Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Pestko podsunęłam mężowi laptopa pod nos nic nie mówiąc, zaczęłąm od wizualek z kominkiem.Mój mąż po 3 wizce powiedział ,ale ktoś ma zajebisty dom podobny do naszego i widok z okien podobny,jak dałam wizkę z barierkami to aż podskoczył na łóżku- to nasz dom krzyknął !!!

Pestko Twoja praca podniosła go na nogi jak najlepsza kawa :lol2:

Potem było dużo pytań o Ciebie ... Ta laska jest rewelacyjna-to jego słowa.Strasznie mu zaimponowałaś:) Zazdroszczę Ci, ja też tak chcę umieć.

To są cuda...niech Julianna tu wpadnie i zobaczy ...ona pięknie Twoją pracę podsumuje...

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pesteczko, jak opisać, kiedy słów brakuje? Opis reakcji Męża Basi mówi wszystko :D. Uważam, że zasługujesz na wyjątkową rangę tytułów na FM :), bo niewiele jest osób tak szczodrze dzielących się swoim doświadczeniem i talentem, że nie wspomnę o czasie i energii :yes:.

Cieszę się ogromnie, bo zaproponowałaś Basi też płyteczki na kominku i bardzo mi się to podoba. Najbardziej wersja 3. Myślę, że nawet wysunięta jeszcze w głąb ma szanse dobrze się prezentować :).

A Ty Basieńko jak zapatrujesz się na wypłytkowany kominek?

Ciężko jest uchwycić proporcje wielkości na takich rysunkach. To właśnie wylazło w Twoim salonie, Basiu.

Ale przewidywałam, że masz rację miałam nadzieję, że kominek da się wkuć w ścianę. Popatrzę na plan i pomyślę jeszcze.

Pograsuję teraz trochę w ogrodzie i potem odsunę go od ściany. Moim zdaniem nie jest u Ciebie tak źle z przestrzenią od ściany do ściany. :yes:

Znalazłam też fajne kozo-kominki Austroflam, ale nie wiem, czy i one też nie zajmują za dużo przestrzeni. Ich się nie da przysunąć zbytnio do ściany. Chyba jeden wstawię do Ciebie na próbę. Nie mam pojęcia o ich cenach, ale są super. Gdzieś mi strona uciekła, ale sa podobne do tych http://www.westfire.pl/

Basiu, czy cena 1200 euro to cena nie do przeskoczenia w Twoim budżecie kominkowym? Pytam, bo te kozy tak wlaśnie mniej więcej kosztują.

Basiu na jednej fotce pomajstrowałam przy suficie. To inspiracja po obejrzeniu płytek katalogu Provenzy – ściągnęłam sobie całe 30MB:yes:. Julianna znalazła skarbnicę płytkową :D

Dziewczyny, cóż ja mogę powiedzieć :confused: OGROMNIE mi miło, że Wam się podoba :rotfl: Macie wiedzę, chęci, zapał i większe doświadczenie niż ja, gdy kończyliśmy budowę. Śledzę Wasze postępy i troszkę żałuję, że nie korzystałam z pomocy forum. Teraz :lol2: to sobie odbijam. Żal mi strasznie, że mam za mało czasu i tak się te moje rysuneczki ciągną i ciągną. Dla mnie to duża radość te obrazki, bo pamiętam moją ciągnącą się w nieskończoność budowę i to, jak w wyobraźni urządzałam wnętrza. Może gdybym wtedy zaczęła przymiarki na komputerze, byłabym teraz bardziej z domu zadowolona.

Bawcie się dobrze Inwestorki budowlane, mam nadzieję, że z moją pomocą :yes: i że czasem uda mi się Wam trochę w głowach namieszać :stirthepot:

Edytowane przez pestka56

Pestko na kominek wolałabym nie wydawać więcej niż 10 tys. Kozy już przerabiałam,ale mój mąż nie za bardzo.Aczkolwiek jak normalny kominek będzie za bambaryłowaty to może na kozę się skusi-jak to mówią lepiej wróble w garści niż gołąb na dachu.

U nas tylko dodatkowo jest to ,że mamy wentylację mechaniczną i kominek,koza musi mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz ,więc nie każdy model mogę mieć.

Pestko to forum jest bardzo pomocne,możemy się dzielić doświadczeniem,pytać jeżeli mamy wątpliwości,a także wymieniać się adresami gdzie co kupić.Dodatkowo oglądając coś u kogoś wiedzieć czy my to chcemy mieć czy nie.Jest jeszcze pełno innych zalet nawet towarzysko-kulinarnych na przykład.

Ale Ty wtedy jak zaczynałaś to jeszcze nie bawiłaś się grafiką?

