Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Monia to co się otwiera na górze jak nie masz wieczka?Czy on po prostu stoi w szafce i nie ma przykrywki?
było wieczko, ale je otworzyłam i zaczepiłam o rurę odplywu , dlatego kosz mam caly czas otworzony w szafce i jest jakby doczepiony do drzwi szafki. jak otwieram szafke to od razu kosz się wysuwa z drzwiami już otworzony:yes:

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

basia - ja zdecydowałam się na kosz nie pod zlewem z tych powodów o których piszesz :yes: Lubie stojąc przy zlewie wrzucici cos do kosza bez koniecznosci odsuwania sie .... Zrobiłam zatem kosz po lewej. Jestemz tego rozwiązania bardzo zadowolona. Ja kosz mam w formie odsuwanej szuflady - wyjeżdżaja mi 4 kosze (2 większe i 2 mniejsze) na rózne odpady. Zasuwając szufladę kosze wjeżdżaja pod klapę więc nie śmierdzi :no: Ponieważ ja mam to ukryte za 1 duzym frontem to górną szuflade (te zazwyczaj płytką) mam ukryta i tam trzymam worki na smieci, szufelkę i zmiotkę. Polecam

O cos takiego

http://img268.imageshack.us/img268/5755/2010062615511401.jpg

Uploaded with ImageShack.us

tylko tak jak pisałam ja ten front od kosza mam do samej góry a ta waska szuflada jest szuflada wewnętrzną

Piankolada to super rozwiązanie ,płytka wewnętrzna szuflada na worki.A te kosze to masz z Peki?z jakiego systemu,bo ja ogólnie bym chciała jak największe kosze( najwyższe) sięgające tak aby się ta szufladka wewnętrzna otworzyła,chociaż ja mogę mieć worki na śmieci w szafce zlewowej -planuję 100cm i boję się,że będzie stała pusta.

A co masz w szafce pod zlewem?

To chociaż zdradź jakie ceny porównam do naszych na Śląsku.O ekipę z ocieplenia dobrą jest trudno, to jest dosyć istotne w domu i na lata ,wszystko inne można wymienić ,więc szukając zwróć na to koniecznie uwagę.Czasami lepiej kupić gorszą baterię czy stół ,a potem w przypływie gotówki go wymienić.

Ja wczoraj weszłam na stronę Peki i tam pełno rozwiązań śmieciowych.

Moniko Ty masz sbs w zabudowie.Powiedz mi czy drzwi lodówki otwierają się na szafki czy tylko 90 stopni ?

Basiu tak mam w wysokiej zabudowie. drzwi otwieraja się więcej niż 90 stopni- gdzieś do 135 stopni

Basia, te systemowe nie są aż takie wysokie. Przynajmniej te, które ja widziałam były niższe od Ikeowych, a duuużo droższe. Ja zamawiałam kosz z servo, ale ostatecznie zrezygnowałam z kosza, zostaje szuflada z servo- kosze dokupię chyba w Ikei. Różnica ponad 200zł. Dla mnie to było dużo.

[ATTACH=CONFIG]130910[/ATTACH]może taki wkłąd z półką ,poszerzony wizualnie przez ciemniejsze boki?

Suuper ten kominek!

U nas wlasnie ma byc podobnie tylko - jesli moge u Ciebie Basiu - mozecie cos mi doradzic? TV dac max po lewej stronie przy samej krawdzi sciany czy po środku? Jak myslicie?[ATTACH=CONFIG]131048[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]131049[/ATTACH]

I w ogole jak to widzicie?

Basia, mam nadzieje ze nie masz mi za złe że u Ciebie? Głupio mi ale do mnie nikt nie wchodzi :(

Ja wchodzę Beata :yes:, ale się nie odzywałam, bo ostatnio miałam za dużo na głowie. Potem łapałam oddech. A terazdzięlę się między moją łazienkę i pomoc córce. Chcę też wrescie ładnie wykończyć wizualki dla dziewczyn. Więc oszczędzam na słowach i nie wszędzie piszę.

TV - ja jestem przeciwniczką dawania TV i kominka w bliskim sąsiedztwie :no:

Ale jak już musisz to zrób może coś żeby to się nie kłóciło wizualnie. POZIOMY się bujają - to podstawowy błąd. Jeśli fotele i kanapa są wystarczająco daleko to możesz TV powiesić wyżej na ścianie. Niech udaje obraz.

Poza tym na tej póleczce kominkowej zazwyczaj ma się chęć przysiąść, odkłada się masę rzeczy, nawet szczapy drewna. Można uszkodzić ekran niechcący. Prędko zacznie Ci przeszkadzać, bo czymś go zasłonisz od dołu.

A te wnęki pod półką to do czego? Jeśli do przechowywania podręcznego drewna, to bardzo niewygodne.

my debiutujemy z segregacją. W poprzednim mieszkaniu w okolicy w ogóle nie było żadnych pojemników. Mimo, że to całkiem mocno zaludniony rejon. Teraz mam trzy kosze pod zlewem. Jeden ogólny, drugi plastik, trzeci papier. W spiżarni odkładam butelki pet i szkło. Muszę kupić jakieś torby do tego, może takie coś, jak wkleiła Basia. U nas obowiązek wywożenia śmieci posegregowanych ciąży na Gminie, która się chyba niezbyt sprawdza. Nie dostaliśmy żadnej rozpiski. Na jedną wieś i nasze osiedle stoi po jednym kontenerze. Jak ostatnio wyrzucaliśmy, to wszystko było załadowane na maksa i trzeba było zostawić odpady w workach pod kontenerami.

Zgadzam się, że trzeba uczyć segregacji. Nie wiedziałam np., że szkło trzeba potłuc (swoją droga jak to robicie, aby się nie pokaleczyć?). Ćwiczyłam to kiedyś, jak jeździłam w wakacje na workcampoy do Niemiec. Tam segregacja i jej nauka była bardzo ważna. Moja córka miała jednak zajęcia w przedszkolu o segregacji, jakiś quiz, bawili się też w zbieranie śmieci. Różne rodzaje odpadów były porozrzucane po podwórku przedszkolnym, ustawionow pojemniki i dzieci miały wszystko wysprzątać i powrzucać do właściwych pojemników. Więc ta nauka chyba się u nas pojawia. Jednak dopóki nie będzie sprawnie zorganizowanego odbioru (czy spod domuy czy częściej opróżniane pojemniki zbiorcze), to system i tak będzie kulał.

To, co zauważyłam, to rzadsze wyrzucanie śmieci. W mieszkaniu codziennie prawie był wynoszony worek. Tu wywoziliśmy segregowane raz, komunalne częściej, bo siłą rzeczy nie mogą za długo leżeć.

Bardzo chciałam młynek, ale u nas jest szambo, więc nie było do końca opłacalne. Szczególnie, że chciałam jednokomorowy zlew, a przy młynku są ponoć ograniczenia - zakaz wlewania wrzątku czy oleju (jeśli dobrze pamiętam). Lepiej mieć więc 2 komory albo przynajmniej 11/2.

Basia, co do kominka, to pomysł z wystającą rurą jest bardzo fajny. Nie wylapałam jaki wkład chcesz dać - pionowy czy poziomy i o co chodzi z tym kominem z tyłu. Czy o to, że i tak nie uda się zrobić np. bryły z wkładem i wystającej samej rury, bo z tyłu będzie zabudowany komin, tak?

Spirea, mój J. używa do tłuczenia szkła wora z grubej, gęsto tkanej juty :yes: i pieńka do rąbania szczapek drewna kominkowego. Do wora i obuchem od siekiery :D. Próbowaliśmy też z tymi workami na gruz, ale po kilku razach się dziurawiły. Więc kupiłam jutę i zszyłam dwuwarstwowy worek.

Tak ta wnęka zupełnie niepotrzebnie kolejny prostoką to całej naszej układanki TV i kominek.Już wiemy ,że to jedyna ściana więc trzeba to jakoś ogarnąć , pisałam w Twoim wątku abyś wkleiła rzut salonu.Bo ja również jak pisałam wyżej nie jestem zwolenniczką dawania na tej samej ścianie tych dwóch rzeczy.Chociaż u mnie akurat lepsza byłaby ściana na TV ta kominkowa.

Ostatnio szukając kominków z rurą natknęłąm się na układ kominek z TV i wyglądało to fajnie.Nie wiem czy zdołam to znaleźć.

Aby może zwracać uwagę na poziomy tak jak Pestka mówi i nie dawać TV za wysoko to może wysokość pół wkłądu będzie dobrze?

co myślisz Pestko ?W kązdym razie poszukam wieczorem inspiracji.

Moniko a jakiej firmy masz sbs.Nie wiem dlaczego ale mój Pan stolarz powiedział mi ,że mój sbs w zabudowie nie otworzy się szerzej niż 90 stopni i szuflad mogę nie wyjąć.Ja planuję chyba samsunga,albo zastanawiam się nad BEko -french door, aczkolwiek nie wiem co sądzić o tej firmie.Sharpy mają dobrą opinię ,ale wolałabym prostą lodówkę -tylko drzwiczki i uchyty.Muszę pojeździć po sklepach i na włąsne oczy pooglądać.

Spireo mój komin nie jest zlicowany ze ścianą ,tylko wystaje na 20 cm i szerokość chyba 70 cm ,więc zawsze to będzie taki prostopadłościan doklejony do ścianyIMG_6074.jpgo tu jest ten z cegieł

Olgusieninieczko ja być może włożę też wyższy kosz ,i miałam własnie wchodzić co oferuje ikea.Kosz mogę zawsze kiedyś dokupić,więc pewnie stanie na zwykłym, może nawet jaki mam teraz czyli z klapką na wieku bujającą się.Z uwagi na planowany młynek odpadów będzie mało ,a szczególnie tych ,które jak się wrzuca to fajnie mieć otwierany kosz automatycznie

No, proszę jaką burzę mózgów rozpętałam :lol2:. Śmiecie niby bzdura, ale jak w porę sie tego systemowo nie rozwiąże robi się problem.

Podrzucam pomysły na kuchenne duperelki okołozlewozmywakowe i przykuchenne:

Tu można zamienić półki na wieszaki IMG_4767.jpg

Patelnie, pokrywki i deski Screen shot 2012-04-23 at 7.53.49 PM.jpgScreen shot 2012-04-23 at 7.59.38 PM.jpg

Przestrzeń z którą nic zazwyczaj nie robimy, a proszę jaka przydatna Screen shot 2012-05-23 at 10.11.53 PM.jpg

I wieczny problem z psimi i kocimi michami walającymi się po podłodze Zwierzakowe miski.jpg

To chociaż zdradź jakie ceny porównam do naszych na Śląsku.O ekipę z ocieplenia dobrą jest trudno, to jest dosyć istotne w domu i na lata ,wszystko inne można wymienić ,więc szukając zwróć na to koniecznie uwagę.Czasami lepiej kupić gorszą baterię czy stół ,a potem w przypływie gotówki go wymienić.

Rozpiętość cenowa jest gigantyczna - mielismy oferte i za 90 zl za sama robocizne :) Dobra ekipa - taka jak u salika nie chce zejsc ponizej 50 zl za metr za robocizne. A u nas jest boniowanie, elementy drewna etc wiec za to policza sobie dwa razy tyle i w ten sposob za nic nie zmiescimy sie w budzecie. A ogolnie bryła jest zwarta i wg mnie prosta do ocieplenia. 120 za metr bez elementow dodatkowych juz z materiałem poki co wychodzi wiec szukamy dalej...

No i mam wizualki z sbs uruchomcie swoją wyobraźnie bo wizki gorsze od moich ikeowskich :(

k1-1.jpgmoże tam jest pusto po lewej ,ale nad szafkami dam TV

k2-1.jpgsufit biały ,ścianki między wysoką zabudową się zobaczy ,raczej białe,na prawo od widocznego okna TV ,dla mnie.Kolor mebli nie taki żółty ,tylko odcień białego -piszą ,że to biały ,ale to śmietanowa biel, no i co ?szczerze

U mnie śmieci jak i całą reszta na mojej głowie,mąż segreguję wynosi kiedy mu każę ,ale wiem ,że by nie tłukł szkła.U nas mało szkła ,słoiki zbieramy z mamą na przetwory.

Muszę wyjść ,a cholernie jestem ciekawa co o tym sądzicie.Bo ja jestem zmęczona walką z tą kuchnią,a to dopiero początek.

Pestko Ty pierwsza :)

Aha Spireo nie wiem jaki wkład ,ale chyba poziome wygladają łądniej z rurą.Bo w zabudowie to pionowe mi się bardzo podobają.Więc jak widzisz jest mi to obojętne ,ważne aby w moim salonie dobrze wyglądał

Edytowane przez Barbara74

komin nie jest zlicowany ze ścianą ,tylko wystaje na 20 cm i szerokość chyba 70 cm ,więc zawsze to będzie taki prostopadłościan doklejony do ściany[ATTACH=CONFIG]131090[/ATTACH]o tu jest ten z cegieł

Basia, pamiętasz pytałam kiedyś gdzie masz wyczystkę z komina :eek:

Na tym zdjęciu widać. Masz tego świadomość, że ona jest w salonie i narzuca ograniczenia w zabudowie kominka :confused:

No i mam wizualki z sbs uruchomcie swoją wyobraźnie bo wizki gorsze od moich ikeowskich :(

[ATTACH=CONFIG]131097[/ATTACH]może tam jest pusto po lewej ,ale nad szafkami dam TV

[ATTACH=CONFIG]131098[/ATTACH]sufit biały ,ścianki między wysoką zabudową się zobaczy ,raczej białe,na prawo od widocznego okna TV ,dla mnie.Kolor mebli nie taki żółty ,tylko odcień białego -piszą ,że to biały ,ale to śmietanowa biel, no i co ?szczerze

Teraz wyobraźnia mi mówi, że będzie dobrze. Lepiej nie zabudowywać drzwi do spiżarni, ale... wykorzystałabym jakoś ten kącik na blacie przy drzwiach. Może zrobić tam na ścianie spiżarni zabudowę do sufitu o połowie głębokości zabudowy wysokiej. Przyda się na pewno np schować mikrofalę, kawiarkę, albo robota kuchennego, a tak zostaje mało widoczna przestrzeń.

Screen shot 2012-08-10 at 9.54.57 PM.jpg Może też to co tam umieścisz wyjeżdżać na wysuwanej podstawce-półeczce.

Znajdę fotkę to wrzucę

Edytowane przez pestka56