Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podnoszenie ścianki kolankowej, obniżenie jętek i długość okapu

rotgier

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do specjalistów od konstrukcji. W projekcie mojego domu jest dach dwuspadowy z jętkami.

Dach składa się z dwóch osobnych części: garażowej i mieszkalnej.

W obu częściach domu podnoszę ściankę kolankową. W części garażowej o 30 cm, w części mieszkalnej o 50 cm.

W związku z tym, że sufit nad parterem został zaprojektowany z GK przytwierdzanego do jętek, wysokość pomieszczeń na piętrze znacznie się zwiększy. Chciałbym tego uniknąć obniżając jętki (i stosownie je wydłużając).

Czy przy takiej zmianie powinienem zwrócić się do konstruktora po przeliczenie? Czy zmiana może spowodować zmniejszenie solidności dachu?

Kolejne pytanie. W związku z podniesieniem ścianki chciałem wydłużyć okap, żeby zachować optyczne proporcje budynku. W projekcie jest przewidziany okap 70 cm a ja chciałem go wydłużyć do 110 cm. Czy mogą być jakieś problemu z takim wydłużonym okapem? Czy tak długi okap będzie wyglądał estetycznie?

Konstrukcję przedstawiam poniżej:

konstrukcjaDachCzystszy.jpg

konstrukcjaDachOpis.jpg

Długość okapu ma wpływ na elewację budynku oraz może powodować jego ugięcie, konieczna konsultacja z projektantem. Jętki powinny pozostać w miejscu, w którym je zaprojektowano gdyż są bardo odpowiedzialnymi elementami konstrukcyjnymi więźby. Wysokość sufitu w Twoim przypadku nie ma nic wspólnego z jętkami po prostu należy go podwiesić na odpowiedniej wysokości i tyle. Pozdrawiam.

okap z rynna nie moze byc dluzszy niz 100 cm - przepisy mogly ulec zmianie ale watpie

co do jetek, obnizyc mozna, jednak beda znacznie dluzsze wiec powinny zostac przeprojektowane przez konstruktora, dodatkowo jesli sytuacja bedzie wymagala nalezy dolozyc platew kalenicowa, mozliwe ze trzeba bedzie przeprojektowac krokwie

wniosek - konstruktor odpowie na wszystkie pytania

okap z rynna nie moze byc dluzszy niz 100 cm - przepisy mogly ulec zmianie ale watpie

co do jetek, obnizyc mozna, jednak beda znacznie dluzsze wiec powinny zostac przeprojektowane przez konstruktora, dodatkowo jesli sytuacja bedzie wymagala nalezy dolozyc platew kalenicowa, mozliwe ze trzeba bedzie przeprojektowac krokwie

wniosek - konstruktor odpowie na wszystkie pytania

Dzięki za odpowiedź. Gdzie mogę znaleźć przepisy związane z maksymalną długością okapu?

podnoszenie sciany kolankowej - jaki to ma sens ??nie uzyskuje sie nic oprócz dodatkowej kubatury do grzania i ewidentnego spieprzenia wyglądu budynku

o problemach z wykonawstwem nawet nie warto wspominać

Ciekawe spojrzenie :). Zauważ jednak, że dodatkowa kubatura do grzania to również dodatkowa kubatura do mieszkania ;).

• 3 weeks później...