Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Dziewczyny,

nie mam się za szczególnego znawcę problemów kominkowych, ale na 100% zdołam pomóc na tyle, żeby Wam nie wciśnięto czegoś co nie spełni Waszych oczekiwań.

PYTAJCIE, a ja podpowiem jak rozmawiać z kominkarzami i gdzie mogą być haki.

A to moje kominkowe marzenie jeśli chodzi o funkcję i siłę grzania :rolleyes:

RATH-schematy-01.jpg

To jest bardzo uproszczony przykład z firmy RATH i sam wkład kominkowy maleńki – ciepło, które normalnie ucieka do komina jest tu „zaganiane do roboty”, czyli przechodzi przez kanały z szamotu, albo innych bardziej ciepłochonnych materiałów. Jest pobierane, zatrzymywane i potem oddawane do pomieszczenia.

Robi takie elementy np. polski CEBUD. Budują takie ciepłe kominki Godkowie i wielu innych w tym mój ulubiony zdun z podwarszawskiej Żabiej Woli, który z przyjemnością pokazał mi działanie podobnego systemu w swoim domu. Żeby Was zaciekawić – rozpala w domowym kominku jednorazowo 18 kg drewna i to wystarcza na ogrzewanie przez 12 godzin 2 piętrowego domu w kształcie kubika. Zaznaczam, że w czasie mojej wizyty u niego była zima i przez dłuższy czas utrzymywały się temperatury -15 do -20, a u niego było wręcz gorąco.

No więc ja takie chcę :wiggle:

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj tak to wszystko prawda co pisze Pestka Przerabiałam płyty Rath i kręgi w zeszłym roku,rzeczywiście nie mówi się o nich w większości salonów,które chcą złapać klienta i sprzedać wkłąd.Niestety te płyty Rath są bardzo drogie.Poza tym inni chcą kominek tylko dla zapalenia w nim w święta,a innym ma służyć do ogrzania domu.Wtedy to ma sens

Ja przede wszystkim chcę mieć radość z płominia i trochę dodatkowego ciepełka, to co istotne to nie chcę izolacji kominka wełną ,tylko płytami silikatowo-cementowymi.

Nie mam miejsca,ani funduszy na taki kominek,ale kiedyś taki w innym domu sobie zrobię.

I Pestko masz rację,mało osób się w tym temacie orientuje.

Robiłam wycenę ciepłego kominka z kanałami kumulacyjnymi w wielkości wystarczającej na ogrzanie mojego domu. Nie była jakaś powalająca, ale dla mnie przynajmniej na razie za dużo. Właściwie to miałam wybór albo kocioł peletowy z automatyką, albo ten kominek. Ponieważ zdun powiedział, że w moim domu ogrzanie ciepłem z kominka powietrznego kilku pomieszczeń może okazać się kłopotliwe, zwyciężył kocioł.

Widzisz Basiu, Ty podchodzisz do kominka mając świadomość co chcesz uzyskać. Dużo osób zamawia sobie kominki w obudowie, a potem narzeka. Są źle informowani. Ale przekonałam się, że przeważnie dezorientują klientów marni fachowcy.

A przerabiałaś klasyczne płyty szamotowe do obudowania kominka? Nie są tak drogie jak te nowe wynalazki. Właściwości mają znakomite jeśli chodzi o ciepło i są tynki, którymi można je pokryć.

http://wmaju2.blogspot.com/search/label/INSPIRACJE

Przedstawiam Ci miejsce do którego sama właśnie trafiłam, wprosiłam się i zaglądać będę. Warto nie tylko pooglądać inspiracje, ale poczytać bloga głębiej. Fajna dziewczyna jak się wydaje.

:stirthepot:

Basia - wracam po długim weekendzie z ochrzanem :mad: Musze Cie tu chyba szybciuchno do pionu postawić :mad:

Nie nadrobiłam wszystkiego bo nie mam tyle czasu ale mam 2 uwagi

1. kominek/kozę dostaw do komina bokiem wtedy zyskasz kilkanaście cm - Ja tak u siebie zrobiłam bo jakbym postawiła kominek przed kominem (plecami do komina) to wyszedłby mi na środek saloonu ;)

2. Nie zamurowuj trej dziury z przedpokoju do salonu :no: Pod żadnym pozorem :no: Uwielbiam nieszablonowe rozwiązania. ja osobiście zrobiłabym tam szklaną donicę (na całą szerokość dziury), wstawiła w nią 2 mniejsze doniczki z kwiatami i zasypała białymi otoczakami . Wg mnie bajka

Głowa do góry moja droga ! Nie takie problemy ludzie mają

Buźka

Jestem poza domem więc szybciutko,dopiero wieczorem na dłużej,rozważamy wszystko,ale mój M.woli kominek od kozy.Więc jeśli ten kominek z widoczną rurą będzie ok,to taki zdecydowanie wolę.Dziurę w salonie zostawiam ,bo w każdej chwili mogę się jej pozbyć

Pinakolado,Ty masz jednak inną sytuację kominkową,a swoją drogą jakiej firmy masz wkład kominkowy?

Ty dałaś wkłąd obok i zabudowałaś w jednej obudowie wszystko-wkład i komin.

A ja dam wkład obok ,o boże właśnie sobie uświadomiłam.

Jak zrobię kominek obok i nie zabuduję kominka do góry to komin bęzie widoczny-może to wyglądać beznadziejnie.

Jak dam kominek przez kominem to chyba będzie to wyglądało lepiej,ale czy dobrze?

Dziewczyny w tym tygodniu już na pewno zamawiam schody.Schody będą w kolorze dębu i podstopnice takie same.Cokoliki też zrobię,ale o ich kolorze(białe lub dąb )zadecyduję potem.

Jutro najprawdopodobnie pojadę do stolarza od kuchni,omówi kilka rzeczy.

I powiem tak.

zastanawiam się nad układem Ewy,tak mi moja siostra też radziła,ale nie wiem ,muszę wiedzieć jaka będzie wysokość-chodzi o TV.No i nie wiem czy wysoka zabudowa ,a za chwilę średnia pasuje.Coś tego nie czuję.

Przypomnę

wesdnpd.jpgLodówka w tym przypadku byłaby symetrycznie w środku dwóch 60 cm szafek-lodówka sbs srebrna

Basia, bardzo ładnie wygląda Twój dom na zewnątrz :) Napisz mi proszę, jaki to jest kolor elewacji i czy robiłaś w końcu obróbkę blacharską pod dachówkami na szczytach.

A mnie się podoba ten układ :) W domu masz różnice poziomów i tu też :)

Jakbyś pociągnęła z tyłu do góry byłoby za ciężko. Z kolei, jak było bez słupka tylko blat, to ta wysoka zabudowa jakoś dziwnie odstawała, a tam z tyłu był jakby "karny kącik". Lepiej też sbs wygląda w sąsiedztwie szafek niż piekarnika.

Dziewczyny w tym tygodniu już na pewno zamawiam schody.Schody będą w kolorze dębu i podstopnice takie same.Cokoliki też zrobię,ale o ich kolorze(białe lub dąb )zadecyduję potem.

Jutro najprawdopodobnie pojadę do stolarza od kuchni,omówi kilka rzeczy.

I powiem tak.

zastanawiam się nad układem Ewy,tak mi moja siostra też radziła,ale nie wiem ,muszę wiedzieć jaka będzie wysokość-chodzi o TV.No i nie wiem czy wysoka zabudowa ,a za chwilę średnia pasuje.Coś tego nie czuję.

Przypomnę

[ATTACH=CONFIG]132165[/ATTACH]Lodówka w tym przypadku byłaby symetrycznie w środku dwóch 60 cm szafek-lodówka sbs srebrna

Basia to wygląda ładnie. Wyobraź sobie stojącą tam na tym półwysokim paterę pełną owoców, albo dzban z bukietem kwiatów.

Basia - a o ile wkład bedzie głębszy od komina? bo mozna by go było postawic obok ale do sufitu obudowac go tylko na głębokośc komina. A z tej róznicy głębokości wykrzesac taka obudowę nie do sufitu .

Chmmmm, nie wiem czy zrozumiałaś, pewnie nie ;)

Rysunek :

http://img28.imageshack.us/img28/4140/basiakominek.png

Uploaded with ImageShack.us

czarna linia - ściana

szary prostokąt - komin

zielony prostokąt - wkład

czerwona kreska - obudowa kg do sufitu

niebieska linia - obudowa wkładu do takiej wysokości jaka sobie życzysz

Oj dziewczyny wszystko dobrze z rana się układa,rynny domówiłam i będą na środę,a gdybym zadzwoniłą 20 minut później czekałabym 2 tygodnie.

Spireo ,tak robiłam obróbkę dachu-szczytów -7 cm i rzeczywiście mimo mojego negatywnego nastawienia do tych obróbek wyszło bardzo ładnie.

Robili mi też pasy podrynnowe.

Jak jesteś przed tynkiem-a tak mi się wydaje to pomyśl o tym teraz ,bo jak jednak przed tynkiem ci się przypomni to będziesz miała wiedzę,kto ci to zrobi i za ile ,a zawsze możesz zrezygnować. Z reguły tak bywa ,że czasami decydujemy się w ostatniej chwili-tak jak ja.Koszt duży ,ale mi prostowali rynny,przesuwali i kombinowali.U mnie o tyle problem ,że ja mam rynhaki co 90 cm,a jak na pewno wiesz to za duża odległość.No ale tak mam.

Dodatkowo zamontowałam drabinkę,bo po zimie miałam lodowiec przed garażem.Wyślę ci zdjęcia na maila jak chcesz.

Elewacja -tynk silikownowy kabe, kolor biały-bez numeru ,bo nawet we wzorniku nie mają białego.Po prostu biały i ten grafit podam wieczorem. projekcie mieliśmy mieć bardziej ciemny ,ale się go przestraszyłam,miał być prawie jak dach.

Co do karnego kącika to tam ma być TV,więc taki karny by nie był.Ale bardzo poważnie biorę to pod uwagę.

Pestko,dzięki za opinię ,zawsze mogę na Ciebie liczyć

Pinakoladko dzięki,a paliłaś często w kominku,zadowolona jesteś?

Edytowane przez Barbara74

Dzwoniłam do kominków jadę do Gliwic dzisiaj i firma jak mi Pan powiedział robi przede wszystkim ciepłe kominki.

Co do wkłądów mało głębokich to znalazłam Spartherm mini s-4s , ma głębokość 43 cm ,Pan powiedział,że jeszcze Austroflam są mało głębokie około 41 cm.Cieszę się bo może będę mieć kominek i nie będzie szpecił:)

I teraz pytanie ,dam kominek z rurą ,nie zabuduję go do góry ,to jak będzie wyglądał komin obok ,lub za nim w zależności jak umiejscowię wkład?.

Albo karton gipsem poszerzę komin (czyli bym mi ta część wystająca na zdjęciu była dwa razy szersza),w tą dobudowaną część wsadzę wkłąd kominkowy i przez to uzyskam wrażenie ,że kominek jest przed kominem

A może przy tak małej głębokości wkładu, zabudować kominek do góry?Wtedy nie było by problemu,?

DSC01124.jpgDSC01128.jpgDSC01123.jpg

Edytowane przez Barbara74

pestko - to nie jest info od sprzedawcy ! Nie byłam jeszcze u żadnego (na razie brak funduszy). To opinie dwóch osób - w tym jednej która kiedyś opalała kozą (taką starą) a obecnie kominkiem. Ja świadomie z kominka zrezygnowałam (a też czytałam kilka miesięcy, nawet rozmawiałąm z naszych forumowym specem od kominków) bo aby kominek faktycznie oddawał dużo ciepła musiałby być zbudowny z szamotu. W to u nas był koszt pod 20 tyś pln. JAsne, ze piec szamotowy jest lepszy od kozy - bezapelacyjnie! Ale ja porównuję 90% kominków izolowanych, zabudowanych ze zwykłej płyty gk z kozą, która ma długą rurę aż do sufitu i to nią jeszcze oddaje ciepło (a nie tylko szybą).

Basia - a o ile wkład bedzie głębszy od komina? bo mozna by go było postawic obok ale do sufitu obudowac go tylko na głębokośc komina. A z tej róznicy głębokości wykrzesac taka obudowę nie do sufitu .

Chmmmm, nie wiem czy zrozumiałaś, pewnie nie ;)

Rysunek :

http://img28.imageshack.us/img28/4140/basiakominek.png

Uploaded with ImageShack.us

czarna linia - ściana

szary prostokąt - komin

zielony prostokąt - wkład

czerwona kreska - obudowa kg do sufitu

niebieska linia - obudowa wkładu do takiej wysokości jaka sobie życzysz

hej pisałyśmy o tym samym w tym samym czasie,też myślę,o tej wersji, straszne dzięki za narysowanie tego.

Pestko plizzz zwizualizuj to!!

Basia - pytałaś chyba u Venus o ścieranie się stopni na schodach. Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałam ale chciałabyś aby stopnica była kanciasta, ani troche nie przyoblona na kancie. Ja tez tak chciałam ale mój wykonawca zaprotestował twierdząc właśnie że się będzie ścierać - przy ciemnych schodach zwłaszcza. Doszliśmy do kompromisu i zrobilismy tak że każdy stopien (szeroki na 110cm) jest kanciasty na krańcach a lekko przyoblony po środku ( czyli w miejcu gdzie zazwyczj stawia sie stopy). Upierałam się przy kanciastych bokach dlatego, że zalezało mi na tym, aby patrząc z boku na schody (moje są dywanowe) były jak najbardziej kanciaste ;) I wiesz co, gośc miał rację..... Te moje kanciaste boczki w niektórych miejscach się przytarły i wyszło jasne drewno spod orzechowej bejcy :mad: A najprawdopodobniej od rury od odkurzacza . Dlatego szybciutko lece na allegro po prezerwatywę na moją rurę :rotfl: (jakkolwiek to zbrzmiało ;) ) bo juz dawno miałam to zrobić :p A pan stolarz obiecał przy okazji porobic drobne naprawki więc rzucać w oczy się nie będzie. Jak będziesz chciała to wieczorem porobię Ci fotki :yes:

Przeczytałam.

Pinacolada ma dobry pomysł, ale można jeszcze inaczej, choć to się wiąże z demolką.

Możesz przekuć się przez ścianę, co ma tę dobrą stronę, że kominek wykorzystasz łatwo 2-stronnie. Widziałam takie rozwiązanie w ścianie między salonem i łazienką, która była tym sposobem ogrzewana wyłącznie ciepłem pleców kominka. Oczywiście były też zabudowane te plecy.

Wykończę po obiedzie wizualki, które mam w tej chwili rozgrzebane. Tzn. w zasadzie jeden typ, ale z różnymi obudowami kominka z rurą. Dorobię też a'la Pinacolada.

Kratki.pl mają bardzo dobre kominki i dobre, ale nie są płytki. Ja tylko dlatego ich nie brałam u siebie pod uwagę, że dla mnie za małe. W moim salonie każdy model od nich by zginął.