Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop monolityczny: grubość płyty

Recommended Posts

Tak wygląda zbrojenie zaproponowane przez kierbuda w stosunku do wcześniejszego zbrojenia:

ZbrojenieStropuKierbud.jpg

Rysunki są wzięte z poprzedniego opracowanie tylko po to, żeby pokazać, który nr pręta jest na którym kierunku płyty.

Niestety kierbud tego nie liczył. Zrobił to po prostu na podstawie swojego doświadczenia. Myślicie, że warto to jeszcze dać do konstruktora do przeliczenia?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie wykonuję budynek płyta podparta jednym słupem i jedną belką w poprzek wymiar płyty 450 * 750 zbroimy fi10 co 10 w obu kierunkach zgodnie z planem zwiększaliśmy tylko grubość płyty z 15 na 17 ze względu na możliwość złuszczenia bo laliśmy przy -10 stopniach jest już rozszalowana i nawet nie zadudniła ani nie pękła. na twoim miejscu zbrojenie bym zostawił w wersji dwukierunkowej jednokierunkowe robi się częściej na małych pomieszczeniach lub bardziej podłużnych.

właśnie wykonuję budynek płyta podparta jednym słupem i jedną belką w poprzek wymiar płyty 450 * 750 zbroimy fi10 co 10 w obu kierunkach zgodnie z planem zwiększaliśmy tylko grubość płyty z 15 na 17 ze względu na możliwość złuszczenia bo laliśmy przy -10 stopniach jest już rozszalowana i nawet nie zadudniła ani nie pękła. na twoim miejscu zbrojenie bym zostawił w wersji dwukierunkowej jednokierunkowe robi się częściej na małych pomieszczeniach lub bardziej podłużnych.

Tylko właśnie kierbud wcześniej mi powiedział, że chce zbroić jednokierunkowo ale jak mi dał rysunek i wytłumaczył to wychodzi na to, że chce zbroić dwukierunkowo z pewnymi modyfikacjami:

Dół płyty:

- zbrojenie na krótszym wymiarze (6,20) chce wzmocnić: zamiast 10 fi co 12 cm chce dać 12 fi co 12 cm

- zbrojenie na dłuższym wymiarze (7,69) chce osłabić: zamiast 10 fi co 12 cm chce dać 8 fi co 25 cm

Góra płyty:

- zbrojenie na dłuższym wymiarze (7,69) chce osłabić: zamiast 10 fi co 12 cm chce dać 10 fi co 25 cm

Ma to sens?

proponuję Koledze zmienic kierownika budowy póki czas -ten którego kolega ma to ZWYKŁY IDIOTA BEZ PRZYGOTOWANIA ZAWODOWEGO

Bo tylko zwykły idiota moze zaproponowac rozwiazanie w ktorym CIĘŻAR PŁYTY OBNIŻY WYTRZYMAŁOŚC STROPU

Plyty stropowe gr. 20 cm wykonuje sie tylko w budynkach parkingowych stosujac potrójna solidną siatke zbrojenia krzyzowego

Bo tylko zwykły idiota moze zaproponowac rozwiazanie w ktorym CIĘŻAR PŁYTY OBNIŻY WYTRZYMAŁOŚC STROPU

Co przez to rozumiesz?

Chcesz powiedzieć, że zwiększenie płyty do 20 wcale nie zapobiegnie ugięciu betony, które możne może powstać przy płycie 14?

Czy też chcesz powiedzieć, że owszem zapobiegnie, ale pojawi się problem ciężaru płyty który według Ciebie "obniży wytrzymałość stropu"? Jeśli tak to na jakiej zasadzie?

Pisząc prościej :

Wytrzymałośc betonu na sciskanie bedzie jednakowa dla płyty gr 10 cm i dla plyty gr 20 cm

Jednak plyta o gr 20 cm bedzie miała dwukrotnie wiekszy ciężar własny

na wytrzymałośc stropu olbrzymi wpływ ma jakość wykonania zbrojenia a nie zwiększanie średnicy prętów bo nadmiar stali w zelbecie także jest szkodliwy dla nosności

Płyty żelbetowe stropów zawsze maja pewna elastyczność i w stanie surowym wykazuja lekkie drgania

zresztą jaki to ma sens

kierownik budowy jest odpowiedzialny za realizację budowy zgodnie z projektem a nie za "radosną tfurczośc "

Ciekawe co tenże kierbud napisze w dzienniku budowy -na pewno że zbrojenie stropu wykonano zgodnie z projektem bo inaczej napisać nie moze

Gdyby napisał że zmienił zbrojenie i grubośc płyty musiałby natychmiast dopisac że wstrzymuje roboty na budowie ze względu na wykonywanie ich niezgodnie z projektem

gdzie jeszcze takich kierowników mozna znależc ? w dzisiejszych czasach

zresztą jaki to ma sens

kierownik budowy jest odpowiedzialny za realizację budowy zgodnie z projektem a nie za "radosną tfurczośc "

Ciekawe co tenże kierbud napisze w dzienniku budowy -na pewno że zbrojenie stropu wykonano zgodnie z projektem bo inaczej napisać nie moze

Gdyby napisał że zmienił zbrojenie i grubośc płyty musiałby natychmiast dopisac że wstrzymuje roboty na budowie ze względu na wykonywanie ich niezgodnie z projektem

gdzie jeszcze takich kierowników mozna znależc ? w dzisiejszych czasach

No ale mogło się tak zdarzyć, że konstruktor - autor projekt stropu monolitycznego - przyjął graniczne parametry dla ugięcia betonu, które mogą zostać przekroczone w sytuacji o której wspominasz (np. drgania stropu - kierbud też o tym wspominał).

Czy w związku z tym powinienem zwrócić się do innego konstruktora z prośbą o weryfikację, przeprojektowanie?

Czy po prostu robić tak jak zostało zaprojektowane i co będzie to będzie :)

Co byś doradził?

Plyty stropowe gr. 20 cm wykonuje sie tylko w budynkach parkingowych stosujac potrójna solidną siatke zbrojenia krzyzowego

No nie do końca tak jest, 20cm spotkać można w budowanych dziś blokach mieszkalnych pomiędzy kondygnacjami powtarzalnymi a strop nad piwnicami/parkingami gr. 22cm. Mury coraz częściej z SILKI.

W swoim domu daliśmy płytę 15cm, zbrojenie fi10 co 15 plus górne nad podporami, rozdzielcze fi6 co 20, drgania jakieś tam lekkie są, fakt - sprawdziłam organoleptycznie, każąc dziecku skakać, ale chyba trudno oczekiwać, żeby całkowicie je wyeliminować.

Edytowane przez Lilianette

No nie do końca tak jest, 20cm spotkać można w budowanych dziś blokach mieszkalnych pomiędzy kondygnacjami powtarzalnymi a strop nad piwnicami/parkingami gr. 22cm. Mury coraz częściej z SILKI.

W swoim domu daliśmy płytę 15cm, zbrojenie fi10 co 15 plus górne nad podporami, rozdzielcze fi6 co 20, drgania jakieś tam lekkie są, fakt - sprawdziłam organoleptycznie, każąc dziecku skakać, ale chyba trudno oczekiwać, żeby całkowicie je wyeliminować.

Tak czy inaczej można powiedzieć, że 20 cm to dość "grubo" jak na domek jednorodzinny. Heh no nic, będę ścigał projektanta.

nie ma go za co scigać -ja pognałbym kierownika budowy

ad Liliaanete- to sa troche inne plyty i inny beton

ale jak myslicie po co ludzie wymyslili strop Teriva ? z dziurawymi pustakami w srodku - chyba sie nudzili i chcieli utrudnic zycie wykonawcom

Przecie pare pretów i plyta gr.22 cm załatwiła by temat - i już chejjja po pieniazki za strop

nie ma go za co scigać -ja pognałbym kierownika budowy

ale jak myslicie po co ludzie wymyslili strop Teriva ? z dziurawymi pustakami w srodku - chyba sie nudzili i chcieli utrudnic zycie wykonawcom

Przecie pare pretów i plyta gr.22 cm załatwiła by temat - i już chejjja po pieniazki za strop

Czyli co, Teriva, która była u mnie oryginalnie w projekcie byłaby lepsza i tańsza niż strop monolityczny?

Nie wiem, co masz na myśli, pisząc inne, pełnią tą samą rolę co w domach jednorodzinnych, przenoszą jedynie większe obciążenia.

Mam przed sobą projekt na budynek V kondygnacyjny, mieszkalny, stropy po 20cm, płyty krzyżowo zbrojone: dolne siatka fi12 co 15 na fi 10 co 15, górne fi 12 co 15 na fi 8 co 30. Beton B37. Piszę to tylko dlatego, bo twierdzisz, że takie stropy to tylko "w budynkach parkingowych stosujac potrójna solidną siatke zbrojenia krzyzowego"

Nie wiem, co masz na myśli, pisząc inne, pełnią tą samą rolę co w domach jednorodzinnych, przenoszą jedynie większe obciążenia.

Mam przed sobą projekt na budynek V kondygnacyjny, mieszkalny, stropy po 20cm, płyty krzyżowo zbrojone: dolne siatka fi12 co 15 na fi 10 co 15, górne fi 12 co 15 na fi 8 co 30. Beton B37. Piszę to tylko dlatego, bo twierdzisz, że takie stropy to tylko "w budynkach parkingowych stosujac potrójna solidną siatke zbrojenia krzyzowego"

Niestety kolega kapusta za bardzo nie wie o czym pisze. Co to niby jest potrójna siatka? Dlaczego niby w domkach jednorodzinnych sie nie stosuje stropów gr 20 cm ? Ile tych domów kolega kapusta w życiu widział w budowie ?

słusznie prawicie - nie widziałem zadnego ani zadnej budowy - projektowałem je tylko przez prawie 40 lat nawet w czasach gdy obliczenia takich i innych płyt robiłem ręcznie nie korzystając z robota komputerowego tworzacego bzdury w rodzaju płyty gr 20 cm

nigdy nie twierdziłem że strop teriva jest lepszy i tańszy

lejcie sobie plyty nawet 50 cm -w koncu to wasze domy i pieniądze

koncze udział w temacie