szczecinianin1 30.03.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Chcę sam wymienić pompę obiegową od ogrzewania podłogowego, ale nie wiem jak się za to zabrać ... Z kluczami to nie problem, ale nie wiem jak zacząć nawet. Pewnie na początek odłączyć prąd od pompy, ale co potem ? Tam chyba jest ciśnienie w tej instalacji - dobrze mi się wydaje ? Muszę gdzieś spuścić wodę ? Gdyby ktoś z Was mógł mi krok po kroku opisać jak przeprowadzić tą wymianę pompy będę wdzięczny. Oto ta pompa w rozdzielaczu: http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0211/dsc00493male6903.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 zamknąć niebieski zawór, czerwony, pod pompą na inbus (imbus ?), nad pompą głowicę na 0, poluzować duże śrubunki nad pompą i pod pompą - tam są uszczelki - uważać aby nie zgubić, przez poluzowane śrubunki zleci woda i ciśnienie, podstawić michę. Może się okazać, że zawory nie trzymają i wody będzie więcej więc przygotować coś do opróżniania michy np. większą michę. Przed odkręcaniem śrubunków pompy do końca warto odkręcić klapkę na pompie aby wypiąć przewody. Można też wymienić sam silnik pompy pozostawiając korpus pompy. Wtedy odkręcić 4 śruby trzymające silnik. powodzenia adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczecinianin1 30.03.2011 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Nad pompą glowice na 0 - jaką glowice ? chodzi o ten bialy zawor termostatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.03.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Tak, białe pokrętło. Czasami zamyka przepływ całkowicie, czasami nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczecinianin1 30.03.2011 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 jak już zamontuje nową pompę to czy będe musiał coś odpowietrzyć ? jeśli tak to jak to mam zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.03.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 odkręcic dużą śrubę na pompie przed otwarciem pozostałych zaworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts