Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

80tys na wydanie. czy warto zaczynac budowe?

Recommended Posts

dziekuje wszystkim za wypowiedz,

z garazu nie moge zrezygnowac bo to moje marzenie . zawsze mialem auto "pod chmurka" i duzy garaz jest jednym z glownych powodow budowy domu.

dzialki nie ma sensu sprzedawac bo za moje 400m2 dostane max 100tys zl a nie chce mieszkac gdziesz poza miastem.

rozwazam tez opcje budowy :

2011 (80tys) projekt, papiery przylacza pozwolenia i przgotowania gruntu

2012 ( 80tys + 40tys => 120tys) budowa SSO + ogrodzenie

2013 ( sprzedaz dzialki takiej rekreacyjnej wartej ok 20tys + 40tys=> 60tys) i czy za te 60tys wykonczyc sam dol zeby jakos zamieszkac na 2014

i konczyc juz gore ogrod w trakcje mieszkania.

lub druga opcja :

2012 (120tys zl) SSO

2013 niech dom stoi i troche usiadzie a ja pozbieram gotowke

2014 ( w super optymistycznej wersji 80-100tys zl) wykonczenie + zamieszkanie.

wszystko gotowka bo bardzo boje sie kredytu

mieszkanie ( w bloku 30-40letnim) urzadzone w dosc dobrym stylu (65m2) kosztuje u nas 200tys zl

dzialke juz mam i chcialbym zamiast tego mieszkania wydac docelowo tez 200tys zl ale na dom

bede chcial praktycznie cala wykonczeniowke robic sam z udzialem pomocy znajomych oraz forum :)

Edytowane przez arturizosia

dziekuje wszystkim za wypowiedz,

z garazu nie moge zrezygnowac bo to moje marzenie . zawsze mialem auto "pod chmurka" i duzy garaz jest jednym z glownych powodow budowy domu.

:

Dziwne podejście.Budowa garażu głównym powodem budowy domu?Ja też mam ograniczone zasoby finansowe i nie chcę brać kredytu,choć jak tak patrzę to posiadam3razy więcej.Pierwsza rzeczą było wywalenie garażu i zostawienie sobie tego na przyszłość.Nie szkoda ci kasy na kosztowny domek dla kupy blachy?

• 5 months później...

Witam,

bardzo dziękuje Wszystkim za pomoc ,

walczyłem na ostro w ostatnich miesiącach i nawet nie miałem 1h czasu żeby posiedzieć i popisać TU na forum.

na dzień dzisiejszy moja sprawa wygląda następująco :

240tyś gotówki

działka kupiona jak juz pisalem w centrum

w trakcie projektu indywidualnego ( 28zł / m => czyli docelowo wyjdzie ok 4tys zł za sam projekt )

do marca 2012r będą wszystkie papiery

2012r koniec SSZ pod kluczyk

zima będę wykańczał sam

2013r Wielkanoc wprowadzenie

wykończeniówkę będę robił sam , elewacje także oraz ogrodzenie i ogród.

jutro wkleję zdjęcia projektu indywidualnego (zależało mi na bardzo indywidualnym projekcie bo zauważyłem ze większość nowych projektów to obory adoptowane na domy bez obrazy)

więcej PLN nie jestem w stanie załatwić , ect pożyczyć a kredytu boję się jak .... nie powiem co :)

uważacie ze mam szanse ? czy już iść pod kościół zebrać na wykończeniówkę ?

my mamy podobną sytuację. Wkład własny 70 tys. zł, zaczęliśmy już budowę i staramy się o kredyt. Jak dostaniemy do wyprowadzka do rodziców i wynajem lub sprzedaż mieszkania w bloku. Do momentu prac ziemnych wydaliśmy na papierki ok 10 tys. zł (w tym koszty notarialne 4,5 tys. zl, co pewnie u autora wątku odpada) Edytowane przez minki