Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akustyka: wełna mineralna+styropian, czy wełna mineralna x2

TlumaczRosyjskiego

Recommended Posts

Witam,

Przewidywana konstrukcja - "kanadyjczyk", wewnątrz wełna, natomiast zastanawiam się nad warstwą zewnętrzną (chodzi mi a jak najlepsze tłumienie dźwięków). Wydaje mi się, że z racji tego, iż wełna i styropian całkowicie różnią się strukturą, to dadzą lepszą ochronę dźwiękową niż wełna+wełna akustyczna?

Czy mam rację?

Twierdzenie wydaje się tak bzdurne, że aż się sam zastanawiam, czy gdzieś tam ziarno prawdy się nie ukrywa. Jeśli styropian tłumił by w jakimś zakresie częstotliwości lepiej niż wełna to w niewielkim procencie przypadków może być i prawdą, ale raczej na to bym nie postawił złamanego grosza, choć nie napiszę, że kategorycznie nie jest to prawda.

Styro tłumi dźwięki od uderzeń, na elewacji chyba za bardzo nie pomoże. Wełna wysokie częstotliwości nieźle wyłapie. Żeby pozbyć się niskich stosuje się jakieś systemy specjalne z szczelinami czy jakoś tak (kiedyś na uczelni o tym słyszałem). Po drugie dawanie styropianu na drewno? Nie jest to za bardzo ryzykowne?

Styro tłumi dźwięki od uderzeń

A prawo masy?

Dzwieki niskie tłumi masa, dzwięki o wysokiej częstotliwosci struktura zaburzona (tak jak napisałęs).

Zrób sobie małe doświadczenie. Połóż na stole płyte styropianu i walnij w nią pięścią, potem połóż na tym samym stole płytę z wełny elewacyjnej i tej samej grubości i też walnij w nią pięscią, jaki masz efekt?

Jeszcze fajniejsze doswiadczenie któro będzie dużo ważniejsze biorąc pod uwagę wyciszenie wnętrza:

Z płyty stypopianowej zbuduj pudełko, poprostu jakiś czworokąt wyklej ze styro o grubosci 5 czy 10cm, drugi czworokąt z wełny elewacyjnej tej samej grubisci.

Do tego "domku' włóż stary budzik, taki głośny mechaniczny i zakryj pudełko, a potem ten sam budzik do pudełka z wełny elewacyjnej.

Fajnie by było jakbyś po tym prostym doświadczeniu opisał efekty :)

• 5 months później...