Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przy podłogówce na całości, grzejnik to taka wywalona kasa - grzeje słabo. JA wzięłam wobec tego z grzałką i to też jest kiepska sprawa - nie chce mi się go wczesniej włączać (i do tego tyle pradu ciagnie) Ja uważam, ze u mnie kasa na grzejniki to wywalone pieniądze.

w łazience podstawa aby nie było stęchlizny od mokrych recznków jesli oczywiscie łazienka bez okna.

nie wyobrazam sobie łazienki bez grzejnika przy 2 osobach zimą ręczniki długo schną , latem inna sprawa.

zimą dosycha pranie na drabince.

inna sprawa to temperatura zasilania owej drabiki.

przy piecu daje na full i leci ogień w rurki

oczywicie podłogowka jest najlepsza :) nie ma innej opcji

Edytowane przez f.5

Ale Mirelli chodziło,że jak drabinka podłączona do podłogówki to raczej jest tylko letnia,anie gorąca.

Radku ja mam i okno i wentylację mechaniczną, i powiem szczerze ,że przeszłam na mniejsze ręczniki niż takie ogromne.Mniejszy łatwiej rozwiesić ,żeby wszystkie nie były jeden na drugim.Ja obecnie mam gorący grzejnik w łazience,ale nie mam niskotemperaturowego systemu.No i może Mirella ma rację.

Mirello czyli Ty masz podłączenie do takiej temperatury jak w podłogówce? jeżeli tak to grzejnik jest bardziej letni czy lekko ciepły.Bo jak mam wywalać kasę na letni grzejnik to wolę sobie w tym miejscu powiesiś szafkę

zgadzam sie z mierellą w kwesti grzejników przy PC (ty też masz PC prawda?) my mamy teraz PC i grzejnik jest w sumie zbędny- przy włączonym PC nigdy nie jest gorący, nawet letni nie jest więc schnie tak samo jak na zwykłym wieszaku. Teraz tez bedziemy miec PC i w lazienkach w ogóle nie będzie grzejników-wiem że w razie braku ogrzewanie centralnego można dogrzac grzejnikiem na grzałkę ale jak nie będzie prądu to ani ogrzewanie z PC ani z grzejnika ( a jeśli kąpie się noworodka to najlepiej dogrzać łazienkę zwykłą farelką bo najszybciej nagrzeje-przetestowałam:))

Faktycznie jesli grzejnik jest zasilany tą samą temperaturą co podłogowka to nie ma to sensu.

Myslałem ze mając PC tez są jak by 2 obiegi wyzsza temp. na grzejniki niższa na podłogowkę.

u mnie obieg grzejnikowy (mam 5 grzejników na gorze i 2 obiegi podłogowki na górze hol i łazienka

na dole 100 % podłogowki plus 4 grzejniki łazienka , przedsionek , gazraż , wiatrołap) jest zasilany temp ktorą generuje kocioł

a podłogowka jest tłumiona przez mieszacz i temp na podłogowkę idzie około 20 -25 stopni.

W piecu mam do 40 stopni C i to idzie na grzejniki.

W takim razie pytanie mi sie nasuwa jak dogrzewacie garaże pomieszczenia typu suszarnie gdzie zimą wieszacie pranie (pom.gospodarcze)

w garazu chyba nie macie podłogowki ??? :) moj sąsiad akurat ma bo baaardzo lubi swoj samochod :)

Tak mam pompę ,Koktajl to rozumiem,że teraz byś nie dawała grzejników w łazience?bo chyba bez sensu grzejnik z temperaturą 27 stopni

tak dobrze rozumiesz:)w obecnym domu z PC mam grzejniki a w tym który budujemy też będzie PC ale już bez grzejników w łazience. zresztą żadnych grzejników nie będzie

Edytowane przez koktajl

W takim razie pytanie mi sie nasuwa jak dogrzewacie garaże pomieszczenia typu suszarnie gdzie zimą wieszacie pranie (pom.gospodarcze)

w garazu chyba nie macie podłogowki ??? :) moj sąsiad akurat ma bo baaardzo lubi swoj samochod :)

u nas garaż w ogóle nie będzie ogrzewany:) tak jak pisałam powyzej w obecnym domu mamy PC i te dwa grzejniki w garażu g... grzeją więc totalna strata pieniędzy na instalację. natomiast w pralni czy kotłowni również będzie podłogówka:) a pranie to suszę w suszarce bębnowej którą szczerze wszystkim polecam:)

To sobie tak wymysliłem ze zamast grzejnika mozna by wprowadzic rurki do sciany i wowczas takie ogrzewanie scienne funkcjonowało by jak normalny grzejnik.

Problem tylko z zaplanowaniem haczyków aby nie przebic takowej rurki.

zakładam ze wprowadzając wodę o temp 25 - 27 stopni odczuwamy ciepło na płytkach

nie mam tego sprawdzone bo narazie w dolnej łazience mam płytki z folią aby robotnicy fugi nie zaciaprali.

Basiu zatem jakie generujesz rachunki za prad miesiecznie jesli mozna widziec?

u mnie to wygląda tak ze za gaz płacę 350 zł za 1,5 miesiaca przepraszam sprawdziłem co 2 miesiace

wodę mam 70 zł za 5 miesięcy :) płaciłęm parę dni temu ( budowa wiec mało wody zużywamy)

za prąd nie przyszedł mi nowy blankiet wiec jeszcze nie wiem ale ostatnio było 80 zł

Edytowane przez f.5

ja też chciałam ogrzewanie scienne ale w sypialniach żeby móc dac porządne lite dechy na podłogę ale niestety nie będe tego miec. Takie ogrzewanie najlepiej dac na zew. ściany budynku ale nasz dom nie będzie ocieplony (kamien 42 cm)

w tym przypadku faktycznie trzeba pamiętac gdzie dokładnie rurki idą żeby czegoś nie przebić ale można również zrobić tak ze rurki dasz max do wysokości 1,5 m tylko wtedy więcej ścian potrzebujesz zagospodarować (tylko niech Ci ktoś dokładnie obliczy ile tych rurek musisz mieć do ogrzania garażu bo to jednak duża powierzchnia jest)

teraz doczytałam że to chyba do łazienki planujesz:)

Ja juz wszystko nietety lub stety mam :)

podłogowkę i grzejniki jak na razie testuje bo posiadam tez solary a kominkem z wodą też.

wydaje mi sie ze troszke przerost formy nad trescia ale decyzje były podjęte i tak zostało.

Basiu w temacie nasze łazienki masz na gorze zdjecie łazienki z szarym grafitowym kaloryferem i szarymi kaflami.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-%C5%81AZIENKI-NASZE-!!!!!!&p=5346005#post5346005

Ja mam wszędzie podłogówkę ,nawet i w garażu , miałam mieć duży grzejnik,ale położyli mi rurki co 30 cm.

W pralnio suszarni też mam podłogówkę, jak mi ubrania nie wyschną to kupię suszarkę.Ale teraz mam pralkę ,która ma obroty chyba 1400 i pranie schnie bardzo szybko.

Co do rachunków,to za wodę nie płacimy.Mamy swoją studnię i będziemy płacić tylko za ścieki. A za prąd to jeszcze się nie rozliczaliśmy, z tym muszę własnie iść do energetyki, zgubiłam kluczyk,a elektryk, który miał zamontować podlicznik obraził się na nas.

Powiem szczerze ,że ma z tymi grzejnikami problem,bo chyba nie dam do dzieci wogóle.

A my w swojej mamy podłączenie jeszcze do prądu,więc może żeby dogrzać dam taki ,który ma pełno rurek np

http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/370x554__media_17677

powiem szczerze,że nie wiem co robić

ja też żałuję,że nie pomyślałam o ściennym.Teraz zastanawiam się,czy nie powinnam była dać nadmuchowego.

Solary my nie mamy bo chyba się nie kalkuluje przy pompie Koktajl -jak uważasz,w końcu użytkujesz pompę.Powiedz mi gruntową czy powietrzną?

Tak się zastanawiam czy dawać ten grzejnik do naszej, bo jak ciągnie prąd to ja go nie mam zamiaru nawt załączać.

Wtedy sobie w to miejsce mogę szafkę dać,

wieczorem wkleję Ci fotke bo wczoraj u mnie był hydraulik i zaslepiał jedno przyłącze.

bo projektując instalację byłem przesadnie wyczulony i oprocz podłogowki kazałem w łazience dac 2 przyłącza pod 2 grzejniki :)

to wszystko przez moją wygodą bo chciałem miec ciepłe reczniki koło wanny i umywalki totalna bzdura zwazywszy na cenę grzejników.

jak masz scianę bez płytek to najprosciej rurki zaslepic na jakiejs rownej wysokosci np.100 cm i od innej sciany odliczyc znowu jakies odległosci pstryknąc fotkę i zapomniec.

moze okazac sie ze faktycznie za 10 lat ogladajac jakies zdjecia powiesz patrz tam miał byc grzejnik - dobrze ze go nie ma :)

ja też żałuję,że nie pomyślałam o ściennym.Teraz zastanawiam się,czy nie powinnam była dać nadmuchowego.

Solary my nie mamy bo chyba się nie kalkuluje przy pompie Koktajl -jak uważasz,w końcu użytkujesz pompę.Powiedz mi gruntową czy powietrzną?

Tak się zastanawiam czy dawać ten grzejnik do naszej, bo jak ciągnie prąd to ja go nie mam zamiaru nawt załączać.

Wtedy sobie w to miejsce mogę szafkę dać,

teraz mamy 1 solar ale do ogrzania basenu:D w nowym domu też nie będziemy miec solarów-masz rację nie kalkulują się finansowo przy pompach ciepła. Jakbyś miała np ogrzewanie na węgiel to wiadomo- nie musisz hajcować w piecu latem:) ale przy PC zupelnie niepotrzebny wydatek (tym bardziej ze PC już są wydatkiem znacznym) My będziemy mieć pompę gruntową (mamy juz zrobione odwierty pionowe). Zreszta zobaczysz jaki to komfort psychiczny przy PC-zero roboty, zero myślenia czy w domu będzie zimno jak wrócisz po pracy czy szkole.

Przy PC nic sie juz nie opłca bo Pc gruntowa to chyba w tym momencie najtansze zrodło energii w eksplatacji.

moje solary dały w tym roku raptem pare razy wodę o temp 50 stopni w zasobniku 220 litrow

a 2 razy przez 12 godzin grzały dom czyli totalnie nic.

do solarow musi byc słonce i nie ma innej opcji ale dodam ze mam wyciagniete rurki ze solarow na zewnątrz i jak przyjdzie fantazja i bedzie wolne

50 000 zł to powstanie mały basen :) i wowczas w najcieplejsze dni solary moze zdadzą egazamin.

Kokatji jakie płacisz rachunki za energię mozna wiedziec miesiecznie przy pompie?

i jaka pow ogrzewasz ?