Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie powierzchni stropu - wylewka samopoziomująca?

Recommended Posts

Witam wszystkich

Muszę wyrównać powierzchnię stropu pod podłogę z desek na legarach. Z różnych powodów muszę to zrobić jak najcieniej, więc chyba nie wchodzi w grę tradycyjna wylewka cementowa. Planuję użyć wylewki samopoziomującej, wstępny wybór padł na Atlas Sam 100, który wedle producenta można wylewać w warstwach grubości 0.5 - 3 cm, co odpowiadałoby mniej więcej nierównościom stropu. Czy ktoś robił to własnoręcznie (tak właśnie chcę)? Na co zwrócić szczególną uwagę? A może jest jakieś lepsze rozwiązanie?

dzięki za pomoc

pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich

Muszę wyrównać powierzchnię stropu pod podłogę z desek na legarach. Z różnych powodów muszę to zrobić jak najcieniej, więc chyba nie wchodzi w grę tradycyjna wylewka cementowa. Planuję użyć wylewki samopoziomującej, wstępny wybór padł na Atlas Sam 100, który wedle producenta można wylewać w warstwach grubości 0.5 - 3 cm, co odpowiadałoby mniej więcej nierównościom stropu. Czy ktoś robił to własnoręcznie (tak właśnie chcę)? Na co zwrócić szczególną uwagę? A może jest jakieś lepsze rozwiązanie?

dzięki za pomoc

pozdrawiam wszystkich

a czy nie bedzie praktyczniej wypoziomowac legary ???

Pomysł z wyrównywaniem zaprawą jest ciekawy, widzę tylko jeden problem z akustycznością - legary chciałem położyć na filcu albo czymś takim, i teraz wypadałoby najpierw wypoziomować same legary, następnie je "odkleić" i dopiero wtedy położyć filc. Hm, patrząc na cenę wylewki którą chciałem robić (ok 1300zł) to ten pomysł jest świetny. Pytanie tylko czy ta zaprawa nie będzie pękać pod lokalnym naciskiem.

pozdrawiam

Pomysł z wyrównywaniem zaprawą jest ciekawy, widzę tylko jeden problem z akustycznością - legary chciałem położyć na filcu albo czymś takim, i teraz wypadałoby najpierw wypoziomować same legary, następnie je "odkleić" i dopiero wtedy położyć filc. Hm, patrząc na cenę wylewki którą chciałem robić (ok 1300zł) to ten pomysł jest świetny. Pytanie tylko czy ta zaprawa nie będzie pękać pod lokalnym naciskiem.

pozdrawiam

legary nalezy wypoziomowac i zakotwic do podloza nie widze potrzeby robienia wylewki pod legarami

Nie chodzi o wylewkę pod legarami tylko jest taka metoda poziomowania legarów, że przygotowujesz zaprawę na gęsto i podkładasz ją pod legar (można punktowo) i poziomujesz. Tak najłatwiej zniwelować spore różnice w poziomach (kilka cm) podkładkami niwelujesz mniejsze różnice. Można taki legar też kotwić ale nie koniecznie (zaprawa go trzyma). W puste miejsce pod legarem między kupkami zaprawy można dać piankę montażową. Wygłuszanie np filc daje się na wierzch legara, między legar a pokrycie podłogi, a w środek między legary wrzucasz izolację (wełnę albo coś innego).

Tylko tu znalazłam rysunek , ale słabo widać

http://www.castorama.pl/porada::::.24.html