Gustaw Fijak 29.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witamchciałem podpytać w temacie doboru grzejników do danego pomieszczenia, ostatnio (juz po wymianie grzejników i zakupie pieca) dowiedziałem się o konieczności dobierania mocy grzejników do parametrów pieca...i tu podejrzewam jest pies pogrzebany, bo nikt normalny nie podpowie Ci ze tak to się robi tylko chce sprzedać tobie towar..możecie podpowiedzieć czym się sugerować czy mam dobre zestawione elementy?Jeżeli potrzebne są konkretniejsze dane to je zamieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.03.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Jak świat światem, moc grzejnika zawsze dobierało się do wielkości pomieszczenia i jego zapotrzebowania na ciepło, a do wyliczonej łącznej mocy grzejników dobierało się moc pieca. Odwrotna kolejność byłaby delikatnie mówiąc bezsensowna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 30.03.2011 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 ok zgodze sie bo typ rzucil mi norme ze lazienka ma zapotrzebwanie 140wat/m2 gdy sa przeszklenia, i powiedzial ze jeszcze nalezy dobrac grzejniki do parametrow pieca...wiec juz nie wiem czy i jak poobliczac czy sie zgadza i skad te zimno pomimo grzania na full Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 03.04.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 no chyba raczej grzejniki do parametrów pieca, tak jak napisałes. A nie odwrotnie. A może masz nieszczelne okna, albo jakieś do luftu grzejniki kupiłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 no chyba raczej grzejniki do parametrów pieca, tak jak napisałes. A nie odwrotnie. A może masz nieszczelne okna, albo jakieś do luftu grzejniki kupiłes. Znaczy kupuję sobie piec o jakiejśtam mocy, bo taką mam fantazję, a potem do mocy pieca dobieram grzejniki? Ciekawe... Norma 140w/m2 dla przeszklonej łazienki to trochę dużo, ale tylko trochę. Opisz dokładniej, co tam masz, jak duży dom, jak ocieplony, jaki piec, jakie i ile grzejników. PIszesz o łazience - jaka jest duża i jaki jest w niej grzejnik? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.04.2011 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 lazienka ze swoimi 2 grzejnikami jest ciepla, bo w tym pomieszczeniu mam ustawione grzejniki na full. Hydraulik podpowiedział że nalezy jedno z pomieszczen ustawic na max, w tym przypadku lazienka jest najcieplejsza, natomiast w podpiwniczeniu wieje mi zimnem...budynek nie jest docieplony. Co do normy zaznacze ze powiedzial iz to max ale nalezy zwrocic uwage na pozostale czynniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.04.2011 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 okna szczelne, moze nie hiper super ale sa ok plastykowe, grzejniki jednego ze znanych producentow, raczej moc moze byc zle dobrana albo w podpiwniczeniu mi ucieka cieplo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.04.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Sprawdź, czy wszystkie są jednakowo ciepłe, bo może w tym tkwi problem. Nie ma do luftu grzejników - każdy grzejnik będzie grzał jeśli ma odpowiednią powierzchnię i zapewniony odpowiedni przepływ wody grzewczej. Jakość jest związana z trwałością, estetyką itd. a nie z mocą grzewczą grzejnika. Nie wiem czy masz, ale jakbyś miał rozdzielacze, to powinieneś tak ustawić na nich przepływy, żeby ze wszystkich grzejników wracała woda o tej samej temperaturze. Jeśli rura powrotna jest zimna, to znaczy że przez nią woda płynie wolniej. Gdybyś jeszcze miał przepływomierze na rozdzielaczu, to regulacja potrwa 5 minut.Grzejniki trzeba dobierać do kotła - np. jeśli jest kondensacyjny, to powinny być większe, żeby pracowały na niższej temperaturze. Oczywiście najpierw dobiera się moc grzejników do zapotrzebowania na ciepło poszczególnych pomieszczeń, do sumy potrzebnej mocy grzejników dobiera się moc kotła. Następnie ustala się temperaturę wody grzewczej która zależy właśnie od kotła (kondensacyjny jak najniższą) i dopiero do tego dobiera się rozmiar grzejników. Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 12.04.2011 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 musze to ogarnac jak tylko znajde troche czasu, bo cos mi tu nie gra. chcialem na lato wrzucic grzalke do lazienki zeby mi szybciej reczniki przesychaly wiec bedzie idealny moment na sprawdzenie instalacji i innych parametrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 12.04.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 a jakie masz te grzejniki? z tego co wiem takie grzałki nie do wszystkich typow grzejników mozna podlaczyc. Jesli sie orientujesz w temacie to napisz prosze cos wiecej, ciagle gdzies tam slysze o tych grzałkach jednak w Polsce sa one ciagle bardzo malo popularne a wydaje sie to byc ciekawa alternatywa np dla kaloryferow elektrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 13.04.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 co to są te grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 13.04.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 mowimy tutaj o grzałkach elektrycznych, ktore mozna "wsadzic" do kaloryfera po odpieciu instalacji wodnej. Cos w rodzaju tymczasowego przerobienia standardowego grzejnika na grzejnik elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 14.04.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 I co to opłacalne? takie przerobienie. Przecież prąd drogi:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 16.04.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 w sezonie grzewczym na pewno nie opłacalne, no ale jeśli poza sezonem ktoś ma potrzebe dogrzania mieszkania, to myśle ze jest to lepszy pomysł niz kaloryfer elektryczny bo pewnie sama grzałka jest tansza, pradu pewnie tez pobiera mniej, no i jest to oszczednosc miejsca. No ale z ogrzewaniem wodnym nie mozna tego porownywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 19.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 To takie coś by się przydało przy małym dziecku na przykład. Przy kąpieli dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 05.05.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 w temacie grzałek bylem ostatnio w sklepie, gdzie uslyszalem ze grzalki to dobra opcja jesli chodzi o dogrzewanie łazienki poza sezonem o ile tylko ktos ma kaloryfery ktorych konstrukcja umozliwia ich zamonotowanie (jesli nie bezposrednio to za pomoca odpowiedniej kształtki- trójnika). Ceny wahaly sie w granicach ok. 150-200 zl, oczywiscie byly modele bardziej i mniej wypasione, te bardziej mialy np rozne fajne opcje programowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 05.05.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 bardzo praktyczna wydala mi sie np mozliwosc zaprogramowania roznych temperatur o roznych porach dnia (czyli np. w nocy grzalka moze byc wylaczona i wlaczyc sie automatycznie 25 min przed nasza pobudka zeby podczas porannej toalety lazienka byla juz nagrzana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 08.05.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 I pewnie tą opcję posiadał ten model za 200zł co? Ale i tak to chyba nie tak dużo. Myślałem, że taka grzełka to sporo droższa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 08.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 no tak, "komputerki" do programowania posiadaly raczej te drozsze modele, ale rozbieznosc cenowa nie byla jakos bardzo duza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiin 22.06.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 ja w koncu zakupilem ta grzalke.. zaplacilem niecale 200 zl i dostalem 2 lata gwarancji. Chyba warto teraz zdecydowac sie na zakup takiego sprzetu bo poza sezonem jest on zazwyczaj tanszy.. Mam nadzieje ze w najblizszym czasie nie bede zmuszony do dogrzewania, ale jak juz przetestuje to dam znac jak sie sprawdza : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts