwidacji?

ten pasek kostki granitowej równoległy do domu nie psuje efektu tak bardzo jak bloczki na brzegach, dlatego jeśli chcesz, to możesz go zostawić.

Te wielkie bloczki na brzegach do zmiany,ale co z kwadratem gdzie jest rabata? czy tam też to zmienić ,a może tam dać małą granitową kosteczkę. Dookoła domu mam z małych granitowych kostek opaskę

kwadrat z rabatą możesz zrobić tak, że 3 boki rabaty (sąsiadujące z kostką betonową) obłożyć kostką granitową (byłyby nawiązaniem do tego paska z kostek granitowych równoległego do domu - jeśli go zostawisz), a czwarty bok rabaty - ten skrajny sąsiadujący z ziemią - można pociągnąć z krawężnika najazdowego, który położony jest po obu stronach rabaty - wtedy byłaby ciągłość.

Pestko no właśnie to będzie potem problem jak mnie zapytają jakie wymiary :bash:

Co do granitowej kostki,bo to dla mnie teraz priorytet.

Dookoła domu mam opaskę z kostki granitowej,chyba od razu dorobię ściężkę.

Popatrz jeszcze na tę fotę

DSC02623.JPG

Tutaj widać,że duże granitowe bloczki idą od murku oporowego,podjazd do garażu jest niżej od poziomu podjazdu przy schodach.

Jeżeli bym obrzeże w rabatowym kwadracie zmieniła to również bym musiała pociągnąć zmianę do murku oporowego i jeszcze po drugiej stronie.

Lucka byłam własnie u ciebie ,bo jak wiesz Twoja kostka mi się bardzo podoba,w dzień wygląda ok,ale w nocy coś nie tak.

Mój wykonawca kostki przyjedzie,bo od kół mi się zapadła i jest kilka miejsc do poprawy.

Ale ogólnie zauważyłam ,że taki typ kostki jest bardzo wymagający pod względem ułożenia.U mnie było wszystko bez zaplanowania na szybko,miał być podjazd do garażu,potem zostało kostki to postanowiliśmy przy schodach powiększając powierzchnię

Greywolf jutro sobie posprawdzam poziomy,zastanwiam się ,czy jak już mi przyjadą poprawiać kostkę to nie lepiej zlikwidować tę równoległą linię z kostki granitowej,na szerokość kostka tam się nie zmieści ,więc mogę dać linię z krawęznika betonowego i wtedy wszystko tym betonowym obłożę.Wezmę kolor grafitowy obrzeża betonowego.Oj ….

Jeżeli bym obrzeże w rabatowym kwadracie zmieniła to również bym musiała pociągnąć zmianę do murku oporowego i jeszcze po drugiej stronie.

Dokładnie, w tych miejscach również musiałabyś zmienić. Na powyższym zdjęciu zresztą najlepiej widać, że obrzeże z granitowych bloczków komponuje się z kostką betonową duuużo gorzej, niż obrzeże z kostek granitowych.

Z perspektywy tego zdjęcia widać dobrze, że fragment z bloczkami granitowymi od murku oporowego - z różnicą poziomów między podjazdem do garażu a podjazdem przy schodach, najlepiej byłoby jednak zamienić zwykłymi obrzeżami betonowymi (długimi na 1m, odpowiednio wysokimi i pasującymi do kolekcji kostki betonowej) właśnie ze względu na różnicę poziomów.

Basia, zgadzam się że faktycznie chyba chaos wprowadzają obrzeża, bo tak to wygląda to całkiem nieźle - czy u Ciebie kostka też jest krzywa?

My obrzeża mamy zwykłe, najtańsze, tylko nasze są obniżone w stosunku do kostki, bo chcemy dojść trawą do kostki, tutaj mam zdjęcie jak to wygląda:

WP_20130709_001.jpg

W moich komentarzach wrzuciłam zdjęcia kostki zrobione dzisiaj rano

Lucka, jeśli nie dasz tam z 15 cm dobrej ziemi, to trawa się przy kostce nie utrzyma. Będzie łysiało. Ktoś chyba jesienią taki problem u Elfir pokazywał.

Mogłabyś posadzić jako opaskę trawnika jakieś trawki ozdobne. Najlepiej takie rozkładające źdźbła jak fryzurę a'la Beatles. Takie trawki można posadzić troszkę dalej od krawężników, a one zasłonią tę łysą przestrzeń.

Ja myślę jak Greywolf.

Wokól rabaty i do murka oporowego daj małą granitową, a od strony drogi przy rabacie krawężnik jak wszędzie.

Tego paska granitowej kostki nie musisz wymieniać.

Jak usuniesz te granitowe krawężniki i zmienisz na kostkę, wszystko się uspokoi.

Basiu,

obrzeża granitowe są za wysokie i nierówne, przez co nie wyglądają ładnie:(

Pestko,

żadna firma nie ułoży kostki bez obrzeży - tj. nie udzieli gwarancji na wykonaną pracę, bo kostka z czasem się po prostu "rozjedzie" - wg mnie najlepsze są obrzeża betonowe ułożone równo z kostką.

U mnie obrzeża nie wszędzie będą mogły być równo z kostką,bo teren mam za nimi wyżej

DSC02559.JPG

i z prawej i u góry teren poza kostką jest wyżej.Poziomu kostki nie mogłam dać wyżej ,bo były tam stopnie od schodów do domu.

Muszę więc chyba te obrzeża dać wyżej od kostki,ale poza kostką będą równo z trawą

Edytowane przez Barbara74

Basiu,

obrzeża granitowe są za wysokie i nierówne, przez co nie wyglądają ładnie:(

Pestko,

żadna firma nie ułoży kostki bez obrzeży - tj. nie udzieli gwarancji na wykonaną pracę, bo kostka z czasem się po prostu "rozjedzie" - wg mnie najlepsze są obrzeża betonowe ułożone równo z kostką.

Sharlot :bye:, nie chodziło mi o bez obrzeży całkiem, tylko o zastąpienie ich ewentualne systemem GalaBord. Dawałam w poście link ( a może nie wkleiłam :p ). Popatrz, bo to bardzo wygodne rozwiązanie. Pozwala np. poprowadzić kable do oświetlenia w specjalnym tunelu. Poza tym ładnie powstrzymuje trawę przed przerastaniem w bruk. Tej ostatniej cechy nie ma żaden krawężnik. No i jest niewidoczne. Wszystko jedno co zastosujesz jako nawierzchnię, będzie wyglądało jakby naturalnie łączyła się ona z trawnikiem lub rabatą.

http://www.galabord.pl

...do umacniania nawierzchni z kostki brukowej, kamienia naturalnego, klinkieru, płyt chodnikowych, kratek trawnikowych, płyt tarasowych, nawierzchni żwirowych, piaszczystych, trawiastych i wielu innych…

Szczególne właściwości:

*bardzo stabilna a zarazem elastyczna mieszanka materiałowa, umożliwiająca tworzenie kół bez ryzyka złamania

*specjalne wgłębienia do wprowadzenia rurek nawadniających, kabli itd.

*tulejki na rury do tworzenia tuneli itp.

Tu http://www.galabord.pl/index7-3-pl.php Najlepiej od razu widać na zdjęciach jak to działa i co można zrobić.

U mnie obrzeża nie wszędzie będą mogły być równo z kostką,bo teren mam za nimi wyżej

DSC02559.JPG

i z prawej i u góry teren poza kostką jest wyżej.Poziomu kostki nie mogłam dać wyżej ,bo były tam stopnie od schodów do domu.

Muszę więc chyba te obrzeża dać wyżej od kostki,ale poza kostką będą równo z trawą

Niestety musisz.

Ale uświadomiłam sobie patrząc na to zdjęcie, że skoro masz wyżej teren niż poziom kostki, to szparami pomiędzy krawężnikiami będzie Ci wiecznie spływać podczas deszczu ziemia na kostkę.

Poza tym, widzę, że masz te krawężniki mocno obcementowane od strony trawnika - nie będzie rósł, zawsze wyschnie.

Nie wpieram na siłę, ale GalaBord pod tym względem jest bez konkurencyjnym systemem. Wiem, że stosuje się w takiej sytuacji jako dodatkowe zabezpieczenie między krawężnikiem a trawnikiem. Można tez wkopać tam płaskie obrzeże, takie jak ograniczające rozrost ekspansywnych roślin.

Masz problem :( dodatkowy.

Pestko ja to coś dam na obrzeżach kostki na tarasie, bo jedną część tarasu mam zrobioną i tam też mam te cioski wielkie granitowe.

No a na drugą częścią tarsu się zastanawiam czy drewno czy kostkę.Drewno na pewno efektowniej,a kostka praktyczniej

DSC02578.JPG

Tu widać ,że drugie okno narożne nie ma tarasu i tam muszę dać coś łącząc to z tym z kostkiten z kostki będzie stopień niżej

DSC02636.JPG

Pestko teraz woda mi nie spływa to jak będą regularne betonowe blisko siebie to też będzie ok.

Co do trawy to tam podsypię.

Wogóle to zapewne ktoś się zastanawia dlaczego nie podciągnęłąm kostki do opaski granitowej.No więc dla tego ,że tam chciałam mieć zieloną trawę,bo w opasce mam dać biały grys,więc chciałam trochę kolorku zielonego