lukep3 31.03.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 jesli robic garaż to wygodny czyli od 30 m2 w góre inaczej to szkoda kasy i poźniejszych nerwów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturizosia 01.04.2011 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) dziekuje wszystkim za wypowiedz, z garazu nie moge zrezygnowac bo to moje marzenie . zawsze mialem auto "pod chmurka" i duzy garaz jest jednym z glownych powodow budowy domu. dzialki nie ma sensu sprzedawac bo za moje 400m2 dostane max 100tys zl a nie chce mieszkac gdziesz poza miastem. rozwazam tez opcje budowy : 2011 (80tys) projekt, papiery przylacza pozwolenia i przgotowania gruntu 2012 ( 80tys + 40tys => 120tys) budowa SSO + ogrodzenie 2013 ( sprzedaz dzialki takiej rekreacyjnej wartej ok 20tys + 40tys=> 60tys) i czy za te 60tys wykonczyc sam dol zeby jakos zamieszkac na 2014 i konczyc juz gore ogrod w trakcje mieszkania. lub druga opcja : 2012 (120tys zl) SSO 2013 niech dom stoi i troche usiadzie a ja pozbieram gotowke 2014 ( w super optymistycznej wersji 80-100tys zl) wykonczenie + zamieszkanie. wszystko gotowka bo bardzo boje sie kredytu mieszkanie ( w bloku 30-40letnim) urzadzone w dosc dobrym stylu (65m2) kosztuje u nas 200tys zl dzialke juz mam i chcialbym zamiast tego mieszkania wydac docelowo tez 200tys zl ale na dom bede chcial praktycznie cala wykonczeniowke robic sam z udzialem pomocy znajomych oraz forum Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez arturizosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.04.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie ma sprawy. Wolnoć Tomku w swoim domku. Dla ukochanego autka warto zbudować 1/3 domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 05.04.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 z takimi warunkami jak posiadasz ruszał bym w ciemno jak juz zaczniesz to poleci i kasa zawsze sie znajdzie, gdy bedziesz czekal i zbieral roznie to moze byc a kredyt to dopiero zmartwienia na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 05.04.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 dziekuje wszystkim za wypowiedz, z garazu nie moge zrezygnowac bo to moje marzenie . zawsze mialem auto "pod chmurka" i duzy garaz jest jednym z glownych powodow budowy domu. : Dziwne podejście.Budowa garażu głównym powodem budowy domu?Ja też mam ograniczone zasoby finansowe i nie chcę brać kredytu,choć jak tak patrzę to posiadam3razy więcej.Pierwsza rzeczą było wywalenie garażu i zostawienie sobie tego na przyszłość.Nie szkoda ci kasy na kosztowny domek dla kupy blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.O.K. 05.04.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 arturizosia zapraszam do naszej grupy włocławskiej dowiesz się o cenach i polecanych ekipach oraz hurtowniach http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=2699&pp=30&do=discuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturizosia 26.09.2011 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam, bardzo dziękuje Wszystkim za pomoc , walczyłem na ostro w ostatnich miesiącach i nawet nie miałem 1h czasu żeby posiedzieć i popisać TU na forum. na dzień dzisiejszy moja sprawa wygląda następująco : 240tyś gotówki działka kupiona jak juz pisalem w centrum w trakcie projektu indywidualnego ( 28zł / m => czyli docelowo wyjdzie ok 4tys zł za sam projekt ) do marca 2012r będą wszystkie papiery 2012r koniec SSZ pod kluczyk zima będę wykańczał sam 2013r Wielkanoc wprowadzenie wykończeniówkę będę robił sam , elewacje także oraz ogrodzenie i ogród. jutro wkleję zdjęcia projektu indywidualnego (zależało mi na bardzo indywidualnym projekcie bo zauważyłem ze większość nowych projektów to obory adoptowane na domy bez obrazy) więcej PLN nie jestem w stanie załatwić , ect pożyczyć a kredytu boję się jak .... nie powiem co uważacie ze mam szanse ? czy już iść pod kościół zebrać na wykończeniówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 26.09.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 gratulacje przy odpowiednim wkładzie pracy własnej, patrząc na poniesione koszty ludzi z tematu o domu za 200k - jest to całkiem realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 27.09.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) my mamy podobną sytuację. Wkład własny 70 tys. zł, zaczęliśmy już budowę i staramy się o kredyt. Jak dostaniemy do wyprowadzka do rodziców i wynajem lub sprzedaż mieszkania w bloku. Do momentu prac ziemnych wydaliśmy na papierki ok 10 tys. zł (w tym koszty notarialne 4,5 tys. zl, co pewnie u autora wątku odpada) Edytowane 27 Września 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts