rotgier 30.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam, buduję dom z Porothermu 25 i mam przewidziany strop monolityczny. Wysokość stropu nad parterem jest zaprojektowana w taki sposób, że po zamurowaniu ścianek z pełnych pustaków zostaje 14 cm do miejsca w którym ma się zaczynać wieniec (25 x 28 cm). I teraz pytanie czy lepiej zrobić większy wieniec (25 x 42 cm) czy ciąć porothermy na pół i podmurować te 14 cm?Z jednej strony wieniec będzie na pewno solidniejszy. Z drugiej strony żelbet ma większe przewodnictwo cieplne więc będzie wyższe ryzyko mostka cieplnego (dom będę ocieplał 15 cm steropianu). Co doradzacie w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biner 30.03.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Też budowałem z porothermu i w podobnym przypadku zamiast ciąć pustaki murarz obleciał wokoło zwykłą pełną czerwoną cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 31.03.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Też budowałem z porothermu i w podobnym przypadku zamiast ciąć pustaki murarz obleciał wokoło zwykłą pełną czerwoną cegłą. przy scianie porotherm 30, u mnie robili polowkami na zewnatrz.... Jak sie patrzy na dom to nie widac wogole, ze sa nadproza i wience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotgier 31.03.2011 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 przy scianie porotherm 30, u mnie robili polowkami na zewnatrz.... Jak sie patrzy na dom to nie widac wogole, ze sa nadproza i wience. Rozumiem. Lepiej ciąć porotherm czy murować zwykłą czerwoną cegłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biner 06.04.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Cięcie porothermu z długości jest łatwe ale z wysokości znacznie trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 06.04.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Rozumiem. Lepiej ciąć porotherm czy murować zwykłą czerwoną cegłą? NIE było cięte, kupiona było odpowiednia ilość połówek (czyt.15cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 06.04.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 NIE było cięte, kupiona było odpowiednia ilość połówek (czyt.15cm) mylisz fakty kolega nie chce obstawiac wienca z zewnatrz tylko podmurowac pod wiencem rotgier lepiej z cegly wymurowac, albo porozmawiac z kierownikiem co on na wymurowanie z calego porothermu i zmniejszenie wienca do 25 cm, pamietaj ze podniesiesz wtedy plyte o 7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts