Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Kasiu ale ta sciana to będzie scianą telewizyjną.

Więc telewizor bedzie stał na meblu w związku z tym mebel zasłoni ów listwę bo widzi mi sie tam długi nie wysoki mebelek.

Problem w tym ze po lewej od sciany jest okno na zachód i słonce będzie swiecic prosto na telewizorek.

Ale to moj najmniejszy problem na tą chwilę.

Ups, to pewien kłopot. Bedziecie musieli zaciemniające story lub rolety założyć.

Długi niewysoki mebelek na nóżkach i będzie widać styk podłogi z ceglą.

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ścieżka na zróżnicowanych poziomach

Portola Valley Estate-4.jpg

Ta jest wprawdzie drewniana, ale Twoją betonową trzeba ułożyć podobnie

Sciezka z drewna.jpg

Płyty, kamyczki i trawy

Portola Valley Estate-1.jpg

Tu widać, że lepiej wyglądają schody, gdy podstopnie są nakryte stopnicami

GARDEN-Spring-Party-Primer-03w.jpg

Ładne

originala.jpg

Pesteczko,

Przyznaj się, że masz pięć asystentek ? :D. To niemożliwe by jedna osoba miała tyle wiedzy, inspiracji i pomysłów :)

Basiu,

Pięknie u Ciebie zaczyna się robić. Zaglądam, ale siedzę cicho, bo nie potrafię doradzić. Mam nadzieję, że w przyszłości podszkolisz mnie w sprawach ogrodowych i brukowych :rolleyes:

Radku,

Jakiś czas temu pokazałeś na kuchennym takie cienkie czarne blaty. Pytałam co to, ale zniknąłeś wtedy z FM na parę dni i chyba umknęło Ci to pytanie. Czy to były właśnie spieki kwarcowe?

Pestko o dzisiaj z miła chęcią napilabym sie z Tobą :rolleyes:

Ale Ty chcesz dużo zmieniać w domu.O kaflach pamietam kiedyś pisałaś,kominek mam przed oczyma ogromny.

No i właśnie doczytałam o fotowoltaice,ha ,ha myślałam ,że coś przekręciłaś,a tu czegoś nowego się nauczyłam,nawet nie wiedziałam ,że to tak się nazywa.

Napisz coś więcej o tym,u mnie wszystko na prąd,więc pewnie by to było bardzo przydatne.Ale czy to jak z solarami zwraca się po długim okresie?U mnie przy pompie solary są bez sensu,ciekawa jestem jak jest z fotowoltaiką

Co do moich prac ogródkowych to kupiłam sobie taczkę na dwóch kółkach i bardzo jest wygodna :)

Sprawia mi ogromną przyjemnośc każda zmiana w ogrodzie.

Jeśli chodzi o poziomy w ścieżkach to lepiej zachować poziom i dać stopień ,dobrze zrozumiałam??

To muszę pomyśleć z czego zrobić podstopnicę.

Bo jeśli mam 30 cm.to mogę dać jeden stopień pomiędzy dwoma poziomami, po 15 cm.

Ale płyta maxima z libetu ma 8 cm grubości,więc muszę zrobić podstopnicę z czegoś.

Mogę dać płytę maxima jako podstopnicę również ( bo jest wymiar 40x80 cm)ale będzie widoczny bok płyty,jutro sprawdzę czy jest jakaś nieestetyczna.

Co do schodków przy murku garażowym to mnie też te środkowe łączenia -fugi wkurzały.

Edytowane przez Barbara74

Pestko a propos pieca chlebowego ,a w zasadzie chleba to kilka dni temu upiekłam pierwszy w życiu chleb :)cieszę się ,bo domowy chleb jest uwielbiany przez moje dzieci.Moje dwie sąsiadki dały mi chlebek i dzieciakom strasznie smakowały.Potem dostałam zakwas no i tak się zaczeło..

Ty masz bardzo duże plany a co z kuchnią chcesz zrobić, zmienić miejsce?

Basiu, pięknie u Ciebie,Dzielna jesteś że walczysz z tym ogrodem. Ja też ostatnio ściagałam starą darnine, sadziłąm wrzosy itp. Narobiłam sie strasznie a wykopałam moze kilka metrów. Dochode do wniosku ze trzeba bedzie wynając firmę przynajmniej do zrównania terenu i zribienia z grubsza porzadku. a w środku coś szalejesz?

Pestko,

jak czytam o Twoich planach remontowych to moje serce skacze ze szczęscia tak bym chciała teraz ja uczestniczyc w Twoich przemianach. Może pora juz zakładać wątek ze zdjęciami przed i projektami na przyszłośc. a po czasie zrobisz zestawienia. przed, projekt, realizacja. Nooo nie aj się prosić:rolleyes:

Ups, to pewien kłopot. Bedziecie musieli zaciemniające story lub rolety założyć.

Długi niewysoki mebelek na nóżkach i będzie widać styk podłogi z ceglą.

mam zewnetrze rolety w kolorze okien ale srednio to wygląda wiec będą jakies zasłony czy cos tam cos tam....

Kasiu myslisz ze styk cegły z podogą będzie zle wyglądał ???

chciałem w tę lukę dać silikon jakis aby sie brud nie gromadził

TWÓJ projekt robi furrorę u mnie w robocie wydrukowałem sobie wszystkie wizualizacje i wszyscy jednogłosnie powiedzieli ze Twoj najładniejszy :)

Radku,

Jakiś czas temu pokazałeś na kuchennym takie cienkie czarne blaty. Pytałam co to, ale zniknąłeś wtedy z FM na parę dni i chyba umknęło Ci to pytanie. Czy to były właśnie spieki kwarcowe?

Czesc nie nie to nie był spiek kwarcowy.

Nie pamietam nazwy tego materiału w tej chwili ale to bardziej przypominało plastik twardy

ty masz fotkę

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/23Czerwca2014MebleKuchnia?noredirect=1#6043745907060755378

Moja babaeczk u sibie w domu miała z tego blat i wygląda identycznie jak branitowy tylko ze miał kosztowac około 2000 zł max.

po wycenie okazało sie jednak ze cena podskoczyła do 4300 a babeczka kuchenna powiedziała ze jej kosztował 2000 a u nas jest go więcej dlatego jesli za plastik miałem zapłacic 4300 to wolałem dopłacic za granit.

gdyby cena pozostała bez zmian to wziął bym plstikowy.

spiek kwarcowy masz tu - kilka wzorów BAJER

http://www.multistone.pl/o-firmie/aktualnosci

problem taki ze wychodzą ciut drozej niz granit

Radku, schody chwalą? Tę drobną korektę? Mam nadzieję, że Per*hod się przychyli pozytywnie :)

Ten materiał na blat to nie był przypadkiem Formica ColorCore ?

Edytowane przez pestka56

Radku, schody chwalą? Tę drobną korektę? Mam nadzieję, że Per*hod się przychyli pozytywnie :)

Ten materiał na blat to nie był przypadkiem Formica ColorCore ?

Jeszcze z nim nie gadałem

na razie jestesmy na etapie wyceny i tych wizualizacji projektu pdf ale umowy jeszcze nie podpisałem

prawde mowiac jestem jeszcze w robocie i przyszły tydzien od rana do nocy bo pracowik pojechał na uropen.

ale w niedziele wysle mu maila i zobaczymy co powie.

ten blat to nie Formica ColorCore ale juz pytam wykonawce sms

Radku, schody chwalą? Tę drobną korektę?

Tak mi sie schody dywanowe podobają jak nie wiem co....

i gdybym miał ciut wiecej miejsca tak na szerokosc stopnia 28 - 29 to takie u mnie by były.

mimo ze cena była bliska 30 000 z szybą czyli na gotowo.

jednak jak by nie patrzeć wychodzi szerokosc 25 + 4 nosek i nie che wyjsc inaczej.

a po takich schodach chodziłem i zle mi sie schodziło ze schodów.

dzieki Bogu w pewnej chwili zaczęłem jezdzic po stolarzach i probowac przemieszczac sie po schodach na wystawach ktore są zazwyczaj mniejsze niz normalnie powinny być z racji miejsca w salonach

Edytowane przez f.5

Pesteczko,

Przyznaj się, że masz pięć asystentek ? :D. To niemożliwe by jedna osoba miała tyle wiedzy, inspiracji i pomysłów :)

Basiu,

Pięknie u Ciebie zaczyna się robić. Zaglądam, ale siedzę cicho, bo nie potrafię doradzić. Mam nadzieję, że w przyszłości podszkolisz mnie w sprawach ogrodowych i brukowych :rolleyes:

Radku,

Teraz ja wzorem Twoim, zrobiłam tasiemca z odpowiedzi.

Asystentek brak :( niestety. Pomysłów mam za dużo i ciężko się w nich poruszać. Dlatego Was wszystkie na fm zasypuję. Zgodnie zasadą „wyartyuowane przestaje męczyć”.

Ewo, lubię podpowiadać, a podpowiadanie ogrodowe jest najprzyjemniejsze z możliwych :)

Pestko o dzisiaj z miła chęcią napilabym sie z Tobą :rolleyes:

Ale Ty chcesz dużo zmieniać w domu.O kaflach pamietam kiedyś pisałaś,kominek mam przed oczyma ogromny.

No i właśnie doczytałam o fotowoltaice,ha ,ha myślałam ,że coś przekręciłaś,a tu czegoś nowego się nauczyłam,nawet nie wiedziałam ,że to tak się nazywa.

Napisz coś więcej o tym,u mnie wszystko na prąd,więc pewnie by to było bardzo przydatne.Ale czy to jak z solarami zwraca się po długim okresie?U mnie przy pompie solary są bez sensu,ciekawa jestem jak jest z fotowoltaiką

Co do moich prac ogródkowych to kupiłam sobie taczkę na dwóch kółkach i bardzo jest wygodna :)

Sprawia mi ogromną przyjemnośc każda zmiana w ogrodzie.

Jeśli chodzi o poziomy w ścieżkach to lepiej zachować poziom i dać stopień ,dobrze zrozumiałam??

To muszę pomyśleć z czego zrobić podstopnicę.

Bo jeśli mam 30 cm.to mogę dać jeden stopień pomiędzy dwoma poziomami, po 15 cm.

Ale płyta maxima z libetu ma 8 cm grubości,więc muszę zrobić podstopnicę z czegoś.

Mogę dać płytę maxima jako podstopnicę również ( bo jest wymiar 40x80 cm)ale będzie widoczny bok płyty,jutro sprawdzę czy jest jakaś nieestetyczna.

Co do schodków przy murku garażowym to mnie też te środkowe łączenia -fugi wkurzały.

Basiu, dziś nastawiamy kolejną porcję cydru :lol2: Sąsiadka obdarowała nas taką ilością antonówek, że prawie się załamaliśmy. J wpadł na pomysł z cydrem i 2 tygodnie temu zrobiliśmy na dwa sposoby. Wyszły nam 2 5-litrowe baniaczki. Jest jeszcze nie dojrzały, ale smaczny. Alkoholu w tym jeszcze nie ma nic a nic, ale ładnie gasi pragnienie. Wszyscy znajomi próbują i my też intensywnie. Podobno o niebo lepszy od naszych polskich wynalazków dostępnych w sklepach. Został już tylko jeden baniaczek. Robimy następne :wiggle:

Mam nadzieję, że przy jakiejś okazji Twojej bytności w W-wie (albo i bez) popróbujemy moich nalewek, albo cydru, albo jednego i drugiego.

Te duże zmiany w domu to kuchnia i przywrócenie małej toalety gościnnej. Elewacja też, bo została tylko po tynkowaniu pomalowana. Reszta to niedokończone rzeczy, które wreszcie dokończymy, albo wymienimy tymczasowe (podłoga w wiatrołapie) na te właściwe. Sama się przestraszyłam ile tego jest. Wiele dotąd mi nie przeszkadzało.

Fotovoltaikę uważamy z J za konieczność w dzisiejszych czasach. Dawniej myśleliśmy o panelach słonecznych, ale one i zwracają się po długim czasie i jednak mało prądu w naszym klimacie się uzyskuje, bo nieregularnie. Pewnym problemem przy ogniwach fotovoltaicznych są akumulatory, czyli magazynowanie. Ostatnio trafiłam w tv Muratora na 2 wywiady z użytkownikami i okazuje się, że można sprzedawać nadmiar uzyskanej energii, elektrowni. Znajdę linki i podeślę. Są też dotacje gminne – zwrot częściowy kosztów instalacji systemu.

Postaram się zebrać całą wiedzę jaką mamy obecnie i prześlę Ci.

Wiedziałam, że ogród Cię wciągnie. Dla mnie to jak terapia u najlepszego psychoterapeuty :)

Robiąc ścieżkę z płyt i stopnie niwelujące różnice poziomów koniecznie trzeba podstopnice tak położyć, żeby płyta-stopień je nakrywała. Wtedy to wygląda ładnie.

Pestko a propos pieca chlebowego ,a w zasadzie chleba to kilka dni temu upiekłam pierwszy w życiu chleb :)cieszę się ,bo domowy chleb jest uwielbiany przez moje dzieci.Moje dwie sąsiadki dały mi chlebek i dzieciakom strasznie smakowały.Potem dostałam zakwas no i tak się zaczeło..

Ty masz bardzo duże plany a co z kuchnią chcesz zrobić, zmienić miejsce?

My też uwielbiamy domowy chlebek. Robię razowy z różnymi dodatkami i zwykły pszenny. To zupełnie inna jakość. Forumowa DPS prowadzi gospodarstwo agro. Na jej blogu można poczytać o tym jak piecze się chleby różne i robi sery :)

FIREPLACE_KITCHEN-Godkowie(Pisla)w.jpg

Tę fotkę zobaczył J i kazał (kazał !!!!) mi wymyślić jak taki piec w naszą kuchnię wkomponować. Zgodził się nawet na wyburzenie dwóch ścian podpierających (niezgodnie z projektem) nasz komin kominkowy. Oczywiście ostateczna decyzja będzie po skalkulowaniu kosztów :) To stąd nabrałam odwagi by zrobić kuchnię na nowo. No, prawie na nowo, ale zmiany będą pokaźne. Także z powodu lodówki. Mam już dość wiekowego, prawie 20-letniego Liebherra i coś muszę pomyśleć w tej sprawie. Mimo, że wysoki, to jest dla nas za mały. To wiąże się z poszerzeniem miejsca na lodówkę. Eh... na razie myślę. Ogarniać i projektować będę jak kasa spłynie.

znalazłam jak płyty idą nie w poziomie.

jeszcze pokażę te piękne fioletowe liatrie

Liatry są różne, ale tylko Liatra Spicata zimuje bez problemów. Pięknie się komponują z niskimi trawami ozdobnymi i z różami okrywowymi. Fajna roślina.

Basiu, pięknie u Ciebie,Dzielna jesteś że walczysz z tym ogrodem. Ja też ostatnio ściagałam starą darnine, sadziłąm wrzosy itp. Narobiłam sie strasznie a wykopałam moze kilka metrów. Dochode do wniosku ze trzeba bedzie wynając firmę przynajmniej do zrównania terenu i zribienia z grubsza porzadku. a w środku coś szalejesz?

Pestko,

jak czytam o Twoich planach remontowych to moje serce skacze ze szczęscia tak bym chciała teraz ja uczestniczyc w Twoich przemianach. Może pora juz zakładać wątek ze zdjęciami przed i projektami na przyszłośc. a po czasie zrobisz zestawienia. przed, projekt, realizacja. Nooo nie aj się prosić:rolleyes:

Anitko, posłuchaj mnie i nie równaj ogrodu z poziomicą pod sznurek. Zrób też nadsypania pod rabaty, bo wtedy jest większa możliwość ciekawej kompozycji i ładniej ogród wygląda. Wydaje się większy nawet. Trawnik z łagodnym pofalowaniem (takim, żeby kosiarce to nie przeszkadzało) też jest fajniejszy, szczególnie gdy słońce stoi nisko.

Wynajmij może nie firmę, bo to naprawdę spora kasa, ale poszukaj ludzi do pracy. Niech zrobią najcięższe prace. Ty ich tylko pilnuj.

Założę, założę, choćby po to, żeby mieć coś w rodzaju pamiętnika. Korzystanie z forumowych podpowiedzi też ma pewno będzie bardzo cenne :)

:wiggle:

Edytowane przez pestka56

Jeszcze z nim nie gadałem

na razie jestesmy na etapie wyceny i tych wizualizacji projektu pdf ale umowy jeszcze nie podpisałem

prawde mowiac jestem jeszcze w robocie i przyszły tydzien od rana do nocy bo pracowik pojechał na uropen.

ale w niedziele wysle mu maila i zobaczymy co powie.

ten blat to nie Formica ColorCore ale juz pytam wykonawce sms

Tak mi sie schody dywanowe podobają jak nie wiem co....

i gdybym miał ciut wiecej miejsca tak na szerokosc stopnia 28 - 29 to takie u mnie by były.

mimo ze cena była bliska 30 000 z szybą czyli na gotowo.

jednak jak by nie patrzeć wychodzi szerokosc 25 + 4 nosek i nie che wyjsc inaczej.

a po takich schodach chodziłem i zle mi sie schodziło ze schodów.

dzieki Bogu w pewnej chwili zaczęłem jezdzic po stolarzach i probowac przemieszczac sie po schodach na wystawach ktore są zazwyczaj mniejsze niz normalnie powinny być z racji miejsca w salonach

Zobaczysz, będą wspaniale się prezentowały. Odkąd zobaczyłam schody Roberta Skitka, bardzo lubię wszelkie schody oparte o belki czy policzki metalowe.

Anita tak były montowane na kołki,ale teraz nie mam pojęcia jak będę montować, u nas to jeszcze przed nami.

Kasiu swój ogród,swój warzywniak i swój chleb to jest ogromna przyjemność.Masz rację doradzając Anicie,że ogrody pofalowane wyglądają przecudnie.Szczególnie takie gdzie są stare piękne drzewa.Myśmy właśnie wrócili z sąsiedzkiego grila i było bardzo fajnie.

Kasiu a znasz kwiatki rozchodniki?widziałał je ostanio i mnie zachwyciły,były posadzone bardzo gęsto i wyglądały bajecznie.

Kasiu zrobię stopnie,tylko zastanawiam się nad podstopnicą,ależ dzisiaj jest ciepła noc :)

Pestko to od czego zaczynasz?od pieca w takim razie? :)

Najpierw kasa :) oczywiście. Jeszcze zimą zabierzemy się za dokończenie sufitów na poddaszu.

Kominek i piec chlebowy są powiązane z kuchnią. Mam zimę na wymyślenie szczegółów zmian w kuchni.

Będę negocjować z dwoma zdunami. Zobaczymy. Na pewno robić będzie się dopiero wiosną. To poważna sprawa, bo trzeba też będzie zdjąć w salonie kawał podłogi.

Mam, Basiu to szczęście, że właściwie oboje jesteśmy cały czas na miejscu. Nawet jeśli wpuszczę różne ekipy jednocześnie, to damy radę dopilnować.

W sumie musimy wszystko starannie zaplanować.

Ogród to duża radość.

Rozchodniki mam :) choć na razie nie dużo. Dostałam w tym roku od forumowej TAR w zamian za liliowce. Przysłała mi też pysznogłówki. Popatrz na wątku TAr (mnóstwo zdjęć) albo w necie jakie to fajne kwiatki. Na dodatek kwitną już drugi miesiąc. Akurat jak skończą to zakwitną astry nowoangielskie.

Rozchodniki rewelacyjnie wyglądają w dużych grupach posadzone na rabacie z trawami ozdobnymi, liliowcami, makami wschodnimi, łubinem trwałym, jeżówkami, rudbekiami, bodziszkami, irysami pumilo (niskie), astrami. Taką rabatę zaczęłam u siebie komponować. Ale zmuszona nadmiarem otrzymanych od TAR roślin posadziłam za gęsto. Będzie przerabianie :wiggle: Brakuje mi też niskich traw ozdobnych.

Mam miejsce na łąkę kwietną z bylinami i koniecznie chcę mieć ogród wodny. Mam miejsce na małą winnicę. Już miałam 4 krzewy winorośli, ale zero doświadczenia i muszę zacząć od nowa.

No, i oczywiście piwniczka ziemna.

W ogrodzie mam tyle niedokończonych planów. Sama, nawet z pomocą (doraźną) J, nie daję rady. Wreszcie będę mogła zatrudnić pomoc i wyprowadzić wszystko na prostą :)

Nie wiem ile czasu mi to wszystko zajmie. Oby nie więcej niż 2 sezony, bo oszaleję z niecierpliwości zobaczenia efektu.

Przeczytałaś i teraz powiesz „oszalała baba”. A ja cieszę się ogromnie na ten cały bałagan, który nas czeka i w domu i w ogrodzie.