adek21 30.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam. Mój altanko-domek miałby 2,5m X 1,25m ze spadem w jedną stronę. Jaką konstrukcję mam zastosować, czy tradycyjną ciesielską, czy może być z gotowych ram-ścianek do późniejszego skręcenia i obicia. Całość miała by stać na bloczkach betonowych. Poradźcie coś, z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 30.03.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 jakie są te gotowe ramy-ścianki? Myślę że zwykła konstrukcja drewniana ładnie obita i piękna altanka stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_franc_ 30.03.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam. Mój altanko-domek miałby 2,5m X 1,25m ze spadem w jedną stronę. Jaką konstrukcję mam zastosować, czy tradycyjną ciesielską, czy może być z gotowych ram-ścianek do późniejszego skręcenia i obicia. Całość miała by stać na bloczkach betonowych. Poradźcie coś, z góry dziękuję i pozdrawiam. Kup sobie lodówkę, będziesz miał zimne piwo i schowasz się do kartonu. A poważnie to chcesz fundamenty wylewać, czy wystarczy tylko taka zasłona przed słońcem i deszczem jak tu: http://stolarpk.com.pl/images/stories/meble/alt.jpg Ja u siebie robiłem półotwartą altankę specjalnie pod grillowe imprezy, z burtą na 1,30 m idealną żeby się oprzeć, albo postawić piwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.03.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Jaką konstrukcję mam zastosować, czy tradycyjną ciesielską, czy może być z gotowych ram-ścianek do późniejszego skręcenia i obicia. Całość miała by stać na bloczkach betonowych. Poradźcie coś, z góry dziękuję i pozdrawiam. Przyznam szczerze, że takich gotowych ram-ścianek nie widziałem Swoją drewutnię wykonałem z zaoszczędzonego drewna (krokwie i deski) stosując odpowiednio ukryte złącza ciesielskie i duże wkręty do drewna. Podobnie będzie zbudowana mała altanka z murowaną grillo-wędzarką i daszek nad studnią z kołowrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek21 31.03.2011 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Witam ponownie. Ma to być budka na narzędzia, krzesła itp, a z czasem chcę dobudować tarasik. Odnośnie tych ramek, to sam bym je zrobił, a potem poskręcał w całość i obił OSB. Żadnych fundamentów, tylko bloczki betonowe, na których by to stało. Edytowane 31 Marca 2011 przez adek21 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.03.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Żadnych fundamentów, tylko bloczki betonowe, na których by to stało. Też tak chciałem zrobić, ale Wydział Architektury Starostwa Powiatowego po zgłoszeniu mi to zakwestionował i polecił zakotwić w gruncie (rzekomo ze względów bezpieczeństwa, aby ta drewutnia nie "odleciała" z jakąś większą wichurą). Edytowane 31 Marca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek21 01.04.2011 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Ok, dzięki. Czyli moje ramki nie wchodzą w grę. Kotwy w beton i kantówki 10x10, płyty na ściany, dach i podłogę. No to do dzieła. Dzięki wszystkim i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts