Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator + kominek - nietypowy pomysł wykonawcy

Recommended Posts

Witam

Gościu z którym rozmawiam na temat wentylacji w moim domu (stan surowy) sugeruje rozwiązanie takie, że przy kominku (kratce wylotowej) umieści kanał zasysający powietrze i w ten sposób rozprowadzi ciepłe powietrze po domu. Co o tym sądzicie? Jak dotąd nie spotkałem się z takim pomysłem na forum.

Dom 130m2 ogrzewany gazem z butli, zależy mi na jak najlepszym wykorzystaniu ciepła z kominka.

Można tylko kratka (anemostat) musi być w "czapie ciepłego powietrza" a nie w czopuchu.

w miejscu gdzie ulatuje ciepłe powietrze z nad kominka? Czy taki układ ma sens, czy rzeczywiście ciepłe powietrze będzie rozdmuchane po całym domu? Czy może lepiej skomplikować instalację, podnieść koszty i zainwestować w DGP?

Napewno wiesz z autopsji, że urządzenia przeznaczone tylko do konkretnej rzeczy sprawują się o wiele lepiej, niż wszelkiego typu kombajny.

Temperatura w "ciepłej czapie" jest na poziomie ok. 32 stopni, a w czopuchy ok. 3 razy więcej.

Więc lepiej brać cieplejsze powietrze.

Jeśli będziesz palił w kominku 5 razy w roku zastosuj pierwsze rozwiązanie, jeśli chcesz palić często to koniecznie DGP.

Decyzja zawsze i tak należy do Ciebie :-)

weź i policz sobie ile ciepła poniesie ze sobą pojedyncza struga ciągnięta gdzieś znad kominka, odejmij od tego jakieś 20% (reku) wynik nie będzie cie zadowalał,

inaczej mówiąc zrobić tak można i nie zawadzi ale o skutecznym rozprowadzeniu takim sposobem ciepła po domu zapomnij, znacznie szybciej i tak dokona tego przepływ powietrza między pomieszczeniami i konwekcja niż to usprawnienie

Cześć t0mekk,

takie rozwiązanie funkcjonuje u jednego z forumowiczów (Marcin Cetera). Też zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172918-Czy-m%C3%B3j-dom-b%C4%99dzie-energooszcz%C4%99dny&p=4574307&viewfull=1#post4574307

ale ostatecznie zrezygnowałem. Zastosuję ciepłą obudowę kominka, która równomiernie będzie oddawała ciepło, a WM będzie je mieszało w całym domu.

punktem poboru

W takim układzie mozna to zrobić na dwa sposoby.

1- DGP ma własną turbiną która wtłacza ciepłe powietrze w układ kanałów wentylacyjnych

2- wentylator nawiewny centrali wentylacyjnej zasysa powietrze zewnętrzne i z recyrkulacji mieszając te dwie strugi.

W tym układzie musi być możliwość podłączenie króćca recyrkulacji po stronie ssawnej nawiewu za wymiennikiem i zwiększanie wydajności wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewnego.

Zapoznaj się z wątkiem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152431-hybryda-WM-i-DGP

Są tam opisane sposoby spięcia tego w całość.

Pzdr

Ogólnie nie polecam, wydajności stosowane w wentylacji i ogrzewaniu to dwie różne bajki, średnice kanałów stosowane w wentylacji mieszkań i ogrzewania powietrznego to dwie różne bajki, straty ciśnienia i prędkości to też dwie różne bajki. Nie ma sensu żadne mieszanie tych strumieni powietrza, lepiej wykonać proste grawitacyjne rozprowadzenie gorącego powietrza do kilku pomieszczeń a wentylacja "przemiesza" całość. Wtedy mamy dwa niezależne dobrze działające systemy, a nie jeden skopcony.

Po za tym możesz rozwinąć te bajki ze stratami ciśnienia i różnymi prędkościami.

O a dlaczegóż to bajki. Czyżbyś był w stanie efektywnie ogrzać dom przy prędkości strugi nawiew/wywiew 100 m^3/h?

A tyle mniej więcej potrzebuję do usunięcia wilgoci bytowej z domu i co za tym idzie zapewnienia komfortu świeżego powietrza dla 3 osób!

To odpowiadam - dokładnie o wydajności chodzi, jeśli do pokoju potrzebuję dostarczyć 30 m3/h powietrza to ile ono W wniesie? I przy jakiej delcie?

A byle kominek ma >> 7 000 W. A jak przewymiaruję ostro kanały, tak aby przepuściły kilkaset m3/h, to znowu nie będzie działać prawidłowo przy pracy wentylacyjnej na normalnych przepływach.

Jeśli instalacja została zaprojektowana prawidłowo i pracuje cicho przy 250 m3/h to jak tam wtłoczyć dodatkowe 500 - 1000 m3? Dodatkowo trzeba uwzględnić że przy kominku może pojawić się do 500'C, przy awarii zasilania / wentylatora/ czy czegokolwiek, no to jak wykonać prawidłowo taką instalację?

Piszę cały czas o wentylacji mniejszego domu, bo co innego jeśli dajemy ogrzewanie nadmuchowe z recyrkulacją i domieszką świeżego powietrza, ale to też inna bajka i inne problemy :-)))

A co ma nie działać prawidło jeśli 30m3/h będziemy przetłaczać kanałem ɸ 125mm, a nie ɸ 80mm?

Podaj jeszcze źródło które podaje, że powietrze w układach DGP może osiągnąć 500oC.

Z tego co wiem kanały DGP projektuje się na max temp 250oC.

A jeszcze jedno. Turbiny DGP najczęściej stosowane w budownictwie jednorodzinnym mają wydajność 350-600m3/h

Ty chcesz przetłaczać 1000m3 w małym domku jednorodzinny (110-150m2)

to ile ciepła chałupa potrzebuje zależy od tego jak jest zaizolowana i uszczelniona a nie od mocy kominka i delty t w kanałach i chałupie,

inaczej opisując ta dyskusja nie jest oparta na żadnych konkretnych wartościach a tylko na domniemaniach i przepychankach słownych czyli mniemanologii

jednej chałupie wystarczy samo ciepło bytowe a innej nie zaspokoją nawet trzy kominki i kto ma rację?

pozdro dla wszystkich, którzy czytają i interesują się tym działem znad morza śródziemnego, mam tu trochę roboty ale woda już ciepława i wieczorkiem pełny relaks na falach :)

Edytowane przez kangaxx