Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

http://lh5.googleusercontent.com/-NDUC1l5g8lQ/TtvSsZDoZMI/AAAAAAAAHgQ/wMaz5aD7mh0/s640/12-2011%252520370.jpg

Na zdjęciu widać podest ,na prawo od schodów, tam bedzie stół , nad tym jest pustka, salon mam po kilku schodkach w dół, tam gdzie te duże okna .

http://lh3.googleusercontent.com/-dAJsNnaw1Jw/TtvS1E_zlDI/AAAAAAAAHg4/8PqetP7tS5I/s640/12-2011%252520365.jpg

tu już na piętrze widok z góry na miejsce gdzie będzie stał stół, widać dwie ściany mojej pustki ,a trzecia jest niewidoczna ,ale idzie do góry jak pozostałe, z czwartej strony jest przejście do części domu dla dzieci ( schodki bo jest 30 cm wyżej od poziomu mojej sypialni)

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to własnie to przejście po lewej pustka nad jadalnią ,a po prawej schody którymi się wchodzi na piętro

http://lh4.googleusercontent.com/-dOQtgBQSxPA/TtvS931lPQI/AAAAAAAAH00/rwfqU4kY7m0/s512/12-2011%252520360.jpg

Edytowane przez Barbara74

znalazłam stare zdjęcie bez ściany i widać rozmiar pustki

http://lh3.googleusercontent.com/-V37uX34maiY/TZTVVheossI/AAAAAAAAGPo/RS8k7HMTeKk/s640/IMG_4585.JPG

http://lh5.googleusercontent.com/-pmdS68NXqQc/TZTXL9JtteI/AAAAAAAAGQw/krcNEelo3ms/s640/IMG_4594.JPG

IMG_4597.JPG

trzecie zdjęcie ma ścianę w naszej sypialni

Ponieważ pustka jest zabudowana 3 stron do poddasza nieużytkowego, i jest to w zasadzie w kształcie kwadratu bo 3x4 to wydaje się od jadalni jakby to był komin .Wstępnie myśleliśmy o dużej lampie,ale może lepiej otwarty pokój zabaw?

to masz chyba z 6 poziomow tak se naliczyłem bo o dwunastej nie mam co robic :)

pokaz kiedys wylewki jestem ciekaw jak sa wykonane i kto je robił

dodam ze czekają Cie balustradki na tym połpiętrze i oczywiscie na schodach jesli kute to bedzie kosztowac jesli nie kute tez bedzie kosztowac.

w tej chwili zamawiam 2 balustrady na balkony 7 K

Edytowane przez f.5

f.5- Radku jak dobrze pamietam, jak pracowałam to zaiwaniałam + opieka nad 2 dzieci, nie ma to znaczenia czy ktoś pracuje czy nie licza się chcęci.Powiem szczerze, że Twoja Ewa jest szczęściarą że dopilnowujesz wszystkiego.Aczkolwiek gdyby tylko mój mąż pilnował , nie wygladało by to dobrze.Na budowie trzeba się przed każdą ekipą douczać i zaznajamiać z tematem,aby mi nie wcisnęli kitu pseudo fachowcy.

Najgorsza ekipa to tynkarze- przeklinam ich do tej pory.

A ta projektantka ma jakąś stronę swoją- uwielbiam łazienki w drewnie i przydałyby się inspiracje.

Co do temperatury w domu to moja pompa powietrzna hula na 26 stopni i tak jak napisałam w dzienniku daje na górze 20 stopni, dół to chyba był*18.Jest załączona i wspomaga się grzałkami - to był chyba strzał w dziesiątkę-ale bedę piała dopiero po zamontowaniu podlicznika i jego monitoringu :)

Z moją Ewą to jest tak ze pracuje z Włochami od 9 do 18 i nie uwierzycie nie jest to normalna praca.

czy do Was pracodawca kiedys powiedział ze jestescie Polskimi nierobami i dziw ......

we włoskich firmach to normalka wierzcie mi ale przynajmniej kasa jest bardzo dobra dlatego ostatkami sił sie trzyma.

Dodam ze włosi sami siebie okradają to kosmiczny naród i wzajemnie sie nieszanują.

dlatego budowa to dla niej jak na razie odległy temat

ja jak narazie mogę wyskoczyc ale nie ukrywam ze od 2 lat zaniedbałem własną robotę i niestety to widac.

ale tak jak pisałem zostało niewiele wiec mocno sie trzymam

acha Basiu ja wymieniam koła w 4 samochodach jej , mamy i 2 moich wiec wiem o czym piszesz heheh

No wylewki pokazałąbym dzisiaj ale mam zrobione z nowego aparatu i nie umiem na mojego laptopa ich zrzucać, chyba muszę program zainstalować ,nie chcę się z łóżka ruszać- jutro.

Licząc poziomy to mam ich wliczając piwnicę 5 + poddasze nieużytkowe.Salon od jadalni mam metr niżej, a nasza część od części dzieci niższa o 30 cm.

Barierki to koszmar-ich cena i też nie mam pomysłu na nie ,miały być szkalne na górze przy pustce,aby komin nie był bardziej kominowaty ( gdyby były murowane)

Natomiast jeszcze na podeście tam gdzie ma stać stół- jadalnia muszę coś dać, aby co niektó®zy nie pospadali metr dół, ale myślę o czymś takim:znajdę to zdjęcie to wstawię

Bardzo fajna antresola - nie rób scen. Jak ją zamkniesz to będziesz miała jak w bloku :):) Mnie się podoba - ale mnie się generalnie antresole podobają- nawet nieduże :) A balustradami nie daj się przestraszyć - u mnie jest 20 metrów :)

chcę przybić w to miejsce gdzie miałby być ewentualnie sufit tej zabudowy białe prześcieradło lub jakąś folię, żeby zobaczyć jak byłoby po zabudowaniu pustki i zdecyduję...sorki zdecyduję z Mr Wallet- tak brzmi bardziej dostojnie.

F.5 na tyle samochodów to masz jakiś mały ten garaż

F.5 na tyle samochodów to masz jakiś mały ten garaż

Spokojnie na finiszu budowy bedę jezdził autobusem za złotypiątka :) na to wygląda

garaz ma 31 metrow i sądziedzi parkują po 2 samochody ale potem muszą w nich spać bo nie da sie otworzyc drzwi tak to generalnie wygląda.

planuje jeszcze w garażu umywalkę taką techniczną mam juz hydrofor tez zajmuje troszke miejsca więc jest fajnie :)

Tu masz to biuro z Krakowa.

Projektowali cały dom sąsiada

http://www.archomega.pl/index.php?pagenum=1&imnumber=0 strona głowna

a tu masz jego łazienkę to z portalu deccoria

http://deccoria.pl/galeria,id,46568,1,lazienka-z-tv-tychy-projekt-realizacja.html

Edytowane przez f.5

nie nie problem polega na tym ze mam jakies 1980 m2 działki

pierw robilem zbiorniki na wodę deszczową ale sie zapadły pod naporem ziemi. szkoda pieniedzy.

kolega polecił fachowca od wiercenia studni.

polecam to rozwiązanie bo w tej chwili mam za darmo wodę , oczywiscie jest to woda niezdatna do picia ale do podlewania i do sprzątania jest w sam raz.

sąsiad ma nawet pociągnietą instalację z tą wodą do spłukiwania kibelków ale twierdzi ze robi sie nalot na ceramice wiec nie spłukuje :)

tylko na koniec dnia ostatni spłukuje heheh co mnie wzięło na takie poczucie humoru

koszty to wiercenie 1500 hydrofor i srubunki rury 500 razem 2000

zrobiłęm juz na tej 2 działce z gardeny takie czerpnie do podlewania.

czyli mozna powiedziec ze jest wodociąg na działce. niedrogo 6 ujęc wody z rurami około 1000 zł

garaz ma 5,20 na 5,20 własnie sprwdzałem.

mamy małe samochody wejdą 2 spokojnie :) oczywiscie bedziemy spali w srodku wiec po co wykanczac dom ????

Edytowane przez f.5

nie nie problem polega na tym ze mam jakies 1980 m2 działki

pierw robilem zbiorniki na wodę deszczową ale sie zapadły pod naporem ziemi. szkoda pieniedzy.

kolega polecił fachowca od wiercenia studni.

polecam to rozwiązanie bo w tej chwili mam za darmo wodę , oczywiscie jest to woda niezdatna do picia ale do podlewania i do sprzątania jest w sam raz.

sąsiad ma nawet pociągnietą instalację z tą wodą do spłukiwania kibelków ale twierdzi ze robi sie nalot na ceramice wiec nie spłukuje :)

tylko na koniec dnia ostatni spłukuje heheh co mnie wzięło na takie poczucie humoru

koszty to wiercenie 1500 hydrofor i srubunki rury 500 razem 2000

zrobiłęm juz na tej 2 działce z gardeny takie czerpnie do podlewania.

czyli mozna powiedziec ze jest wodociąg na działce. niedrogo 6 ujęc wody z rurami około 1000 zł

garaz ma 5,20 na 5,20 własnie sprwdzałem.

mamy małe samochody wejdą 2 spokojnie :) oczywiscie bedziemy spali w srodku wiec po co wykanczac dom ????

Ja mam wodę ze studni głębinowej z 90 metrów, więc bedę spuszczać już nie na koniec dnia:)Hydrofor potrzebuję bo kilku sasiadów korzysta z tej samej studni, wiec nie chcemy się wg grafiku. Ja też mam umywalkę w kotłowni przy garażu -już działa- więc w zasadzie już mogę mieszkać , ha i podłogówkę!!!

Ale mój garaż jest dłuższy 6,5 to jeszcze jednym w poprzek zaparkuję:)

jak nie chcesz wykańczać domu to odsprzedaj mi tanio tego Twojego kaldeweja bo na niego choruję,ale raczej go nie kupię ,chyba że pójdę do pracy i sama na niego zarobię.Muszę w zasadzie wybrać conoflat czy laserowa korekcja wzroku-a ponieważ mam dość soczewek to chyba conoflat

Idę spać bo muszę jutro klocki hamulcowe wymienić :)

no i jechać 30 km aby ten cholerny osuszacz opróżnić

Tatarak wiem że jest dużo kobiet budujących i wcale się nie dziwię, nawet uważam że się do tego świetnie nadajemy.

Basiu - bo jesteśmy doskonałymi organizatorkami, gdyż umiemy myśleć wielowątkowo. gdyby kobietom wcześniej otwarto drzwi do uczelni wyższych, do procesory wielordzeniowe mielibyśmy już ze 100 lat temu ;)

Co do antresoli - ja się bałam, że u nas wyjdzie taki komin, ale po wybudowaniu ścian poddasza uważam, że jest fajnie. w zasadzie nie ma w domu miejsca, z którego ogarnia się wzrokiem te wszystkie ściany wokół pustki równocześnie, więc najbardziej ją widać "na rzutach" :) wrzucałam u siebie w dzienniku fotki różnych antresol, zajrzyj, może Cię przekonają? popieram Nefer w tej kwestii. a u mnie też pustka jest nad jadalnią, nie nad salonem!

obejrzałam Twoje zdjęcia i nadal jestem zdania - zostawić pustkę :)

f.5- no już już... dzielny jesteś. i taki męski w ogóle ;):wiggle:

sorki, że tak piszę po czasie i w ogóle, ale dyskusja już w sumie skończona, a bardzo chciałam wtrącić swoje trzy grosze :)

nic nie po czasie dyskusja trwa ,

my mamy pompę ciepła POWIETRZNĄ nie gruntową czyli źródłem dolnym jest powierze, nie potrzebowaliśmy odwiertów ( pionowa gruntowa),ani dużej działki ( jak dla poziomych gruntowych) , tylko zawiesiliśmy na budynku ,ale od -10 ( podobno) włączają się grzałki- czyli idzie prądem.Ale takich temperatur w stosunku do całego roku jest i tak mało.

My nie mamy podłączenia do gazu, gaz z butli cholernie drogi, za powietrzną nie płacimy za odwierty i dlatego się na nią zdecydowaliśmy

Nasza pompa to Daikin Altherma, wstawię foty jak to wygląda od zewnątzr i w kotłowni dzisiaj

A za antrsole dziękuję, pooglądam i może macie rację, porobię jeszcze zdjęcia i zobaczycie dokładnie

Basia, a znasz kogoś, kto takiej pompy już używa od dłuższego czasu i może powiedzieć, jakie ma faktycznie rachunki za prąd? i jeśli mogę prosić, czy podesłałabyś mi na priva wycenę tej pompy oraz gdzie ją kupowałaś? w pnb też mamy niby powietrzną, ale boję się tych rachunków...