I jeszcze muszę dodać super dobrałaś kolory

Edytowane przez Barbara74

Wpadłam na chwilkę. :D

10 to sporo do wydania na kominek, a na kozę i to elegancką tym bardziej. Spokojnie sporo się znajdzie do wyboru. Mogę pomóc, bo ten temat mam przećwiczony na własny użytek. Doprowadzeniem powietrza z zewnątrz się nie martw. Dużo kominków ma to przynajmniej opcjonalnie.

A w którym miejscu masz wyprowadzenie do napowietrzania kominka?

My w końcu ze względu na moje pragnienie komina wielkoluda i ograniczenia finansowe, zrobiliśmy otwarty kominek. tylko szybę ma zamontowaną. Ale możliwości przetrzepałam dokładnie. Wątek kominiarski na FM przeczytałam chyba ze 3 razy. Mądrzy ludzie tam piszą, choć wiedzą dzielą się ostrożnie jak to zduni. Nawet założyłam wątek o jednym z rodzajów kominków – tzw. kominkach Rumforda.

Graficzką jestem od pierwszych urodzin mojej Kaśki. To już ho, ho albo i lepiej. Jak dom zaczynaliśmy, już byłam stara wyjadaczka, ale zbyt późno wpadłam na ten pomysł. Dopiero kiedy zaczęłam kombinować jak wyjaśnić mojemu J. jakie chcę schody zaczęłam malować i montować na fotkach wnętrz domu. Okazał się kompletnie nie kumaty wnętrzarsko:p

Kolory są moje ulubione :D Uwielbiam kombinację granatowy albo fiolet z żółtym, pomarańczowym albo jasnym zielonym. Do tego szary i biały, czerń troszkę dla podkreślenia. Muszę panować na chęcią wtykania ich gdzie się da.

Tapis – sprawdź u nich ceny:

http://www.tapis.pl/kominki/nowoczesne/

Wkład kominkowy:
3-stronny, 12kW, cena: 4500 PL

Obudowa kominkowa:
BRUSSEL 3-stronny,

wykończenie marmur antracyt, cena: 2532 PL

Montaż wraz z akcesoriami (bez malowania):
1500 PL

Suwałki, kwiecień 2011

http://www.tapis.pl/piece-piecyki/realizacje/

Piec wolnostojący:
DOVRE ASTRO 3 CBWB, cena: 6563 PL

Poznań, styczeń 2012

Piec wolnostojący:
WESTFIRE model 32 P, cena: 2053 EURO

Rumia, grudzień 2011

Edytowane przez pestka56

Doprowadzenie powietrza mam w podłodze na prawo od komina, komin wystaje 14 cm niestety.Wydajw mi się,że do kozy to lepiej jak doprowadzenie jest ze ściany.Z tym miejscem na kominek to nasz projektant mówiąc lekko dał dupy.

Pestko większość kominkarzy chwali wkłady Spartherm,ale czy Arysto ,Hajduk czy Kratki są złe.Może są trochę gorsze,ale na Boga kominek Spparthermu to jest w cenie samochodu 3 letniego.

Hajduk i Arysto też nie są tani.

Kratki mają fajne kominki i ceny rozsądne.

Sprawdź też Dovre, a z polskich firm Unico.

http://www.owo.pl/ – to jest zduńska firma, której szef pisze na FM. Oni mają w ofercie te Unico. Te kominki są też na Allegro – ceny przyzwoite:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=kominki+Unico&category=0&description=1&sg=1

O kominkach Pama – też polskie – czytałam w Kominkach, że zbierają nagrody:

http://pama-kominki.com/index.php/vmchk/Wk%C5%82ady-kominkowe-suche.html

Producentów wkładów kominkowych jest masę i chyba tak bardzo się nie różnią. Tylko cena Spartherm albo Brunner to szaleństwo cenowe. Wcale niekoniecznie są takie naj. To chyba jak z modą na ciuchy.

Mail doszedł, ale bez wizualek :no:

Guthouse-kominek03A.jpgGuthouse-kominek04.jpg

Wysunęłam kominek na salon. Stoi tak, że róg komina wcina się w obudowę kominka.

Zastanawia mnie dlaczego powiedzieli, że rurę można podłączyć tylko od przodu. To nie jest nic niezwykłego wprowadzanie rury w komin z boku. U ciebie przewód kominowy jest od strony kominka, więc oczywiście przy odrobinie dobrej woli można tę rurę wprowadzić z boku.

Jeśli chcesz popytam zdunów na FM, albo sama to zrób.

:) zalezy jakiego samochodu Basiu i jaki kominek.

znalazłem parkieciarza ktory policzył mnie po ludzku 40 zl/m2

długo szukałem ale podłoga w mojej łazience jest w całosci.

Na Twoim miejscu skupił bym się na tym aby kominek dawal duzą ilosć ciepła po pierwsze a dopiero potem aby był ładny dlaczego ?

po pierwszym roku uzytkowania mojego stwierdzam ze po 4 godzinach intensywnego palenia temperatura w pomieszczeniu 80 m2 wzrosła mi o 2-3 stopnie tylko.

moze dlatego ze mam tę nasade i podwójną szybę ale na Twoim miejscu a masz pompę powietrzną, kominek traktował bym jaki ważne dodatkowe zrodło ciepła w najchlodniesze dni.

co z tego jak bedziesz miec ładny kominek jak bedzie pizdziec u dzieciaków.

postaw mocny kominek a moze w pozniejszym etapie obudowę ? (po zastanowieniu się)

w mocnym kominku mozna też słabo palić.

ja tez zresztą nie mam jeszcze pomysłu na moją obudowę bo moje architektki stwierdziły ze cegły ktore chciałem zastosowac na kominku gryzą sie z trawertynem.

ich zdaniem te 2 materialy do siebie nie pasują jesli trawertyn to drewno a drewna sie boje zastosować na obudowie kominka.

zresztą mam jeszcze czas na to

narazie powstaje ogrod w zasadzie juz powstał :) z czego jestem bardzo zadowolony

pozdrawiam radek

Pestko chciałabym aby mój salon tak wyglądał,nawet mój mąż zaczął zastanawiać się nad przeniesieniem telewizora tam gdzie dałaś ,ale jednak zostaniemy na tej ścianie z której pokazujesz widok ,ponieważ stałby pod światło.Wracając do kominka to Radek ma rzeczywiście rację,od wkładu idzie rura i muszę ją wyżej podłączyć do komina ,tak aby grzała dom.Kominek mogłabym trochę przesunąć na komin ,albo wogóle cały na komin i wtedy zabudować rurę która ma wejść do komina na około 2-2,5 metrach wysokości.

Obawiam się,że takie umiejscowienie kominka niesymetryczne nie jest za fajne niestety

[ATTACH=CONFIG]125242[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]125244[/ATTACH]

Wysunęłam kominek na salon. Stoi tak, że róg komina wcina się w obudowę kominka.

Zastanawia mnie dlaczego powiedzieli, że rurę można podłączyć tylko od przodu. To nie jest nic niezwykłego wprowadzanie rury w komin z boku. U ciebie przewód kominowy jest od strony kominka, więc oczywiście przy odrobinie dobrej woli można tę rurę wprowadzić z boku.

Jeśli chcesz popytam zdunów na FM, albo sama to zrób.

Boszzzz! Jaka extra wizualizacja!!! Salon suuper! TV bym sie nie martwila - mozna to zalatwic roletami albo....odzwyczaic sie od TV :)

Pestka jestes mega utalentowana!!!!!

Ech, ja różne rzeczy wstawiam w te wnętrza, raczej żeby zapełnić przestrzeń, a nie dlatego, że uważam, że akurat tu musi być, bo tak jest doskonale i pięknie. TV, akurat jest takim „wypełniaczem”.

Basia, a może nie bój się tej rury. Masz cegłę i pewną surowość wnętrza, więc pokaż piękną rurę. Może być błyszcząca lub czarna. To wygląda bardzo ładnie. Mnie niepokoi, dlaczego Ci Twoi kominkarze koniecznie chcą ją koniecznie od przodu wpuszczać w komin. NIE MA takiego obowiązku. Poza tym wiem, że bardziej ważny jest kąt nachylenia wejścia w komin niż długość rury od wkładu do kolanka.

BARDZO WAŻNE – gdzie masz wyczystkę kominową?

KOMINEK – Radek ma absolutną rację co do funkcji kominka. Nie da się grzać domu samym kominkiem. Nie każdy wkład się do tego nadaje. Ale są różne dodatki, które można zastosować, żeby podnieść wartość grzania. W większości wkładów wkłada się kilkanaście kilogramów drewna i po godzinie, max dwóch już jest sam popiół, a ciepła otrzymaliśmy tyle ile wyemitowała szyba. Kominek, który ma oddawać ciepło wymaga też zastosowania innego rodzaju materiałów na obudowę, nie mówiąc już o zastosowaniu co najmniej DGP. Prawdziwe kominki grzejne ładuje się wsadem 2 razy na dobę i skutek jest widoczny, a nawet można ogrzać cały dom. Nie jakieś tam marne 2–3 stopnie po pół dnia grzania. Zduni mówią o tzw. kominkach ciepłych. Poza tym żeby kominek był skuteczny, ważne jest jego umiejscowienie w domu.

Jeśli komuś z Was wiedza o tym co zrobić by grzał lepiej i jakiego typu wkłady się do ogrzewania nadają, służę radą. Grzebię się w tym temacie już kilka lat i sporo wiem.

Radku, Twoje architektki to tylko architektki. Po pierwsze nieprawda, że trawertyn z cegłą nie pasuje. Zależy jaki kolor trawertynu i zależy jaki kolor cegły. Już starożytni Rzymianie te materiały stosowali i to razem, więc nawet historyczne uzasadnienie mają. Po drugie nie bój się drewna, wejdź na stronę Cohabitat i poczytaj jak oni w domach typy Strawball sobie radzą. Czytałam nawet artykuł o kominkach ze słomy. Polecam jako lekturę Świat Kominków. O tej słomie pisali w 4 numerze 2011. Co do grzania polecam lekturę na stronie www.godkowie.pl kominkowych piecach firmy Rath typu TERMOKAUST, albo http://www.cebud.eu/ o kominkach III generacji z wymiennikami ciepła z akubetu, albo http://www.kafle-kominki.pl/kontakt.htm. Ta ostatnia strona to znany mi dobrze zdun, u którego byłam kilka razy, zasięgałam wiedzy i rady, i jeśli kiedykolwiek stać mnie będzie na przebudowę mojego kominka, to właśnie on będzie to robił.

Edytowane przez pestka56

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=125244&d=1342302476

A nie mówiłam, że też będzie super wyglądał :D

Ja napisałam do kilku (pobliskich nam) firm kominkowych zapytanie i na 5 odpowiedział 1 po ponad tygodniu, z czego dał tylko sygnał, że postara się przygotować ofertę. Nie wiem co jest grane :(. Chyba trzeba dzwonić osobiście.

Pestka wrzuciła tyle namiarów, że czas się zmobilizować i potraktować temat poważnie :).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=125244&d=1342302476

A nie mówiłam, że też będzie super wyglądał :D

Ja napisałam do kilku (pobliskich nam) firm kominkowych zapytanie i na 5 odpowiedział 1 po ponad tygodniu, z czego dał tylko sygnał, że postara się przygotować ofertę. Nie wiem co jest grane :(. Chyba trzeba dzwonić osobiście.

Pestka wrzuciła tyle namiarów, że czas się zmobilizować i potraktować temat poważnie :).

Moim zdaniem tylko wersja z kominkiem z wcieciem ale to nie jest niestety praktyczne. Musi cos byc na podlodze - jakas blacha albo plytka gresowa zeby ochronic deski. Mam ten sam problem.

Zolty kolor swietnie ozywil cale wnetrze - Basiu pomysl o tym bo wyglada to swietnie. Niebieski, szary i zolty + cegla.

Dziewczyny, zrobię Wam listę firm do których warto sie zgłosić, bo przede wszystkim odpowiadają. Nie ma znaczenia czy oni są z Gdańska czy z dziury w Bieszczadach, zduni jeżdżą po calej Polsce.

Poza tym muszę znaleźć ten wątek na FM, gdzie aż buzuje od zdunów żwawo uczestniczących w dyskusji. Naprawdę są pomocni.

Moim zdaniem tylko wersja z kominkiem z wcieciem ale to nie jest niestety praktyczne. Musi cos byc na podlodze - jakas blacha albo plytka gresowa zeby ochronic deski. Mam ten sam problem.

Zolty kolor swietnie ozywil cale wnetrze - Basiu pomysl o tym bo wyglada to swietnie. Niebieski, szary i zolty + cegla.

Niepraktyczne ze względu na podłogę? Ale można położyć w poziomie podłogi te same płytki co na kominku i będzie okey, a na urodę nic a nic nie zaszkodzi :yes:

no trochę trwało, zanim zebrałam szczękę z podłogi, ale już jestem w stanie napisać: WOW! :)

my z A. głosujemy na kominek "do samej góry", czyli tę najwyższą obudowę.

Pestka - czy ta mapa świata z nazw to jest Twój autorski pomysł, czy też to jest coś gdzieś do kupienia? ja to chcę! jeszcze nie wiem gdzie, ale chcę :) (i niech nie kosztuje 1000 euro, proszę :no:)

Dzięki Tatarak :D

Mapa była swego czasu do kupienia na Westwing i chyba jest to dzieło Anny Wand http://www.annawand.de/content/de/Galerie.html

Ale teraz jakoś tej mapy nie widzę u niej. Może grzebnij dokładniej sama. może znajdziesz jeszcze coś ciekawszego :yes:

Sporo różnych map wyszukała ostatnio Admete.

A tu szalony rodzynek ku uciesze

http://www.busydoor.com/perfect-decorating-for-your-favorite-room/amazing-room-with-train-wallpaper-and-world-map-carpets/

Amazing-Room-with-Train-Wallpaper-and-World-Map-Carpets.jpg :cool:

Edytowane przez pestka56