Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

proszę o rady i propozycje jak mogę zmniejszyć otwór okienny, który pierwotnie był przewidziany również na rolety zewnętrzne ?? Chodzi o 25 cm od góry.

http://img30.imageshack.us/img30/1850/img1934x.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Budując dom 2 lata temu mieliśmy w planach rolety zewn. do wszystkich okien, jednak plany się zmieniły i chcemy zainwestować w lepsze okna. Myśleliśmy o metalowym kątowniku przykręconym do ścian do którego przymocuje się ramę okna a pustkę wypełnić styropianem. Czy to będzie dobre rozwiązanie ??

Edytowane przez odotka
https://forum.murator.pl/topic/155576-jak-zlikwidowa%C4%87-poszerzenie-otworu-okiennego-na-rolety-zewn%C4%99trzne/

..zrobić większe okna :)

jeśli to nie wchodzi w grę to zastosować poszerzenia systemowe (niech okna juz przyjada z dokręconymi poserzeniami nad oknem)

można jeszcze przyszalowac i domurowac wpuszczając w mur jakies pręty wzmacniajace.

Metalowy kątownik raczej odpada bo przy rozpietości twoich okien żeby to było odpowiednio mocne i sztywne to musielibyście tam chyba szyny kolejowe zapakować..

podmurujcie doły w oknach na jeden suporek(chyba z tego budujecie) i zamowcie okna z obnizonymi klamkami:)

a przy tarasie warto pomyslec o wiekszym tylko pewnie wymiar z 2500 to jesli wejdzie to suwanke.a jak nie to tylko taras by został do przerobienia.najlepiej dwie "elki" i niech bedzie jak ma być:)

Budując dom 2 lata temu mieliśmy w planach rolety zewn. do wszystkich okien, jednak plany się zmieniły i chcemy zainwestować w lepsze okna. Myśleliśmy o metalowym kątowniku przykręconym do ścian do którego przymocuje się ramę okna a pustkę wypełnić styropianem. Czy to będzie dobre rozwiązanie ??

Lepsze okna nie wykluczają rolet - okno + roleta to najlepsze rozwiązanie i zimą (lepsz izolacja nocą) i latem (ochrona przed nagrzewaniem). Ja bym pozostał przy pierwotnej koncepcji, a jak krótko z kasą, to na razie zamontowałbym (i ocieplił)same skrzynki. pzdr

Ja bym pozostał przy pierwotnej koncepcji, a jak krótko z kasą, to na razie zamontowałbym (i ocieplił)same skrzynki. pzdr

Obawiam się, że będzie to ostatecznie wersja najdroższa.

..zrobić większe okna :)

jeśli to nie wchodzi w grę to zastosować poszerzenia systemowe (niech okna juz przyjada z dokręconymi poserzeniami nad oknem)

można jeszcze przyszalowac i domurowac wpuszczając w mur jakies pręty wzmacniajace.

Metalowy kątownik raczej odpada bo przy rozpietości twoich okien żeby to było odpowiednio mocne i sztywne to musielibyście tam chyba szyny kolejowe zapakować..

Zrobić większych okien się nie da za bardzo bo jak widać na zdjęciu poniżej proporcje okien do dachu nie będą zachowane i będzie co najmniej dziwnie to wyglądało ;)

http://img848.imageshack.us/img848/7103/imgp2919.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Co do poszerzeń systemowych - ich koszt wyliczono nam na ok 2 tys. - trochę sporo...

Nadal myślimy nad profilami stalowymi tylko czy nie wpłynie to na szczelność i nie stworzy dodatkowych mostków cieplnych ??

"Lepsze okna nie wykluczają rolet - okno + roleta to najlepsze rozwiązanie i zimą (lepsz izolacja nocą) i latem (ochrona przed nagrzewaniem). Ja bym pozostał przy pierwotnej koncepcji, a jak krótko z kasą, to na razie zamontowałbym (i ocieplił)same skrzynki. pzdr"

blokokno takie rozwiązanie byłoby najlepsze i niestety najdroższe - z czegoś musimy zrezygnować... Prawdopodobnie zostawimy rolety w dużym oknie na dłuższej ścianie natomiast pozostałe otwory okienne trzeba jakoś zmniejszyć ...

A nie mozna tam wkleic stropian? wiem,ze niektorzy wklejaja specjalnie stropian pomiedzy okno a nadproze bo zbrojone nadproże jest zreguły najzimniejsze. Tylko w Twoim przypadku troche grubo to wychodzi.
... Prawdopodobnie zostawimy rolety w dużym oknie na dłuższej ścianie natomiast pozostałe otwory okienne trzeba jakoś zmniejszyć ...

Innym bardzo poprawnym, a ciekawym estetycznie rozwiązaniem byłyby wyższe okna dwurzedowe ze slemieniem konstrukcyjnym. Górna część mogłaby być zwykłym naświetlem (tańsze) z odpowiednim szkleniem np. szkłem ornamentowym, witrażem lub zwykłą folią. To już kwestia estetyki, ale konstrukcyjnie na pewno byłoby to bardzo poprawne. Gorąc zachęcam natomiast do pozostania przy pierwotnym pomyśle z roletami (na początek same skrzynki). pzdr

A nie mozna tam wkleic stropian? wiem,ze niektorzy wklejaja specjalnie stropian pomiedzy okno a nadproze bo zbrojone nadproże jest zreguły najzimniejsze. Tylko w Twoim przypadku troche grubo to wychodzi.

..no własnie za grubo , więc takie rozwiązanie spowoduje niepoprawne zamontowanie górnego ramiaka okna/drzwi w konsekfencji problemy z oknem.

Co do blokno - to widzę, że już się nawet nie maskujesz z tym naganianiem na rolety :) Tylko to generuje spooro większe koszty a problem montażu górnych ramiaków przy rozwiązaniu które tu polecasz jest jeszcze większy niż przy styropianie...

Innym bardzo poprawnym, a ciekawym estetycznie rozwiązaniem byłyby wyższe okna dwurzedowe ze slemieniem konstrukcyjnym. Górna część mogłaby być zwykłym naświetlem (tańsze) z odpowiednim szkleniem np. szkłem ornamentowym, witrażem lub zwykłą folią...

Tak i dom będzie wyglądał jak ......... ponieważ okna wejdą powyżej podcienia dachu, zmienią całkowicie proporcje bryły. Najlepsze będą poszerzenia, spotykałem też przypadki z belką drewnianą impregnowaną.

Po co komplikować sobie życie ? W tym konkretnym wypadku porzerzenia to dodatkowy koszt 2 tys brutto. Fakt sa to konkretne pieniądze ale okna sa zamontowane zgodnie z zapadania sztuki Edytowane przez jareko

Co do blokno - to widzę, że już się nawet nie maskujesz z tym naganianiem na rolety :)

A czy ty przyjacielu, nie znasz jakichś mniej kontrwersyjnych słów? Ja sądzę po prostu, że zestaw okno+roleta jest bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem. Czy masz jakieś kontrargumenty, poza ceną oczywiście? :sleep:

blokno - ależ tu właśnie chodzi o cenę ! Autor twierdzi, że 2k za poszerzenia to dużo. A koszt rolet byłby kilkukrotnie większy.

Najtrwalsze, najcieplejsze i najlepsze rozwiązanie problemu (oczywiście moim zdaniem) to poszerzenia.

A czy ty przyjacielu, nie znasz jakichś mniej kontrwersyjnych słów?

..jakich kontrowersyjnych, tu nie ma żadnych kontrowersji - naganianie na zakup rolet aż w oczy szczypie bez urazy oczywiście ;)

Czy masz jakieś kontrargumenty, poza ceną oczywiście?

..oczywiście , że mam, napisałem to wyżej - problemy z prawidłowym zamocowaniem górnego ramiaka w oknach/drzwich szerszych niż ~60cm przy zastosowaniu rolet RKS bo takie tu proponujesz.

Edytowane przez lolek30