Barbara74 26.07.2012 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dzięki dziewczyny ja wczoraj padłam,cały czas na budowie,potem w parku bo pięciolatek pokochał rolki.Ale co najważniejsze w oknach gdzie nie maiałam podcięć na parapet zewnętrzny firma przyjechała i je zrobiła.całe szczęscie bo kolejne noce zarwałam jak parapet połączyć z oknem aby na łączeniu nie było przecieków.Kolejna rzecz odhaczona.Dzisiaj obróbka okna w narożu domu.I chociaż okno było wstawione rok temu to problem został do dziś.Właśnie w tym miejscu można powiedzieć,że montaż mam w warstwie ocieplenia. Niestety z tym ekipa montująca zostawiła mnie samą,a elewatorzy chcą kończyć. Kominki pooglądam z mężem,na zdjęciach katalogowych wyglądają fajnie.Rury osobiście wolę czarne.Na stronę Jotula muszę wejść,ale myślę,że każdy wkład tak można zrobić.Pestko powiem szczerze,że biorę pod uwagę-kozę i to nie tylko nowoczesną -mój mąż kóz nie( tu problem z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz,bo tylko taki muszę mieć)-kominek nie trójstronny-bo trójstronne są za drogie(spartherm,podobają mi się tylko bez szprosów na rogach,znalazłam nawet model mało głęboki jak dobrze pamiętam Arte 3 RL i tu są różne szerokości 80cm,100cm)- kominków narożnych raczej nie lubię,ale z racji położenia kominka może to dobra opcja,opcja z rurą jest fajna bo nie zawala pokoju i grzeje Przeraża mnie fakt ,że jest koniec lipca,pod koniec sierpnia ma wejść forumowy duch i dokonczyć podłogę w salonie (drewno) do tej pory powinnam mieć plan co z kominkiem,bo tam by nie kładł,ale jak nie zdążę to może przyklić wszędzie -przecież zawsze można oderwać.Na podłogę przy kominku nie chcę dawać kafli ,bo wizualnie podłoga mogłaby się zmniejszyć Drzwi braliśmy pod uwagę dwie firmyAsilo -drzwi pełne gładkiei drzwi z Korony model klasycznyTe głądkie przy 10 sztukach mamy z 5 tys taniej i mąż mimo,że kiedyś na gładkie mój zdecydowanie był na nie, teraz mówi tak.Różnica spora to połowa ceny za schody.Ale czy robiąc klasyczne fronty w kuchni nie powinnam dać klasycznych drzwi?A wiadomo drzwi są na lata Co do schodów to zdecydowałam ,że nie bedę kombinować,i daję dębowe stopnice i takie same podstopnice ,co do cokolików to wolę bez ,ale mogę zdecydować podobno po montażu schodów. Nad kuchnią pracuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 26.07.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Basiu przy kominku możesz dac blachę na podlogę drewnianą. Będziecie dużo w nim palić???? Drzwi jednak dałabym proste, bez zdobień. a i juz dużo za tobą .....a co z kuchnią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) Basiu przy kominku możesz dac blachę na podlogę drewnianą. Będziecie dużo w nim palić???? Drzwi jednak dałabym proste, bez zdobień. a i juz dużo za tobą .....a co z kuchnią??? tak wiem Moniko, mogę blachę ilub szkło ,ale pod kominkiem nie mogę drewna ,no chyba ,że dam kozę to też mogę Chyba raczej bedę palić , bo u nas pompa poietrza,poza tym lubię trzeszczenie drewna w kominku Z kuchnią jeszcze nie wiem,to zależy od lodówki,a raczej gdzie dać piekarnik i jeszcze czy może zrobić trochę inny układ.Do kuchni muszę wrócić szybko. a drzwi no włąsnie wolałabym tańsze ,ale te klasyczne są piękne. Te głądkie białe są podobno w Krakowie na zakopiańskiej na przeciwko max fliza w salonie Hoff, nie będziesz tam przypadkiem?Basia krk je kiedyś tam widziała,a ja tylko widziałam te drzwi w wersji fornirowanej,nie za bardzo mam czas na podróż do Krakowa,wysłałam wczoraj do nich maila czy mogą mi fotę przysłać,dla pewności chciałąbym opinię drugiej forumowiczki,że są porządne Edytowane 26 Lipca 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.07.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Basia, widziałam dwa wnętrza (w gazetach), gdzie był wkład + rura. Sama zastanawiałam się dać tak u siebie, ale nie weryfikowałam tego dalej. Jedno wnętrze niedanwo ktoś wklejał przy okazji schodów i nie wiem, czy to nie u Ciebie było. Schody metalowe ze stopniami z kratki WEMA lub podobnej, był czerwony fotel i kuchnia ze sklejki. Dom jakichś architektów. Drugi przykład gdzieś w gazecie - stał wkład i dorobiono do tego tylko od przodu ramę ze stali z widocznymi lutowaniami. Wyglądało super. Gazety mam jednak już popakowane, więc nie mam jak poszukać. Pestka, świetny pomysł z pomidorami Te mrożone to tylko do zupy, czy tak do jedzenia też się nadadzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 26.07.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Basiu, widziałam gdzieś Twoje pytanie odnośnie różnego umiejscowienia piekarnika i płyty. Nie wiem, czy temat aktualny, ale takie zdjęcie Ci przynoszę Apartament pokazowy w Woronicza Qbik by Maciej Zień. http://woroniczaqbik.pl/style/os2.jpg PS. Jak trzeba, to usunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 26.07.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 podoba mi się taka kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) Rozważam bardzo poważnie kominek z rurą,dziasiaj to pokaże mojemu M zwanego portfelem-szkoda,że mało wypchany.A tak na poważnie to kozy podobają mi się tradycyjne i wiem ,że by też taka pasowała,ale dzwoniłam do Jotula i te własciwe czyli 100% doprowadzenia powietrza z zewnątrz ,to tylko nowoczesne.Z kolei co do nowoczesnych to ja tak specjalnie nie jestem przekonana,a poza tym one mają mało kW .Zostaje mi tylko rozpatrzenie tradycyjnych wkładów z widoczną rurą.Boję się efektu koncowego,bo na zdjęciach w katalogach wygląda to super,no a jak w rzeczywistości to różnie.Gdybym jednak się zdecydowała ,to i tak muszę wziąć pod uwagę wkład o małej głębokości.Co do miejsca jedo usytuowania to czy to rzeczywiście może być problem,dać kominek w miejsce gdzie mam styropian pod wylewką?Tak sobie myślę,mam wylewki 7cm anhydrytu, czasami regał z książkami waży tyle samo co kominek,no to co za różnica? Pestko ciekawa jestem ,który z kominków od Ciebie jest Twoim faworytem do mnie ,i który może nie do mnie ale jest Twoim faworytem?Mnie się podoba portalowy ze świeczkami na górze, tylko rurę dałabym czarnąI jeszcze fajny ten z postu 1409 czarny na drewnianej podłodze ze schodami w tle Edytowane 26 Lipca 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Widziałam tę kuchnię na własne oko Przyjaciółka dziennikarka zaciągnęła mnie na wycieczkę po apartamentach pokazowych w W-wie. Kuchnia ma tę wadę, że jest otwarta na schody i wąski korytarz, który ją od nich dzieli. Te Lofty Zienia to raczej dla singla. Strasznie w nich ciasno, a naładowane pomysłami po kokardę. Podobała mi się fioletowo-czarna łazienka. Basia, myślę, że zdążysz zobaczyć co rozgrzebałam w rysowaniu dla Ciebie. Przepraszam, że tak się to przeciąga, ale mam jakiś nawał roboty jak nigdy. Czy Ci ludzie nie jeżdżą na wakacje Zeszłe lato było takie spokojne KOMINEK Jeśli masz intensywnie w kominku palić muszą być zachowane pewne zasady. Inaczej zniszczysz podłogę i to nie tylko w najbliższym sąsiedztwie paleniska. Postaram się to widokowo uwzględnić. W końcu mam te rzeczy obcykane osobiście. Może warto poszukać kafli imitujących Twoją podłogę i położyć je przy kominku? Dziewczyny na forum, chyba Szocik, pokazywały tego sporo ostatnio. Moim zdaniem fajnie by też wyglądała cegła na podłodze. Na razie sprowadzę Cię troszkę na ziemię. Sam kominek w obudowie będzie grzał właściwie tylko szybą. Rura daje niewiele ciepła. Zwykłe kominki, bez „osprzętu” kumulującego ciepło, 70% ciepła oddają przez komin w powietrze. Taka jest niestety prawda Musisz mieć co najmniej rozprowadzenie DGP, albo jeszcze lepiej tzw. kominek ciepły. Wiem, bo u mnie tak było do zeszłego roku. Miałam pieco-kominek i 4-metrową rurą odprowadzającą spaliny idącą na zewnątrz komina. Efekt uboczny – przypieczony tynk na kominie. Temperatura w salonie, przy całodziennym intensywnym ładowaniu drewna do paleniska i pilnowaniu, żeby nie zgasło, podnosiła się o 5 stopni Fakt, że mój salon jest wielki i połączony z halem i kuchnią, co w sumie daje prawie 90m2. Poza tym ma w szczycie dachu wysokość 6 m. Mimo wszystko taki układ to skórka za wyprawkę, a kłopotliwy ogromnie. Można częściowo uniknąć problemu z dokładaniem bez przerwy paliwa, instalując piecyko-kominki z opcją paleniska na pelety i zasobnikiem z którego sa one automatycznie dosypywane do paleniska. TU http://www.sosinski.com.pl/?k=strony_s&m=&ns=101&pns2=98&pns=106 możesz poczytać na ten temat. Poza tym Sosiński ma też w ofercie kominki powietrzne. Mnie się te piecyko-kominki nie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Aż tak intensywnie nie będę palić,nie będzie to moje podstawowe źródło ciepła.Ja też przed zimą kiedy chciałam mieć na gwałt kominek to brałam pod uwagę ciepłą obudowę.Jeśli chodzi o rozprowadzenie ciepła to obok przewodu dymowego mam szyb wentylacyjny i nim mogę doprowadzić ciepło do naszej sypialni,ale wtedy kominek musiałby stać przed kominem aby przykryć wylot ciepłego powietrza.I to by mi szło grawitacyjnie,więc chyba rury żadnej tam bym nie potrzebowała,ale zapytam na kominkach.W każdym razie to wtedy jak kominek jest przed kominem.Ja też chcę żeby to nie tylko grzało ,ale również było ozdobą salonu,pieco kominki to również nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Basiu, a może zrobisz sobie drugi malutki w sypialni. Myślę ciągle, czy by nie zrobić w górnej łazience demolki i nie wstawić tam naszego pieco-kominka. Oczywiście bym go obudowała, żeby było widać tylko drzwiczki z szybą. Taki fajny bajerek mógłby być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 tak jest to super pomysł ,ale do dużej łazienki, ja bym kominek mogła dać w każdym pomieszczeniu gdyby nie ta cena.Nie wiem czy w sypialni mogłabym to zależy od wymiarów komina wentylacyjnego,ale może jakiś mały.Nie jest to dobre miejsce bo na rogu w pobliżu drzwi ,ale też kiedyś otym myślałam.Pestko czy ja dobrze zrozumiałam salon masz 6 metrów wysokości? na całej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 tak jest to super pomysł ,ale do dużej łazienki, ja bym kominek mogła dać w każdym pomieszczeniu gdyby nie ta cena. Nie wiem czy w sypialni mogłabym to zależy od wymiarów komina wentylacyjnego,ale może jakiś mały.Nie jest to dobre miejsce bo na rogu w pobliżu drzwi ,ale też kiedyś otym myślałam. Pestko czy ja dobrze zrozumiałam salon masz 6 metrów wysokości? na całej powierzchni? Widzę ,że masz moją duszę ,cały czas byś coś zmieniała,przemeblowywała,i przebudowywała.Tak jak zresztą moja mama również.Już mi zadzwoniła -jest nad zalewem turawskim,żebym jej przywiozła urządzenie do cięcia glazury ,kątówkę i jeszcze pełno innych rzeczy bez których się nie rusza na moje letnisko i siostry a tu pech o tym zapomniała czasami jej pomysły są fajne ,ale czasami nie.kazałam jej wszystko dokłądnie konsultowac ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 6 metrów mam pośrodku – tzw. katedralny sufit nad powierzchnią 50m2. Reszta parteru ma sufity „po bożemu”. Jak by mnie stać było zmieniałabym co roku Moja łazienka na poddaszu ma prawie 8m2, a skos dachowy zaczyna się na 140 cm. Mogę poszaleć jak mnie całkiem dopadnie. Tym bardziej, że mogę przebić się do pokoju obok i tam schować cały korpus, a w łazience byłyby tylko drzwiczki z szybą. Zrobiłam wokół niego ciepłą ścianę i dogrzewałby dwa pomieszczenia. Mam zeskładowane kafle ze starego pieca mojej babci i wciąź myślę jakby je tu wykorzystać. Byłyby dobre na taką ciepłą ścianę przy kominku. Ech, za dużo tego;) To a propos sypialni – taki wąziutki i wysoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 To jesteś szczęściarą,że kominek możesz do pokoju "schować. Idę do moich kominkowych gazet poszukać kominków z rurą.Jak Ty to wszystko tak szybko wyszukujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Pestko ciekawa jestem ,który z kominków od Ciebie jest Twoim faworytem do mnie ,i który może nie do mnie ale jest Twoim faworytem? Mnie się podoba portalowy ze świeczkami na górze, tylko rurę dałabym czarną I jeszcze fajny ten z postu 1409 czarny na drewnianej podłodze ze schodami w tle Rura musi być czarna u Ciebie. Takie błyskotki nie pasują do Twojego salonu. Najlepszy wydaje mi mi się wzór z postu 1409 - ten, który się Tobie podoba. bardzo ciemna obudowa, niekoniecznie czarna. Drugi w kolejce to ten MCZ z postu 1410 (pośrodku). Ma tę zaletę, że ogień jest wysoko, a Ty masz do ściany naprzeciw nie za wiele. Jak ogień będzie nisko nad podłogą, kominek bardzo wizualnie straci. Patrzący bedzie miał wrażenie, że musi spoglądać w dół. Oba mają bardzo ładnie wyważone proporcje patrząc od frontu. Myślę, że obie formy przymierzę, to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 To jesteś szczęściarą,że kominek możesz do pokoju "schować. Idę do moich kominkowych gazet poszukać kominków z rurą.Jak Ty to wszystko tak szybko wyszukujesz? Baś, ja mam ogromne archiwum zeskładowane na komputerze. Rzadko sięgam do netu Ta możliwość „przepchania” czegoś na wylot przez ścianę to zaleta dużych powierzchni. Łatwiej się w tym zagospodarowywać. Pytałaś o moje ulubione kominki. Jest taki jeden może nie ze względu na formę, a raczej wielkość Niestety mogę tylko pomarzyć, bo finansowo nie dam rady go ugryźć, a szyba do niego to już byłby majątek. Gdybym budowała dom jeszcze raz chciałabym mieć salon z takim oknem i takim kominkiem A tu jeszcze moja ulubiona super koza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Jeszcze 3 z rurą. Podoba mi się wnętrze na 1szej fotce A ten ostatni – zobacz podłogę wokół komina. Jest wprawdzie ciemna, ale myślę, że podobnie można pograć z jasnym drewnem i jasnym kamieniem, albo płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Ja też uwielbiam wielkie kominki ,jak byłam w zerówce mama była we Francji , przywiozła kilka gazet wnętrzarskich chyba La maison.Tam nam pokazywała jaki dom wybuduje,niestety tego nie zrobiła.U nas w domu zawsze królowały gazety typu Murator i Burda.Ja nie odziedziczyłam takich zdolności po mamie ,jestem pomagierem. Taki wielki kominek robi klimat.Ja uwielbiam klimatyczne wnętrza,nie ważne jaki styl.Jedynie nie lubiłam kiedyś Czterech kątów-kiedyś zaznaczam-wszystko było takie zagracone i dziadowskie. Po tym ogłoszeniu jakie chcę fronty ,byłam podłamana, i Ty jak i Julianna wsparłyście mnie ,bo wiedziałyście o co mi chodzi,co chcę uzyskać,i to mi było bardzo potrzebne.Już raz zboczyłam ze swojego toru idąc w szarą łązienkę-któ®a naprawdę jest piękna.Ale ona jest taka jak z salonu brak jej oryginalności ,indywidualizmu ,mnie,jest taka na czasie,ale nie ponadczasowa Mam jeszcze kibelek na dole i za cholerę nie umiem nic do niego wymyśleć.Też musi być taki swojski jak kuchnia i mam nadzieję salon. Poszukuję jakiś lamp nad półwysep w kuchni coś w tym stylu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 26.07.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 ikea - lampy są podobne. ale chyba pestka dawała balbinie takie podobne lampy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2012 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 ikea - lampy są podobne. ale chyba pestka dawała balbinie takie podobne lampy:) te biorę też pod uwagę,zawsze mogą być na czas znalezienia tych własciwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts