Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tataraku pytaj nie ma problemu,jadę na budowę,cyknę fotki dla Ciebie specjalnie i odpowiem na pytania

Basiu ja tez chetnie zobacze bo chcielismy z mezem tez hormany do zewnatrz ale opinie mnie ostudzily. Ty tez zreszta mialas problem z uszczelką. Salik pisal ze one sa z odwrocona oscieznica wiec chetnie tez je zobacze jak to wyglada z bliska.

Beata - a jakie opinie znalazłaś? bo ja w sumie dopiero zaczynam temat hormanów, ale doświadczenie mi mówi, że nie ma drzwi idealnych - metalowe się pewnie zimą kurczą, drewniane "pracują" od różnic temperatur i wilgotności...

Spirea - tu są nawet w 6 kolorach http://allegro.pl/drzwi-hormann-renodoor-z-montazem-3999-zl-i2291977912.html. od Twoich różnią się głównie szybką, na której mi strasznie zależy, bo teraz mam światło dzienne w hallu i wiem, że to super sprawa - a niestety w nowej sieni nie mam miejsca na okno.

tu masz wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178504-Drzwi-zewnętrzne-Hormann-prosba

Nie pamiętam już jaka była różnica między RenoDoor i Thermo Pro. Chodziło chyba o te inne kolory i może rozmiary. Jeśli dobrze pamiętam Thermo Pro z szybką (wygląd identyczny jak RenoDoor) wychodziły taniej niż RenoDoory. Ceny mam gdzieś w dzienniku, ale nie pamiętam kiedy wstawialiśmy te drzwi. Było już po wylewkach, więc po II połowie sierpnia.

Z uszczelką było u kogoś innego. U mnie ogólnie jest ok. Jednak nie widziałam ich codziennie. Tak jak tam napisałam, a lutym rano na drzwiach były zamarznięte kropelki. Musimy jeszcze doszczelnić drzwi od zewnątrz, bo styropian na nie nie zachodzi. Niezbyt w ogóle jest jak to zrobić, bo ościeznica jest dość wąska. Top Prestige wychodzi drogo. W tej cenie znajdzie się chyba lepsze drzwi stalowe. Podpytajcie Salika - zależało Mu właśnie na otwieranych na zewnątrz.

mam renodory. Trzeba je regulować (średnio kilka razy w ciągu zimy - w zaleznosci od temperatury na zewnątrz).

Najpierw mi przeciekały, potem były trzy razy regulowane bo podobno opadały. Założyli 3 zawias (ubili nieco ściany przy tym) i teraz jak od kilku dni temperatura rano sięgał 8 stopni to zaczeły się znowu problemy z zamykaniem (trzeba cholernie mocno trasnąć i zamykanie na klucz jest coraz cięższe, zimą się w ogóle nie dało na klucz zamykać). Jak jest gwarancja to nie ma problemu (powiedzmy, bo średnio miesiąc czekałam za każdym razem na serwisanta a w sumie to na zgłoszenie reklamacji - mają swoich dealeró którzy z kolei też mają swoich dealerów - i od takiego pośrednika własnie kupiłam).

ja się zaczęłam zastanawiać jakie drzwi bym następnym razem kupiła.Moja siostra ma drewniane i też narzeka.Aczkolwiek u mnie z zamykaniem nie było problemu tylko ta szpara,któ®ej teraz nie ma.Wiem,że nowe hormany mają inne zawiasy już, 3 standartowo i inną uszczelkę,którą mi mają zmienić

a ja mam drewniane od stolarza i miałabym parę uwag - chyba dał za słabe zawiasy i raz na jakiś czas trzeba je podkręcać. poza tym zimą są nieszczelne, jak są najgorsze mrozy - ale ja nie mam wiatrołapu, tylko duży hall, więc nie robi się w nim jakoś zimno, bo grzejnik daje radę. najbardziej mnie w nich wkurza, że się otwierają do środka - mimo że hall duży (ponad 16 m2), wszyscy zawsze usiłują je otwierać na zewnątrz a i ja się nie mogłam długo przyzwyczaić :) no i teraz po 6 latach to już wymagają lekkiego odświeżenia lakieru chyba.

Basiu,

Co u Ciebie? Pokażesz te barierki, o których wspominałaś w naszej rozmowie?

A jak schody, kontaktowałaś się z Nowakiem?

U mnie nudnawo, kafelki podobno wchodzą od wtorku,dzwoniłam do Nowaka(od schodów)kazał zmierzyć schody i podać wymiary,ale na oko chciał więcej co ten mój polecony od mojej koleżanki.Gumisiowy stolarz jest zarobiony i może na wrzesień,więc chyba zostaję przy swoim.Aparat mam w samochodzie,ciągle go apominam wziąć.

Ale za to kupiłam dzisiaj baterię umywalkową do dolnej łazienki-podtynkową tres z długą wylewką 25 cm.Do mojej umywalki Hatrii będzie ok.

I wiesz Ewo dalej nie wiem jak tę łazienkę dolną mam zrobić( rozmawiałyśmy w Krakowie o niej)

Kusi mnie ,żeby jednak nie iść tymi kaflami z przedpokoju, tylko dać drewno.A dlatego że, będzie jaśniej ,lżej i łatwiej resztę przypasuję.Bo kafli na ścianach nie chcę dawać, no chyba,że pod lustro nad szafką umywalkową. lustro ma być ( jeżeli nie dam kafli bądź cegły)na całej ścianie na wprost nad szafką umywalkową, ale...

Z lewej dochodzi do tej ściany z lustrem półka utworzona z zabudowy geberitu. I teraz trochę dziwnie ,bo

czy dać lustro od wysokości półki około 120 cm?poniżej wtedy ściana malowana, cegła bądź coś innego ,- nie mam wogóle pomysłu

czy dać od blatu szafki umywalkowej,ale wtedy będzie tak jakby zabudowa geberitu wchodziła w lustrfarbą o?

Przy pierwszym rozwiązaniu muszę coś dać pod lustro -nie wiem co i może wtedy to samo dać na zabudowę geberita wc.Mogę pomalować dobrą farbą, wylewka bateri długa 25 cm to nie powinno się chlapać.I tak myślę intensywnie od dwóch dni i nigdzie nie mogę znależź jak inni sobie z takim czymź radzą,przecież taki układ toalety jest bardzo często stosowany:(

Szkoda z tym stolarzem :(. Z drugiej strony, tego od Koleżanki masz sprawdzonego. Widziałaś efekt jego pracy i jeśli jest ok, to trzeba brać, by kolejną decyzję mieć za sobą :)

Podaj Basiu dokładne wymiary Twojej małej łazienki :).