Gość 80mariusz80 30.03.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam!Zastanawiam się dlaczego rury z tworzywa sztucznego dla wody zimnej z PP i dla wody ciepłej z PEX/AL/PEX kłasc w domu w otulinie w piance PE, tzw. izolacji czerwonej? Przeciez tworzywo sztuczne jest zlym izolatorem cieplnym, dodatkowo na przewodach bedzie polozony styropian pod wylewkami. Nasz instalator dal nam liste zakupow i mam kupic pareset metrow tej otuliny. Dodam, doswiadczony instalator.Czy ktos moze mnie oswiecic i wytlumaczyc mi sensownosc izolowania termicznego w instalacji z rur z tworzywa sztucznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 30.03.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Zeby nie byc goloslownym, zdjecia z przykladowej instalacji:http://images47.fotosik.pl/768/996c6e6f1c3c7083m.jpghttp://images49.fotosik.pl/767/8b34fc9ef06f9668m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2011 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam! Zastanawiam się dlaczego rury z tworzywa sztucznego dla wody zimnej z PP i dla wody ciepłej z PEX/AL/PEX kłasc w domu w otulinie w piance PE, tzw. izolacji czerwonej? Przeciez tworzywo sztuczne jest zlym izolatorem cieplnym, dodatkowo na przewodach bedzie polozony styropian pod wylewkami. Nasz instalator dal nam liste zakupow i mam kupic pareset metrow tej otuliny. Dodam, doswiadczony instalator. Czy ktos moze mnie oswiecic i wytlumaczyc mi sensownosc izolowania termicznego w instalacji z rur z tworzywa sztucznego? Wydaje się, ze w na tym akurat zdjęciu rurki leżą bezpośrednio na chudziaku, aby zapobiec "roszeniu"rur i ciągłemu zawilgoceniu izolacji która będzie w takim przypadku na rurkach inwestor zastosował otulinę która to wyeliminuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) rurki powinny być umieszczone w płoowie styropianu, szczególnie te od ciepłej wody tworzywa sztuczne są owszem w podstawowej postaci słabym izolatorem ale otulina to postać spieniona czyli dużo powietrza zamkniętego cienkim tworzywem, coś a'la styropian i to ta struktura jest juz jakimś materiałem termoizolacyjnym a po co izolować? ciepłą wodę izolujesz żeby strat ciepła nie było a zimna żeby się na powierzchni rury wilgoć z powietrza nie skraplała Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 01.04.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 dodatkowo warunki techniczne nakazują izolowanie przewodów jeśli przewody będą w warstwie pomiędzy styropianem to nie trzeba ich dodatkowo izolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 01.04.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Izolacja ma zabezpieczać rurki przed tarciem jakie powstaje przy bezpośrednim kontakcie rury z betonem. Rura pod wpływem zmiany temperatury zmienia swoją długość i takie tarcie może spowodować jej uszkodzenie. Oczywiście ogranicza także straty ciepła i zabezpiecza przed roszeniem rury z zimną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts