ttomek111 28.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam!Potrzebuje porady.W miejscu gdzie ma stanąć nowy dom znajduje się stara studnia.Dom ma być bez podpiwniczenia.Co zrobić z taką studnią????Czy można ją zasypać, może zamknąć od góry płytą betonową, czy może przenieść???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 28.03.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Jak jest studnia, to jest jakiś ciek wodny w tym miejscu.Stawianie domu w tym miejscu to nie najlepszy pomysł. Jak to Wam nie przeszkadza, to zasypać.Jak można przenieść, to raczej dom, a nie studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 28.03.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Nie ma możliwości przenieść domu.Studnia jest stara...nie wiadomo kiedy była kopana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 28.03.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Proponowałbym najpierw skontaktować się z geologiem niech sprawdzi w planach zagospodarowania przestrzennego lub innych co to za miejsce. Skoro jest tam studnia to musi być tam woda. Jak duża jest powierzchnia wody pod gruntem to zbada właśnie geolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.03.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 , czy może przenieść??? Pozdrawiam. studnie trzeba przenieść. W tych celach nalezy wynająć fachowców którzy wyciągną studnię z ziemi i wsadzą w nowe miejsce. Może fachowcy od przesadzania drzew podołają? Wprawdzie po przeniesionej studni zostanie otwór w ziemi ale to będzie już taka dziura. Taka zwykła dzura bo studnia już jest w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.03.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Wprawdzie po przeniesionej studni zostanie otwór w ziemi ale to będzie już taka dziura. Taka zwykła dzura bo studnia już jest w innym miejscu. A czym się rózni zasypanie dziury w ziemi od zasypania studni ? Ciekawa teoria z z ta "zwykła dziura" i ze studnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobZielony 28.03.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Może wypompować wodę, studnię zabetonować, będzie dobry punkt do fundamentu? U nas był stawiany dość duży budynek na niestabilnym gruncie. Były tam dwie studnie niedaleko siebie, zostały wykorzystane do wzmocnienia fundamentu. > Jak jest studnia, to jest jakiś ciek wodny w tym miejscu.Nie ma czegoś takiego, jak cieki wodne. Jest warstwa przepuszczająca wodę jak gąbka.Może być tylko jeden problem. W Sandomierzu położono dreny i zaczęły domy pękać. Słyszałem też o innym takim przypadku, gdzie się zaczął zabytkowy budynek zapadać, nie pamiętam już gdzie.Natychmiast zaprzestano osuszania i poprawiło się. Zapytać geodetę warto, to niewiele kosztuje. Edytowane 28 Marca 2011 przez BobZielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.03.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 studnie trzeba przenieść. W tych celach nalezy wynająć fachowców którzy wyciągną studnię z ziemi i wsadzą w nowe miejsce. Może fachowcy od przesadzania drzew podołają? Wprawdzie po przeniesionej studni zostanie otwór w ziemi ale to będzie już taka dziura. Taka zwykła dzura bo studnia już jest w innym miejscu. Nie da rady... Przesadzenie studni jest zdecydowanie trudniejsze od przesadzenia drzewa. Chyba żeby nabyć odpowiednią ilość odpowiedniego płynu... PS. Butelki to już do tej dziury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.03.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Nie da rady... Przesadzenie studni jest zdecydowanie trudniejsze od przesadzenia drzewa. Chyba żeby nabyć odpowiednią ilość odpowiedniego płynu... PS. Butelki to już do tej dziury.... W nowym miejscu się nie przyjmie? A jakby użyć większej ilości butelek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 29.03.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Chyba faktycznie spytam geodetę...Myślałem o zasypaniu tej studni, ale nie wiem co wtedy działo by się z tą wodą, która się tam zbiera??Wody w studni jest ok metra może półtora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.03.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Większa ilość butelek mogłaby pomóc... A tak poważnie:1. dla komfortu psychicznego nazwij to dziurą, nie studnią.2. zasyp to w cholerę i dalej rób swoje. Albo przykryj płytą betonową i tyle... Będzie na czarną godzinę, jak już ten Apophis czy jak mu tam pierdyknie. Po co ludziska mają się nabijać.... Edytowane 29 Marca 2011 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Chyba faktycznie spytam geodetę... Geologa zapytaj nie godetę. Geodeta to ten od wytyczenia np budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.03.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja bym zostawił ..... kołowrót ,łańcuch , wiadro i świeża woda co rano , a nie to chlorowane paskudztwo .... A jak kominek założysz , to nawilżacz jak ta lala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 30.03.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Ja bym wypompował i zabetonował wsparcie aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.10.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja bym wypompował i zabetonował wsparcie aż miło A gdzie woda będzie napływać? Mam podobny problem i chyba zostawie studnie w salonie myślę jak ja zastropowac woda na głebokości 5-6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts