jan_z_wolna 01.04.2011 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam, to i ja do ekipy dołącze. Dziękuję, proszę, zapraszam, Pan usiądzie, Pan spocznie, się pogawędzi, się zbuduje, będzie radość. Po raz pierwszy oglądam faceta z wibratorem! Między nogami, ogromne, drży i wibruje - kobitki na to lecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.04.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Jeśli wybierzesz wersję kominka taką jak pokazałeś na zdjęciu ze strony Pani Kaszuby (),to musisz zrobić wymiennik nad wkładem . Z boku zabraknie miejsca. Te kominki to odległy ideał. Z moich kafli czegoś tak ładnego nie złożę. Myślę z kolei, czy może uda się zabudować cały ten układ z kominami włącznie. Muszę na spokojnie policzyć na ile mam tych kafli. Tak czy inaczej chyba trzeba będzie podnieść kolanko komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.04.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Czy bohusz zdecyduje się ujawnić zatajone fakty? Tak po prawdzie, nie mam ostatnio czasu aby zrobić komplet u siebie na wystawkę, podłączyć i zrobić parę fotek. Ta sama sprawa z stalowo ceramicznym piecykiem z mojego tematu, musi poczekać. Ostatnio jakiś dziwny nasilony ruch w interesie, chyba trzeba będzie pomyśleć o pracy na trzy zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.04.2011 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Na trzy zmiany i jeszcze będzie mało... detali i super dokładnych instrukcji "zrób to sam" Kiedyś takie telewizyjne instruktarze prowadził Pan Słodowy Teraz widać jak GO brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 02.04.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Biedny Bohusz - ma tyle pracy, ze nie ma czasu zaplacic za reklame w Muratorze;-)A chlopaki (i dziewczyny) z Muratora tez sa dobre. Usuneli mu nawet reklamy za ktore juz zaplacil lol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 12.04.2011 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Prace trochę ustały bo dym w robocie że ja pierniczę. Ale co tam, całą robotę odrabia kolega rumunezz , i pokazuje świetne wyniki. Moje coś będzie podobnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 12.04.2011 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Z wysokością trójnika komina mam taką samą sraczkę jak rumunezz (tu jego zdjęcia).Czy to jest jakaś tragedia? Komin mam wyciągnięty tylko nad strop, więc mogę ewentualnie rozebrać, aczkolwiek niechętnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 12.04.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jak pisałem powyżej ze względów czasowo-fachowych pójdę w gotowe kształtki do odzysku Rath. Tutaj fotografie z ich piecykiem. Chciałbym jednak mieć możliwość "odcięcia" takiego układu. Coś w ten deseń. (na podstawie fotki ze strony http://www.godkowie.pl/) Co wy na to? Jaką wysokość takiego wymiennika zaplanować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 12.04.2011 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Dodam jeszcze schemat ze zrobionymi pomiarami. Wysokość od podłogi do środka trójnika 176 cm (więc nie za dużo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 12.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Co wy na to? Jaką wysokość takiego wymiennika zaplanować? W Rath wszystko Ci policzą i zaprojektują w zależności od paleniska i załadunku drewna (kg). edit. Zauważyłem, że chcesz wykonać DGP. Nie wiem co na to inni fachowcy, ale po mojemu kształtki Ratha to raczej do zamkniętych obudów są zaprojektowane. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.04.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W Rath wszystko Ci policzą i zaprojektują w zależności od paleniska i załadunku drewna (kg). edit. Zauważyłem, że chcesz wykonać DGP. Nie wiem co na to inni fachowcy, ale po mojemu kształtki Ratha to raczej do zamkniętych obudów są zaprojektowane. Coś im się stanie , jak je po wentylujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 12.04.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 im się nic nie stanie, ale szybko wystygną i dupa z akumulacji. Ale to są moje subiektywne odczucia nie poparte doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.04.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 im się nic nie stanie, ale szybko wystygną i dupa z akumulacji. Ale to są moje subiektywne odczucia nie poparte doświadczeniem. Ważne aby ciepełko nie smykneło kominem w kierunku nieba. ŻEBY ZOSTAŁO W DOMCIU, aby było cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 13.04.2011 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 im się nic nie stanie, ale szybko wystygną i dupa z akumulacji. Ale to są moje subiektywne odczucia nie poparte doświadczeniem. Właśnie o to chodzi, żeby ciepełko skumulować, a potem troszku oddać w DGP. Wiem, że nie da się po 4-5 h palenia długo tego stanu utrzymać. Trzeba wyważyć ilość kg akumulacji. Na razie nie wiem jak . Chyba pozostanie droga doświadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 13.04.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Piecyki enia robią na mnie ogromne wrażenie. Zamiast piecyka wstawimy wkład. To "zamiast" spowodowane jest chęcią szybkiego puszczenia ciepła w DGP. Przy piecyku niestety trwało by to chyba zbyt długo. Energia spalin ogrzeje wymiennik. Wymiennik musi być chyba delikatny. Temperatury spalin będą o wiele mniejsze niż z piecyka enia, bo przecież dużo energii pójdzie w DGP. Przy założeniu wkładu Dragona, lub innego podobnego, jak powinien wyglądać wymiennik (ile kg)? gdybym chciał go zmajstrować sam z cegły szamotowej i rur? (jan prosić, co by przez analogię do swoich dzieł, brać rzemieślnicza zerknąć na padół ziemski i skrobnąć o tym konkretnym problemie zechciała, bo kształtki Ratha pikne są ale ta cena... a i pomajstrować będzie można) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.04.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Ważne aby ciepełko nie smykneło kominem w kierunku nieba. ŻEBY ZOSTAŁO W DOMCIU, aby było cieplutko. Otóż to ! Coby się nie omskło do komina. To czy kumulacja ,będzie siedzieć długo w piecu , czy też z niego wyleci ,rozłażąc się po chałupie ( kumulując się w murach , zabudowach i w czym się da we wnętrzu domu ), wykorzystuje się projektując piec dla danego budynku . Piec w którym palisz dwa razy na dobę ,szczelny , ogrzeje przykładowo domek 80 - 120 m2. Ten sam piec (pieco kominek) , zbudowany w konwencji "kombi" , czyli przewietrzany, ogrzeje dom 140 -160 m2. Trzeba w nim wówczas napalić dodatkowo w połowie dnia ,lub zwiększyć jego palenisko ,lub powierzchnię oddawania ciepła . Kombi z możliwością wyłączania opcji wietrzenia , bedzie bardziej elastyczny - zawsze można go zamknąć na głucho . Margoth , może czas wybrać się na szkolenie do Piotra ? Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 13.04.2011 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No ja się chyba wybiorę na to pod koniec kwietnia. Zanim zacznę robić, chciałbym na spokojnie takie coś zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts