Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bałagan ze służebnością w KW

samotnik

Recommended Posts

W KW nieruchomości, którą chce kupić (dwie działki obok siebie, dojazd do drogi publicznej przez prywatną drogę), jest zapis w dziale I-SP:

UPRAWNIENIE WYNIKAJĄCE Z PRAWA UJAWNIONEGO W DZIALE III INNEJ KSIĘGI WIECZYSTEJ

PRAWO DROGI PO DZIAŁCE ['mojej' - dwa numery działek] WPISANE W DZIALE III KW [KW drogi]

Hmmm... I tyle. Mam prawo drogi przez własne działki! No to patrzę w tę drugą KW, tę od drogi, a tam w dziale III:

OGRANICZONE PRAWO RZECZOWE ZWIĄZANE Z INNĄ NIERUCHOMOŚCIĄ NIEODPŁATNA SŁUŻEBNOŚĆ PRZEJAZDU I PRZECHODU PRZEZ DZ. [droga] NA RZECZ KAŻDOCZESNYCH WŁAŚCICIELI I POSIADACZY DZ. ['moje' dwa numery]

Zatem w KW, w której jest droga, jest wskazana służebność przejazdu przez nią na rzecz 'moich' działek, natomiast w 'mojej' KW tego nie ma, jest tylko prawo drogi po własnej działce. WTF, o co tu do licha chodzi? Pomyłka sądu?

Czy służebność, która jest w dziale III KW działki nią obciążonej, MUSI być wykazana również w KW działki uprawnionej? Co z tym dalej zrobić, kupować tę działkę, czy nalegać na wyprostowanie sprawy?

Edytowane przez samotnik

Hmmm, nikt nie wie, czy za bardzo zagmatwałem? :)

To może prościej:

1. czy służebność przejazdu i przechodu musi być ujawniona w KW nieruchomości władającej, czy wystarczy tylko w KW nieruchomości obciążonej?

2. czy wskazanie w KW służebności względem właściwego numeru działki, ale niewłaściwego (starego) numeru KW to coś więcej niż czysto redakcyjny problem wynikły z niezaktualizowania po wydzieleniu nowej KW wszystkich zależności w księgach?

No to odpowiem sobie sam, dla potomności. Prawnik twierdzi, że służebność musi być ujawniona jedynie w KW nieruchomości obciążonej (chociaż wg ustawy powinna i w KW nieruchomości władającej, ale to taki życzeniowy zapis, jeśli nie jest, to trudno), a jeśli jest tam zapisany zły numer KW, to nie jest to problem, gdyż w razie konfliktu liczy się numer działki.