Aedifico 07.04.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Szanowny Pan wybaczy ale jedną z metod "na piechotę" ocenia się przewidywane ugięcia i drgania poprzez dobór minimalne grubości stropu w zależności od stosunku rozpiętości do wysokości konstrukcyjnej. Szanowny kolega chyba nie uważa,że wszystkie domki mają jednakowe rozpiętości stropów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotgier 20.04.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Projekt stropu został przeliczony przez innego konstruktora i ostatecznie będzie zbrojony w następujący sposób: - grubość 18 cm - zbrojenie dołem w kierunku krótszym: fi12 co 10 cm - zbrojenie dołem w kierunku dłuższym: fi10 co 12 cm - zbrojenie górne obwodowo w postaci bigli fi10 co 12 cm Konstruktor powiedział, że poprzedni projekt był niepoprawny, zakładał, że strop jest fragmentem większej płyty monolitycznej. Po uwzględnieniu faktu, że strop jest oparty z każdej strony na wieńcach ugięcie betonu nie mieściło się w normach. Jak się okazuje, intuicja kierbuda była w tym przypadku dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 27.04.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Czytając ten wątek i porównując projekty stropów m.in. rotgiera, Lilianette jestem w lekkim szoku, ponieważ mój projekt stropu wydaje się dość słaby... Co o tym sądzicie? Projektant twierdzi, że mam bardzo mocny strop... Ale czy nie za rzadko są pręty? U innych są co 12cm, u mnie zaś co 15 i co 20cm... Oto rysunek zbrojenia dolnego: Beton B20, grubość płyty 15cm. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez brunet wieczorową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 27.04.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Czytając ten wątek i porównując projekty stropów m.in. rotgiera, Lilianette jestem w lekkim szoku, ponieważ mój projekt stropu wydaje się dość słaby... Co o tym sądzicie? Projektant twierdzi, że mam bardzo mocny strop... Ale czy nie za rzadko są pręty? U innych są co 12cm, u mnie zaś co 15 i co 20cm... Oto rysunek zbrojenia dolnego: [ATTACH=CONFIG]54144[/ATTACH] Beton B20, grubość płyty 15cm. Tak patrząc na ten strop, pomijając kwestię zbrojenia głównego tak się zastanawiam, co z przebiciem na końcu wolnej ściany? Masz jakiś szczegół dozbrojenia tego fragmentu? By stwierdzić czy strop jest dobrze policzony potrzebne są szczegółowe dane z projektu, rzuty, przekroje, więźba itp. Dołącz rysunek zbrojenia górnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 27.04.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Oto zbrojenie górne:strop zbr g Jeśli chodzi o przebicie między salonem a kuchnią (salon to największe pomieszczenie a kuchnia jest tam gdzie idą pręty nr 4 i 6) to w oryginalnym projekcie (teriva) był tam podciąg i filar. Konstruktor zlikwidował zarówno podciąg jak i filar - teraz nie ma tam żadnego dodatkowego zbrojenia poza tym co widać na tych dwóch rysunkach, które zamieściłem. A oto oryginalny projekt Teriva: Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez brunet wieczorową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 27.04.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Oto zbrojenie górne:[ATTACH=CONFIG]54145[/ATTACH] Jeśli chodzi o przebicie między salonem a kuchnią (salon to największe pomieszczenie a kuchnia jest tam gdzie idą pręty nr 4 i 6) to w oryginalnym projekcie (teriva) był tam podciąg i filar. Konstruktor zlikwidował zarówno podciąg jak i filar - teraz nie ma tam żadnego dodatkowego zbrojenia poza tym co widać na tych dwóch rysunkach, które zamieściłem. A oto oryginalny projekt Teriva: [ATTACH=CONFIG]54151[/ATTACH] Konstruktor najwyraźniej zapomniał albo nie dopowiedział co z tym podciągiem, bo zbrojenie stropu sugeruje, jakby ten podciąg wciąż tam się znajdował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 29.04.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Konstruktor najwyraźniej zapomniał albo nie dopowiedział co z tym podciągiem, bo zbrojenie stropu sugeruje, jakby ten podciąg wciąż tam się znajdował.... Jeszcze nie mam odpowiedzi od konstruktora, ale prawdopodobnie tak ma być i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 16.05.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Mamy strop monolityczny 14cm nad piwnicą i nad parterem.Konstrukcję przeliczał uprawniony konstruktor (w projekcie pierwotnie była terriva) - zaproponował zbrojenie jednokierunkowe i zastanawiam się, czy to dobrze - większość pomieszczeń jest niewielkich, ale salon połączony z kuchnią ma 9x5m strop wspiera się po obu stronach na ścianach nośnych z silki 24 + na małym odcinku na podciągu.Czy w takich podłużnych pomieszczeniach lepsze jest jednokierunkowe zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 18.05.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Daj rysunek stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts