Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Generalnie wolę wyspę ,no ale może w następnym domu.Teraz muszę do końca doprowadzić tę kuchnię.Piekarnik pod płytą ,będę musiała dać ,ale jest tam szafka 100 cm.Czyli zostanie po 20 cm z każdej strony.Pomyślę jeszcze czy by coś tam jeszcze nie pokombinować.

Znowu gdybym dała piekarnik do wysokiej ,a lodówkę do zabudowy to ten piekarnik taki mały,samotny w tak dużej wysokiej zabudowie.Dałabym kawiarkę,ale Ta kosztuje majątek.Będę kombinować .Z reguły w dużych wysokich zabudowach ,jest dużo sprzętu agd,Ciągnie się to i ciągnie.Może jeszcze zobaczę piekarnik koło sbs.

Zdjecie kuchni znajomej i jej samotny piekarnik.

Nie wyglada to wcale zleDSC_1792.jpg

Nie umiem odwrocic zdjecia przed zalaczeniem do posta :(

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basiu, zanim pójdę się przespać :bye:

Wyciągnęłam z archiwum wszystkie zdjęcia (15 sztuk) z półwysoką zabudową piekarnika w kuchni. Tak ja k jest umieszczony na wizualkach razi. Może wydobędziesz jakieś podpowiedzi z tych fotek. Tylko tyle mogę Ci dziś pomóc. Od jutra zaczynam żyć normalniej i włączę się z pomocą :yes:

Wydaje mi się, że jeśli je przeanalizujesz uda Ci się problem rozwiązać. Generalnie masz układ kuchni bardzo funkcjonalny. Ja bym tylko dała delikatniejszy okap w kształcie litery T, a nie taki ukośny, bo ciężki się wydaje. Trzeba też powojować z tym piekarnikiem i zabudową wysoką.

Na razie więc tylko fotki:

kuchnie1.jpg na początek wyspa na środku w kuchni nie wyglądającej jakoś bardziej szerszą od Twojej. Poza tym są tu ładne rozwiązania, które nadają lekkość wysokiej zabudowie.

MFC_kitchen_furniture.jpgModern-French-style-kitchen.jpgPrimo-Cream-High-Gloss-Walnut-Kitchen-Design.jpgPrimo-Terra-High-Gloss-Kitchen-Design.jpg

23-Very-Beautiful-French-Kitchens.jpg0502fb91ab.jpg150194a4dc.jpg63900316dc.jpg

Niekoniecznie trzeba montować w wysokiej sprzęt AGD, żeby lepiej wyglądała. Przy lodówce np. przydatna może być wnęka-półka. A nad lodówką można zrobić miejsce na leżace butelki.

Pa, na razie :bye:

23-Very-Beautiful-French-Kitchens.jpg

0502fb91ab.jpg

150194a4dc.jpg

63900316dc.jpg

Edytowane przez pestka56

Witaj :)

podglądam to Forum od pewnie dwóch lat (niestety, post factum, po wybudowaniu własnego domu z licznymi błędami ;) ), ale odzywam się dopiero drugi raz...

Basiu (jeśli mogę tak poufale), stawiasz przepiękny dom! - ale dzis tylko o kuchni.

Układ jest fantastyczny i bardzo funkcjonalny - co docenisz dopiero w użytkowaniu. Ale faktycznie coś z tą wysoką zabudową "nie gra". Jak zauważa koktajl, jest jakby oderwana od całości. A może... ją do tej całości "przykleić"? I poprowadzić dalej, do ściany z oknem? Wiem, są drzwi od spiżarki - ale można je w zabudowie ukryć. A tam, gdzie dojdzie nad blat (ten pod ścianą z oknem i zlewem), zrobić otwarte półki, zamkniętą szafkę żaluzjową, lub szafkę cargo (wtedy łatwiej "bokiem" będzie dostać się do zawartości).

Przykład takiej zabudowy drzwi do spiżarki w jednym ciągu z lodówką znajdziesz np. u Efilo:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167567-Zdjęciowa-zbieranina

(nie wiem, czy wkleił się link, ale łatwo znaleźć wątek w Galerii Zdjęć)

To także stworzy więcej przestrzeni do kombinowania z ewentualnym piekarnikiem w tej zabudowie (jeśli faktycznie musi tam być...).

Niestety, nie stworzę wizualek, bo zwyczajnie nie potrafię :(

Być może mój powyższy wywód nie jest zbyt mądry ;), ale skoro wszystkie mozliwości możesz jeszcze rozważyć... :)

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dobre wybory! A dom będzie piękny, co do tego nie mam cienia wątpliwości! :)

Zdjecie kuchni znajomej i jej samotny piekarnik.

