pestka56 20.08.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dziewczyny co do ciepłch kominków to dzisiaj mam podjechać jak zdążę i ciekawa jestem co do kosztó∑ tak mniej więcej,to jest temat rzeka... Rozumiem, że chodzi o Godków? No, tani nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.08.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Basia - pytałaś chyba u Venus o ścieranie się stopni na schodach. Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałam ale chciałabyś aby stopnica była kanciasta, ani troche nie przyoblona na kancie. Ja tez tak chciałam ale mój wykonawca zaprotestował twierdząc właśnie że się będzie ścierać - przy ciemnych schodach zwłaszcza. Doszliśmy do kompromisu i zrobilismy tak że każdy stopien (szeroki na 110cm) jest kanciasty na krańcach a lekko przyoblony po środku ( czyli w miejcu gdzie zazwyczj stawia sie stopy). Upierałam się przy kanciastych bokach dlatego, że zalezało mi na tym, aby patrząc z boku na schody (moje są dywanowe) były jak najbardziej kanciaste I wiesz co, gośc miał rację..... Te moje kanciaste boczki w niektórych miejscach się przytarły i wyszło jasne drewno spod orzechowej bejcy A najprawdopodobniej od rury od odkurzacza . Dlatego szybciutko lece na allegro po prezerwatywę na moją rurę (jakkolwiek to zbrzmiało ) bo juz dawno miałam to zrobić A pan stolarz obiecał przy okazji porobic drobne naprawki więc rzucać w oczy się nie będzie. Jak będziesz chciała to wieczorem porobię Ci fotki Pinacolada, pokaż te fotki, please. Też jestem zainteresowana, bo moje schody dopiero w drodze i jeszcze mogę jakieś decyzje podjąć. Tym bardziej, że moje z sosny olejowne będą na ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 20.08.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Basieńko ja się ostatnio gubię u Ciebie i podziwiam Dziewczyny, że nadążają . Ale to doskonale, bo znaczy, że się dzieje (też bym tak chciała). Ja tylko słówko do kuchni. Dla mnie ten układ też jest ok wizualnie. Niepokoją mnie tylko dwie rzeczy: 1. dostęp do otwartego piekarnika (raczej będzie tylko z boku) 2. sens wieszania TV w tym miejscu. W zasadzie dobrą widoczność będą miały tylko osoby siedzące przy barku -taki jest zamysł? Osoba pracująca w kuchni, będzie miała TV praktycznie cały czas za plecami (chyba, że sam włączony głos wystarcza). Osoby siedzące w jadalni też raczej nie skorzystają, bo wysoka zabudowa przysłoni częściowo TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.08.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Też mam tę telewizyjną wątpliwość. Dlatego gdzieś tam pisałam o paterze z owocami. Ale rozumiem Basię, bo ja moje projekty na kompie robię mając włączone w rogu monitora okienko TV. Oglądam, a raczej bardziej słucham zerkając. Dzięki temu czasem i z nudów nie padam nosem w klawiaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 20.08.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) hmm... ja mam cholernie ciemne i raczej kanciaste - NIC się nie dzieje ... a może mówicie o jeszcze bardziej kanciastych ??http://images48.fotosik.pl/366/893ab2f6fd189554med.jpg Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 20.08.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 mirelko - mam wrażenie, że Twoje sa jednak przyoblone - dokładnie tak jak moje środkiem biegu. Zrobiłam juz dokładne zdjęcia o co kaman , wieczorkiem wkleje bo teraz jadę do koleżanki na budowę . do napisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 20.08.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ciekawa rzeczy piszecie z tymi schodami... zanotowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 20.08.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ok, wracam do tematu schodów. Wklejam zdjęcia swoich stopni. Tak jak pisałam wcześniej - stopnie szerokości 110cm zarówno z prawej jak i z lewej strony na odcinku ok 10cm są mocno kanciaste, środkiem przyoblone. Środkiem nic się nie dzieje, bokiem tam gdzie kanciaste podejrzewam, że od rury od odkurzacza ściera się kant i wychodzi jasny kolor. Dziekuję Bogu, że dałam się namówić na przyoblenie środkiem bo po miesiącu mieszkania każdy jeden stopien na całej szerokości by tak wyglądał. Moje ubytki zostaną zabejcowane i zalakierowane - na rurę od odkurzacza kupiłam specjalny pokrowiec więc mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany. Tu gdzie czerwona linia przebiega mniej więcej granica pomiędzy ostrym kantem a przyobleniem http://img706.imageshack.us/img706/5769/dsc0372l.jpg Uploaded with ImageShack.us Tu widać zdarty kant i kolor http://img217.imageshack.us/img217/4651/dsc0376qi.jpg Uploaded with ImageShack.us I różnica uchwycona dzięki ekierce (bardzo dyskretna a jak się okazuje mająca duuuże znaczenie w eksploatacji ) kant ostry http://img837.imageshack.us/img837/8644/dsc0416s.jpg Uploaded with ImageShack.us kant przyoblony http://img51.imageshack.us/img51/6537/dsc0415s.jpg Uploaded with ImageShack.us Dziękuję za uwagę Mam nadzieję że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dziewczyny jesteście wspaniałe.Wróciłam do domu,nie zdązyłam do Pana kuchennego,ale byłam w kominkach.Pestko nie w Godkowie byłam u innych ,co też poleca ciepłe.Głowa mnie boli,bo po śniadaniu ,zjadłam dopiero u koleżanki o 17.,prawie u niej zasnęłam. Kwestia schodówPinakolado mój stolarz też mi dał taką propozycję-środek mniej kanciasty ,boki kanciaste.Mnie się podobają schody Venus.Nosek wystaje u niej 2 cm i są kanciaste.Pinakolado zrobiłaś genialne zdjęcia,dla takich m.in.dyskusji ma sens to forum.Ja schody mam w dębie naturalnym i sczotkowane zrobię i dam olej Mirello Twoje schody wydają się kanciaste,a może to kwestia użytkowania i drewna.Pinakolada rzeczywiście mogła od odkurzacza je trochę poniszczyć.A swoją drogą jak to jest u Was z chodzeniem w butach.Jak ktoś do Was przyjdzie ściąga buty i czy Wy ściągacie? Komineknajważniejsze ,że wybrałam wkład,jeden z najmniej głębokich na rynku Spartherm mini s-4s.Otwierany ,przez co cena niższa niż szyby do góry,głębokość 43 cm - to naprawdę mało!!!Mam ustalony budżet 10 tys.i raczej chciałąbym się w tym zmieścić.Sam wkłąd 7,5 tys.Dla ciepłej obudowy mogę wynegocjować z mężem z 1 tys.no może 1,5 tys.Wolałabym jednak nie. Kupując z obudową schodzimy z ceną w dół,wiadomo vat 8% ,no może jeszcze jakiś rabat.Pan sam proponuje,że może być to obudowa surowa-bez kamienia.Czyli sama mogę go obkleić ,albo kamieniarz.Obudowę chciałabym z szamotu i nałożyć z jeden krąg,który nie puszcza ciepła w komin.To będzie taki ubogi ciepły kominek,bo tu pole do popisu jest duże.Możliwe ,że stanie tylko na obudowie z szamotu. Kuchnia za chwilę...idę kąpiel wziąć bo mnie strasznie głowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 20.08.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Muszę sobie zapamiętać te schodowe newsy . Pinakolado - fantastyczne zdjęcia! . Basiu, gratuluję wyboru wkładu - kolejny ważny krok za Wami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pestko z tym przebijaniem ,to musiałabym konstruktora zapytać,ale raczej nie bo tam mi przechodzi wieniec i to głównie byłoby przeszkodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 A wciąć się w komin. Kominki Rumforda tak właśnie były budowane - stały w świetle komina. Problemem było opadanie popiołu, więc budowano specjalną półkę w kominie. Tu nie masz tego problemu, bo używasz wkładu kominkowego.A wieniec jeśli jest nisko przy podłodze salonu, kominek można wciąć ponad nim. Podpowiadam Ci takie pomysły bo wtedy mogłabyś np. kupić Zuzię z wermikulitem (ma znakomity sposób otwierania drzwiczek) z Kratki.pl za 4 500 zł i masz kaskę na ciepłą obudowę. Zuzia niestety ma 55 cm głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 wymiary wkładu kominka przypominają piekarnik,bo ma prawie 61cm szerokość szyby i 51 cm wysokości .Muszę go wizualnie poszerzyć dodając kamień po bokach-lub boku i pierwszy raz uważam ,w tym przypadku symetria niewskazana-zdecydowanie asymetria.Po bokach obudowy wnęki na drewno. Wkład Biorąc pod uwagę taką małą głębokość może jednak zrobić jednak zrobić do sufitu zaudowę kominka np.na około 1,5 metry szeroką od komina zaczynając ,głęboka wyjdzie około 53 cm.To jak szafy Pax 3 x 50 cm ,tylko trochę mniej głębokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 wieniec jest na wysokości 120cm,czyli poziom podestu ,czyli od 90 cm-120 cm od podłogi,a ciekawa jestem jak pręty poprowadzili w kominie teraz poziom podłogi jest od góry wyczystki,poziom drugiego schodka A o wbiciu w komin też kiedyś myślałam ,ale jeden kominkarz ,coś ględził i chyba to trochę kłopotliwe do realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.08.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 To faktycznie warto zapytać czy można się podkuć pod wieńcem. Gdyby się udało to zyskałabyś jakieś 15–20 cm. A nie sprawdzałaś jak oni ten wieniec przez komin pociągnęli? Ktoś mi opowiadał, że fachowcy przecięli mu komin stropem. Wyobrażasz sobie postawili komin na parterze, potem zrobili strop i postawili resztę komina Kłopotliwe z wcinaniem się w komin właśnie ze względu na opadanie pyłów. Ale jakby „podkopać” się w komin i wyczystkę zrobić powyżej wieńca? To pomysł przy założeniu, że rura wchodzi w komin pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 dużo bym musiała tego komina wywalić,-na wysokość wkłądu i jeszcze kręgi akumualcyjne,aby ciepło nie uciekło w komin,to nie ma sensu. u mnie komin raczej prawidłowo ,bo miałam od deszczu przed wylewkami trochę mokrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.08.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dobra, zostawiamy ten komin w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jeśli chodzi o TV w kuchni to nie mam innego miejsca,no chyba ,że w wysokiej zabudowie,ale wtedy kompletnie nic nie oglądnę.Aha TV jest dla mnie !!!jak gotuję i sprzątam w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 21.08.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Wracając do schodów ... są eksploatowane względnie normalnie. Tzn rura z odkurzacza śmiga po nich kilka razy w tygodniu. Natomiast w butach ... nie. To jest drewno i się będzie rysować. Jak mieszkamy 1,5 roku to może z dwa razy nam się zdarzyło buciorów nie ściągać. Z tego co widzę, to mam bardziej kanciaste te schody ....Tylko ja nie mam drewna barwionego - może dlatego ? Basiu ... nie wnikałam w Twoje kłopoty z kominem (nie za bardzo zrozumiałam - przyznam szczerze ) ale ... teraz boję się, czy aby u nas wszystko pójdzie zgodnie z planem . Niby komin stoi przygotowany, podprowadzenie powietrza jest .... ja MUSZĘ mieć tą KOZĘ !!!! A zaczynam się stresować czy wypali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.08.2012 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 No co Ty a dlaczego możesz mieć problem,ja z kozą bym nie miała,postawiłabym przed kominem i podpięła,no jeszcze to podprowadzenie powietrza musisz mieć tam gdzie koza ma stać.Tylko,że ja wolę kominek ,a nie kozę. Mirello u mnie taki problem ,że kominek gabarytowo większy od kozy,dodatkowo obudowa kominka to tzw.szafa-taka jest bryła obudowy.A pokój od komina do przeciwległej ściany ma 3,85,jak wstawię kominek (w zależności odgłębokości wkładu) to trzeba sobie odjąć 3,85 - wkład wraz z obudową (średnio około 70 cm).Dlatego szukałam mało głębokiegowkładu i próbowałam wkład wbić w ścianę,albo dać z boku komina(komin wystaje 15 cm)Jak dam z boku komina to będę odejmować od 4 metrów,a nie od 3,85.I oto chodzi .Więc nie przejmuj się ,dam fotkę wizualizacji ,ale nie wiem czy zachowującej proporcje to zobaczysz o co chodzi ten kominek ustawiono przy kominie,dlatego mniej wystaje,ale z lewej widać uskok to ten komin,no i wielka bryła,ale to ten wkłąd był dużo głębszy i poró∑naj w myślach zamianę go na kozę .Ta koza to wieloryb,a koza to delfinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts