Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Odsuńcie się, ja też chcę popatrzeć 2724665454d050e1a2d569.jpg

Pestko, jesteś mistrzynią.:D Wiem, że zrobienie takiej wizki jest dość pracochłonne. Także wielki szacun :yes:

Mnie podoba się wersja 1, 4, 5 w kolejności, którą wrzuciła teraz Ewa.

I chcę jeszcze zauważyć, że na wizkach nie ma tego otworu w ścianie z widokiem na hol. I to zdecydowanie lepiej wygląda niż z tym otworem, który moim zdaniem wprowadza już lekki chaos na ścianie z kominkiem. Ale to tylko tak na marginesie:D

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka... To są Twoje wizki :o:jawdrop:

Bożesz... i mnie przyjdzie się zetknąć w końcu z realizacją kominka....

Basia... ja mam podcięcia w łazienkach i WC.. resztę na płasko...

Fajnie to wygląda i nie mam wywierconych kółek z plastikiem, co mnie się nie podobało..

Koleżanka w tym roku wstawiała nowe drzwi.. i dała kółka... masakrycznie to wygląda.. tzn.. mnie się to nie podoba...

Na cześć Pesteczki - HIP HIP HURRRAA :yes:

Dzięki laseczki za pochwały,mam kryzys ,bo elewacja robi się dwa miesiące i trzeba przy tym być to wkurzające.Poza tym mieliśmy się wprowadzić od września,a środek się wlecze.i raczej to będą święta,no może trochę wcześniej.

Jutro mam pomiar drzwi,i znowu dylemat.Przy rekuperacji ma być swobodny przepływ powietrza,więc ,albo drzwi muszę mieć podcięcie,albo być po prostu trochę krótsze,albo otwarte,no i ?Ja z tych niezdecydowanych:D

Jak Wy macie?

Lata,lata temu jak mieszkałam w Londynie byłam z moim ówczesnym chłopakiem w Harrodsie i on ,oświadczył, że kupi mi co zechce jak się w ciągu 10 minut na coś sia zdecyduję.No i nie umiałąm się zdecydować,teraz bym umiała:DAle drzwi i kuchnia to nie bielizna.

wow i nie wybrałaś nic:D:stirthepot:

No, nareszcie doczytałam do końca i mogę moje 3 grosze wstawić :cool:

Kominek – model jest ten, który wybrałaś Spartherm Mini S-4S. Starałam się trafić wielkością i wydaje mi się, że to mi się udało.

Wersja jest w zasadzie jedna, ale z modyfikacjami.

Najpierw mój faworyt – czarny kominek z okładziną z czarnego łupku:

[ATTACH=CONFIG]132476[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132477[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132478[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132479[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132480[/ATTACH]

Są różne wersje ściany ceglanej. Komin jest wcięty w obudowę, a rura przechodzi przez ścianę i od klatki schodowej wchodzi w komin. Front odstaje od ściany na około 55 cm. Po bokach kominka jest dość miejsca, żeby zrobić z obu stron miejsce na składowanie drewna. Pokazałam tylko minimalne miejsce – raczej półeczkę na podpałkę.

Główne miejsce na drewno jest od strony wąskiego okna, po prawej. Drzwiczki kominka otwierają się na lewą stronę, więc drewno powinno być po prawej.

Pestko cudnie, jesteś niesamowita

mnie się podoba 2 i 3- czyli dużo cegły - malo bialego . I kominek zrobiłaś niższy super, też bym tak zron=biła.

podoba mi się i wersja czarna i miedziana. choć zdecydowanie u Basi- czarna - lupkowa[

Ja to już w nocy widziałam, jak karmilam młoda i rozbudzilam się tylko przez te wizualizacje, nie lubilam dotąd czarnych kominkow, ale ten faktycznie super wyszedł :yes:

Ha ha ha!! Ja tez podczas karmienia ogladalam wizualizacje w srodku nocy :) Widze ze tez nie marnujesz czasu nawet podczas karmienia :)

Mi tez podoba sie najbardziej czarny kominek. Chyba zdjecie nr 3 z czarnym kominkiem. Moim skromnym zdaniem :)

Basiu, ten wariant biały i miedziany też wrzucić?

Madziu, mnie się zdaje, że na wizach jest otwór, ale mniej widoczny, bo taka perspektywa. Pesteczka nie podkreśliła go niczym tylko zostawiła pusty.

Edytowane przez julianna16

Basiu, ten wariant biały i miedziany też wrzucić?

Madziu, mnie się zdaje, że na wizach jest otwór, ale mniej widoczny, bo taka perspektywa. Pesteczka nie podkreśliła go niczym tylko zostawiła pusty.

Ewo, faktycznie:yes: Jak przysunęłam kompa do oczu to rzeczywiście widzę tam wnękę:yes: A wydawało mi się, że tam jest cień od załamania ściany.

No i teraz nie wiem co powiedzieć, bo nawet to dobrze wygląda:yes:

No, nareszcie doczytałam do końca i mogę moje 3 grosze wstawić :cool:

Kominek – model jest ten, który wybrałaś Spartherm Mini S-4S. Starałam się trafić wielkością i wydaje mi się, że to mi się udało.

Wersja jest w zasadzie jedna, ale z modyfikacjami.

Najpierw mój faworyt – czarny kominek z okładziną z czarnego łupku:

[ATTACH=CONFIG]132476[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132477[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132478[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132479[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132480[/ATTACH]

Są różne wersje ściany ceglanej. Komin jest wcięty w obudowę, a rura przechodzi przez ścianę i od klatki schodowej wchodzi w komin. Front odstaje od ściany na około 55 cm. Po bokach kominka jest dość miejsca, żeby zrobić z obu stron miejsce na składowanie drewna. Pokazałam tylko minimalne miejsce – raczej półeczkę na podpałkę.

Główne miejsce na drewno jest od strony wąskiego okna, po prawej. Drzwiczki kominka otwierają się na lewą stronę, więc drewno powinno być po prawej.

Pestko, jesteś rewelacyjna :jawdrop:

Jeśli można głosować :), to ja głosuję na wersję pierwszą z obudową kominka w łupku. Wygląda super.

Co do sufitu (tego rodzaju wyglądają świetnie) - ale Basia rozumiem, że takiego nie ma? Będzie biały? czy może pójść w taki odcień jak na wizkach?

Zgadza się – otwór jest tylko ginie w tej perspektywie.

Mój faworyt to 1 (z postu z powiększeniami, Guthouse-Spartherm_Mini+lupek-01.jpg), a ostatecznie może być też 4 (Guthouse-Spartherm_Mini+lupek-01.jpg).

Jak obiecałam wklejam jeszcze rzut dla większej jasności

RZUT-PARTERU-kominek-Spatherm-Mini.jpg Legenda: różowy – obudowa łupkowa; zielony – w kolorze ściany; fiolet - rura dymowa.

Julianna, myślę, że ten łupkowy wygrał w przebiegach, więc reszty nie powiększaj.

Pestko, jesteś rewelacyjna :jawdrop:

Jeśli można głosować :), to ja głosuję na wersję pierwszą z obudową kominka w łupku. Wygląda super.

Co do sufitu (tego rodzaju wyglądają świetnie) - ale Basia rozumiem, że takiego nie ma? Będzie biały? czy może pójść w taki odcień jak na wizkach?

Dzięki Spireo za wsparcie – 1 jest NAJ :yes:

Sufit już Basia ma. To propozycja na kiedyś tam. Są takie fajne belki z polipropyleny, które udają beton, albo drewno - można to zastosować.

Ożesz! Szczęka mi opadła z wrażenia.... Mnie się podobają dokładnie w tej samej kolejności, co Ewie.

Pestko mam nadzieję, że dużo zarabiasz, bo Twój talent i możliwości są niedoścignione! :)

:lol2: to mi dopiero dowcip powiedziałaś z tym zarabianiem. Ja się zajmuję grafiką wydawniczą i netową, a tu z roku na rok coraz gorzej. Ale szczęście nie świnia i - jak mówią brydżyści - po północy się odwróci.

Pod kątem 90 stopni prawdopodobnie tak.

W kominkach tzw. ciepłych III generacji są kanały dymowe prowadzone w bardzo skomplikowany sposób właśnie pod kątem 90 a nawet 180 stopni.

Problem może się pojawiać tylko wtedy, gdy w kominku wychłodzonym po dłuższym niepaleniu, trzeba rozpalić.

A jeśli kominkarz powie, że nie to zawsze po tej ścianie klatki schodowej można tę rurę puścić łagodniej w górę pod kątem i wejść nią w komin w dowolnym dostępnym z tamtej strony miejscu. Ona tam jeszcze resztki ciepła odda.

Przepraszam,co tu tak tłoczno,czy mogę wejść:D:lol2:.Cóż mogę, tylko powiedzieć na prawo kuchnia,na lewo jadalnia, proszę się rozgościć ,kto ma ochotę posiedzieć i popatrzeć przez moje piękne duże okna zapraszam do stołu tam również poczęstunek,zapraszam na poziom niżej, na pufę i sofę przy oknach.Jest jakiś pan,który otworzy szampana,tak dzisiaj własnie taki trunek jest jak najbordziej odpowiedni.Kto ma ochotę się ogrzać (zakładając ,że jest zimniej) to zapraszam na sofę ,przed mój łupkowy kominek i ceglastą ścianę. Tę gdzie ściana ceglasta a komin szary.Słyszę,że mówicie,że fronty ramkowe są piękne i idealnie pasują:D:lol2:.

Ale nie ma żadnego pana ,tylko same fajne babki.Ale my sobie i tak ze wszystkim poradzimy same,nie takie rzeczy same robiłyśmy ,to tylko odkorkowanie butelki...

teraz już słychać smiech i brzęk kieliczków,radosne rozmowy...

Nasze karmiące mamy-odciągajcie mleko ,żebyście mogły się napić po lampce szampana z nami.

Oj rozkoszujcie się razem ze mną ,bo trudno ochłonąć...

Niestety sufit w rzeczywistości nie jest taki piękny jak na wizkach-wiem Spireo ,że Ci się podoba ,i wcale się nie dziwię,że to Ty o niego zapytałaś.Mam obecnie podwieszany ,ze szparami na schowanie karniszy i nastrojowe świaełko Ledów,ale ten jest po prostu przecudny,betonowy,a taki mam pod sufitem podwieszanym ,niotynkowany betonowy strop.:).Nieodważę się go ściągnć,ale może wykorzystam tak jak Pestka napisała jakieś farby imitujące go ,zobaczymy.

Mam ochotę jeszcze usunąć się na bok i ochłonąć, czuję tłum u mnie,słyszę gwar , zachwyt nad Pestkowymi wizualizacjami, czas Pestko ,na Ciebie ,to jest Twój czas,niech pracodawcy zabiegają o Ciebie,wykorzystaj moje wnętrza ,roześlij, pokaż jaka jesteś zdolna ,pokaż je na surowo i ubrane przez Ciebie.Ty je nie tylko ubrałaś,ale i ożywiłaś:hug:

Edytowane przez Barbara74

niech jeszcze wypowie sie ktos kto na kominkach sie zna, czy ta rura kominkowa moze byc zagieta 2 razy..... I to pod katem 90st. Zeby nie było jaj z cugiem :sick:

rura może być zagięta,ale musi iść pod kątem, można jeszcze zrobić tak,że atrapa idzie do góry ,a odnoga wcześniej wchodzi,albo rura w obudowie idzie do komina ,a atrapa idzie do góry

Na prośbę NIESAMOWITEJ Pesteczki wrzucam nowy obrazek z opisem :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132543&d=1345640751

Zrobiłam kilka modyfikacji – zagospodarowałam ścianę TV, żeby ekran nie wył na pustej ścianie. Nie będzie podczas oglądania konkurował z obrazkami, bo świeci, a reszta będzie zacieniona. Widziałam piękny ekran ledowy LG cieniutki i prawie bez ramki (LG 47LM670S LED 47') i taki umieściłam w wizualce.

Dla mnie BOMBA :D

Basieńko, a teraz doczytałam jak pięknie napisałaś. Czuję się fantastycznie u Ciebie :hug: :).

Edytowane przez julianna16

rura może być zagięta,ale musi iść pod kątem, można jeszcze zrobić tak,że atrapa idzie do góry ,a odnoga wcześniej wchodzi,albo rura w obudowie idzie do komina ,a atrapa idzie do góry

Można jej dać tu z przodu w salonie dwa kolanka co złagodzi łuk, a na urodę nie zaszkodzi.

Basia, mówi, że jest rogata, ale ja jakoś nie zauważyłam.

Tutaj jest u niej miło i w domku będzie tez miło i cieplutko :yes:

Julianna, dziękuję za umieszczenie mojego faworyta :wiggle: teraz prezentuje się ładnie.

Edytowane przez pestka56

Tak dziewczyny ta wersja też mi się najbardziej podoba i ten zegar też jest piękny ,właśnie w tym stylu wyczekuję w moim ulubionym TKMaxx.

Może wyda sie,że dużo obrazków i dużo lamp,że dużo się dzieje.Ale u mnie sufit biały i lampki niewodczne,więc obrazki jak najbardziej.

Ale kocham te lampy bo wiszą jak bombowce chcące zrzucić bomby ,albo jak rodzina trzmieli zastanawiająca się czy wylądować na mojej podłodze,serio kojarzą mi się z chmarą czegoś ,co wisi i na coś oczekuje:lol2:

Pestko powiedz mi jeszcze, co artysta miał na myśli ,że kominek po prawej części bez łupka.nie wiem czy wszyscy doczytują,a na wizkach nie jest to za bardzo widoczne,że obudowa nie cała czarna,robiąc to musi czemuś to służyć.Wydłużyć dla zgrabnych proporcji ,ale ,żeby nie było za ciężkie?