kikajajak 01.04.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam,dziękuję za opinie zarówno te za jak i te przeciw. Dzięki temu będę wiedziała z czym mogę się spotkać i jak się bronić, a krytyka wzmacnia i pomaga szukać nowych roziwązań. Mamy na rynku wielu sprzedawców dachówek, którzy sprzedają dany model, bo zalega na magazynach albo mają od tego większe prowizje.Nie chcę tu nikogo obrażać, ale denerwujące są sytuacje kiedy klienci są traktowani jako ktoś kto przeszkadza w "pracy".Tworzę to po to by uświadomić kobiety co jest ważne przy wyborze dachówki, dlaczego jedna ma taką cenę a druga inną.I w cale nie chodzi tu o wybór dachówki, bo jest w krpoki w paski czy jeszcze coś innego.Ludzie za mało się angażują we wszystko i za mało wymagają od innych to czego mogą wymagać i później mamy w państwie wszechpanujący bałagan i bylejakość. Doceniam ludzi, którzy angażują się w to co robią i stale szukają nowych roziwązań. Uważam, że kobieta nie powinna być przekonywana do zakupu tylko dlatego, że fachowiec handlowiec wcisnął jej dachówkę do ręki i powiedział, że ta jest modna i najlepsza. Kobiety tak samo jak mężczyźni powinni dostać wszystkie inf. na temat danej dachówki - z jakiego surowca jest wykonana, w jakiej temp. jest wypalana jakie ma zamki i dlaczego takie, jak jest barwionaile waży, czy ma możliwośći przesuwu itd. No oczywiście dochodzą do tego kwestie gwarancji. Ważnym aspektem jest także dostępność materiału. Zamawia się dachówkę, płaci się za nią i czeka 3 miesiące albo dostaje się partiami w odstepie czasowym i to z różnych fabryk, gdzie jedne wyjdą dobrej jakości a druga dostawa z innej już fabryki w gorszej. I wtedy mamy jedną połać ładną a drugą do niczego. I jak tu pogodzić terminy umówionych już dekarzy? przecież im również to komplikuje prace i opóźniają się pracę u kolejnych klientów i wszyscy się na siebie na wzajem wkurzają.Na mojej stronie i w ofercie przedstawię tylko godne polecenia dachówki, takie perełki, gdzie dostępnośc, jakość i wygląd idzie w parze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko_ba 02.04.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 A ja pomysł popieram gorąco.Zakładam, że autorce chodzi o to (napisała, że pomoże kobietom wybierać świadomie) żeby pokazać im że oprócz wyglądania dachówka robi coś jeszcze. To jest właśnie ta "jakość", o której piszesz, Babo. Sam sprzedaję dachówki i z mojego doświadczenia wiem, że często można za niewiele większe pieniądze wybrać produkt dużo lepszy jakościowo i te argumenty trafiają do inwestora. Tylko że każdy facet budujący dom wybory związane z wyglądem zewnętrzym domu konsultuje z żoną. I wtedy często kończy się kupieniem bubla bo akurat ten trochę bardziej się podoba. I - o ile dobrze rozumiem autorkę projektu - jej targetem są właśnie te kobiety. Bo i skąd mają wiedzieć, że dachówka to nie tylko ozdoba? Ilość informacji na naszym rynku budowlanym jest bardzo mała, jakość obsługi też. Nawet faceci zaangażowani we własną inwestycję często nie wiedzą co robi dachówka na dachu i od czego zależy czy swoje funkcje będzie spełniała lepiej lub gorzej.Co o tym myślisz, Andrzeju? Swoją drogą - co Ty Babo masz na myśli pisząc o jakości, jakie konkretne cechy lub parametry? Bo każdy sprzedawca z którym się rozmawia mówi o enigmatycznej "najwyższej jakości" swojego produktu nie tłumacząc co się za tym pojęciem kryje, często z resztą nawet samemu nie wiedząc! A z tym kwadratowym kołem - gdyby jego konstrukcja z jakichś powodów okazała się bardziej funkcjonalna niż okrągłego to nie mam nic przeciwko. Szanowna Babo, słusznie napisałaś, że wyrażasz swoją opinę. Jednak jednocześnie udowadniasz, że jest to opinia wszystkich kobiet (wszystkie kobiety tak czują, dla wszystkich jest to obraźliwe, wszystkim kobietom wejdzie na nerwa itp.). Szkoda, że jesteś jedyną kobietą w tym poście.Nie da się uśrednić wszystkich, jednym kobietom to się spodoba, innym nie, podobnie jak reklamy w telewizji. I wśród tych, które mają ambicje poszukać głębiej (a takich jest coraz więcej - rozumiejących że taki wybór to odpowiedzialność) też znajdą się te, którym przekaz autorki przypadnie do gustu. Ergo - nie można skreślać tego pomysłu bo trafia nie do wszystkich kobiet a tylko do określonej niszy rynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.04.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Ja tez popieram. Marze o dachowkach rozowych o ksztalcie serduszka A tak powaznie fajny pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Przyznam Andrzeju, że twoja logika mnie rozwaliła A chciałem, żeby rozbawiła. Odczuwam, że jesteś nazbyt poważna w swoich wypowiedziach. Więcej luzu! Skusiłem się na taką parafrazę. Życzę uśmiechu i pogody ducha. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Co o tym myślisz, Andrzeju? Dla inwestorów (kobiet i mężczyzn) dachówka powinna być ozdobą i to dość istną bo trwałą. Natomiast źle się dzieje jeżeli dla dekarzy pokrycie dachu ma spełniać tylko tą funkcję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 03.04.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Dalej nie rozumiem, gdzie jest miejsce na podział "płciowy" w przypadku wyboru pokrycia dachu. Tak na moje oko obie płci mają dokładnie te same kryteria wyboru i chcą wybrać optymalny dla siebie produkt. I od wielu czynników zależy, czy głównym kryterium będzie design, cena czy jakość. Ciekawy artykuł o sukcesach i porażkach pozycjonowania oferty dla kobiet http://wyborcza.biz/Firma/1,101618,9314225,Firmy__poluja__na_kobiety__To_one_decyduja_o_zakupach.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 03.04.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Sfiksowałyście bo żeście chłopa dawno niemiały. A po co mi taki chłop co ortografii nawet nie zna? Mało to kłopotów na świecie? Chyba, że mam przyjemność z Prezydentem Odpowiedżpowinnabrzmieć. Acotomaznaczyćmiećchłopa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.04.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Tylko że każdy facet budujący dom wybory związane z wyglądem zewnętrzym domu konsultuje z żoną. I wtedy często kończy się kupieniem bubla bo akurat ten trochę bardziej się podoba. I - o ile dobrze rozumiem autorkę projektu - jej targetem są właśnie te kobiety. . No to powinna zmienić target, Akurat na tym forum jest bardzo dużo kobiet i to one szukają informacji a nie ich faceci. Powiem więcej - częściej to facet idzie i kupuje "bo sprzedawca powiedział" a kobieta idzie przygotowana i nie daje sobie wcisnąć bubla. Bo kobiety, w przeciwieństwie do mężczyzn, się uczą. Tak więc, podobnie jak Baba, nie widzę powodu robienia strony dla kobiet. Te niezainteresowane na nią nie wejdą a te zainteresowane - wejdą jeżeli będą tam istotne informacje. Mężczyźni też przyjdą, jeżeli będzie po co. PS - był tu watek budujących kobiet i nie trwał długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 03.04.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Odpowiedżpowinnabrzmieć. Acotomaznaczyćmiećchłopa? Nie martw się, twój problem się da już skutecznie leczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 03.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) No to powinna zmienić target, Akurat na tym forum jest bardzo dużo kobiet i to one szukają informacji a nie ich faceci. Powiem więcej - częściej to facet idzie i kupuje "bo sprzedawca powiedział" a kobieta idzie przygotowana i nie daje sobie wcisnąć bubla. Bo kobiety, w przeciwieństwie do mężczyzn, się uczą. Tak więc, podobnie jak Baba, nie widzę powodu robienia strony dla kobiet. Te niezainteresowane na nią nie wejdą a te zainteresowane - wejdą jeżeli będą tam istotne informacje. Mężczyźni też przyjdą, jeżeli będzie po co. PS - był tu watek budujących kobiet i nie trwał długo. Dokładnie tak. Zwłaszcza, że do etapu zakupu pokrycia dachowego dochodzą raczej ludzie konkretni, a nie ci co "marzą o budowie domu". I zresztą w tym momencie budowy z reguły się już umie liczyć i kto nie poległ, nauczył się odsiewać marketingowe bla-bla od rzeczy istotnych Na pewno nie kupi budowlanego hardware'u bo "się bardziej podoba" czy z podobnie durnego powodu. Eteryczni marzyciele i ewentualny target strony często poprzestają na oglądaniu projektów Jeszcze raz spytam autorkę - co szczególnego chce powiedzieć akurat KOBIETOM o dachówkach. Na tyle innego (w innej formie?) żeby targetować stronę według płci? Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Baba_Budowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 03.04.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Nie martw się, twój problem się da już skutecznie leczyć Nikogo nie chciałem urazić, cytowałem kwestie z filmu Seksmisia. Obejrzyj można się pośmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 03.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Dokładnie tak. Zwłaszcza, że do etapu zakupu pokrycia dachowego dochodzą raczej ludzie konkretni, a nie ci co "marzą o budowie domu". I zresztą w tym momencie budowy z reguły się już umie liczyć i kto nie poległ, nauczył się odsiewać marketingowe bla-bla od rzeczy istotnych Na pewno nie kupi budowlanego hardware'u bo "się bardziej podoba" czy z podobnie durnego powodu. Eteryczni marzyciele i ewentualny target strony często poprzestają na oglądaniu projektów Jeszcze raz spytam autorkę - co szczególnego chce powiedzieć akurat KOBIETOM o dachówkach. Na tyle innego (w innej formie?) żeby targetować stronę według płci? nie nie można się nijak zgodzić dach to śmieszny pikuś w porównaniu z tym, co czeka na inwestora dalej z tym chyba większość budujących się zgodzi. tak BTW to hardware oznacza w technicznym angielskim normalia czyli śruby nity złącza wcale nie elementy ale o tym nie każdy musi wiedzieć co do reszty- niestety ale tak jakoś jest że reklamę adresuje się do pewnych grup docelowych i podział samce/samice jest jednym z bardziej oczywistych , nie wmowisz mi ani nikomu kto ma jako takie pojęcie o świecie że odbiór treści przez obie płcie się nie różni. Przykładowo - gdyby ktoś zaproponował analogiczną stronę dla facetów (przykładowo meble kuchenne) żaden z nich by się nie obraził, a Ty już to uczyniłaś. Jest różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 04.04.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Sławku - targetu nie określa się według kryteriów "najbardziej oczywistych" tylko w taki sposób, żeby namówić odpowiednich ludzi na zakupy tego, co chcesz im sprzedać... Jeśli nie trafisz z przyporządkowaniem albo użyjesz nieprawidłowych argumentów czy języka - wyprodukujesz spektakularną klapę za swoje pieniądze. Fakt - nie ma salonów kostki brukowej dla kobiet, studio kuchni dla mężczyzn, ciastkarni dla grubasów, jadłodajni dla anorektyków, hurtowni łazienek dla chomików i świnek morskich. Taakie nisze biznesowe, a nikt się jeszcze nie połasił żeby je zająć Pewne rzeczy po prostu nie mają sensu. Winiu1 - litości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Używasz dość dziwacznych argumentów żeby za wszelką cę uwiarygodnić swoje racje. Tobie się ten pomysł nie podoba a innym się podoba i tyle. Nawet jeżeli to będzie sprzedaż niszowa to co z tego. Wolny rynek wymusza niekonwencjonalne rozwiązania. A pachnący papier toaletowy jest do wycierania twarzy czy .....? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 05.04.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Jak popatrzeć na rozkład głosów, to pomysł podoba się sprzedawcom dachówek lub usług dekarskich, a niespecjalnie są nim zachwycone potencjalne klientki Mnie by to dało do myślenia co nieco. A decyzja czy to jest rokujące i czy warto w to zaangażować swoje pieniądze, należy do autorki pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 05.04.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Jak popatrzeć na rozkład głosów, to pomysł podoba się sprzedawcom dachówek lub usług dekarskich, a niespecjalnie są nim zachwycone potencjalne klientki Mnie by to dało do myślenia co nieco. A decyzja czy to jest rokujące i czy warto w to zaangażować swoje pieniądze, należy do autorki pytania. bez obrazy, ale pomysł się nie podoba tylko dwóm osobom, żadna inna pani się w tym wątku negatywnie nie wypowiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 05.04.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To niech temat autorka wrzuci do działu "ogólnego", zarządzi głosowanie i "badanie rynku" będzie bardziej wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 05.04.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To niech temat autorka wrzuci do działu "ogólnego", zarządzi głosowanie i "badanie rynku" będzie bardziej wiarygodne. to może niech autorka wątku zrobi co będzie uważała za stosowne bez niczyjego doradztwa, a zwłaszcza sfrustrowanych feministek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.04.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 nie czuję się ani feministką ani sfrustrowaną. Po prostu śmieszy mnie taki podział na płci w sprawie zupełnie od płci oderwanej. I, przyznaję, że troszkę drażni. Tak samo, jakby drażnił mnie pomysł, żeby np. wprowadzać oddzielne zajęcia na studiach dla "panów przedszkolanek" czy "panów nauczania początkowego" (ze względu na odmienne pojmowanie uczuciowości i potrzeb małego dziecka, czyż nie?) bądź "panów pielęgniarzy" (mało się wczuwają w rolę pacjenta, kłopoty z empatią) i wiele innych pomysłów, które mają w założeniu, że dana płeć się do jakiś prac/czynności nie nadaje. A mężczyźni, którzy podkreślają odmienność kobiet, niech mają tylko nadzieję, ze nie usłyszą o tej odmienności przy rozwodzie i po przyznaniu dzieci matce, no bo przecież mężczyzna się do tego nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 05.04.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Oczywiście autorka powinna słuchać wyłącznie zupełnie niesfrustrowanych panów Sławków, a na pewno odniesie sukces na każdym polu Jak się kończą argumenty, trzeba przypiąć łatkę - a nóż widelec podziała? Ja co prawda wolę dyskutować bez niepotrzebnych i nic nie wnoszących etykietek, ale to może jest takie zanikające hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts