Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Planuję zakup agregatu prądotwórczego na plac budowy. Praktycznie chodzi mi o zasilenie betoniarki (3 fazy / ok. 3kW) oraz innych drobnych narzędzi 230V. Myślę, że odpowiednim byłby agregat o mocy znamionowej ok 5kW (czy taki wystarczy ?).

Z tego co widzę ceny tego typu agregatów zaczynają się od ok. 3500 brutto. Agregatu będę potrzebował na jeden sezon, później planuję go sprzedać, więc zależy mi (podobnie chyba jak większości ;-) aby cenowo nie wyszło to za drogo.

Znalazłem jednak dwóch producentów którzy mają interesujące mnie parametrowo agregaty w dużo niższych cenach:

- WA-TECH - agregat Barracuda 5500 w cenie ok 1800

- AVATECH - agregat JD650E w cenie ok 1700

(czy podobieństwo w nazwie producentów to tylko zbieżność... ?)

O tym pierwszym znalezione opinie w Sieci są raczej pozytywne, ale póki co nie jest dostępny w wersji z gniazdem 400V. O tym drugim żadnych opinii użytkowników nie znalazłem. Zatem pytam - czy ktoś może użytkuje agregaty tego producenta? Jak się sprawują? A może polecicie w tej cenie coś innego?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Wojtek

https://forum.murator.pl/topic/155538-agregat-pr%C4%85dotw%C3%B3rczy-na-plac-budowy-pro%C5%9Bba-o-opini%C4%99/

Nie taniej będzie kupić agregat 2KW na 230V za góra tysiąc i betoniarkę za drugi tysiąc na 230V? Potem możesz sprzedać oba sprzęty. No chyba, że musisz mieć "silny" prąd;)

Wracają jeszcze do mojego postu, mój 2KW 230V (jakiś beznazwowy z bazaru) działa już kilka lat. Używany nie jest złym wyjściem, ich budowa jest dość prosta a więc naprawa tania (jeśli coś się stanie w trakcie używania).

Podpowiem jedną rzecz (może wszyscy wiedzą, ale ja nie wiedziałem:)). Generator, który stoi nie używany kilka miesięcy (zima) może nie zapalić i trzeba przeczyścić gaźnik i świece. Albo profilaktycznie zapalić go na chwilę raz w miesiącu.

Nie taniej będzie kupić agregat 2KW na 230V za góra tysiąc i betoniarkę za drugi tysiąc na 230V? Potem możesz sprzedać oba sprzęty. No chyba, że musisz mieć "silny" prąd;)

Witam

Ja zapewniam tylko prąd ekipie która działa na własnym sprzęcie (w tym betoniarce ~3).

Tak nawiasem mówiąc to raczej nie jestem przekonany do betoniarek 230V. Może do urobienia betonu pod słupki do ogrodzenia to i owszem, ale do budowy domu to absolutnie... ;-)

Pozdrawiam

Wojtek

Witam.Z mojego doświadczenia wiem że betoniarki na 230Vmają silniki około1,5 kW mocy, zatem do ich zasilenia potrzeba agregatu o mocy około 3 kW.Ich pojemnośc wynosząca około 150 litrów w zupełności wystarcza do budowy domu,poza wyjątkiem zalewania stropów czy ław fundamentowych,które i tak zalewa się z gotowego betonu z gruszki.Zatem niesłusznym twierdzeniem jest negatywne podejście do betoniarek zasilanych napięciem 230V.Pozdrawiam.
Witam.Z mojego doświadczenia wiem że betoniarki na 230Vmają silniki około1,5 kW mocy, zatem do ich zasilenia potrzeba agregatu o mocy około 3 kW.Ich pojemnośc wynosząca około 150 litrów w zupełności wystarcza do budowy domu,poza wyjątkiem zalewania stropów czy ław fundamentowych,które i tak zalewa się z gotowego betonu z gruszki.Zatem niesłusznym twierdzeniem jest negatywne podejście do betoniarek zasilanych napięciem 230V.Pozdrawiam.

Witam

Niby tak, ale to trochę jak by porównywać moc silników bolidu Ferrari z mocą ciężarówki - i jedno i drugie ma 400KM, i chyba tyle je łączy...

pojemnośc wynosząca około 150 litrów w zupełności wystarcza do budowy domu,poza wyjątkiem zalewania stropów czy ław fundamentowych,które i tak zalewa się z gotowego betonu z gruszki.Zatem niesłusznym twierdzeniem jest negatywne podejście do betoniarek zasilanych napięciem 230V.Pozdrawiam.

Jak w cytacie - Po co ekipie taka duża betoniarka?

zobacz na allegro generatory Bergo diesel 6 kW/kVA, ja korzystam z niego juz prawie rok i jest ok.

wczesniej mialem zwyklego benzynowca 2 KW i wytrzymal 1 rok (czeste awarie).

Nie kupuj uzywanego generatora!

Zmieniaj olej co miesiac!

i najwazniejsze

Generator musi pracowac na plycie OSB, zeby nie podciagal pylu na budowie.

Pyl to najwiekszy wrog, pogarsza warunki chlodzenia silnika i generatora, ja tak latem przegrzalem i zatarlem tego benzynowca...

Popieram poprzednika.Szkoda kasy na drogi agregat-tym bardziej na 1 sezon.Ja mam agregat kupiony za 750 zł już w uzytkowaniu 4 lata i sobie radzi.Lepiej kupić betoniarkę na 220 V.Tych jest zdecydowanie więcej i łatwiej będzie później sprzedać.
  • 3 years później...

Odgrzeje kotleta,

Potrzebuje agregat prądotwórczy do 1500 zł na budowę 3 fazy do betoniarki 3 KW i do szlifierki 2000 W. Poleccie coś sensownego proszę, niech się wypowiedzą Ci co mają agregaty.

Linki mile widziane :-)

Pozdrawiam

Z gniazda pójdzie ci 1,8kW a maksymalnie szlifierka będzie brać nie 2 a 1,8kW więc co chcesz upalać? Zwykle i tak szlifierka nie bierze tyle mocy. Nie wierzysz podepnij się do gniazdka poprzez miernik i zobaczysz ile ci bierze.
No dobra, weźmie mniej prądu to automatycznie kąktówka będzie miała mniej siły. A jak będę chciał podłączyć czajnik który ma 2,5 KW, to nic się nie stanie? I czy będzie tak samo szybko się woda gotować.