Barbara74 11.08.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 W końcu mam zdjęcia tarasu Nie wykorzystujemy go ,bo oprócz dwóch zielonych roboczych krzeseł nic nie posiadamy.Ale te krzesła były wczoraj przydatne do oglądania pięknego księzyca w pełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.08.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 A to jest płyta Maxima z Libetu, jest gruba na 8 cm o wymiarach 80x80 Z nich będzie ścieżka dookoła domu, planuję płyta przy płycie,natomiast przy drugim dużym oknie bedzie z nich taras i tam będą kamyki między nimi. Jaki kolor nie wiem jak położą zdecyduję,albo w końcu pojadę do ogródka Libetu i podpatrzę z jakimi ładnie wyglądają. Taras z tych płyt będzie o stopień niżej niż taras drewniany. Na ostatnim zdjęciu z tarasem drewnianym widać ,że wychodzi jakieś 1,60 poza obręb domu,tam będzie zejście do tego tarasu.Taras będzie na 3 płyty szeroki ( od domu)a ostatni rząd pociągnę dookoła tarasu drewnianego. U mnie wszystko się rodzi w bólach-panowie budowlańcy mają inną robotę i u mnie działają z doskoku,a teraz mają urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.08.2014 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 A tu widać mur, który otynkuję grafitem z elewacji i ró∑nież patrząc na to zdjęcie na wprost muszę jakoś sprytnie zrobić ( taras jest jakieś 30 cm powyżej poziomu gruntu)aby tutaj na wprost dać jakieś donicę , na zasadzie murku przy tarasie i obsadzić,aby znajome dzieci nie spadały z tarasu. Teraz będzie korytowanie pod ścieżkę to trochę ziemi przybędzie. No i co myślicie zrobić tam spadek z ziemi ,ale chyba ładniej zrobić murek -tylko jak z czego i obsadzić-będzie to zielona ściana tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Zrób naokoło tarasu „donicę” nieco wyższą niż poziom desek, a od zewnętrznej obsyp i na spadku posadź niskie trawy ozdobne. W donicy możesz mieć wtedy np. lawendę, niskie krzewinki.... Bedzie obsypana ziemią więc nic nie będzie wymarzało. Ładnie Basiu zaczyna wyglądać. Ogród to dużo pracy i masa cierpliwości, zanim będą efekty. Nie spiesz się rób krok po kroku. Napisałaś, że masz placki gołe w ogrodzie. To dlatego, że ziemia nowa z rodzimą nie została przekopana i wymieszana. Zrób to koniecznie. Inaczej wszystko będzie nierówno rosło, a najgorzej będzie z trawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.08.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No włąśnie taką donicę planuję zrobić z tej jednej strony- pozostałe dwie strony tarasu to ścieżka z tych płyt stopień niżej. ale jak zrobić tą donicę po tej jednej stronie i z czego?mam te duże granitowe klocki,ale coś do nich nie jestem przekonana,myślę i myślę i nic mi nie przychodzi w miarę niedrogiego.Nawet myślałam,żeby z tych płyt Libet, bo jest również rozmiar 40x80.więc to 40 cm byłoby do góry Lawendy nie chcę przy tarasie sadzić, bo moje dzieci na widok os i bąków krzyczą jak poparzone.dałąbym tam coś wyższego,myślałam o trawach,ale chyba zimą nie za ciekawie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.08.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Kiedyś może nad tarasem drewnianym zrobimy pergotendę, to moje marzenie. Pestko a w donicy może coś przemarzać?muszę poszperać w internecie Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Jak zrobisz wystarczająco dużą, żeby w środku wyłożyć 5 cm styropianu i na to folię, to donica może być jak u Malkul ze stali spawanej. Ona ma wokół większej części domu. Poza tym jeśli obsypiesz z zewnątrz ziemią to już w ogóle nie bedzie problemu z przemarzaniem. Lawenda nie, to są różne trawy. Najlepiej odpytać Surowińskiego. A do trawek np. trzmielinki Fortunea. Mają ozdobne listki, a owadów nie przyciągają. Zajrzyj tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67141-Trawy-ozdobne-pomys%C5%82-na-ogr%C3%B3d&p=6576513#post6576513Stron niby dużo, ale ważne jest, że od niedawna Mariusz Surowiński bardzo często zagląda i opisuje różne trawy. Wybiera takie pod kątem naszych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.08.2014 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 ja to myślałam o takiej donicy co nie ma dna czyli ma kontakt z ziemią,Za link do traw dzięki, idę popatrzeć co u Malkula słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Jeszcze lepiej z taką donicą. Mail poszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.08.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Basiu,pięknie, taras wyszedł świetnie, rewelacyjnie dopełnił wygląd domu - brawo dla Pana Andrzeja za robotę!!!Która to klasa modrzewia?Czy masz dużo sęków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 12.08.2014 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Szarlotko ja tak dawno kupowałam te deski ( 2 lata temu) że nie pamiętam.Byłam u Malkul wczoraj i ciężko było stamtąd wyjść,tym bardziej ,że jak się okazało też chcę mieć identyczną kolorystykę jak ona biało,filotetowo,zieloną.Tak wynikało jak zakładała ogród,więc czytałam do późna.Te metalowe donice ma świetne.Postanowiłam ,że wezmę papier i naszkicuję ,co ma być,żeby powoli dążyć do celu.Czy ktoś wie w jakim programie takie coś się rob,dla mnie chyba zwykła kartka zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 15.08.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Basiu,jest stronka GARDEN PUZZLE, tam można sobie zaprojektować. Słuchaj będę bardzo Ci wdzięczna za fotki tarasu z bliska, czy modrzew ma dużo sęków, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 20.08.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Basiu W biegu nadrabiam wątki, bo niebawem znowu zniknę . Pięknie wyszedł taras. Śliczny kolor. Jest dużą ozdobą dla domu. My działamy powoli, ale cieszę się, że coś rusza. Odpoczywam na budowie, bo nie mam czasu myśleć. Malujemy, ale w każdym pomieszczeniu jest jeszcze sporo pracy. Nie wiem czy wyrobimy się do świąt, raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 http://www.houzz.com/ideabooks/30056947?utm_source=Houzz&utm_campaign=u618&utm_medium=email&utm_content=gallery18 To a propos płyt betonowych i kamyczków w ogrodzie. Jest kilka fajnych aranżacji. Jednak zastanów się poważnie czy naprawdę chcesz rozsunąć płyty i wysypać kamienie pomiędzy nimi. Utrzymanie tego i odchwaszczanie nie będzie lekką pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.08.2014 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 http://www.houzz.com/ideabooks/30056947?utm_source=Houzz&utm_campaign=u618&utm_medium=email&utm_content=gallery18 To a propos płyt betonowych i kamyczków w ogrodzie. Jest kilka fajnych aranżacji. Jednak zastanów się poważnie czy naprawdę chcesz rozsunąć płyty i wysypać kamienie pomiędzy nimi. Utrzymanie tego i odchwaszczanie nie będzie lekką pracą. Pesteczko kochana a wiesz,że ja te same zdjęcia dzisiaj oglądałam:lol2:byłam dzisiaj na houzzie i na kilka natrafiłam. Dalej mi te dywany safavieh w głowie,szukam ,oglądam,poza tym szukam materiału na fotel do męża pokoju. Męczę moją kuzynkę z USA o rozszyfrowanie miar itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Zajrzyj na wątek PIU (kolorystyczne trendy...). Tam znajdziesz tkaniny i adresy i rady i info o cenach Ja przed w\chwilą wyszłam z Joss & Main. Ciągle znajduję tam coś co bym chciała i to bardzo. Szczególnie, że ceny sa bez porównania z naszymi. Niestety mam 2 przeszkody, nie mam nikogo w USA, a poza tym muszę i tak czekać aż sprzedam mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 25.08.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Basiu, pięknie wyszło!!! Drewniany taras to moje marzenie... może kiedyś... U nas też już prawie jesteśmy na finiszu Pokaże Ci potem, jak u mnie jest rozwiązana sprawa ze spadkami i donicami... Paaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.08.2014 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Zajrzyj na wątek PIU (kolorystyczne trendy...). Tam znajdziesz tkaniny i adresy i rady i info o cenach Ja przed w\chwilą wyszłam z Joss & Main. Ciągle znajduję tam coś co bym chciała i to bardzo. Szczególnie, że ceny sa bez porównania z naszymi. Niestety mam 2 przeszkody, nie mam nikogo w USA, a poza tym muszę i tak czekać aż sprzedam mieszkanie no a ja pod Twoim wpływem odwiedziłam tę stronę :)gdybym wiedziała ile kosztuje przesyłka i czy naliczą mi cło,a jak tak to ile za dywan. Pestko męczy mnie ostatnio strasznie styl z Mint Grey,uwielbiam te marokńskie wzory,te fotele z podłokietnikiem łukiem,te pinezki w tapicerce,ten nikiel,komodę jaką sobie do sypialni wyobrażałam tam znalazłam,nie do końca taką ,ale myśl,główne zamierzenie. ten dywnan i właśnie z granatem męczy,jak go oglądałam to mój kilkudniowy siedmiolatek powiedział ,o jak nasze kubki- mamy z empiku z takim wzorem:) fotel, do sypialni,strasznie podoba mi się jego design no i ten też mi się podoba i komoda do sypialni chodzi o fronty z zygzakiem i lustrem ta też bardzo fajna i prosta do zrobienia a to w tle już nasza komoda klera, stara chyba kolekcja sprzed roku,dwóch do salonu myślę o czymś takim ,tylko nie wiem jaka kolorystyka,no i bez połysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.08.2014 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Basiu, pięknie wyszło!!! Drewniany taras to moje marzenie... może kiedyś... U nas też już prawie jesteśmy na finiszu Pokaże Ci potem, jak u mnie jest rozwiązana sprawa ze spadkami i donicami... Paaa Basiu pamiętam czego miałąś użyć, tych palisad tylko w poziomie,ładnie to na inspiracjach wyglądało,ja cały czas czekam na zdjęcia z realizacji ,zaglądam do Ciebie często. Ponieważ mur zrobiłam i będzie on tynkowany,a na dodatek zostało mi pełno granitowych klocków to chyba zrobię ten murek przy tarasie z nich,na szybko je ułożyłam ,wkleje zdjęcie ,również z kilkoma inspiracjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.08.2014 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Chcę wstępnie przy tarasie z jednej strony z uwagi na wyższy poziom tarasu,zrobić coś takiego-murek ,donica ale z granitowych bloków,bo takie posiadam jak tutaj, nawet jest mur i to w takim kolorze jak będzie u mnie, bo mam taką elewację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts