Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyciek wody z bateri wannowej pod plytkami

fartowny

Recommended Posts

witam mam nastepujace pytanie od tygodnia wyciekala mi woda z bateri w wannie pod plytkami i nic niebylo widac dopiero jakis czas temu pojawila sie wilgoc na scianach na wysokosci okolo 30 cm od podlogi zlokalizowalismy usterke woda zdazyla zdobyc cale mieszkanie pod tarakota i panelami podlogowymi chociasz niema kaloz tylko wingotne wszystko bylo:/ mam nastepujace pytanie: czy przez taki przeciek mogly zmienic kolor plytki na scianie w lazience bo niektore plytki szczegolnie ta przy bateri pociemniala wczesniej wydaje mi sie ze byly w tym samym odcieniu:) sadzicie ze mogla nasiaknac woda i dlatego tak zciemniec? czy orientujecie sie ile moze wysychac taka plytka i sciana lacznie z podloga? miesiac? czy wystarczy wietrzyc mieszkanie czy moze uzyc jakiegos specjalnego pochlaniacza wilgoci? z gory dziekuje za wysluchanie pozdrawiam wszystki:):rolleyes:

Płytki ścienne maja nasiąkliwość powyżej 7% . Niektóre z nich ciemnieją pod wpływem wilgoci . Spotkałem sie z tym zjawiskiem kilkakrotnie podczas przyklejania płytek do ściany . Następnego dnia płytka odzyskiwała swój pierwotny kolor . Ile czasu będzie dochodziła do siebie płytka w Twoim przypadku - nie wiem .

czy przez taki przeciek mogly zmienic kolor plytki na scianie w lazience

Wsadź płytkę do wody a przekonasz się sam na własne oczy jak zmienia kolor.

Szczególnie jeśli glinka z której jest wykona ma ciemniejszy kolor niż szkliwo które ją pokrywa z zewnątrz.

Teraz woda musi odparować.

Jak długo to będzie trwało zależne jest od temperatury otoczenia, temp ścian i wentylacji w pomieszczeniu, pomieszczeniach.

spoko dzieki wlasnie plytki sa ciemniejsze pod spodu wiec pewnie jest tak jak mowisz :) pomieszczenie wietrze okno otwarte kaloryfery grzeja na maxa wywietrzniki otwarte tez na maxa ciagna wilgoc:) jak sie wysusza to dam znac ale jak pisalem sadze ze pewnie miesiac tak na chybil trafil:) pozdro