Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po co instalacja wodkan, PEX w otulinie?

Gość 80mariusz80

Recommended Posts

Gość 80mariusz80

Witam!

Zastanawiam się dlaczego rury z tworzywa sztucznego dla wody zimnej z PP i dla wody ciepłej z PEX/AL/PEX kłasc w domu w otulinie w piance PE, tzw. izolacji czerwonej? Przeciez tworzywo sztuczne jest zlym izolatorem cieplnym, dodatkowo na przewodach bedzie polozony styropian pod wylewkami.

Nasz instalator dal nam liste zakupow i mam kupic pareset metrow tej otuliny. Dodam, doswiadczony instalator.

Czy ktos moze mnie oswiecic i wytlumaczyc mi sensownosc izolowania termicznego w instalacji z rur z tworzywa sztucznego?

Witam!

Zastanawiam się dlaczego rury z tworzywa sztucznego dla wody zimnej z PP i dla wody ciepłej z PEX/AL/PEX kłasc w domu w otulinie w piance PE, tzw. izolacji czerwonej? Przeciez tworzywo sztuczne jest zlym izolatorem cieplnym, dodatkowo na przewodach bedzie polozony styropian pod wylewkami.

Nasz instalator dal nam liste zakupow i mam kupic pareset metrow tej otuliny. Dodam, doswiadczony instalator.

Czy ktos moze mnie oswiecic i wytlumaczyc mi sensownosc izolowania termicznego w instalacji z rur z tworzywa sztucznego?

Wydaje się, ze w na tym akurat zdjęciu rurki leżą bezpośrednio na chudziaku, aby zapobiec "roszeniu"rur i ciągłemu zawilgoceniu izolacji która będzie w takim przypadku na rurkach inwestor zastosował otulinę która to wyeliminuje.

rurki powinny być umieszczone w płoowie styropianu, szczególnie te od ciepłej wody

tworzywa sztuczne są owszem w podstawowej postaci słabym izolatorem ale otulina to postać spieniona czyli dużo powietrza zamkniętego cienkim tworzywem, coś a'la styropian :) i to ta struktura jest juz jakimś materiałem termoizolacyjnym

a po co izolować? ciepłą wodę izolujesz żeby strat ciepła nie było a zimna żeby się na powierzchni rury wilgoć z powietrza nie skraplała

Edytowane przez edde

Izolacja ma zabezpieczać rurki przed tarciem jakie powstaje przy bezpośrednim kontakcie rury z betonem. Rura pod wpływem zmiany temperatury zmienia swoją długość i takie tarcie może spowodować jej uszkodzenie. Oczywiście ogranicza także straty ciepła i zabezpiecza przed roszeniem rury z zimną wodą.