lesz 27.03.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Witam, sytuacja wygląda następująco - mam problem czym wypełnić szczelinę między szeregowcami? Działka środkowa(moja), z lewej i prawej sąsiedzi już wybudowane domy; wybrany projekt ma 9,80m szerokości cała działka 10m szerokości - nie chcę podłączać się pod sąsiadów i wspólną ścianę. (liczę,że własna ściana + przerwa = większy komfort i prywatność, obecnie żyję w bloku i chcę zminimalizować odgłosy sąsiedzkie a nie stać nas na samodzielny domek) czym i jak wypełnić szczelinę, która powstanie podczas budowy? zostawić po 10 cm? czy może poszerzyć projekt do 9,90 i zostawić tylko po 5 cm z każdej strony? jak toto wypełnić, podczas budowy od razu pakować izolacje po każdym przybyłym poziomie ściany? czy może zbudować całość, zabezpieczyć czymś boki, a następnie np. jakimś granulato-podobnym izolatorem wypełnić wszystko? chciałbym by ściana zapewniała dobrą izolację zarówno cieplną, ale także i dźwiękową. z góry dzięki za pomoc (także krytyczne uwagi mile widziane) pod warunkiem że to konstruktywna krytyka lesz Edytowane 27 Marca 2011 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 podczas budowy od razu pakować izolacje po każdym przybyłym poziomie ściany? - takSama podwójna ściana z szczeliną zapewni już wystarczający komfort dźwiękowy (chyba, że obie ściany z cienkiego betonu komórkowego). Izolacja głównie dla ciepła, ale 5 czy 10 cm nie mają wielkiego znaczenia. W końcu izolujesz od ściany ogrzewanej z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 29.03.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Jak będziesz miał ścianę z innego materiału niż sąsiedzi to na pewno nieźle wygłuszy. (różne drgania własne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 30.03.2011 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 ok, skoro nie ma różnicy 5 czy 10 cm, to mogę wejść z projektem na 9,90, + 2x5cm ocieplenia, ściany z silki(czy oryg. czy grupaS zadecyduje dostępność i cena)obecnie rozważamy 18 czy 24, lub mix obu, działowe z silki 12.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts