Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cyrkon podobny do mojego domu. Sądzę, że za 200 tys. uda się zamieszkać wkładając nieco własnej robocizny. Kosztorys jest na 194 tys. netto. Dla porównania - u nas stan surowy zamknięty zmieścił się w 85 tys., papiery i przyłącza - około 10 tys. (w dzienniku budowy nie jest wliczone wod-kan, bo jeszcze wtedy nie było zrobione). Budowa za gotówkę, etapowana.

Ulciam,

Sypialnie są trzy, bo jedna na dole. U Ciebie w LK 506 są cztery sypialnie i pokój dzienny.

Myślę nad tą kotłownią, czy nie za mała według prawa?

bowess,

Daj może link do Waszego cuda? Chodzi mi o rzuty.

Widzę, że sprytną metodą robicie ściany bez tynków, wszyscy regipsy. :)

Każdy orze jak może - małżonek stwierdził, że ładniej wyjdzie regipsami, bo nie wierzył, że szybko nauczy się estetycznie tynkować. :)

Projekt taki :

http://www.archeton.pl/projekt-domu-kokosz_eko_907_opisogolny

My mamy odbicie lustrzane. Kotłownia jest zaprojektowana na gaz i tak też mamy. Gdyby miał być piec na paliwo stałe, to chyba jedynie kosztem kuchni - jest trochę większa niż w Cyrkonie - można zabrać brakujący metr2.

Bowess,

ja się nie śmieję, tylko dla mnie to jest ciekawostka, że tak wszyscy gipsują. Nie wiedziałem, że taką prostą technologią przyklejania można załatwić problem ze ścianami.

Drogi ten Wasz projekt przez te okna połaciowe, ale za to komin jest jeden. Tak mnie to ciekawi, jak jest rozwiązany problem wentylacji dolnej łazienki?

Okna fajne, ale ten przód jest mało ciekawy z takimi malutkimi okienkami.

Ikusia,

a gdzie ten eko-groszek rośnie? :)

Ja zamierzam mieszkać na wsi, więc wolę mieć piec na normalne drewno. Szkoda tylko miejsca :-\

Na ścianie frontowej mamy jeszcze okno 120x150cm z tej większej sypialenki. Zostawiliśmy wolną ścianę boczną na ewentualne dostawienie garażu.

http://lh4.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/TOOUwcKn9HI/AAAAAAAAAho/QtblMGGPK6g/Warszawa%20i%20kuchnia%20042.jpg

Wentylacja na całości mechaniczna. Okna połaciowe wraz z wyłazem to był koszt około 5 tys. W zasadzie nie widzę przeszkód, żeby zredukować ich liczbę, bo u nas jest bardzo słonecznie na poddaszu - pewnie wystarczająco byłoby też z samymi oknami szczytowymi. Jest też projekt Kokosz (bez Eko) i on nie ma dodatkowych okien połaciowych w sypialniach.

Po sąsiadach widzę, że palenie samym drewnem to praca na pół etatu. Codzienne dowożenie taczkami drewna i regularne dokładanie. No ale nie znam szczegółów - może można jakoś lepiej dobrać piec.

Fajnie zrobiony domek, to jedno okno trochę poprawiło przód.

Za 6 okien połaciowych 5 tys. zł? A co to za okna? I czy się sprawdzają?

Jak się umie palić i ma się dobry piec, to trzeba z trzy razy podłożyć dziennie i wystarcza.

Ja paliłem samym kominkiem i też się dało.

Konkretnie kosztowały 5124zł. Okna to Okpol - 5 drewnianych, 1 łazienkowe PCV i wyłaz kominiarski. W jednej hurtowni mieli na nie promocję, kiedy poszukiwaliśmy połaciówek. Okna są ładne, mają dolne klamki, drewniane bez sęków, dekarze chwalili wybór. Mają też powłokę samoczyszczącą. Na razie nie sprawiały żadnych problemów, a w wakacje minie 2 lata od montażu.

U nas też można rewelacyjnie nagrzać samym kominkiem, ale jednak cieszę się, że mamy też grzanie bezobsługowe. Sąsiadom wygasa dużo wcześniej, niż wracają z pracy, więc po południu muszą jeszcze raz rozpalać, a jak jest malutkie dziecko, to jest problem, żeby przywieźć je od babci do chłodnego domu no i jednej osobie ciężko zająć się maluchem i piecem. No ale jak ktoś z rodziny dużo czasu spędza w domu, to faktycznie palenie nie jest takie uciążliwe - regularnie się dokłada, regularnie czyści piec.

Witam,

ja też zdecydowałem się na Szpaka :) Właśnie zaczynamy budowę. Zmiana zasadnicza, jak chyba u wszystkich przesunięcie ściany od dużej łazienki o 1m. Dom ma wtedy równo 100 m2. Myślę że akurat :)

Pozdrawiam :)

Fajnie zrobiony domek, to jedno okno trochę poprawiło przód.

Za 6 okien połaciowych 5 tys. zł? A co to za okna? I czy się sprawdzają?

Jak się umie palić i ma się dobry piec, to trzeba z trzy razy podłożyć dziennie i wystarcza.

Ja paliłem samym kominkiem i też się dało.

Jeśli mogę.....tak aby uściślić,przypomnij mi proszę skoro jeszcze się nie wybudowałeś gdzie i w jakim kominku paliłeś???

bowess,

możesz podać oznaczenie tych okien?

Lepiej brać sprawdzone.

cdx,

Tylko przedłużałeś tego Szpaka, czy coś jeszcze?

niktspecjalny,

W kominku paliłem w mieszkaniu. Żeby ogrzewać dom 300m3, to trzeba by mieć spory wkład, myślę, że uczciwie około 20 kW.

My mieliśmy wkład bodajże Hajduka. Pali się w ten sposób, że się nie czyści kominka, powinien być żar kilka centymetrów pod spodem. Wychodząc, podkłada się nierąbane klocki i wracając z pracy wystarczy poruszać pogrzebaczem, otworzyć na moment drzwiczki i podłożyć nowy kawałek drewna na żar, już porąbany. Ja kominka nie wygaszałem.

bowess,

możesz podać oznaczenie tych okien?

Lepiej brać sprawdzone.

cdx,

Tylko przedłużałeś tego Szpaka, czy coś jeszcze?

niktspecjalny,

W kominku paliłem w mieszkaniu. Żeby ogrzewać dom 300m3, to trzeba by mieć spory wkład, myślę, że uczciwie około 20 kW.

My mieliśmy wkład bodajże Hajduka. Pali się w ten sposób, że się nie czyści kominka, powinien być żar kilka centymetrów pod spodem. Wychodząc, podkłada się nierąbane klocki i wracając z pracy wystarczy poruszać pogrzebaczem, otworzyć na moment drzwiczki i podłożyć nowy kawałek drewna na żar, już porąbany. Ja kominka nie wygaszałem.

ja to już podziękuję

Okna 78x118 Termo BH, Termo PCV BH, wyłaz Verso 47x57.

Myślę, że na chwilę obecną wiesz już wszystko na temat prostych w budowie i niedrogich projektów. Dokładniejszy wybór będzie możliwy dopiero na konkretną działkę. Bez warunków zabudowy i wymiarów działki trudno nawet określić, czy lepszy parter, czy poddasze. Kąt dachu też może być narzucony. No i nie bez znaczenia będzie, z której strony wjazd, bo jednak rozkład okien na ścianach zimnych i ciepłych bardzo wpływa na energooszczędność domu. Pokazujesz rozsądne projekty, więc tan ostatni pewnie też dobierzesz dobry.

Bob wpadnę na chwilkę z butami w twój wątek (choć wiedzy nigdy dość haha,można zobaczyć ,że niby prosty dom a drogi bardzo)i zapytam czemu wycena tego projektu taka droga.Dwuspad ,stosunkowo prosty przecież - no może elewacja ciut wybajerzona,ale żeby takie koszty?

Przy okazji Bob ,na stronie głównej pracowni z której pochodzi link ,który zamieszczę poniżej są super fajne wirtualne spacery po różnych projektach,nawet z wymiarami wewnątrz!.Bardzo fajna rzecz,można sobie bardziej wyobrazić dany domek w środku.Nawet nie koniecznie ten który budujesz ,ale różne układy wewnątrz można pooglądać.Polecam.Odszukaj zakładkę "wirtualny spacer"-jest kilkadziesiąt domków z takim wirtualnym spacerem.

Tak więc - czemu to takie drogie

http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/

Wirtualny spacerek też jest przy nim

p.s mały garaż widzę i kuchenkę do gotowania w przejściu też(idiotyzm) -ale to akurat b.prosto zmienić -wystarczy dać ją gdzie indziej.

tomek131,

pakuj się, pakuj. :) Tutaj na forum jest dużo osób bardzo aktywnych, co narzędzia w rękę i działać, a nie gadać. Już zwymiotowali i uciekli. ;)

Ja jestem dość dociekliwy i lubię wiedzieć, dlaczego i po co? Dlatego wkurzam ludzi :)

Są KNR'y, więc jakoś te kosztorysy powinno być porównywalne, ale robocizna jest różna, ceny materiałów również, upusty na cenach, nie wiadomo, jak to było liczone. Ten Twój projekt to duży, bo ma aż 155 m2, więc musi być drogi.

bowess,

> No i nie bez znaczenia będzie, z której strony wjazd, bo jednak rozkład okien na ścianach zimnych i ciepłych bardzo wpływa na energooszczędność domu.

Masz może gdzieś takie dane? Jestem zainteresowany tematem.

Z jednej rzeczy się cieszę, że można kupić taniej okna. Nie wiedziałem.

Coś wybiorę, poczytam jeszcze, a teraz intensywnie szukam działki.

Dziękuję.

http://www.domywstylu.eu/projekty/je...daszem/amulet/

Ja wiem ,że on drogi bo metraż,chodzi jednak o coś innego -czemu metr 2600 a inne domy na stronie biura wyglądające na bardziej skomplikowane po 2tys z metra.Co takiego jest w nim drogiego,tego nie kumam.

Wirtualne spacerki zrobiłeś?Naprawdę uważam warto-świetnie zrobione.Jak mówiłem ,można sobie różne rozkłady wnętrz pooglądać,nie budując niczego akurat z tej pracowni.

Nawiasem mówiąc byłem zdecydowany na parterówkę ale mi się chyba odmieniło.

A z parterówek najbardziej mi się to podoba tzn z parterówek na dwuspadowym dachu.Ja bym go trochę powiększał ,ale podoba mi się bardzo

http://www.domforma.pl/toronto

Ściankę tylko bym dał pomiędzy tymi słupkami koło stołu jadalnianego by ie wchodzić tak wprost na salon i tyle.Ale on do tanich chyba nie należy też.Niby prosty dwuspad ,ale chyba drogie szczegóły

Edytowane przez tomek131

Jeszcze coś mi przyszło do głowy,w koncu po to to forum, by wymieniać się doświadczeniami.

A może nie chcesz nic robić i 100m stanu deweloperskiego za 250tys.

http://www.pref-dom.pl/

Wejdz i kliknij w to na czerwono -dom modelowy.To projekt domu we wrzosach Archonu.Przez fakt ,że w tym systemie ściany są cieńsze.powierzchnia w stosunku do katalogowych bodajże 97 z projektu,rośnie do 102m.Domek ja na foto.Wewnątrz tylko malowanie,kafelki i drzwi.Była promocja na 250brutto,nie wiem czy jeszcze jest, bo normalnie 250+8%vat.Wraz z systemem grzewczym Legalett , z którego akurat bym zrezygnował na rzecz zimnej płyty i podłogówki na niej,co powinno obniżyć cenę o jakieś 15tys.Ale wtedy system grzewczy np piec na gaz ,pompa ciepła czy co tam będzie w twojej gestii.

Na górze strych ,który można adaptować na pokój jakiś

Aha - realizują każdy projekt,to tylko przykład.Mają wiele budów ,które można obejrzeć