cinko 27.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam. Proszę o sprawdzenie poprawności schematu c.o pod względem działania . Dom ok.130 m/kw Piec na paliwo stałe ( węgiel ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.03.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Brak zabezpieczenia powrotu kotła (przy zaworze 3 dr. i zasobniku) możesz w pewnych przypadkach doprowadzić do wykroplenia kondensatu na ściance wymienika. To, że masz wpięty w układ zawór 4 dr. to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 28.03.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Czy mógłbyś nanieś poprawki na schemat, odnośnie zabezpieczenia ? Oraz pytanie bo wydaje mi się, że bojler powinienem jednak wpiąć przed zaworem czterodrogowym , oraz czy przy pompie potrzebny jest zawór różnicowy. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.03.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ja bym zrezygnował z zaworu 4 dr. i zamiast niego zastosował zaraz za kotłem np. laddomat - potem dałbym wymiennik płytowy. Oddzieliłbym układ kotła otwarty od reszty w układzie zamknietym. Za wymiennikiem dałbym bufor, a dopiero z niego zasiliłbym instalację grzejnikową już bez mieszacza i podłogową z mieszaczem 3 dr. Bufor działa jak sprzęgło hydrauliczne. Z bufora masz ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 31.03.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Panowie zmieniłem układ jak na rysunku. Dąże do uproszczenia układu, żeby koszty wykonania nie były duże, ale aby był funkcjonalny oraz aby ewntualnie mogło to pójść na grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts