samotnik 29.03.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) W KW nieruchomości, którą chce kupić (dwie działki obok siebie, dojazd do drogi publicznej przez prywatną drogę), jest zapis w dziale I-SP: UPRAWNIENIE WYNIKAJĄCE Z PRAWA UJAWNIONEGO W DZIALE III INNEJ KSIĘGI WIECZYSTEJPRAWO DROGI PO DZIAŁCE ['mojej' - dwa numery działek] WPISANE W DZIALE III KW [KW drogi] Hmmm... I tyle. Mam prawo drogi przez własne działki! No to patrzę w tę drugą KW, tę od drogi, a tam w dziale III: OGRANICZONE PRAWO RZECZOWE ZWIĄZANE Z INNĄ NIERUCHOMOŚCIĄ NIEODPŁATNA SŁUŻEBNOŚĆ PRZEJAZDU I PRZECHODU PRZEZ DZ. [droga] NA RZECZ KAŻDOCZESNYCH WŁAŚCICIELI I POSIADACZY DZ. ['moje' dwa numery] Zatem w KW, w której jest droga, jest wskazana służebność przejazdu przez nią na rzecz 'moich' działek, natomiast w 'mojej' KW tego nie ma, jest tylko prawo drogi po własnej działce. WTF, o co tu do licha chodzi? Pomyłka sądu? Czy służebność, która jest w dziale III KW działki nią obciążonej, MUSI być wykazana również w KW działki uprawnionej? Co z tym dalej zrobić, kupować tę działkę, czy nalegać na wyprostowanie sprawy? Edytowane 29 Marca 2011 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 31.03.2011 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Hmmm, nikt nie wie, czy za bardzo zagmatwałem? To może prościej: 1. czy służebność przejazdu i przechodu musi być ujawniona w KW nieruchomości władającej, czy wystarczy tylko w KW nieruchomości obciążonej? 2. czy wskazanie w KW służebności względem właściwego numeru działki, ale niewłaściwego (starego) numeru KW to coś więcej niż czysto redakcyjny problem wynikły z niezaktualizowania po wydzieleniu nowej KW wszystkich zależności w księgach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 01.04.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 No to odpowiem sobie sam, dla potomności. Prawnik twierdzi, że służebność musi być ujawniona jedynie w KW nieruchomości obciążonej (chociaż wg ustawy powinna i w KW nieruchomości władającej, ale to taki życzeniowy zapis, jeśli nie jest, to trudno), a jeśli jest tam zapisany zły numer KW, to nie jest to problem, gdyż w razie konfliktu liczy się numer działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts