Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy i grzejnki płytowe

Gustaw Fijak

Recommended Posts

Witam

chciałem podpytać w temacie doboru grzejników do danego pomieszczenia, ostatnio (juz po wymianie grzejników i zakupie pieca) dowiedziałem się o konieczności dobierania mocy grzejników do parametrów pieca...

i tu podejrzewam jest pies pogrzebany, bo nikt normalny nie podpowie Ci ze tak to się robi tylko chce sprzedać tobie towar..

możecie podpowiedzieć czym się sugerować czy mam dobre zestawione elementy?

Jeżeli potrzebne są konkretniejsze dane to je zamieszczę.

no chyba raczej grzejniki do parametrów pieca, tak jak napisałes. A nie odwrotnie. A może masz nieszczelne okna, albo jakieś do luftu grzejniki kupiłes.

Znaczy kupuję sobie piec o jakiejśtam mocy, bo taką mam fantazję, a potem do mocy pieca dobieram grzejniki? Ciekawe... :-)

Norma 140w/m2 dla przeszklonej łazienki to trochę dużo, ale tylko trochę. Opisz dokładniej, co tam masz, jak duży dom, jak ocieplony, jaki piec, jakie i ile grzejników. PIszesz o łazience - jaka jest duża i jaki jest w niej grzejnik?

J.

lazienka ze swoimi 2 grzejnikami jest ciepla, bo w tym pomieszczeniu mam ustawione grzejniki na full. Hydraulik podpowiedział że nalezy jedno z pomieszczen ustawic na max, w tym przypadku lazienka jest najcieplejsza, natomiast w podpiwniczeniu wieje mi zimnem...

budynek nie jest docieplony. Co do normy zaznacze ze powiedzial iz to max ale nalezy zwrocic uwage na pozostale czynniki.

Sprawdź, czy wszystkie są jednakowo ciepłe, bo może w tym tkwi problem. Nie ma do luftu grzejników - każdy grzejnik będzie grzał jeśli ma odpowiednią powierzchnię i zapewniony odpowiedni przepływ wody grzewczej. Jakość jest związana z trwałością, estetyką itd. a nie z mocą grzewczą grzejnika. Nie wiem czy masz, ale jakbyś miał rozdzielacze, to powinieneś tak ustawić na nich przepływy, żeby ze wszystkich grzejników wracała woda o tej samej temperaturze. Jeśli rura powrotna jest zimna, to znaczy że przez nią woda płynie wolniej. Gdybyś jeszcze miał przepływomierze na rozdzielaczu, to regulacja potrwa 5 minut.

Grzejniki trzeba dobierać do kotła - np. jeśli jest kondensacyjny, to powinny być większe, żeby pracowały na niższej temperaturze. Oczywiście najpierw dobiera się moc grzejników do zapotrzebowania na ciepło poszczególnych pomieszczeń, do sumy potrzebnej mocy grzejników dobiera się moc kotła. Następnie ustala się temperaturę wody grzewczej która zależy właśnie od kotła (kondensacyjny jak najniższą) i dopiero do tego dobiera się rozmiar grzejników.

Edytowane przez rwxw

a jakie masz te grzejniki? z tego co wiem takie grzałki nie do wszystkich typow grzejników mozna podlaczyc. Jesli sie orientujesz w temacie to napisz prosze cos wiecej, ciagle gdzies tam slysze o tych grzałkach jednak w Polsce sa one ciagle bardzo malo popularne a wydaje sie to byc ciekawa alternatywa np dla kaloryferow elektrycznych

w sezonie grzewczym na pewno nie opłacalne, no ale jeśli poza sezonem ktoś ma potrzebe dogrzania mieszkania, to myśle ze jest to lepszy pomysł niz kaloryfer elektryczny bo pewnie sama grzałka jest tansza, pradu pewnie tez pobiera mniej, no i jest to oszczednosc miejsca. No ale z ogrzewaniem wodnym nie mozna tego porownywac

• 3 weeks później...
w temacie grzałek bylem ostatnio w sklepie, gdzie uslyszalem ze grzalki to dobra opcja jesli chodzi o dogrzewanie łazienki poza sezonem o ile tylko ktos ma kaloryfery ktorych konstrukcja umozliwia ich zamonotowanie (jesli nie bezposrednio to za pomoca odpowiedniej kształtki- trójnika). Ceny wahaly sie w granicach ok. 150-200 zl, oczywiscie byly modele bardziej i mniej wypasione, te bardziej mialy np rozne fajne opcje programowania.

• 1 month później...
ja w koncu zakupilem ta grzalke.. zaplacilem niecale 200 zl i dostalem 2 lata gwarancji. Chyba warto teraz zdecydowac sie na zakup takiego sprzetu bo poza sezonem jest on zazwyczaj tanszy.. Mam nadzieje ze w najblizszym czasie nie bede zmuszony do dogrzewania, ale jak juz przetestuje to dam znac jak sie sprawdza : )