Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop monolityczny: grubość płyty

Recommended Posts

Szanowny Pan wybaczy ale jedną z metod "na piechotę" ocenia się przewidywane ugięcia i drgania poprzez dobór minimalne grubości stropu w zależności od stosunku rozpiętości do wysokości konstrukcyjnej. Szanowny kolega chyba nie uważa,że wszystkie domki mają jednakowe rozpiętości stropów ?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt stropu został przeliczony przez innego konstruktora i ostatecznie będzie zbrojony w następujący sposób:

- grubość 18 cm

- zbrojenie dołem w kierunku krótszym: fi12 co 10 cm

- zbrojenie dołem w kierunku dłuższym: fi10 co 12 cm

- zbrojenie górne obwodowo w postaci bigli fi10 co 12 cm

Konstruktor powiedział, że poprzedni projekt był niepoprawny, zakładał, że strop jest fragmentem większej płyty monolitycznej. Po uwzględnieniu faktu, że strop jest oparty z każdej strony na wieńcach ugięcie betonu nie mieściło się w normach.

Jak się okazuje, intuicja kierbuda była w tym przypadku dobra.

Czytając ten wątek i porównując projekty stropów m.in. rotgiera, Lilianette jestem w lekkim szoku, ponieważ mój projekt stropu wydaje się dość słaby...

Co o tym sądzicie? Projektant twierdzi, że mam bardzo mocny strop... Ale czy nie za rzadko są pręty? U innych są co 12cm, u mnie zaś co 15 i co 20cm...

Oto rysunek zbrojenia dolnego:

strop zbr dolne.jpg

Beton B20, grubość płyty 15cm.

Edytowane przez brunet wieczorową

Czytając ten wątek i porównując projekty stropów m.in. rotgiera, Lilianette jestem w lekkim szoku, ponieważ mój projekt stropu wydaje się dość słaby...

Co o tym sądzicie? Projektant twierdzi, że mam bardzo mocny strop... Ale czy nie za rzadko są pręty? U innych są co 12cm, u mnie zaś co 15 i co 20cm...

Oto rysunek zbrojenia dolnego:

[ATTACH=CONFIG]54144[/ATTACH]

Beton B20, grubość płyty 15cm.

Tak patrząc na ten strop, pomijając kwestię zbrojenia głównego tak się zastanawiam, co z przebiciem na końcu wolnej ściany? Masz jakiś szczegół dozbrojenia tego fragmentu?

By stwierdzić czy strop jest dobrze policzony potrzebne są szczegółowe dane z projektu, rzuty, przekroje, więźba itp. Dołącz rysunek zbrojenia górnego.

Oto zbrojenie górne:strop zbr g

Jeśli chodzi o przebicie między salonem a kuchnią (salon to największe pomieszczenie a kuchnia jest tam gdzie idą pręty nr 4 i 6) to w oryginalnym projekcie (teriva) był tam podciąg i filar. Konstruktor zlikwidował zarówno podciąg jak i filar - teraz nie ma tam żadnego dodatkowego zbrojenia poza tym co widać na tych dwóch rysunkach, które zamieściłem.

A oto oryginalny projekt Teriva:

Projekt Tymek 30 - rzut stropu.jpg

Edytowane przez brunet wieczorową

Oto zbrojenie górne:[ATTACH=CONFIG]54145[/ATTACH]

Jeśli chodzi o przebicie między salonem a kuchnią (salon to największe pomieszczenie a kuchnia jest tam gdzie idą pręty nr 4 i 6) to w oryginalnym projekcie (teriva) był tam podciąg i filar. Konstruktor zlikwidował zarówno podciąg jak i filar - teraz nie ma tam żadnego dodatkowego zbrojenia poza tym co widać na tych dwóch rysunkach, które zamieściłem.

A oto oryginalny projekt Teriva:

[ATTACH=CONFIG]54151[/ATTACH]

Konstruktor najwyraźniej zapomniał albo nie dopowiedział co z tym podciągiem, bo zbrojenie stropu sugeruje, jakby ten podciąg wciąż tam się znajdował....

• 3 weeks później...

Mamy strop monolityczny 14cm nad piwnicą i nad parterem.

Konstrukcję przeliczał uprawniony konstruktor (w projekcie pierwotnie była terriva) - zaproponował zbrojenie jednokierunkowe i zastanawiam się, czy to dobrze - większość pomieszczeń jest niewielkich, ale salon połączony z kuchnią ma 9x5m strop wspiera się po obu stronach na ścianach nośnych z silki 24 + na małym odcinku na podciągu.

Czy w takich podłużnych pomieszczeniach lepsze jest jednokierunkowe zbrojenie?