Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie rurki?

Recommended Posts

K160 mam nadzieje ze swoje teorie uskuteczniales tylko we wlasnym domu???

Daruj sobie złośliwostki i zaproponuj coś lepszego. Wymieniamy się pomysłami i dyskutujemy. Nie podoba Ci się to rób sobie z miedzi albo najlepiej ocynku ;-) SMACZNEGO.

Nie mogę się zgodzić, że kosztowo instalacja z PEXa wychodzi drożej niż PP. Zgadza się, że końcówki są droższe, ale zobaczcie o ile mniej kształtek, łuków, kątów prostych, można jechać po skosie, można omijać przeszkody. Sama rura ma moim zdaniem ZNACZNIE mniejsze opory przepływu niż jakakolwiek inna uwzględniając brak kolan, warg po zgrzewaniu, porowatości, itd. PEX'a dławią złączki , ale też nie na tyle, żeby odczuwać jakieś skutki tego przy układzie rozdzielaczowym : czyli do rozdzielacza dojeżdżam dużą średnicą fi 25 , a od rozdzielacza jedną rurą 16 do jednego punktu poboru - wtedy mam tylko dwie złączki na linię. Poza tym wystarczy popatrzeć na wewnętrzną średnicę zawory kątowego pod baterią, żeby zrozumieć jak bardzo przepływ będzie dławiony w tym miejscu.

W liczeniu kosztów oprócz materiału policzmy CZAS, prąd i koszt zakupu zgrzewarki i ilość kursów do sklepu po brakujące kolano, łuk, lub nypel do układu zgrzewanego. Wadliwe połączenie zgrzewane trzeba ciąć i robić na nowo, a przy PEXie, odkręcam i poprawiam w 8 minut. Poza tym rura ze zwoju, a nie w sztangach 4m. Docinamy dokładnie tyle ile trzeba.

Moim zdaniem może ten sam koszt, ale szybciej i dużo prościej PEX. No i nie zapominajmy o barierze dyfuzyjnej - czyli ograniczony rozwój bakterii i glonów w rurach.

Polecam też zamontowanie korpusu na filtr sznurkowy 10" 20 mikronów na głównej linii wody za hydroforem. Wtedy nie trzeba się bawić w filtry siatkowe przed bateriami, wyłapujemy dużo osadów. Filtry tanie jak barszcz - 3,5zł .

Pozdrawiam

PS. U siebie w domu mam zgrzewane PP , nauczyłem się na tym tyle, że w drugim domu robię na PEXie.

Kwestia podejścia. Ja część rur robiłem z miedzi. Wszystkie w kotłowni są miedziane. Natomiast te przy grzejnikach są PCV-ki, które zgrzewałem. Nie wiem czy jest to idealne rozwiązanie, nie mniej jednak u mnie się sprawdza.

ja mam dokładnie tak samo - w kotłowni, pion do naczynka - miedziane, pozostałe to pcv

K160 przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Pomysłami mozna się wymieniać ale lepiej tymi dobrymi a nie wybieraniem gownia.... chinskiego alupexa, chinskiej skrecanej zlaczki i kalibrowanie tego dlugopisem...... oraz nie wkladanie tego w beton. Tak wiec jak to ma byc zrobione po wierzchu ?????

nie wspomne juz o barierze dyfuzujnej i rosnacych glonach.....

Instalacja na PP (na wodzie) wyjdzie troche taniej niz na pexie,