tomek135790 27.03.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam wszystkich. Nie wiedziałem za bardzo w jakim dziale umieścić ten temat, wiec zamieszczam go tutaj. Mam zamiar kupić myjkę Karcher (myślałem nad k5.55 jubilee) i zastanawiam się czy jest jakieś rozwiązanie, żeby nie korzystać z wody w sieci, tylko z wody ze studni. Z tego co wiem Karcher sam wody ze studni nie pociągnie, a poza tym trzeba dostarczyć wodę pod jakimś ciśnieniem, więc zastanawiam się jak to owe ciśnienie wytworzyć, żeby Karcher działał bez zarzutów. Jak macie jakieś sprawdzone rozwiązania to bardzo proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 27.03.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Hmm widziałem w OBI myjkę karcher która była w takim zbiorniku z plexi można sobie było ją odpalić i sobie popryskać -oczywiście wewnątrz tego zbiornika. Ta myjka sama sobie brała wodę ....Oczywiście nie piciągnie ze studni z jakiejś głębokości ale można pociągnąć samemu wiaderkiem do zbiornika a myjka sobie z niego zassa:) Ta myjka to był chyba karcher 2.02... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 27.03.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Pomysł nr 2 to pompka pływająca w studni podająca wodę myjce.... Myjka nie wymaga jakiś dużych ciśnień czy przepływów wody. Wystarczy przeczytac jakimi małymi ilościami się "zadowala"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 27.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 i zamontowac filter bo jak ci myjke szlak trafi a oddasz ja na gwarancji to ci nieuznaja pozatym sa cale systemy pomp zanuzeniowych ktore moga wspolpracowac z myjka nawet jedna myjka firmy karcher nie pamietam modelu ale jest natyle mala ze pobiera wod z wiadra i chyba prad z auta ale poprzez transformator czy jakos tak jest ona uzywana do mycia roweru po jezdzie w blocie zadne rewelacyjne cisnienie ale wystarcza zeby umyc rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek135790 27.03.2011 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Czyli najlepiej byłoby kupić pompę zanurzeniową i podpiąć ją do Karchera. Tylko teraz pytanie czy to napewno będzie działać tak jak się należy i jaką konkretnie pompę kupić? A tak na marginesie, pod jakim ciśnieniem woda musi być "dostarczona" do myjki, żeby ta pracowała bez utraty wydajności? W ogóle ciśnienie wody dostarczonej ma jakiś wpływ na ciśnienie jakie daje myjka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 27.03.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Sprawdź na myjce jaką ma wydajność.Poszukaj pompy do studni o nieco większej wydajność.Mysjka sama w sobie nie potrzebuje mega ciśnienia. Bowiem to ta myjka sama wytwarza ciśnienie, a dodatkowym efektem są dysze rozpylające wodę.Tak więc zwykła pompa o nie za dużej mocy odpowiedniej dla myjki w 100% da radę.Ewentualnie zakup małego hydroforka ze zbiornikiem ciśnieniowym będzie w tym przypadku 100% działało.Wszystko jednak zależy od tego jak głęboko masz wodę w tej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.03.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 u mnie bez problemu działa pompa zanurzeniowa i Karcher oczywiście mam też filtr na wejściu pompa ma zawsze większy wydatek wody niż myjka szczególnie taka niewielka one maja jakies 300 l/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.03.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 ...myjka szczególnie taka niewielka one maja jakies 300 l/h No więc właśnie a pompa zanurzeniowa zależnie od głębokości będzie miała ponad 1m3.h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.03.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Hmm widziałem w OBI myjkę karcher która była w takim zbiorniku z plexi można sobie było ją odpalić i sobie popryskać -oczywiście wewnątrz tego zbiornika. Ta myjka sama sobie brała wodę ....Oczywiście nie piciągnie ze studni z jakiejś głębokości ale można pociągnąć samemu wiaderkiem do zbiornika a myjka sobie z niego zassa:) Ta myjka to był chyba karcher 2.02... Wszystkie myjki w klasie 2x, 5x mają taka sama wysokość zasysania wody - 0,5m czyli zaciąganie ze studni nie jest zalecane przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.03.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Czyli najlepiej byłoby kupić pompę zanurzeniową i podpiąć ją do Karchera. Tylko teraz pytanie czy to napewno będzie działać tak jak się należy i jaką konkretnie pompę kupić? A tak na marginesie, pod jakim ciśnieniem woda musi być "dostarczona" do myjki, żeby ta pracowała bez utraty wydajności? W ogóle ciśnienie wody dostarczonej ma jakiś wpływ na ciśnienie jakie daje myjka? To nie jest dobre rozwiązanie. Pompa będzie miała inną wydajność a i podczas mycia również myjkę włączasz i wyłączasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 u mnie bez problemu działa pompa zanurzeniowa i Karcher oczywiście mam też filtr na wejściu pompa ma zawsze większy wydatek wody niż myjka szczególnie taka niewielka one maja jakies 300 l/h Działać działa ale pompa zanurzeniowa nie może pracować pod ciśnieniem (a tak będzie kiedy wyłączysz myjkę). Skutkować to może szybszym zużyciem silnika pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ewentualnie zakup małego hydroforka ze zbiornikiem ciśnieniowym będzie w tym przypadku 100% działało. Wszystko jednak zależy od tego jak głęboko masz wodę w tej studni. Tak więc to co napisałem już wcześniej powinno się sprawdzić. Teraz pytanie?? Jak często będziesz używał tej myjki?? ile ona zużyje wody?? teraz wylicz sobie koszt i czy opłaca się woda ze studni. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek135790 28.03.2011 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Działać działa ale pompa zanurzeniowa nie może pracować pod ciśnieniem (a tak będzie kiedy wyłączysz myjkę). Skutkować to może szybszym zużyciem silnika pompy. No i właśnie o to miałem się zapytać, bo przecież myjkę włączam i wyłączam, a pompa szła by cały czas. W takim razie pompa chyba nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Skoro nie pompa, to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek135790 28.03.2011 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ja już myślałem, żeby jakiś zbiornik (mam taki zbiornik ok 100 litrów) umieścić na jakiejś wysokości (powiedzmy 0,5 m, aby wytworzyć jakieś tam ciśnienie), gdzieś blisko dna dołączyć się wężem i podpiąć do myjki. Nie wiem czy to ma jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek135790 28.03.2011 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Tak więc to co napisałem już wcześniej powinno się sprawdzić. Teraz pytanie?? Jak często będziesz używał tej myjki?? ile ona zużyje wody?? teraz wylicz sobie koszt i czy opłaca się woda ze studni. PZDR Myjki będę używał głównie do mycia 2 samochodów raz na tydzień i ok 100 m2 libetu raz za czas, no i wiadomo w miarę innych potrzeb również. Kwestia jest tego typu, że skoro woda w studni jest, to chciałbym ją wykorzystać i szukam jakiegoś taniego, ale skutecznego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.03.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Myjki będę używał głównie do mycia 2 samochodów raz na tydzień Szkoda lakieru Lakier się ściera i samochód rdza zżera. Już to widzę jak będziesz je mył co tydzień Docelowo aby to było chociaż z 15 razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Mam jakiegoś karchera który niby może zasysać wodę ze studni. Nie sprawdzałem czy to działa. Jutro sprawdzę model. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenix30 03.08.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Nie wiem czy taka myjka się nadaje ale właśnie przeglądam gazetkę lidla i tu maja taką myjkę za 189zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts