Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak abstrahując lekko od tematu to też zauważyłam parcie na wielkie salony albo dostosowywanie układu pomieszczeń do gości. Rozumiem jeśli ktoś naprawdę ma tych gości od groma i często - takich obcych- nie rodzinnych, ale tak? Zabierać metry z sypialni bo salon potrzebny raz na rok? Nie oszukujmy się w wizjach to wszyscy prowadzę cudowne sielankowe życie w salonie przy ciepłym kominku. Na co dzień dzieci zdecydowanie wolą towarzystwo rówieśników niż salonowe relaksy ze "starymi".
  • Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Macie rację w większości. Jakieś pieniądze są, gdyby wybudować mały domek, to nie trzeba by brać kredytu. Ale my nie możemy mieć zupełnie małego domku i w tym jest problem.

Trochę się motam, ale sam nie wiem, jak będzie. Ja nie wiem, ile dzieci będzie z nami mieszkało na stałe. Na pewno 3, ale może i 5, bo jest piątka, ale to już ich wybór. Na pewno będą czasami wszyscy razem i to trzeba uwzględnić. Pełen rozstrzał wieku. Jak to było w piosence: kobieta po przejściach, mężczyzna z przeszłością. Nie chcę pisać o szczegółach na otwartym forum.

Chciałbym, żeby się wszyscy dobrze czuli i nie gnietli się za bardzo, ale zupełnie nie uważam, że każdy ma obowiązek mieć własny pokój.

Dlatego nie planuję normalnego salonu i wiecznie włączonego telewizora, tylko chciałbym zrobić miejsce, gdzie można spokojnie przyjść, porozmawiać, poczytać czy odrobić lekcje przy wygodnym stole.

Zauważyłem przy okazji, że układ salonu jest taki, że trudno jest ustawić jakiś kredens z naczyniami i biblioteczkę, ale to będziemy już negocjować z połowicą. ;)

No to rzeczywiście macie wesoło:) Skoro się motasz to daj sobie czas. Czytaj, licz, przejrzyj inne projekty. Może warto porozmawiać o planach z dziećmi- kto się pisze na to wspólne mieszkanie. Nie ma sensu na chybił trafił wybierać pierwszego z brzegu projektu nie wiedząc nawet ile chce się na budowę przeznaczyć. Pospiech jest złym doradcą. Ustal kwotę i skład mieszkańców. Potem zobacz czy jest możliwość w tym się zmieścić. Samo forum jest bardzo przydatne, tylko odrzuć wypowiedzi tych, co wybudowali 200 metrów za 50 tyś i tych, którzy uważają, że 500 tyś na dom 100 metrów nie starczy;) Nie wiem czy przeoczyłam czy nie pisałeś. Macie w ogóle działkę? Bo nie na każdej działce każdy dom się zmieści.

Mamy fajną, tanią i dużą działkę "od ręki", ale teraz szukamy czegoś bliżej pracy i szkoły dzieci, bo dojazdy tam by nas wykończyły.

Ja już mniej więcej wiem, że się zmieścimy w kwocie, tylko trzeba włożyć dużo pracy teraz, wynająć mieszkanie na zimę i dopiero wprowadzać się na przyszłą wiosnę, może latem. Nie mogę specjalnie liczyć na czyjąś pomoc, może sporadycznie przez jakiś tydzień.

Nie mogę ustalić pełnej listy mieszkańców, dopóki nie będzie domu.

Myślę, że te 3 pokoje i jadalnia, to jest minimum.

Projektów z trzema pokojami i salonem masz za przeproszeniem jak psów w metrażu mieszczącym się w 100 metrach:) Tylko co do tej przeprowadzki... uważaj bo ja też tak planowałam. Niestety formalności związane z działką to często długie miesiące i w moim przypadku to będziemy zaczynać wtedy kiedy planowaliśmy się przeprowadzać :p Jeśli ty większość rzeczy chcesz robić sam to dodatkowo to wydłuży czas budowy.

poczytaj sobie wątki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?138586-Tani-w-budowie-domek-ok.100-m2-kto-poradzi

i

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164961-Parter%C3%B3wka-zapomniany-dom

tam przewija się sporo projektów i wypowiadają się osoby , które tego typu domy wybudowały

może znajdziesz coś dla siebie i czegoś nowego się dowiesz

Edytowane przez ikusia
i przemyśl garaż-w bryle to cena jak za salon w domu.Poza -większy podatek,ale dwustanowiskowy blacha na zewnątrz styro tynk i daszek ,dopasowane wszystko do domu zrobisz za 25tys w full wersji na gotowo a może i taniej (może i 15-20starczy)Taki w bryle ze 100tys (dwustanowiskowy)
i przemyśl garaż-w bryle to cena jak za salon w domu.Poza -większy podatek,ale dwustanowiskowy blacha na zewnątrz styro tynk i daszek ,dopasowane wszystko do domu zrobisz za 25tys w full wersji na gotowo a może i taniej (może i 15-20starczy)Taki w bryle ze 100tys (dwustanowiskowy)

Budowałem garaż dwustanowiskowy. Koszt wyszedł 30tys zł. I nie jest ful wypas. Ściany BK, dach pełne deskowanie i blacha. Drzwi i bramy zwykłe metalowe dwuskrzydłowe najprostsze bez automatyki, jedno okno i komin z cegły czerwonej, ponad dach klinkier taki jak na domu. w środku otynkowane i wykonany kanał oraz chudziak na podłodze.

Niestety ale garaże nie są takie wcale tanie ani w bryle domu ani wolnostojące. Jednak przy powierzchni 42 m2 koszt za 1 m2 wychodzi ok. 714 zł. W bryle domu wyjdzie chyba drożej.

Chyba macie z tym wszystkim rację - powierzchnie i finanse.

Mam pytanie w związku z tym.

Projekt małego domu z dachem 35 stopni.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-lk505-krj1416.aspx

Chciałbym:

- pozbyć się wykusza przedłużając dom o ten 1 metr,

- pozbyć się drugiego komina - od kominka, ale zostawić przyłącze do kominka,

- zrobić na strychu drugą łazienkę nad pierwszą i dodatkowe pomieszczenie.

Jak przeorganizować pomieszczenia w środku? Da się, czy raczej nie?

Chciałbym:

pozbycie sie wykusza i ten dodatkowy 1m - koszty... koszty - zmiana konstrukcji - strzelam że jakieś 10-15 stów

jak jest z kominami - nie wiem , ale pewnie tak jak ze ścianą.... czyli znowu koszty....

na strychu możesz robić co chcesz...

przeorganizować pomieszczenia się spokojnie da - prawie wszędzie działówki...

Koszt adaptacji niejako wliczony jest w ryzyko kupna projektu gotowego. Zależy co drożej wyjdzie- adaptacja czy wybudowanie jakiegoś elementu:)

A co do przeorganizowania pomieszczeń to ja tam widzę 4 nośne, od strony salonu dowolnie niewiele zrobisz ale w sumie rozkład jest całkiem całkiem. Drzwi do kotłowni można by było zrobić z wiatrołapu. Z tym, że Bob masz świadomość, że powierzchnia parteru tym razem jest maleńka?Pokoik 7 metrów to już naprawdę malutko. Jak zlikwidujesz wykusz to nie masz gdzie wstawić stołu dla waszej niemałej rodziny a kuchni bez architekta nie ruszysz.

aaaa doczytałam , że chcesz do o jeden metr wydłużyć :) więc problem ze stołem odpada tylko kuchnia wyjdzie dość duża no ale może dla dużej rodziny to dobrze bo tam gdzieś zmieścicie stół? wtedy salon pozostanie czysto kanapowy? albo wygospodarujesz miejsce na komórkę.

Jeszcze jedno. Jeśli od razu chcesz adaptować poddasze to może jednak od razu przemyśl koncepcję domów z poddaszem?

zazwyczaj nawet w tych niewielki jest jeden pokoik na dole np dla rodziców.

bo tak na dole będziesz miał ścisk poddasze i tak musisz ocieplić i wykończyć a robić to dla dwóch pomieszczeń to niezbyt ekonomiczne. no chyba, że adaptować chcesz kiedyś tam.

Edytowane przez ikusia

Oba proponowane projekty odpadają, bo mają za dużo okien połaciowych, już je oglądałem.

W tym moim myślałem tylko o podniesieniu dachu o jakieś 50 cm.

Z biegiem czasu można postawić z dwie lukarny symetrycznie od wejścia, choćby małe. Będzie ładnie wyglądało, powiększy poddasze i doświetli, a będzie taniej. Najpierw zrobi się łazienkę, potem pomieszczenie z lukarną i wtedy będzie na górze pokój z łazienką.

> pozbycie sie wykusza i ten dodatkowy 1m - koszty... koszty - zmiana konstrukcji - strzelam że jakieś 10-15 stów

Rozumiem 1500 zł? To jest do przyjęcia i warto to zrobić, bo to poprawia bardzo kuchnię i jadalnię.

Tak sobie myślę, że chyba bym został przy tych dwóch kominach, bo musi być też wentylacja.

Układ pomieszczeń nie jest najszczęśliwszy, najgorszy jest ten pokój 7,18 m2, ale jest! Chętnie bym zmienił miejsce łazienki, ale po prostu ten dom jest mały i dlatego niewiele można zrobić.

hmm jeśli przesuniesz ścianę o metr to powiększysz parter o ok 8 metrów. Może po prostu poszukaj jeszcze czegoś co od razu ma parter o tej powierzchni. Nawet jeśli chcesz na początek na górze zrobić tylko łazienkę to i tak musisz mieć schody, docieplone poddasze i w ogóle ciepło na poddaszu. Nie bardzo rozumiem jak to planujesz. Przykro mi ale robienie jednego pokoju z łazienką na górze jest nieekonomiczne i już. Drogo wyjdzie Cię ten jeden pokój. No ale twój wybór. Co do komina my będziemy mieli 2w1. Całkowicie rezygnujemy z komika bo nas nie stać :p

Witam!

a może taki projekt?http://www.budoman.pl/1458-LK-506.html

mała pow.zabudowy,pow użytkowej prawie 100m i masz 4 sypialnie.Ja zrezygnowałam z kominka(koszt ok.7-10tyś) i z okien dachowych(ok.4tyś.)-by było taniej.

Nasz budżet b.ograniczony i budujemy bez kredytu.Dla mnie i mojej rodzinki(2+2)najważniejsze by mieć swój "ciasny ale własny"dom.

Chyba macie z tym wszystkim rację - powierzchnie i finanse.

Mam pytanie w związku z tym.

Projekt małego domu z dachem 35 stopni.

Chciałbym:

Bardzo podobny do mojego projektu ;)

Tyle, że u mnie jest rodzina 2+1 i mam dwa pokoje (te koło siebie) po 14,74m2, salon oddzielnie od kuchni 25,39m2, kuchnia 15,03m2 łazienka w miejscu pomieszczenia gospodarczego, koło tego kibelek. Kotłownia umieszczona w miejscu tego małego pokoiku. Po między kotłownią a pokojem mała garderoba 3,56m2. Do tego ganek w wejściu 6,32m2. Łączna powierzchnia 107m2 ;)

PS.

Rozkład pomieszczeń sam rysowałem na podstawie przeglądanych projektów i doświadczenia mieszkania w domu jednorodzinnym, od razu uwzględniając wszystko co z doświadczenia jest potrzebne a co zbędne i dałem projektantowi do wrysowania w projekt.

Kosztowało mnie całość 4000 zł wraz z projektem budynku garażowego 6x8m.

Aha nie mamy kominka ze względu na koszty i późniejszy salon jako kotłownia oraz wejście na strych (baaaardzo obszerny bo 80m2 z wysokością 2,2m) mam poprzez schody strychowe składane. Nie planuję pomieszczeń mieszkalnych na strychu.

Wartość budowy (obecnie można określić na więcej niż stan deweloperski) podałem w poście gdzieś z początku wątku.

EDIT

pisałem z pamięci powierzchnie -teraz zaktualizowałem ;)

Edytowane przez robdk

Robdk,

interesujące, a możesz dać swoje rzuty?

Ulciam,

domek ciekawy, układ sensowny i schody również. Jeden mały minus, że kotłownia jest za mała, a chcę na paliwo stałe, zresztą innej możliwości nie mam.

Oprócz kominka, komin też usunęliście?

Z tym kominkiem w małym domu, to są jaja. Ja paliłem kilka lat i zdaję sobie sprawę, że przy kominku jest ciężko siedzieć, bo jest za gorąco. Na tych dwóch fotelach nie dałoby się siedzieć. :)

Poza tym, kominek obok telewizora? Na co patrzeć? ;)

Dokładnie, mój model to 2+1 i mamy z tego względu dwie sypialnie i salon

Postaram się jednak wrzucić rzuty.

PS

mam nadzieję że coś w ogóle widać.

rzuty.jpg

rzuty_2.jpg

Edytowane przez robdk

Ulciam,

domek ciekawy, układ sensowny i schody również. Jeden mały minus, że kotłownia jest za mała, a chcę na paliwo stałe, zresztą innej możliwości nie mam.

Oprócz kominka, komin też usunęliście?

...

Odnośnie kominka i komina to świadomie usunęliśmy całość i kominek i komin. Wentylację mam mechaniczną z rekuperatorem (którą robię sam ;) )