Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To teraz ja :)

A mi sie podoba wersja druga z sbs. Ostatnia tez fajna ale troche oczywista :) za oczywista do Twojego domku byc moze? taka uporzadkowana. No i chcialas miec sbs :)

Dołączam się Beato.

Jak dla mnie też druga z sbs i szafkami 30-35 po bokach.

Mówcie sobie co chcecie, bałagan i za dużo podziałów, ale jest klimatyczna i pasuje. Za dużo ładu i porządku to też bywa nie dobrze.

TwoOfUs – intrygujący pomysł, żeby niską zabudowę zrobić jaśniutko szarą. Basiu przemyśl to :yes:

Basia duperelek vintage i hand made szukaj na Etsy, choćby tu:

http://www.etsy.com/listing/90735089/farmhouse-primitivewelcome-door-sign?ref=correlated_featured

Drzwi – przymierz się do takiego wzoru, który powtórzy ideę ramek na frontach z Twojej kuchni i koniecznie gładka jak najszersza listwa wokół framugi.

Skrzydło jak to drugie od lewej (shaker):

in_white_doors.jpg

i podobna do tej gładka framuga:

89696288.jpg

Edytowane przez pestka56

Dziewczyny właśnie zjechałam z budowy,byłam z dziećmi !!!sama bez mężą bo pracował w domu,aczkolwiek nie sądzę ,że do 21.30.Wyjechałam o 12.

Miałam spotkać się z elektrykiem ,który montował lampy zewnętrzne i w ściankach oporowych do garażu rozprowadzał kable pod lampki i montował zewnętrzne gniazda.Pan elektryk to był znajomy Pana od elewacji ,któ®y też dzisiaj działał.Jutro też ma przyjśc i robić.

Po drodze kupiłam na szybko dzieciom po bananie i pączku,bo wiedziałam ,żę mogę nie mieć czasu iść z nimi na obiad do knajpki-do domu ok.40km -bez sensu krążyć i tracić czas i benzynę.

W między czasie zadzwonił Pan od odkurzacza centralnego,że jest w pobliżu i będzie sprawdzał czy wszystko działa itp.Jak po raz drugi pojechałam do castoramy to po powrocie zobaczyłam,że mi wisi odkurzacz na ścianie.Pan sam dobrał.Byłam zdziwiona,że ominęło mnie wybieranie jaki typ i model itp.Ale w zasadzie się cieszę,bo nie mam dylematów jaką jednostkę centralną wybrać.Pan jest znajomym męża i naprawdę fajny łepski facet,więc zakładam ,że jest ok.I dzisiaj odkurzałam już ,na razie przez separator kominkowy .Teraz mogę ponownie umyć podłogi.

Dzieci na początku się nudziły- koszmar!!!Potem pojawili się sąsiedzi już niestety około 18,więc miałam ich z głowy .

No i nie dziwię się tym rozwodom budowlanym....Przyjechałam do domu zmywarka nie opróźniona ,a talerze dalej po śniadaniu na stole...szkoda gadać

I postanowiłam ,będzie podlewanie ogródka,robi to ten sam pan od odkurzaczy centralnych,a wiecie dlaczego,bo to znowu byłoby na mojej głowie.I nie będę tego przedyskutowywać ,tylko Pan zrobi i wystawi mężowi fakturę....to jest mój plan:yes:

Co do drzwi Basi krk myślę ,że na pewno droższe.

Gdybym chciała wysokie drzwi to nie ma pproblemu bo mam za wysokie otwory i muszę obniżać,ale...Asilo nie robi pod wymiar,a Korona bardzo dużo za to inkasuje.

Co do koloru to kuchnię zamawiam z palety Ral i drzwi też.Korona zrobi mi wszystkie kolory,Asilo z białych ma dwa czysty biały 9003 i 9010 -ja to nazywam śmietanowym,albo spokojny biały.

Basi są droższe, sporo droższe, ja sciagnelam od tej firmy oferte na swoje drzwi o wysokosci 210 z fazka, bezfelcowe z ukrytymi zawiasami za 9 szt - 22 tys. Wychodzi wiec 2400 za sztuke. [ATTACH=CONFIG]133066[/ATTACH]A Basi z Krakowa sa 245 wiec beda droższe.

Ja tez jak je zobaczyłam odrazu udeżyłam do meza - "chce takie!" a maz - wybij sobie z glowy podwyzszanie otworow na drzwi. My mamy 210 obecnie.

Raz juz zreszta zmiejszalismy otwory ze 100 cm na 90 cm :) a teraz ja wyskakuje z podwyzszeniem...

