arturizosia 29.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam, jestem tu nowy i marze o wlasnym domku w miescie.aktualnie mieszkam w bloku (50m2)mam dzialke (20x20) w centrum miasta i chcialbym zbudowa tam maly domek z garazem (ok90-110m2)dysponuje gotowka na dzis 80tys zl oraz co roku ok 30-40tys zl dochodu.przy wykonczeniu moge zrobic duzo sam.do reszty musze brac majstrow.czy warto zaczynac i co zrobie za 80tys w rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 29.03.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 zacznij od papierologii, uzbrojenia...i zobaczysz co dalej..ja zaczalem jak ze 2 stowki sie uzbieraly ale to nie zasada mi na czasie zalezalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturizosia 29.03.2011 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 no tak tylko ciekawi mnie czy za 80tys zbuduje sso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.03.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 mam dzialke (20x20) w centrum miasta To już kapitał. dysponuje gotowka na dzis 80tys zl oraz co roku ok 30-40tys zl dochodu. czy warto zaczynac i co zrobie za 80tys w rok? Działka uzbrojona? Masz projekt? Jeśli nie - to zacznij od mediów, mając decyzje (niekoniecznie wykonane media) równolegle projekt. 80 tys. na SSO (bez docelowego pokrycia dachowego) przy 100 metrach przy założeniu bardzo tanich ekip - powinno być wykonalne (okolice Włocławka nie powinny być drogie jeśli chodzi o robociznę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 29.03.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 w miastach bardzo wolno idzie papiero-logia w Toruniu na warunki zabudowy czekać trzeba około roku po uzyskaniu warunków wiesz jak może wyglądać dom ile powierzchni możesz zabudować w Toruniu średnio to 20% , ułożenie kalanicy , wysokość , potem projekt adaptacja pozwolenie może się okazać że zanim będziesz chciał ruszyć będziesz miał 150 tyś uzbierane , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.03.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja 9 miesięcy zbroiłem w prąd... WZ i projekt indywidualny z PnB - 4 miesiące (w trakcie załatwiania prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturizosia 29.03.2011 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 no to mnie troche podłamaliście ogolnie obok stoja domy w ulicy wszystkie media linia zabudowy od samej ulicy myslalem ze 80tys to kwota za ktora zrobie sso + ewentualnie 10tys poslizgu max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 29.03.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Witam, jestem tu nowy i marze o wlasnym domku w miescie. aktualnie mieszkam w bloku (50m2) mam dzialke (20x20) w centrum miasta i chcialbym zbudowa tam maly domek z garazem (ok90-110m2) dysponuje gotowka na dzis 80tys zl oraz co roku ok 30-40tys zl dochodu. przy wykonczeniu moge zrobic duzo sam. do reszty musze brac majstrow. czy warto zaczynac i co zrobie za 80tys w rok? To zależy. Jeśli bierzesz kredyt, to oszacuj (uczciwie sam lub z pomoca fachowca) ile kasy na całą budowę potrzebujesz, weź kredyt i wybuduj się w rozsądnie krótkim czasie. Jeśli nie bierzesz kredytu to uważam, że nie warto. Odłóż tyle, żeby móc wybudować się w rozsądnie krótkim czasie (wybudować stan pozwalający na zamieszkanie) i dopiero wtedy zacznij. Co to Tobie da, że wybydujesz część i będziesz czekał na kasę i skubał po trochu przez parę lat? Budowa się będzie wydłużała, będziesz się stresował. Problemy z zabezpieczeniem budowy. Ewentualny kredyt brany pod presją. Kompromisy wymuszone brakiem środków. itd. itp. Jeśli poczekasz, to wbrew pozorom budowę zakończysz szybciej. Edytowane 29 Marca 2011 przez Jacław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 29.03.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 jak to sie mowi - jak sie juz zaczelo to sie i skonczy. jak bedziesz mial sciany i dach...to latwiej po malutku pchac budowe do przodu...chocby i kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.03.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 no to mnie troche podłamaliście :(ogolnie obok stoja domy w ulicy wszystkie media linia zabudowy od samej ulicy Ja też miałem wszystkie media w ulicy - nawet ZK w rogu działki - mimo to formalności potrwały 9 miesięcy od złożenia wniosku do założenia skrzynki pomiarowej i popłynięcia prądu. W końcowej fazie musiałem użyć znajomości - pod koniec czerwca zaczynaliśmy roboty a w połowie dopiero prąd popłynął... Wodę założyli w tydzień, ale to inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 29.03.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Nie załamuj się bo to , że media masz w ulicy to na plus. Idź do gminy zorientuj się ile czasu zabierze ci papierologia bo na to nie ma mocnych:) Też chciałam zacząć budować latem a zacznę jak zacznę Nie ma co się łamać. Na mój gust warto mieć przynajmniej na stan zamknięty + instalacje albo mieć perspektywy na to, że będziesz miał (realne perspektywy bo wiadomo, że nie będziesz w stanie np odkładać przez parę miesięcy całej wypłaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.03.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja planowałem sobie w taki sposób:1 rok - papiery, założenie mediów, kupno materiałów ściennych na stan SSO, budowa stanu zero (zasypane fundamenty, wprowadzona woda, przepusty pod prąd)2 rok - kupno więźby, kanaliza parter, wylanie chudziaka, parter, strop, piętro, więźba, deskowanie pod papę, zapłacone okna,3 rok (bieżący) - zapłacone drzwi zewn., brama, murowanie działówek na piętrze, skończenie kanalizy, prąd, IT, TV, tynki, CO, wylewki4 rok (2012) - kredyt, dachówka, piec, wykończenie wewnętrzne, zewnętrzne, wprowadzanie w III kwartalepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 29.03.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Bash takie budowanie etapami jest dobre jak na budowę masz parę lat:) Ja np nie mam. I to nie dlatego, że ktoś mnie pogania po prostu nie powiem co mnie bierze siedząc w ciasnocie jaką mam teraz:evil:No ale autor chyba zakłada jednak etapy skoro chce startować z niepełną kwotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.03.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja zaczynałem z połową tej kwoty i wybudowałem dom w stanie surowym. Wiec mając niedrogą ekipę i projekt na dom do max 100m2 ta kwota powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 30.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Ja zaczynałem z połową tej kwoty i wybudowałem dom w stanie surowym. Wiec mając niedrogą ekipę i projekt na dom do max 100m2 ta kwota powinna wystarczyć. A co to da, że wybudujesz dom w stanie surowym? Potem i tak jest potrzebne przynajmniej drugie tyle na resztę prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Jacław czytałeś co napisał autor wątku? Napisał czy warto zaczynać wiec mu odpisałem ze ja dysponując polową tej kwoty zacząłem budowę. Na zimę dom był zamknięty i przykryty blacho-dachówką. Jak bym dysponował kwotą 80tyś i 30-40 tyś rocznego dochodu to bym się nawet nie zastanawiał. Lepiej wybudować dom z własnych środków i niżeli brać kredyt na 20 lat i martwić się później o spłatę kredytu. Ja większość prac w domu wykonywałem sam, dlatego też praktycznie koszty jakie poniosłem były to koszty materiałów budowlanych. Najdroższa w budowie jest teraz robocizna wiec jeżeli znajdzie tanich murarzy to ta kwota spokojnie wystarczy na stan surowy zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 30.03.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 To jeszcze inaczej.Jeśli masz działkę w centrum miasta to ją dobrze sprzedaj i znajdź tańszą i większą na przedmieściach, a wtedy będziesz miał więcej niż 80 tys.A poza tym papiery załatwisz w następnym roku to dojdzie jeszcze 30-40 tys i warto wtedy się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 30.03.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 za 80 tys stodółkę w stanie surowym otwartym do 100 m2 zrobisz (oczywiscie bez papierologii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 30.03.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Koszt budowy domu w mieście czy daleko w polu taki sam , a wartość całkiem inna jeśli masz 80 tyś i papiery to oczywiście tylko zaczynać taniej za cement materiały nie będzie tylko drożej rosnące ceny paliw z czasem będą powodowały wzrost cen produkcji za tą cenę możesz sporo zrobić w tym roku odzyskasz różnicę vatu a co za rok będzie to nie wiadomo wszędzie szukają oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.03.2011 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 I tak na początek to przemyśl sprawę tego "garażu" / tzn zrezygnuj z tej koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts