Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A pralka i zmywarka do zabudowy będzie?Ja wolę te rzeczy do zabudowy.Takie nagromadzenie agd burzy cały ład w kuchni.

Co do wersji 1 .to te półki wiszące trochę wyglądają jak oczy.Ja osobiście wolałabym bez wiszących szafek,ale wiem ,że w obecnej kuchni własnie takich szafek mi brakuje.

Chyba wolę drugą wersje,układ bardziej prosty,nie za bardzo lubię pojedyńcze wieże z lodówek.Dałabym tam koło lodówki jeszcze jedną wysoką szafkę np.45 a resztę podzieliła na 3 równej szerokości szafki.A szafki kupuje w Ikei czy na wymiar?

Aha i okap dałabym w takim stylu co moje linki powyżej

W wersji pierwszej pociągnełabym trochę jeszcze szafki w kierunku stołu,słabo widać wymiary

Tylko lodówka będzie niezabudowana. Szafki robi stolarz z ich firmy w czasie wolnym. Dlatego rysowałam niezabudowane, żeby ich zniechęcić. Okap jest kompromisem na rzecz faceta mojej Kaśki, który chciał taki całkiem tradycyjny i trudno było go przekonać nawet do takiego jak na rysunkach. Dużo zależy jeśli chodzi o wysoką zabudowę, czy zdecydują się na wymianę i przestawienie okien.

Rozkład szafek,niestety wizualizacja nie oddaje klimatu,co do wysokiej zabudowy to coś mi nie pasuje,chyba ten piekarnik taki samotny,ale przecież nie dam drugiego bo ten tak samotnie i surowo wygląda.Piekarnik będzie w następnej szafce,czyli w 3 słupku na od lewej.

[ATTACH=CONFIG]128882[/ATTACH]

Mam problem z półwyspem,

Chodzi o wygląd od strony jadalni?Czy dawać fronty kuchenne 3x60? czy coś innego,ale co?i jak go wykończyć?

a teraz rozmieszczenie szafek,i pytanie szuflady dzielić na 3 czy na 2 jak na wizualizacji?Przy 3 szufladach górna jest gładka -nie ramkowa

[ATTACH=CONFIG]128887[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]128888[/ATTACH]Jaki układ szafek,chyba bardziej praktyczne są szuflady

Masz rację z tą wysoką zabudową. Wygląda ciężko. A może mikrofalę dodaj.

Fronty od jadalni wolałabym w typie witryny, bo tak też ciężko i z półwyspu robi się skrzynia. A może od strony jadalni daj jedną 60-kę nie szafkę tylko półki otwarte – biblioteczka kucharza i podręczne czytadła do leniwych niedzielnych śniadań.

U mojej sąsiadki wszystkie szuflady mają fronty dzielone na 2. Ale wewnątrz te wyżej mają ukrytą płaską szufladę. To mi się podoba.

Kuchnia sasiadki.jpg

To właśnie kuchnia mojej sąsiadki z tym podziałem szuflad na 2. Granit czarny na podłodze i blatach. Fronty chyba brzoza barwiona na złoty brąz.

Edytowane przez pestka56

Pestko dlaczego zniechęcić ?,wolą sprzęty wolnostojące?

Jeśli chodzi o okap to wolałabym nie iść na kompromis i jak nie wolą nowoczesnych to zrobiłabym tradycyjny .Moi znajomi mają narożne okno w jadalni ,w zasadzie podobny układ do tego zaproponowanego przez Ciebie i też prawie od ziemi.

Tylko dawać mikrofalę tylko po to ,że zabudowa za ciężka to trochę do bani.Poza tym mikrofala obok to też nie rozwiązanie bo musiałabym dać piekarnik kompaktowy,wysokością dopasować pod mikrowelę.

Mogę w wysokiej zabudowie zrobić 3 piony,a nie 4

I mogę dać szyby

A półwysep to następny problem,ogólnie wolę wyspy,mało jest inspiracji na półwyspy :(

Aha na wizualizacji nie ma uwzględnionego wzięcia na nogi na 25 cm.Myślę,że takie wzięcie sprawi ,że półwysep będzie trochę lżejszy

Edytowane przez Barbara74

Pestko dlaczego zniechęcić ?,wolą sprzęty wolnostojące?

Jeśli chodzi o okap to wolałabym nie iść na kompromis i jak nie wolą nowoczesnych to zrobiłabym tradycyjny .Moi znajomi mają narożne okno w jadalni ,w zasadzie podobny układ do tego zaproponowanego przez Ciebie i też prawie od ziemi.

On jest b. tradycyjny, a moja Kaśka woli nowocześnie, ale z haczykiem, lubi też loftowo. Nie chciał się zgodzić na taki płaski okap, więc wstawiłam ten, który widziałaś. To samo z zabudową – padło pytanie „a po co?”. Jak zobaczył, to już chce zabudowane :lol2: W końcu córcia przekona swojego F., że ma być jak jej się podoba.

Te okna miałyby wyjście na duży drewniany taras łączący dom z budynkiem gospodarczym, który chcą przerobić na letnią kuchnię.

Tylko dawać mikrofalę tylko po to ,że zabudowa za ciężka to trochę do bani.Poza tym mikrofala obok to też nie rozwiązanie bo musiałabym dać piekarnik kompaktowy,wysokością dopasować pod mikrowelę.

Mogę w wysokiej zabudowie zrobić 3 piony,a nie 4

I mogę dać szyby

A półwysep to następny problem,ogólnie wolę wyspy,mało jest inspiracji na półwyspy :(

Aha na wizualizacji nie ma uwzględnionego wzięcia na nogi na 25 cm.Myślę,że takie wzięcie sprawi ,że półwysep będzie trochę lżejszy

Dobry pomysł z tymi szybami. Zrobi się lżejsze.

Myślałam o mikrofali w tym samym segmencie, wtedy szerokość dałaby się pogodzić. A może zrób wnękę w zabudowie na wstawienie ekspresu do kawy ?

Wcięcia na nogi w pólwyspie domyśliłam się, ale kloc i tak będzie.

On jest b. tradycyjny, a moja Kaśka woli nowocześnie, ale z haczykiem, lubi też loftowo. Nie chciał się zgodzić na taki płaski okap, więc wstawiłam ten, który widziałaś. To samo z zabudową – padło pytanie „a po co?”. Jak zobaczył, to już chce zabudowane :lol2: W końcu córcia przekona swojego F., że ma być jak jej się podoba.

Te okna miałyby wyjście na duży drewniany taras łączący dom z budynkiem gospodarczym, który chcą przerobić na letnią kuchnię.

Boże super pomysł z tą letnią kuchnią,ja strasznie bym chciała aby z tarasu się wchodziło do innego budynku,aby taras był łącznikiem dwóch budynków,czy to domku gościnnego,czy to letniej kuchni, i jeszcze basen w pobliżu:wave:.

Jeśli Twoja córa chce inaczej od swojego to delikatnie właśnie Twoimi wizualizacjami możecie go przekonać.A jakie fronty chcą mieć?

I znowu zaczynam się nad sbs zastanawiać bo może by wyglądała lepiej w tej wysokiej zabudowie..

A jak dam na półwyspie półki to już tak ciężko nie będzie wyglądało?

Mówisz o takich półkach?

lazienki06_wnetrze_kuchni.jpgTylko tam będą krzesła do siedzenia do codziennych posiłków,więc jak to połączyć

A tu mam możliwości wykończenia półwyspu od drugiej strony co kuchnia

edit_preview.php.jpgsamo wysunięcie blatu tylko może trochę głbiej niż jak planowałam 25 cm

71828d03b5cc.jpgz nogami w moim przypadku dębowymi ,do dębowego blatu,a może do te nogi z kółkami industrialnymi?

Picture 9.jpgz podpórkami

Zastanawiam się czy by nie zrobić zabudowy pod półwyspem od strony jadalni w ciemniejszym kolorze, tylko w jakim,może tak jak tu na zdjęciu

Co do wysokiej zabudowy to kombinuje,a może jedna pion mógłby być czarną tablicą,tylko jak to połączyć z ramkowymi frontami,a może wkleić fototapetę, np.budka telefoniczna angielska

Basia, powoli wracam do życia. Jedną robotę popchnęłam wystarczająco, by troszkę mi odpuściło. Nie myślałam, że dam radę w tydzień zrobić ponad 500 stron książki z 400 zdjęciami. Prawie mnie pokonało :lol2:

Znalazłam coś do kuchni:

Kuchnia- blat wyspy.jpg Jakby blat na półwyspie zrobić poszerzony, zyskałabyś barek, półwysep przestałby być klocowatą skrzynią

Yaletown Loft

KUCHNIA-Yaletown_Loft-01.jpg To przykład nowoczesności, ale styl wybitnie loftowo- klasyczny. Kolory oczywiście nie te, ale kombinacja prostych frontów, cegły i tego grubego blatu (nie wiem beton, albo kamień).

I jeszcze to

Kuchnia-Wood+Stone.jpg Podoba mi się pomysł obudowania ramą drewnianą wysokiej zabudowy. Myślę, że straciłaby ciężar.

Kitchen from houzz-05.jpg To też byłby pomysł na zmiejszenie ciężaru wysokiej zabudowy – wnęka.

Edytowane przez pestka56

Basiu, wkleiłam to u Tatarak, ale dla porzadku powinno być u Ciebie:

RAL 9010 jest z palety delikatnie ciepłych kolorów – do białego dodano odrobinę niebieskiego (3%) i drugie tyle żółtego (6%). Jest też 1% intensywnie różowego (tzw. magenty), ale to nie ma większego znaczenia

A wiesz Pestko też zaczęłam się zastanawiać nad zrobieniem wysokiej zabudowy w formie kredensu,cholernie mi się podobają kuchnie na http://www.houzz,mają duszę są niepowtarzalne,w większości z drewna,dlateg pewne elementy są oryginalne,te wielkie lodówki i to wszystko takie tanie w porównaniu do polskich cen.

Ta kuchnia loftowa z ceglą z klimatem, chcę cegłę, kocham cegłę,teraz,bym od razu pewne ścianki z cegły murowała.

Basiu, wkleiłam to u Tatarak, ale dla porzadku powinno być u Ciebie:

RAL 9010 jest z palety delikatnie ciepłych kolorów – do białego dodano odrobinę niebieskiego (3%) i drugie tyle żółtego (6%). Jest też 1% intensywnie różowego (tzw. magenty), ale to nie ma większego znaczenia

przeczytałam byłam u tataraka,ja też szukałam ,ale nieudolnie.

A czy możesz zdradzić jakiś szczegół odnośnie książki?Ty robiłas tam szatę graficzną?

Aha i znów zastanawiam się nad srebrnym sbs, na houzz wiekszość kuchni je ma i wyglada to super,wprawdzie oni mają wielkie te lodówy na 120 cm, u nas takie tylko ma Liebherr,ale cena makabryczna.Bałabym się ,że by mi się zepsuła i wtedy klops.

Te tradycyjne na 90 cm ,w środku rzeczywiście małe,wąskie,ale w mojej zabudowie dobrze by się prezentowała,na pewno lepiej niż samotny piekarnik.

Edytowane przez Barbara74

Basiu, każdy kolor mogę sprawdzić i określić jaki jest dość dokładnie, jeśli znam numer katalogowy, a firmy mają skale barwne elektroniczne. Programy graficzne mają próbniki :rolleyes:

Nie wiem co Cię interesuje w kwestii książki. To habilitacja w jęz. angielskim mojego kolegi poniekąd po fachu (ja też z wykształcenia archeolog wczesnochrześcijański w końcu). On jest jednym z polskich archeologów posiadających na swoje nazwisko koncesję archeologiczną w Sudanie.

O wykopaliskach w kościołach w Banganarti i pracach konserwatorskich kilka razy w ciągu ostatnich 3 lat pisała Gazeta Wyborcza.

Zrobiłam wsio od grafiki na łamaniu, korektach i opracowaniu zdjęć i rysunków.

Od czasu do czasu robię takie projekty dla moich kolegów naukowców.

Nie lubię głupiej mechanicznej roboty. W ogóle wszystko zależy o klienta. Jednemu z przyjemnością zrobię proste ogłoszenie do gazety, a dla innego praca przy albumowym wydaniu książki będzie męką. Lubię móc podyskutować i lubię jeśli klient słucha moich pomysłów, ale też określa co sam by zrobił. Z takiej współpracy powstają najlepsze projekty.