Rafal.1 27.03.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam! Odebrałem projekt z adaptacji w którym zaprojektowano ławy fundamentowe na głębokości 40cm CZY TO NIE ZAMAŁO? Działka ze spadkiem, dom bliźniak piwnica w skarpie tak jak na rysunku. Teren gliniasty. Będę wdzięczny za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 a gdzie masz te 40cm ? na tym ślicznym rusnku zapomnaiales podać Jeżeli po prawej stronie masz 40cm poniżej gruntu to sporo za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal.1 27.03.2011 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź, a 40 cm mam dookoła budynku niestety, a ile powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 27.03.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Trochę wysokie pomieszczenia w piwnicy masz na rysunku A tak poważniej, to jeśli nie zleciłeś adaptacji w pobliskiej piekarni, ale architektowi, który kształcił się wiele lat w tej branży to czym się martwisz? Tobie chodzi ogólnie o wysokość ławy czy głębokość posadowienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal.1 27.03.2011 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 "Wysokość ław 40cm pod ławy wykonać podsypkę piaskową gr. 10cm" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 27.03.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 no i good. Na mapce masz naniesiony punkt 0 domu, który na działce wyznaczy geodeta. Jak będą robić wykop to od tego punktu będą sobie mierzyć i wtedy wyjdzie Ci odpowiednie posadowienie budynku. W wymiarach ławy ważna jeszcze jest szerokość to ona praktycznie decyduje o nacisku na grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal.1 27.03.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Teraz to już nic nie rozumiem. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 27.03.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 a czego nie kumasz? Ławy 40x60 cm (wys. x szer.) to są popularne wymiary ław pod domki jednorodzinne. Głębokość posadowienia, a wysokość ław to są dwie różne rzeczy. PS. Ja mam ławy szer. 80cm, a środkową pod domem na szer. 100cm - zalecił tak geotechnik po badaniach gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.03.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 lawa moze miec 40 cm wysokosci poziom posadowienia powinien byc ponizej glebokosci przemarzaniaw tym przypadku lawy schodkowe by sie prosilo wykonac dodatkowo poziom posadowienia wskaze glebokosc gruntu nosnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 28.03.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 .....a ja wiem Rafal o co Ci chodzi i face dobrze Ci mowi. Tobie chodzi o to, ze z tylu budynku tam gdzie masz ziemie do wybrania, cala sciana bedzie zaglebiona w gruncie i fundament na pewno bedzie ponizej poziomu przemarzania, a z przodu sciana bedzie odkryta i wg twojego projektu bedzie zaglebiony tylko 40cm. Dlatego przydaloby sie zrobic uskoki i ta przednia czesc zaglebic nizej. Ja mam identyczna sytuacje, piwnica na stoku. Konstruktorka, ktora robila mi adaptacje konstrukcji wlasnie tak mi to zaadoptowala. Pomijam ze to moja przyjaciolka i wiem,ze robila tak by bylo idealnie. Oprocz tego tam gdzie jest wjazd do garazu jest wsadzone dodatkowe zebro fundamentowe do wysokosci tych wyzej posadowionych. Zobacz rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 28.03.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 To co na czerwono jest opuszczone o dodatkowe 45 cm. Czyli poziom posadowienia law normalnie -3.35, a law zaznaczonych na czerwono -3.80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 28.03.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Jeżeli grunt jest faktycznie gliniasty czyli wysadzinowy to... adaptację robił ktoś wybrany na podstawie jedynego kryterium: niska cena. Poziom fundamentów jest nieprawidłowy. zibik_eng, piszesz ok, ale Rafał.1. raczej miał na myśli wysokość ławy, a nie jej głębokośc posadowienia (chociaż pisze o tym i o tym ) patrz post #5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebaba 01.04.2011 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Spójrzcie na mój post w temacie "fundament pod drewniany dom" i nie róbcie głupot , bo "mnie się wydaje" nie jest żadnym argumentem jeśli mówimy o samowoli budowlanej i ewentualnej katastrofie budowlanej . Pamiętajcie o "Katowicach " - tam lepsi od Was popełnili szkolne błędy a z Waszych porad wynika jednoznacznie że pojęcia o tym nie macie . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts