Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Narazie mamy stan surowy otwarty, ale juz są zamówione okna i tak się wlasnie zastanawiam, czy przy okazji okien zamowic tez drzwi wejsciowe, boje sie troche, ze sie mocno zniszcza, pojawia się niechcacy jakies zarysowania..... Wykonczenie domu przed nami i dlatego zwracam sie do Was, kiedy montowaliscie swoje piekne drzwi? Czy mocno sie niszcza, bo roboty jeszcze sporo, moze zrobic jakas prowizorke narazie?

Kupcie w Biedronce czy innym Nomi chińczyka za 300 pln a z docelowymi czekajcie jak najdłużej się da. Jeśli kitajczyk przetrwa jakoś to zróbcie dobry uczynek i dajcie komuś np.do komórki albo innego przybytku. Najrozsądniejsze zastosowanie tych drzwi jakie istnieje.

Pozdrawiam

haha popieram

• 1 month później...

Witaj

Czekaj aż do końca wszystkich wylewek, tynków itp. Wyobraź sobie tych wszystkich fachowców, wchodzących przez Twoje drogie, piękne drzwi z taczkami, agregatami i wszelkimi materiałami(listwy metalowe, rury). Nie ma szans, żeby Ci ich nie uszkodzili, choćby byli najostrożniejsi. Opcja z tanimi stalowymi chyba najlepsza.

ha ha przez garaż to wchodzisz TY a czy dasz sobie głowę uciąć że inni też będą

Powiem tak :)

Twoje drzwi, twoja chałupa, twój problem

Staramy ci coś wytłumaczyć i zwrócić na to uwagę - zrobisz jak zechcesz

Jakże żałuję, że nie mogę znaleźć zdjęcia pięknej ościeżnicy po wylewkach, gdzie rura od maszyneri położona została na niej na jakimś tam kawałku styropianu, który od wibracji się przesunął.

Każdego klienta przestrzegam, każdemu mówię o zabieraniu klamki przed wpuszczeniem szarańczy, o klamkach HKS czy HS już nie mówię, ileż to razy wymienialiśmy okucia od HKS z mechanicznym wspomaganiem ruchu w klamce bo szarańcza nie umiała obsługiwać a jak nie można zamknąć to zawsze zamknie się na siłę bądź z kopa, o HS porysowanych buciorami z przyklejoną zaprawą nie wspomnę - zanim człowiek zamieszka już wyglądają tak jakby miały 50 lat

Może niech na wyobraźnie podziała opis.

Tam gdzie leżała rura profil został wytarty na 30 mm w głąb, pootwierane wszystkie komory, piękne eliptyczne zagłębienie z którym nic nie można zrobić poza wymiana całości

A i tak zrobicie jak chcecie, wszak drzwi stalowe kupione w markecie to 300 zeta wyrzucone w błoto, a 300 zeta to przecież ogromna kasa w zestawieniu z drzwiami za 5 tysięcy i jaka szkoda ją wydać, drzwi z desek są jeszcze droższe, skobel jakieś 20 zl, kłódka z 15, deski o zgrozo !!! - może z 30 zeta - toż to rozbój z biały dzień by wydawać niepotrzebnie z 70 zeta.

Nie rozumiem Was, po prostu nie rozumiem

Niektóre firmy sprzedające/montujące drzwi wypożyczają też drzwi "budowlane" - popytaj. Szczególnie jeśli w jakiejś firmie zamówisz drzwi docelowe - wtedy jest szansa, że takie budowlane drzwi zamontują Tobie za friko.

Mam też pytanie do doświadczonych inwestorów - jaką kolejność prac zaplanować jeśli chce się montować drzwi drewniane. Ponoć nie powinno ich się instalować przed tynkami wewnętrznymi. A zatem:

drzwi budowlane -> ... -> tynki wewnętrzne -> ... reszta prac ... -> drzwi docelowe ?

Jak wtedy wykonać wylewkę (podłogę), żeby później móc dobrze (bez mostków cieplnych) zamontować drzwi docelowe?

Dalej nie wiem czy przed ocieplenieniem zewnętrznym czy po, czy może zgrać to tak żeby drzwi dojechały pod koniec robót. Jak zamontuję drzwi w zrobionym ociepleniu to przy montażu drzwi ekipa mi wykończy całość tak jak trzeba? Czy będę musiała potem i tak wołać ekipę od elewacji (co pewnie wiąże się z czekaniem na ekipę)?

Odnośnie zniszczeń wszelkich na budowie - jeśli jest umowa, to się w niej zawiera że wykonawca odpowiada za zniszczenia.

Póki co otwór drzwiowy jest zabity. Więc tak, inni też wchodzą garażem bo to jedyne przejście. Drzwi stalowe na szerokość 180 kupię? I to z łukiem :-). Dechy i tak muszę oderwać żeby móc wykończyć ścianę.

Edytowane przez Matilde1

Widziałem takie "stalówki". A raczej kombinację: drzwi stalowe jednoskrzydłowe, doświetle proste z PCW i łuk z PCW. Nie dałbym się namówić na wykonanie czegoś takiego.

W tym tygodniu montowałem w piwnicy - garażu - połączenie okna PCW i drzwi stalowych. Efekt jak na piwnice może być, ale w domu by mnie bardzo raził.

Co do drzwi i ocieplenia: najpierw drzwi, potem elewacja. Po pierwsze - ościeża od środka będą już otynkowane (?), więc drzwi trzeba włożyć do otworu od zewnątrz. Jeśli jest "wyjechane"styropianem, to trzeba będzie go przy montażu przyciąć.

Po drugie połączenie drzwi z elewacją, zgranie pionów (i ewnetualne ochylenia) - to może wystawać spod wykończonej elewacji.

Najlepszym rozwiazaniem jest dojechanie ociepleniem na równo z otworem i samo dokończenie elewacji po drzwiach.

To mój punkt widzenia - montażysty drzwi.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...