Nie wyglada to wcale zle[ATTACH=CONFIG]130138[/ATTACH]

Nie umiem odwrocic zdjecia przed zalaczeniem do posta :(

Tak rzeczywiście wygląda to dobrze,u mnie jednak o jedną 60 cm więcej ,czyli liczba pionów w wysokiej zabudowie parzyszta,nie da się dać piekarnika w środek,no chyba,że dam 90 cm szeroki piekarnik,po środku, a lodówkę po lewej, ale one poza tym,że bardzo drogie to jeszcze żaden wybór

No właśnie - może być przecież tylko piekarnik w wysokiej.

A kawiarka do zabudowy z IKEI?

Kosztuje trochę ponad tysiąc zł.

Sharlotko,nick Twój kojarzy mi się zawsze z przepyszną szarlotką:)

Tylko pytranie jaka kawa z tej kawiarki,bo dużo zależy od samej kawiarki.Ta siemensa za 4 tys.podobno rewelacyjna.

Pestko kochana dlaczego nie jesteś moją siostrą,mamą ,albo kuzynką mieszkającą blisko :)pooglądam Twoje fotki i tak czy owak muszę coś w końcu wymyślić i postanowić,dzięki

Witaj Sprout, bardzo dobry pomysł, ze schowaniem tych drzwi do spiżarni w zabudowie i pociągnięciem szafek na blat aż do ściany.

To by sporo pomogło rozwiązać. Tylko czy Basi się ten pomysł spodoba :D

Odzywaj się częściej – a tu też jestem z tych co zaczęli zaglądać jak już dom postawili i całe „dobrodziejstwo ” nieświadomości muszą przecierpieć

Sprout witaj i miło,że drugi się raz odzwywasz i to u mnie.A wiesz ,że schowane drzwi do spiżarki w wysokiej zabudowie to była pierwsza myśl i kiedyś sobie to zwizualizowałam na programie Ikea i niestety wyszło to ku mojemu zaskoczeniu jak jakaś wielka zabudowana szafa w sypialni.Ale muszę chyba dzisiaj nocką wskoczyć na inny komputer i pokombinować na programie ikeowskim-na moim się nie da :(

Kurczę może ja nie mam świeżego spojrzenia na tą kuchnię,ale mnie ta zabudowa nie wydaje się oderwana od całości.

I własnie u Efilio podpatrzyłam wchodzenie do spiżarki poprzez front kuchenny.Ależ ona ma piękną lodówkę.I ten sam stolarz mi będzie kuchnię robił :)

Nie poszłam spać :( padnę koło 16 :bash: Basiu solennie obiecuję na łamach Twojego wątku, że od jutra zabieram się za wszystkie obiecane obrazki i będę prędko wykańczać i wysyłać. Więc Tobie też, oprócz kominka, coś podrysuję w kwestii tej wysokiej zabudowy. mam gdzie fajną fotkę pokazującą jak wykorzystać zgrabnie bardzo dużą wysoką zabudowę. Teraz na szybko jej nie znalazłam.

Ze zdjęć jednoznacznie wynika jak zabudowa średnia to średnia ,nie ma łączenia różnych wysokości,ale to już wiedziałam, bo ten mój piekarnik tam koło spiżarki wyglądał po prostu paskudnie.Nad tą pełno zabudową ze drzwiami do śpiżarki posiedzę dzisiaj i spróbuję ją ponownie zrobić .Może za mało czasu jej poświęciłam i zbyt szybko odrzuciłam.Wtedy wogóle sbs nie brałam pod uwagę ,bo wcześniej mi się nie podobał-teraz tak ,ale tylko takie proste.Może w takiej dużej zabudowie dobrze by wyglądał zarówno sbs ,jak i piekarnik.Teraz muszę szybko zmykać na budowę bo za chwilę rodzina mi przyjeżdza,ale tylko na jeden dzień

Nie poszłam spać :( padnę koło 16 :bash: Basiu solennie obiecuję na łamach Twojego wątku, że od jutra zabieram się za wszystkie obiecane obrazki i będę prędko wykańczać i wysyłać. Więc Tobie też, oprócz kominka, coś podrysuję w kwestii tej wysokiej zabudowy. mam gdzie fajną fotkę pokazującą jak wykorzystać zgrabnie bardzo dużą wysoką zabudowę. Teraz na szybko jej nie znalazłam.
Pestko idź spać,ja to lubię sobie tak raniutko pospać,aczkolwiek teraz to wcale nie raniutko.Pestko ja wcale nie chce tego mówić ,ale liczę na Twoje piekne pomysły i w dodatku profesjonalnie zwizualizowane

Dzięki za ciepłe przywitanie :)

Z tym odzywaniem - ech... ćwiczę cnotę odzywania sie tylko wówczas, gdy mam coś (przynajmniej potencjalnie ;) ) wartościowego ;)

Cieszę się, jesli w ogóle mogłam pomóc. Nie wiem, jak szerokie masz wejście do spiżarki - to może trochę determinować podział zabudowy (ale nie musi, bo też można to zamaskować). Nie wiem też, na ile jesteś zdeterminowana, żeby mieć lodówkę SBS - ja nigdy takiej nie rozważałam (mam Sharpa szerokości 65cm), bo dla mnie część chłodząca jest zbyt wąska (a jak wstawić paterę z ogromnym tortem? ;) ). Gdybyś brała pod uwagę 2x60 do zabudowy (lodówka + zamrażarka), wówczas mógłby znaleźć się piekarnik w trzecim słupku, zaraz obok ukrytych drzwi do spiżarki. Jeśli drzwi są szersze niż 60 cm, nie ma problemu, można "nadrobić szafką cargo lub półkami na wino.

Można też rozważyć inny pomysł - może nieco szalony... aby wysoka zabudowa nie sięgała sufitu (tak, tak, ten kurz na górze...ale bez przesady, da się szybko zetrzeć z gładkiej powierzchni ;) ). Tylko kończyła się wysokością lodówki. Ogranicza to wprawdzie ilość miejsca do przechowywania (ale masz go sporo, i do tego spiżarnia), a może nieco "ulży" masie zabudowy? Wówczas też lodówka (czy też lodówka i zamrażarka) nie musiałyby chyba być zakrytymi... Ale ja w ogóle uważam, że sprzęty kuchenne w kuchni mogą być w pewnym stopniu "na widoku", bo kuchnia jest ich naturalnym środowiskiem ;)

Nie wiem, głośno myślę. :) Wyrysować niestety nie potrafię (może czas wziąć się za siebie ;) ), ale Pestka na pewno w tym pomoże. :) (Pestko, że tez nie znałam Cię wcześniej! :D )

A skoro ten sam stolarz, co u Efilo, to możesz być spokojna o jakość kuchni. Będzie pięknie. :)

BASIU,

miło mi, że mój nick Ci się dobrze kojarzy:)

Nie wiem, jak smakuje kawa z ekspresu Ikei, trzeba by chyba kazać sobie ją podać przed zakupem:lol2:

Aneta S ma wysoką zabudową jakby "oderwaną" od reszty - zobacz, jak to fantastycznie wygląda - ma za zabudową drzwi - zdjęcia na 1 stronie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185668-Aneta-dom-inspiracje-i-takie-tam-reaktywacja

nie jest ciężko, ani przysadziście!!! Jest lekko, funkcjonalnie i pięknie!

Dziewczyny znam zabudowę Anety S i jej piękny dom ,my to wszystkie jesteśmy uzależnione od tego FM, Pestka nie może iść spać,ja na budowę ,jedną nogą za drzwiami,a nadal przy kompie,na dodatek mama mi zmienia wężyki w baterii kuchennej ,ona też nie rozumie jak to jest tutaj fajnie :)

Sprout ,ja jeżeli chodzi o sbs to czysto z wizualnego powodu go tam chcę dać.

Wejdź sobie na www.houzz.com i na kitchen ,zobacz jakie tam piękne kuchnie i mają te sbs-tam mają już te szerokie co patera z ciastem i brytfanka wejdą bez problemu i na dodatek te lodówki duuuuużo tańsze.

Ale sbs to dla mnie nie priorytet,bo zamierzałam dać dużą chłodziarkę ,a zamrażalkę do spiżarnki.Aha widziałam jeszcze beko sbs i u niej chłodziarka jest na górze ,ma 4 drzwi ,a jedną komorę zamrażalki na dole można zrobić jak chłodziarkę,czyli masz wtedy na 3/4 chłodziarki.Znalazłam gdzieś na jakimś blogu włascicielkę takiej lodó∑ki ,zapytałam ,ale czekam nadal na odpowiedź :(

Piękne :)

(nie mogę wchodzić na strony z amerykańskimi lodówkami, to jeden z nielicznych sprzętów, do którego mam słabość :D)

I na pewno tańsze, tam, na miejscu. W PL po prostu nie spotkałam jeszcze jednocześnie ładnego, dużego i funkcjonalnego SBS. ALe prawdą jest też, że szukałam wśród cen bardziej przyziemnych ;)

Stosunkowo duże = szerokie chłodziarki ma np. Sharp, ale to na pewno wiesz. Minus wizualny - są głębsze i "wystają" poza zabudowę. Ale funkcjonalnie ta większa głębokość się sprawdza, przynajmniej w moim przypadku.

U Anety S kuchnia piękna i świetlista, ale chyba nieco bardziej przestronna? Nie wiem, trudno ocenić bez konkretnych wymiarów.

Pestka na pewno wymyśli kilka ciekawych wariantów. Trzymam kciuki. :)

Dziewczyny być może ,że zdecyduję się na piekarnik 90 cm,wtedy jedną werja będzie 60 cm (lodówka)+90 piekarnik+60 szafka-to rozwiązanie byłoby zarówno symetryczne i funkcjonalne.Lodówka blisko zlewu, potem piekarnik pod nim szuflady ,a na lewo pdobny podział jak lodówka.