Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Właśnie otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy. W miejscowości w której chce wybudować dom wygasł plan zagospodarowania przestrzennego. Ojciec ma tam działkę którą chce podzielić na dwie części, jedną część chce mi dać drugą któremuś z rodzeństwa. Pytanie natomiast brzmi następująco : "czy mogę zacząć budowę przed podziałem działki? skoro jest decyzja o warunkach zabudowy, na pozwolenie na budowę czeka się w tym rejonie około miesiąca czasu. Rozmawiałem z geodetą i powiedział że jeżeli chciałbym najpierw podzielić działkę to musiałbym czekać jeszcze z pół roku na podział a zależy mi żeby zacząć wcześniej. Jak prawnie to wygląda i czy jest w ogóle możliwość rozpoczęcia budowy przed podziałem?

pozdrawiam

Robert

Jeśli działka jest pusta nie ma problemu. Budujesz się na tej działce ale lokalizacje budynku przewidź tak, żeby po podziale można było spokojnie się na drugiej części wybudować i podzielić jak chcecie. Nie ma sensu teraz tego dzielić jak zależy Ci na czasie. A uwierz, że z tym schodzi. Słyszałem, że pół roku to takie minimum.

Na działce stoi jeden dom. a działka jest na tyle duża że jeszcze dwie działki bedzie można z tego wydzielić, wirtualnie sobie już to podzieliliśmy. po podziale nie będzie naruszać żadnych warunków. problem tylko będzie z przyłączem prądu i wody ale myślę że sobie jakoś poradzę. tak więc jeżeli można zacząć budowę to zabieram się do roboty.

najlepiej uzgodnij z kimś kto kto będzie przygotowywał Ci dokumentacje do pozwolenia na budowę. Powiedz już teraz, że działka będzie dzielona. Może o którychś wymogach nie wiesz. Spotkałem się z sytuacjami, że ludzie mówili, że dom stoi okazało się, że drewniany i już jest wymóg 12 m odsunięcia się od niego następnym domem. Pozdrawiam i życzę powodzenia !

działka ma długość 120m każdy dom będzie miał od siebie sporą odległość tak więc myślę że z odległościami nie bedzie problemu. Najbardziej zależało mi na informacji czy można rozpocząć budowę czy nie.

Temat uważam za zamknięty.

pozdrawiam

RObert

też jesteśmy na etapie podziału i potwierdzam, trwa to dłuuugo. w naszym wypadku od listopada. wina w tym pana geodety, ale nie o tym miała być mowa. jeśli chodzi o sam podział, a potem przepisanie na dzieci to trzeba wziąść także pod uwagę koszty póżniejszego przepisania, wiadomo podatku się nie płaci w tym wypadku, ale wpływ na wysokość taksy notarialnej ma wartość nieruchomości, a logiczne jet że pusta działka jest mniej warta niż działka zabudowana,a przy małych działkach, położonych poza dużymi miejscowościami już same fundamenty, nie mówiąc już o jakimś stanie surowym znacząco podnoszą wartość nieruchomośći

Rozmawiałem z notariuszem o wartości ziemi gdy jest zabudowana i gdy jest pusta. Powiedział mi że nie ma to wpływy na wartość gdyż w księdze wieczystej nie musi być ujęte czy działka jest zabudowana czy pusta. Powiedział mi że zależy to od właściciela. A jeżeli chodzi o Ojca to na pewno przepisze mi ten kawałek ziemi.