Wiecie ze duzo jest rozwodów podobno podczas budowy domu? :) Wiec ja nie chce rozwodu i drzwi zostana 210 wysokie :)

Ale pytanie jest czy takie drzwi Basi z KRK pasuja do kuchni ktorej fronty beda z fazka? Maz mowi ze nie, ze sa surowe i bardzo nowoczesne ... On bardzo chce miec drzwi z fazka wlasnie takie jak wkleilam.

a jakiej firmy to drzwi ,zdjęcie malutkie?

Wkład o wielkości fasady 51x72

[ATTACH=CONFIG]133087[/ATTACH]

http://kominki-promocje.pl/p197,wklad-kfd-eco-iline-5172-ex.html

Dzięki będę przeglądać,chciałabym mieć to za sobą już

Dołączam się Beato.

Jak dla mnie też druga z sbs i szafkami 30-35 po bokach.

Mówcie sobie co chcecie, bałagan i za dużo podziałów, ale jest klimatyczna i pasuje. Za dużo ładu i porządku to też bywa nie dobrze.

TwoOfUs – intrygujący pomysł, żeby niską zabudowę zrobić jaśniutko szarą. Basiu przemyśl to :yes:

Też myślałam kiedyś o jasno szarym kolorze,ale trochę się boję i może będzie za szaro,smutno ,aczkolwiek widziałam piękne kuchnie na houzzie,ale tam mieli nie jasno szare.No i dodam jeszcze,że miałabym problem jaki kolor wybrać z palety RAL.Z tego co pamiętam to Rasia ma w takim kolorze meble ,zerknę do niej jak nie padnę

Basiu ale masz problem z tymi drzwiami , nie zazdroszczę, bo miałam taki sam. Może w kuchni zro drzwi Filo malowane pod kolor ścian- takie ma Balbina I Hazelka.

Filo nie biorę pod uwagę ,cena !!! i zbyt nowoczesne

Basia raczej nie myśli o podnoszeniu u siebie otworów :). Jeśli są droższe to, tym bardziej jestem za Asilo :).

Troszkę się zmienia u Basi, i wizualizacje Pesteczki sprawiają, że wydaje nam się już "widzieć" te wnętrza, ale myślę, że efekt Asilo w tej opasce nawiązuje do prostych ramek jakie planuje w kuchni.

Basia chce połączyć rożne style, ale ciągnie ją ku loftom, i tu te z Korony mi trochę zgrzytają, ale absolutnie nie pretenduję do miana znawcy, bo tak naprawdę pojęcia zielonego nie mam - piszę tylko co "mnie się zdaje" :D.

Z tego co kojarzę, u Basi na dole będą 2 pary drzwi + do garażu (najmniej widoczne). Chyba namieszam, ale pomyślałabym jeszcze o takich nawiązujących do podłogi w salonie, schodów i dębowego stołu. Wiem Basiu, że już to "rozważałaś", ale teraz właśnie pomyślałam sobie, że ta biel drzwi może się nie zgrać z meblami kuchennymi, bo planujesz lekko kremowe. Do tego czarna podłoga, która podkreśli biel...

Tak Ewo dokładnie tak jak piszesz ,na dole 3 drzwi ,w tym jedno mało widoczne do piwnicy( jak je otworzę to otwór w salonie wypełni:lol2:)

Aha dlatego myślę własnie o kolorze 9010,aby kontrast nie uderzał-ten biały jest własnie białym spokojnym,

Basia duperelek vintage i hand made szukaj na Etsy, choćby tu:

http://www.etsy.com/listing/90735089/farmhouse-primitivewelcome-door-sign?ref=correlated_featured

Drzwi – przymierz się do takiego wzoru, który powtórzy ideę ramek na frontach z Twojej kuchni i koniecznie gładka jak najszersza listwa wokół framugi.

Skrzydło jak to drugie od lewej (shaker):

[ATTACH=CONFIG]133105[/ATTACH]

i podobna do tej gładka framuga:

[ATTACH=CONFIG]133109[/ATTACH]

Drzwi Korona robią opaski drzwiowe jakie chcę-dopłata duża,ale na dole w tych widocznych 2 sztukach mogłabym.

Natomiast Asilo robi tylko 8 cm.

Czy dopasuję frez dokładnie raczej nie.

Pokażę Wan fronty kuchenne:

RCN_3.jpgRCN_2.jpgRCN.jpg

na pierwssej focie tej z bliska widać,jest tam mały prawie niewidoczny fres,rogi minimalnie zaokrąglone-dzięki temu rama nie ma żadnych kresek poziomych-łączeń

no i dla przypomnienia Korona drzwi

DSC00385.JPG

gdyby środek nie był trochę wypukły to byłby git ,ale ogólnie się różnią

Aha Asilo ma model z ramką,ale kanciasty -typowa kanciasta ramka Asilo model Ridolfi

No więc ,albo bardzo kanciasta ,prosta ramka,albo trochę jak w kamienicach -środek uwypuklony.

Więc nie sposób znaleźć podobne za w miarę rozsądną cenę

to Asilo z kanciastą ramką wklejam link bo lepiej widać

http://wycenadrzwi.pl/product.php?id_product=131

Edytowane przez Barbara74

Fronty szafek piękne. Dzięki temu frezowi wokół krawędzi robią się delikatne :yes:

Drzwi Korony wydają się przy tych frontach nieco ciężkie – lepiej byłoby bez wypukłego środka i oczywiście z płaską framugą. Asilo są strasznie kanciaste, bo chyba ramka jest zbyt wypukła.

Trudny orzech... masz Basieńko.

Ad. dziennik i mail:

To o czym napisałaś w ostatnim wpisie w dzienniku, powinien był przemyśleć architekt – projektant domu. U mnie jest to samo masę drobnych niby nic nie znaczących szczegółów, których na projekcie nie byliśmy w stanie ocenić, a które potem zaczęły przeszkadzać.

W mailu wysłałam przerysowane fotki – to co ja uwzględniłabym projektując Twój dom. Oczywiście te zmiany na elewacji miałyby konsekwencje we wnętrzu, więc pewnie nie jest to takie proste do pogodzenia w projekcie.

ALE, generalnie – pewnie nikt, albo prawie nikt tego nie zauważy. Ja niestety mam skrzywienie zawodowe i bujające się poziomy drażnią mnie co nieco.

Powinnaś jednak o tym myśleć jak o nic nie znaczących drobiazgach, bo Twój dom jest urodziwy, o interesującej bryle i niebanalny. Kiedy oprawisz go jeszcze zielenią ogrodu, stanie się perełką budzącą miłe uczucia. :yes:

Edytowane przez pestka56

Basiu jak dla mnie skrzydło w drzwiach korony jest trochę za ozdobne ;) bez wypukłości środkowej części było by dużo lepsze. Ja do swoich kuchennych ramek też poszukuję prostego skrzydła z niezbyt wypukłą ramką. Już byłam prawie zdecydowana na Sempre z Pol-skone ale zamieszałaś mi tymi Asilo :lol2: Czy te drzwi można mieć w dowolnym kolorze czy tylko w prezentowanych na stronie okleinach?

Basiu jak dla mnie skrzydło w drzwiach korony jest trochę za ozdobne ;) bez wypukłości środkowej części było by dużo lepsze. Ja do swoich kuchennych ramek też poszukuję prostego skrzydła z niezbyt wypukłą ramką. Już byłam prawie zdecydowana na Sempre z Pol-skone ale zamieszałaś mi tymi Asilo :lol2: Czy te drzwi można mieć w dowolnym kolorze czy tylko w prezentowanych na stronie okleinach?

W lakierze to tylko dwa białe 9003 i 9010, nie ma innych kolorów.

Tylko do końca sierpnia lakier jest w cenie okleiny(do lakieru się dopłaca)

I mam problem,bo Pestka potwierdziła moje obawy,że jedna trochę kanciaste,a Korony ta wypukłośc nie potrzebna.

A może zamówię Asilo płaskie na całą górę ,a na dół spokojnie czegoś poszukam.

Muszę zadzwonić do Korony ,czy nie zrobiliby z płaskim środkiem.Gdyby tak było to problem rozwiązany.Ale jak nie to co?

Mąż najpierw proste od razu odrzucał (biurowe,hotelowe) potem trochę się przekonał (cena! :), zobaczył na zdjęciach z realizacji, i powiedział,że może lepiej proste,bo my mamy za dużo różnorodności w domu.

Potem zmienił na Koronę,a teraz to mówi wybierz sama :)A ja nie wiem ,a w razie wybory Asilo to muszę to zrobić teraz .Facet z Korony dał mi super rabat, bo wiedział,że obok w Asilo mają promocję do końca sierpnia.Więc we wrześniu może zrezygnować z super rabatu.A jak wybrałabym wtedy Asilo to bedą dużo droższe

Cenowo różnica 2700 na 10 sztukach -Asilo tańsze

Basiu, Pestka dobrze mowi, widac roznice poziomow ale tylko wtedy kiedy o tym wiesz. Ja sie musialam dobrze wpatrzec i zauwazylam bo wiedzialam ze cos jest nie tak. Tobie tez to nie bedzie przeszkadzac za chwile, teraz jestes na tym skupiona.

Dom jest super!

Maz ma pytanie - czesc ciemna jest glebiej niz jasna na calosci domu? Cienszy styropian daliscie czy jak?

Basiu, Pestka dobrze mowi, widac roznice poziomow ale tylko wtedy kiedy o tym wiesz. Ja sie musialam dobrze wpatrzec i zauwazylam bo wiedzialam ze cos jest nie tak. Tobie tez to nie bedzie przeszkadzac za chwile, teraz jestes na tym skupiona.

Dom jest super!

Maz ma pytanie - czesc ciemna jest glebiej niz jasna na calosci domu? Cienszy styropian daliscie czy jak?

Masz rację ,ja to widzę ,bo wiem o tym,szkoda tylko ,że tylko w tym przypadku od frontu zapomniałam o zwrócenie na to uwagi.A elewator pytał się jaką grubość dajemy nad drzwiami,a ja nie wpadłam -taką aby się linia zgadzała.I mój błąd i jego -miał rysunek,szkoda trubno.

Beata ,to tylko złudzenie :) wszystko ta sama płaszczyzna :lol2: Co te kolory mogą zdziałać :D

Zobaczcie jeszcze na fotkę drzwi Korony z katalogu ,zrobiłam zdjęcie-tam jest opaska jaką bym w ich przypadku dała.Może takie zdjęcie odda lepiej kształt drzwi.

Istotna uwaga ta wersja drzwi jest również z opcją szkło,zresztą opcji jest dużo,i skoro dają szkło,któ®e nie jest wypukłe to mogą również płycinę niewypukłą.Zadzwonię do nich ,bo podobno oni bardzo elastyczni

DSC01200.JPGDSC01199.JPG

opaski mogę poszerzyć wokół drzwi ,trochę jest dopłaty ,ale do dolnych bym to przebolała i dała tylko z jednej strony,ale czy warto ,na zdjęciu jest 7cm

No to lipa, ja już się nastawiłam na szary kolorek więc Asilo odpada, chociaż kształtem pasowały by mi do frontów.

a miałaś wybranych innych producentó∑ drzwi?

Aha a z Asilo to myślałaś o modelu płaskim Marconi czy ramkowym kanciastym Ridolfi?

Masz rację ,ja to widzę ,bo wiem o tym,szkoda tylko ,że tylko w tym przypadku od frontu zapomniałam o zwrócenie na to uwagi.A elewator pytał się jaką grubość dajemy nad drzwiami,a ja nie wpadłam -taką aby się linia zgadzała.I mój błąd i jego -miał rysunek,szkoda trubno.

Beata ,to tylko złudzenie :) wszystko ta sama płaszczyzna :lol2: Co te kolory mogą zdziałać :D

.

Niezle :) Czyli tutaj tez? Basia.jpg

No więc tak połowa domu jest na tzw.kurzej nodze-to moja nazwa i tam jest grafit-to ta część która jest pomalowana na grafit w poziomie przy gruncie.architekt zrobił to m.in.żeby budynek wygladał lżej.

Natomiast druga połowa budynku czyli tam gdzie grafit idzie w górę ,i też ściana z dużym oknem tarasowym ,ale na następnej ścianie to okna na fotce powyżej i jeszcze od strony wejścia też do momentu jak grafit schodzi w dół yo ta sama płaszczyzna.

Czyli punkt gdzie grafit ukosny łączy się z poziomym to wyznacza początek wcięcia budynku na pół około metra.

Edytowane przez Barbara74

Dziękuję Basiu :)

Na ostatnim zdjęciu prawie nie widac róznicy poziomów :)

Piękne masz kominy!! Swietnie kolorystcznie zgrane z dachówka :)

W sprawie drzwi wewnętrznych - ja będę musiała mieć trzy pary otwierane do wewnątrz ale zlicowane ze sciana. Reszta taka jak u Ciebie ale też się zastanawiamy jakie. Podobają mi się BasiKRK, maz twierdzi ze nie pasuja do kuchni wiec dam sobie chyba spokoj. A z tej firmy od Basi to juz pisalam ze drogie. Znaczy drozsze niz Asilo czy Korona.

Polskone napisało mi ze bezprzylgowe to moga wykonac ale przy zamówieniu 10 szt. A ja potrzebuję 9...

Bez sensu.