Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja PINB odnośnie ocieplenia domu-prawo

trevor78

Recommended Posts

W 1993 roku dokonałem ocieplenia ściany budynku mieszkalnego,która jest na granicy dwóch działek.Troska sąsiada jest tak daleko idąca,że wystosował pismo do PINB celem sprawdzenia stanu ocieplenia,zaznaczam,że PINB protokółem potwierdziła brak zagrożeń bezpieczeństwa.Na dzień dzisiejszy PINB wydało postanowienie nakazujące przeprowadzenie ekspertyzy.Pytania: 1.Na jakiej podstawie wydaje się taką decyzję? 2.Kto pokrywa koszty? 3.Co ekspertyza może ustalić-prace wykonano 18 lat temu.

Na dzień dzisiejszy PINB wydało postanowienie nakazujące przeprowadzenie ekspertyzy.Pytania: 1.Na jakiej podstawie wydaje się taką decyzję? 2.Kto pokrywa koszty? 3.Co ekspertyza może ustalić-prace wykonano 18 lat temu.

PINB wydał decyzje czy postanowienie, bo raz tak piszesz, dalej inaczej.

Ad. 1. Podstawa prawna jest podawana na samym początku postanowienia/decyzji. Zeskanuj lub zrób zdjęcie co dostałeś.

Ad. 2. A co wynika z postanowienia/decyzji?? Skoro obowiązek został nałożony na Ciebie, ty pokrywasz koszta.

Ad. 3. A co ma wykazać ekspertyza?? Ekspertyzę czego masz wykonać??

PS. Rozumiem ze ocieplenie robiłeś na zgłoszenie i masz na to dowód??

W 1993 roku dokonałem ocieplenia ściany budynku mieszkalnego,która jest na granicy dwóch działek.Troska sąsiada jest tak daleko idąca,że wystosował pismo do PINB celem sprawdzenia stanu ocieplenia,zaznaczam,że PINB protokółem potwierdziła brak zagrożeń bezpieczeństwa.Na dzień dzisiejszy PINB wydało postanowienie nakazujące przeprowadzenie ekspertyzy.Pytania: 1.Na jakiej podstawie wydaje się taką decyzję? 2.Kto pokrywa koszty? 3.Co ekspertyza może ustalić-prace wykonano 18 lat temu.

Coś kręcisz albo tak niejasno napisałeś.

Pytanie 1. czy obiekt to budynek jednorodziny czy wielorodzinny ?

Pytanie 2. Czy napewno jest kwestia stanu ocieplenia czy coś więcej ?

Pytanie 3. W postanowieniu PINB musiał powołać się na jakieś przepisy . Jaka jest podstawa prawna ? Zacytuj.

Możesz się odwoływać od takiego postanowienia.