Barbara74 16.08.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 W projekcie to szklana barierka ,mi się wydaje ,że tutaj tylko prosta koza pasuje ,nawet kominek z widoczną rurą może przez ten cholerny wystający komin nie za dobrze wyglądać.No i pije ciepłą herbatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.08.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Nowoczesne wnętrze,a zarazem tradysyjne-klasyczne drzwi ,nowczesne meble, ciekawe jaka kuchnia,raczej w tym przypadku gładkie fronty ale ta koza mi się nie podoba,myślę,że w tym przypadku dałabym taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 16.08.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Basia, tu masz resztę tego mieszkania http://www.urzadzamy.pl/galeria/salon-w-kolorze-szarym-loft-z-widokiem-na-morze,5658/3276/15665/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.08.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Basia, tu masz resztę tego mieszkania http://www.urzadzamy.pl/galeria/salon-w-kolorze-szarym-loft-z-widokiem-na-morze,5658/3276/15665/ dzięki Magdo ,a jak Twoja kuchnia ,idę do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 16.08.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Finiszujemy. Już w zasadzie czekamy tylko na meble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.08.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Baśka, dopiero dotarłam do domu i od razu z ochrzanem do Ciebie. Co to za gadanie o sprzedawaniu . Dom masz piękny. Bryła interesująca, Wnętrza ciekawe. Z powodu komina chcesz się go pozbyć. No, co ty, chyba masz doła jak ja wczoraj. Ten długi salon ma swój urok. Dziura w ścianie do przedpokoju mnie zupełnie nie przeszkadza. Ale jeśli jej nie lubisz można masę rzeczy z nią zrobić bez konieczności zamurowywania: witraż albo ciekawe szkło jak obraz, akwarium, biblioteczkę dostępną z obu stron lub tylko od salonu, ale ze szklanymi prześwitami, wreszcie miejsce dla rośliny przesłaniającej widok. Fajna rzecz ta dziura. Nadaje smaczku domowi. Kominek widzę zagiął Cię ostatecznie. Co te kominkowce za bzdury o jakimś trójniku zakładanym u szczytu rury gadają. Rura do komina musi wchodzić pod kątem ale łagodnie. Może ekspertką jak zdun nie jestem, ale od paru lat czytam o kominkach co się da i takiego gniota nie dam sobie wmówić. owstawały by w tym miejscu zawirowania i ciąg byłby marny. Kominek postawimy w salonie w tylu wersjach w ilu będziesz chciała. Jutro będę „budować”. Mam 3 pomysły na kominek i jeden na kozo-piecyk. Jak Ci się podobała ta balustrada, którą robi Malkul ? Moim zdaniem super by u Ciebie wyglądała. Delikatna, industrialna, pasuje do cegły ogromnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 17.08.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 BAsiu, jest tyle pięknych kóz. I nowoczesnych jest masa. Kolorowych. Cuda. Mój mąż też nie był do niej przekonany do czasu aż zobaczył na żywo nowoczesne, Poza tym koza oddaje prawie 100% ciepła (kominki są przeważnie izolowane) więc jest niezwykle ekonomiczna. My się na taką zdecydujemy:http://static.e-instalacje.pl/articles/8692f_instalacje-zdjecia_1_jpg_oryginalne-kominki8_main.jpghttp://safefire.pl/piece/f373a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2012 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Mirelo ,Pestko ogarnęło mnie zwątpienie wczoraj,bo nigdy nie miałam większych problemów z meblowaniem ,urządzaniem. Jeśli chodzi o kominki to własnie te nowoczesne kozy widziałam wczoraj i są ok. Mirello na dwóch zdjęciach widać różnie idące rury, jedna szybko wchodzi do komina ,druga zapewne wchodzi w sufit-albo udaje ,że wchodzi w sufit ( wyjaśnie). Mnie zdecydowanie bardziej podoba się wersja długiej rury ,któ®a dopiero gdzieś wydoko wchodzi w komin. I teraz wyjaśnienie (udaje,że wchodzi w komin,i trójnika).Wyobraźmy sobie tę kozę z boku,jak patrzmy na rurę idacą do góry.Rura idzie do sufitu,ale po drodze się rozgałęźia i wchodzi po łagodnym kątem do komina.Żeby nie było zawirowań ,jest zślepiane w środku tak,aby dym szedł tą odnogą. To jest dobre jak na kominek zwykle patrzymy z przodu.Rura ładnie wyglada ,bo idzie do góry w sufit,ale tak naprawdę jest podłączona do komina trochę wcześniej ,z przodu tego nie widać ,z boku tak. Pestko to jest możliwe ,że rozwiązanie dla mnie bo: kominek mogę ustawić bardziej na środku,a rura widoczna czy do kominka czy kozy wejdzie wcześniej w ścianę,do góry pójdzie atrapa.Jak rura wejdzie w ścianę to wyjdzie na schody do piwnicy ,tam zakręci i wejdzie do komina od tyłu-tę kwestię dzisiaj przedyskutuję z kominkarzem.Zakręty muszą być łagodne . A dzisiaj muszę się zająć elektryką,jadę na budowę odkurzyć,zabezpieczyć podłogę karbowanym papierem,muszę kupić lampki led schodowe-ciekawe,któ®e Tatarak wybrała?i być może uda mi się kupić jakieś oświetlenie zewnętrzne.. Jak wykasować to zdjęcie ,nie kasując tego co napisałam? Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.08.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Basia, dopóki nie zrezygnowałam z kozy sporo pytałam o nią Irmę i Nefer. Albo przeszukaj ich komentarze albo spytaj. U Nefer rura idzie przez cały dom do góry. U Irmy wchodzi w sufit parteru. Basia, czy Ty masz wentylację mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 mam właśnie,dlatego mam mniejszy wybór kóż, u mnie do dachu nie może iść w tamtym miejscu,poza tym nie chcę demolki robić ,nie na tym etapie.Musi być podłączenie do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2012 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Basia, dopóki nie zrezygnowałam z kozy sporo pytałam o nią Irmę i Nefer. Albo przeszukaj ich komentarze albo spytaj. U Nefer rura idzie przez cały dom do góry. U Irmy wchodzi w sufit parteru. Basia, czy Ty masz wentylację mechaniczną? Spireo dzięki za link do Irmy ,układ kuchni ma podobny ,ma też wiele poziomó∑ w domu i barierkę -białą półkę ,mój jeden z pierwszych pomysłów ,któ®y chciałam zrobić na moim podeście,wieczorem przejrzę jej dziennik,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.08.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) jakbyś nie miała WM, to miałabym fajny kominek - %3D3-shaker_freisteller.jpg%26tx_wtgallery_pi1[thumbid]%3D0%26cHash%3D9d3f69b4a79e7b9c98b1c7e7f4411686"]http://www.skantherm.de/index.php?id=386&tx_wtgallery_pi1[picid]=3-shaker_freisteller.jpg&tx_wtgallery_pi1[thumbid]=0&cHash=9d3f69b4a79e7b9c98b1c7e7f4411686 ale może znajdziesz jakiś inny na ich stronie. I nie łam się z domem i kominkiem. Nie takie przeszkody już pokonywałaś w trakcie budowy i zobacz do jakiego miejsca doszłaś jeśli rura będzie wchodzić w ścianę, to zobacz jeszcze dziennik Malgoszy. tu masz link do dziennika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153920-Ucieczka-na-Wieś-)/page10 a tu link ze stopki Malgoszy do Jej fotek http://picasaweb.google.com/101093536293549560791 Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2012 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 jakbyś nie miała WM, to miałabym fajny kominek - http://www.skantherm.de/index.php?id=386&tx_wtgallery_pi1[picid]=3-shaker_freisteller.jpg&tx_wtgallery_pi1[thumbid]=0&cHash=9d3f69b4a79e7b9c98b1c7e7f4411686 ale może znajdziesz jakiś inny na ich stronie. I nie łam się z domem i kominkiem. Nie takie przeszkody już pokonywałaś w trakcie budowy i zobacz do jakiego miejsca doszłaś Spireo dzięki, Ty miałąś problemy wciąż ze schodami ,a jak dobrze na tym wyszłaś ,Ty miałaś powody do narzekania.Wczoraj sobie w sklepie Twojego sharpa oglądałam ,fajny szeroki ,do mojej zabudowy jednak za wąski,dzisiaj jeszcze raz popatrzę na Twoją kuchnię wieczorkiem.Jak masz jeszcze formowiczki z kozami to podeślij,bo muszę w relanych wnętrzach mężowi pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 17.08.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Basiu, Wrzucałam Ci niedawno link do całego mieszkania, z którego wkleiłaś zdjęcie. Widzę, że Magda już Ci pomogła. Pestka podała Ci tyle fajnych pomysłów na to "okienko", że możesz co miesiąc zmieniać . Zdjęcie z załącznika można usunąć wchodząc w "zaawansowaną edycję". Pod spodem masz "dodatkowe opcje", a w nich "załączniki". Wchodzisz do nich i usuwasz zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Dzięki Ewo ,nawet nie podziękowałam ,dzięki za informację , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.08.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Basia, Sharp występuje w takim beżowym kolorze. Koleżanka ma go w kuchni z frontami białymi coś w rodzaju ramek i zlewem Domsjo z Ikei. Taka właśnie trochę stylizowana kuchnia. No schody trochę nerwów zjadły Z kozą też mieliśmy problem. Po wielu analizach stwierdziliśmy, że nie jest to dla nas must have i w ogóle z niej zrezygnowaliśmy. Jeśli jednak zmienimy kiedyś zdanie, będziemy wstawiać ją w róg i wyjdziemy z rurami na zewnątrz budynku. Kozę ma Salik, Mazo i Madeleine (nie prowadzi dziennika, musiałabyś poprosić ewentualnie na priv o fotkę). Innych nie pamiętam. Poważnym ograniczeniem jest ta WM, bo musisz kupić model z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Miałam kiedyś katalogi z ładnymi kozami z targów. Jednak powyrzucałam, jak zrezygnowaliśmy z niej. Jak sobie przypomnę producentów, to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 17.08.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 nie strasz mnie ,jak będzie z farbą nie tak to wtedy będą musieli ściągnąć tynk i jeszcze raz robić. No bo jak zatrzeć tynk jeszcze raz ,na tym starym?tak ja mam zatarty na starym - i jest super:p trzeba tylko zagruntować ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2012 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Basia, Sharp występuje w takim beżowym kolorze. Koleżanka ma go w kuchni z frontami białymi coś w rodzaju ramek i zlewem Domsjo z Ikei. Taka właśnie trochę stylizowana kuchnia. No schody trochę nerwów zjadły Z kozą też mieliśmy problem. Po wielu analizach stwierdziliśmy, że nie jest to dla nas must have i w ogóle z niej zrezygnowaliśmy. Jeśli jednak zmienimy kiedyś zdanie, będziemy wstawiać ją w róg i wyjdziemy z rurami na zewnątrz budynku. Kozę ma Salik, Mazo i Madeleine (nie prowadzi dziennika, musiałabyś poprosić ewentualnie na priv o fotkę). Innych nie pamiętam. Poważnym ograniczeniem jest ta WM, bo musisz kupić model z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Miałam kiedyś katalogi z ładnymi kozami z targów. Jednak powyrzucałam, jak zrezygnowaliśmy z niej. Jak sobie przypomnę producentów, to napiszę. Sprzęty w kuchni chce nowoczesne nie stylizowane,moja kuchnia jak ją w końcu zamówię będzie mieć ze stylizowanych tylko front szafki-ramkowy,ale nie taki z uwypukleniami czy różnymi frezami. Więc kuchni stylizowanej mieć nie bedę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.08.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Mirela, to nie jest prawda o tym oddawaniu 100% ciepła przez kozę, bo nie jest izolowana. Ktoś powiedział Ci straszną bzdurę albo usiłując naciągnąć na zakup, albo z niewiedzy.Większość ciepła ucieka rurą do komina. Jak chcesz wytłumaczę dokładnie o co chodzi. Żadne urządzenie grzewcze nie oddaje 100% ciepła, a już najmniej oddaje go koza. Kozy mają generalnie mniejsze możliwości ogrzewania niż kominki właśnie ze względu na materiał z którego są wykonane. Źle wybudowana obudowa kominka też oczywiście ciepła nie odda jak należy. Wszystko kręci się wokół akumulacji ciepła i jego oddawaniu nawet długo jeszcze po wygaśnięciu ognia. Takich możliwości kozy nie mają.Poza tym w najlepszym razie max 70% ciepła, które powstaje podczas spalania drewna w pierwszym lepszym kominku lub kozie jest przekazywane przez szybę. Reszta w większości budowanych u nieświadomych i nie znających się na zduństwie klientów ucieka kominem.Nie wystarczy kupić 14 czy 17, albo 20 KW wkład kominkowy lub kozę. Żeby zapewnić sobie, że będzie ciepło trzeba spełnić sporo zaleceń, o których można poczytać na stronach najlepszych zdunów, którzy nie boją się informować potencjalnych klientów o tym co i za jaką cenę można uzyskać. Te wartości KW dotyczą przede wszystkim efektywności spalania i ilości uzyskanego ciepła z jednego wsadu wysokiej jakości drewna. To czy to ciepło ogrzeje pomieszczenie to jest osobny problem. Zanim zdecydowałam jaki chcę kominek (nie mam takiego z powodu kasy) przez 2 lata czytałam na ten temat wszystko co tylko znalazłam po polsku i po angielsku. Odbyłam ileś wizyt w pracowniach autentycznych zdunów. Oczywiście do salonów kominkowych też zaglądałam, ale tylko po to żeby się napatrzeć na piękne formy. Na rzetelną i prawdziwą informację nie ma co u zwykłych sprzedawców liczyć.Przeczytałam też od deski do deski wszystkie posty na FM. Tam jest dużo wiedzy. Uwierz mi KIT CI WCISKAJĄ i jeszcze chcą duże pieniądze. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.08.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Basiu, okey już rozumiem - ten trójnik to chytra maskownica. Postaram się uwzględnić na rysunku ten pomysł.To co piszesz o przejściu rurą na drugą stronę ściany i dopiero stamtąd, od schodów, doprowadzenie jej do komina jest bardzo interesują. To możliwe do wykonania i... na dodatek możesz uzyskać tym sposobem dodatkowy odzysk ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts