camel 02.03.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam wszystkich Muszę wyrównać powierzchnię stropu pod podłogę z desek na legarach. Z różnych powodów muszę to zrobić jak najcieniej, więc chyba nie wchodzi w grę tradycyjna wylewka cementowa. Planuję użyć wylewki samopoziomującej, wstępny wybór padł na Atlas Sam 100, który wedle producenta można wylewać w warstwach grubości 0.5 - 3 cm, co odpowiadałoby mniej więcej nierównościom stropu. Czy ktoś robił to własnoręcznie (tak właśnie chcę)? Na co zwrócić szczególną uwagę? A może jest jakieś lepsze rozwiązanie? dzięki za pomocpozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 02.03.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam wszystkich Muszę wyrównać powierzchnię stropu pod podłogę z desek na legarach. Z różnych powodów muszę to zrobić jak najcieniej, więc chyba nie wchodzi w grę tradycyjna wylewka cementowa. Planuję użyć wylewki samopoziomującej, wstępny wybór padł na Atlas Sam 100, który wedle producenta można wylewać w warstwach grubości 0.5 - 3 cm, co odpowiadałoby mniej więcej nierównościom stropu. Czy ktoś robił to własnoręcznie (tak właśnie chcę)? Na co zwrócić szczególną uwagę? A może jest jakieś lepsze rozwiązanie? dzięki za pomoc pozdrawiam wszystkich a czy nie bedzie praktyczniej wypoziomowac legary ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 02.03.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Próbowałem zrobić sam w garażu i spieprzyłem, bo nie umiałem tego ręcznie wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 02.03.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Czmirek ma rację, poziomuj legary na zaprawie i nie trać pieniędzy na samopoziomującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camel 03.03.2004 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Pomysł z wyrównywaniem zaprawą jest ciekawy, widzę tylko jeden problem z akustycznością - legary chciałem położyć na filcu albo czymś takim, i teraz wypadałoby najpierw wypoziomować same legary, następnie je "odkleić" i dopiero wtedy położyć filc. Hm, patrząc na cenę wylewki którą chciałem robić (ok 1300zł) to ten pomysł jest świetny. Pytanie tylko czy ta zaprawa nie będzie pękać pod lokalnym naciskiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 03.03.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Pomysł z wyrównywaniem zaprawą jest ciekawy, widzę tylko jeden problem z akustycznością - legary chciałem położyć na filcu albo czymś takim, i teraz wypadałoby najpierw wypoziomować same legary, następnie je "odkleić" i dopiero wtedy położyć filc. Hm, patrząc na cenę wylewki którą chciałem robić (ok 1300zł) to ten pomysł jest świetny. Pytanie tylko czy ta zaprawa nie będzie pękać pod lokalnym naciskiem. pozdrawiam legary nalezy wypoziomowac i zakotwic do podloza nie widze potrzeby robienia wylewki pod legarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 03.03.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Nie chodzi o wylewkę pod legarami tylko jest taka metoda poziomowania legarów, że przygotowujesz zaprawę na gęsto i podkładasz ją pod legar (można punktowo) i poziomujesz. Tak najłatwiej zniwelować spore różnice w poziomach (kilka cm) podkładkami niwelujesz mniejsze różnice. Można taki legar też kotwić ale nie koniecznie (zaprawa go trzyma). W puste miejsce pod legarem między kupkami zaprawy można dać piankę montażową. Wygłuszanie np filc daje się na wierzch legara, między legar a pokrycie podłogi, a w środek między legary wrzucasz izolację (wełnę albo coś innego).Tylko tu znalazłam rysunek , ale słabo widaćhttp://www.castorama.pl/porada::::.24.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camel 03.03.2004 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Dzięki wielkie za wszystkie uwagi - widzę wobec tego że niepotrzebnie się martwiłem a i zaoszczędzę sporo czasu i pieniędzy pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts