Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety nie pamiętam już linku do artykułu w którym zwolennicy i przeciwnicy obu montaży spierali się merytorycznie a nie marketingowo. W jednej sytuacji obaj byli zgodni. Przy ociepleniu wełna i przy ścianie 3 warstwowej także ocieplonej wełna jest to jedynie sluszny sposób montażu.

Jareko, a jaki jest jedyny słuszny sposób montażu okien przy ścianie dwuwarstwowej ze styropianem? :)

https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4638999

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm.... nie ma takiego. Odrzucając marketing sprawa w mej ocenie wygląda tak.

Zjawisko zawilgocenia ściany realnie nie ma wpływu na obniżenie izolacyjności styropianu. Teoretycy zaraz napiszą ci, że ma i to ogromny który może przełożyć się na wzrost kosztów ogrzewania.... o ile? 10 groszy na sezon grzewczy?

Piana - ostatnio tak dyskredytowana, nie chłonie wilgoci w stopniu w jakim tu się podnosi. Możesz sama zrobić eksperyment - kulkę z piany zanurz w wiadrze wody - po tygodniu wyjmij i wyciśnij jak gąbkę - zobaczysz czy naprawdę chłonie wodę i to w jakiej ilości. Zważ przy wyciąganiu wniosków że połączenie okno-mur nie jest zanurzone w wodzie :)

Idąc dalej w teoretycznych rozważaniach, przy nadmiarze wilgoci we wnętrzu do tej cholernej piany wilgoć przedostanie się przez tynk i mur nie zabezpieczony folią paroszczelną jak i przez sam mur. itd itd

Cholerka szkoda, że nie mogę znaleźć linku do tego artykułu - rozwiałby wszelkie wątpliwości

Dla mnie to taka dyskusja nad wyższością świąt jednych nad drugimi ;)

W twoim wypadku o wiele większy zysk będziesz miała przy wyborze cieplejszych okien niż przy standardowym szkleniu na dzisiejsze czasy a wyłożeniem kasy na "ciepły" montaż

Ale jeśli chcesz być z zgodzie z teraźniejszymi trendami - to zanim przyjdą tynkarze, obetnij nożem pianę, załóż rękawiczkę gumową, wyciśnij na pianę silikon (sanitarny - no bo przecież ta cholerna wilgoć ;) ), dłonią rozprowadź po powierzchni piany i najbliższej okolicy muru - i już masz szczelną powłokę od wewnątrz :)

https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4639024

Napiszę tak . Lat temu 8 w pomieszczeniu, które służy nam do gotowania posiłków dla psa zamontowaliśmy 3 komorowe okno z szybą 1 . Okno było montowane przy temperaturze zewnętrznej oscylującej w granicach -10 stopni . Okno od wewnątrz pomieszczenia jest otynkowane, a na zewnątrz z boku i u góry ościeżnicy jest 2 cm szczelina , z której wystaje piana . Piana przez te wszystkie lata jest poddawana działaniu czynników atmosferycznych . Nie straszne jej deszcz, słońce i śnieg . Okno jest zamontowane od północnego-zachodu . Pomieszczenie jest ogrzewane tylko minimalnie . Przy kilkunastostopniowym mrozie panuje w nim temperatura około 16 stopni . Jest wyposażone w kratkę wentylacyjną . Nie ma efektu roszenia, nie przemarza, nie ma przedmuchów . Oczywiście zachodzi parą podczas gotowania, ale to normalne zjawisko . Temat montażu z foliami jest ostatnio nagłaśniany i postanowiłam o takimże montażu porozmawiać z fachmanem , który w swoim życiu nadzorował setki budów, a z zawodu jest architektem . Facet powiedział, że montaż z taśmami jest montażem zbędnym w ponad 90% przypadków . Nie trzeba tylko oszczędzać na ilości i jakości pianki oraz trzeba się oczywiście do wykonania izolacji przyłożyć . Zainwestuj w szyby .
https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4639626

Fix. Przykro mi ale nie jest prawda że tylko montaż I3 jest poprawny. Prawda jest że marketingowo wyprano klientom szare komórki. Sa sytuację gdzie tylko on daje gwarancje poprawności ale to choćby u mnie maksimum 20% wszystkich domów. 'Chałupnicze' metody sa co najmniej tak samo skuteczne.

hmmm ja nigdzie nie pisałem, że "to jedyny poprawny". Jak ktoś pyta w jaki sposób można to zrobić taniej to odpowiadam: farba + silikon. A jeśli klient chce profesjonalne rozwiązania to wtedy Illbruck (a piany lepsze ma Soudal :) ). Ja nie wciskam kitu, że tylko tak należy montować.

https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4639788

Tylko trzeba mieć świadomość, że materiały sprzed 5-8 lat były często bardziej trwałe od obecnych.

Wczoraj też widziałem piankę 8-letnią - niczym nie zabezpieczona między balkonem a tarasem. Owszem, kruszyła się z wierzchu, ale była sucha i w miarę twarda. Mam wrażenie, że dzisiejsze materiały po roku - dwóch wyglądają gorzej. Wszystko z powodu ekologii (okna "bezołowiowe", pianka bezfreonowa itp) lub celowych działań mających zabezpieczyć niską cenę wymaganą przez rynek.

https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4639792

(...)zanim przyjdą tynkarze, obetnij nożem pianę, załóż rękawiczkę gumową, wyciśnij na pianę silikon (sanitarny - no bo przecież ta cholerna wilgoć ;) ), dłonią rozprowadź po powierzchni piany i najbliższej okolicy muru - i już masz szczelną powłokę od wewnątrz :)

A zanim przyjdą do elewacji? Co dać paroprzepuszczalnego na zewnątrz, przed wykonaniem styropianowego węgarka? To znaczy co pomiędzy ramą okna a styropianem, zamiast taśmy?

https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4640026

A zanim przyjdą do elewacji? Co dać paroprzepuszczalnego na zewnątrz, przed wykonaniem styropianowego węgarka? To znaczy co pomiędzy ramą okna a styropianem, zamiast taśmy?

Ktoś już tu napisał, że wystarczy zwykła farba akrylowa - być może. Bardziej fachowo będzie zabezpieczyć to taśmą rozprężną, a jeśli nie, to przynajmniej pasami folii paroszczelnej (resztki z dachu). Na YouTubie znajdziesz mnóstwo filmików instruktażowych o montażu okien w Stanach - tam takich folii używa się nagminnie... pzdr

https://forum.murator.pl/topic/155633-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-czy-cieplejesze-szyby/page/3/#findComment-4640259